PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

Online BMI kalkulator

Izračunajte svoju idealnu težinu

Ovde ćete naći sve informacije o BMI formuli i o ostvarivanju idealne težine

BMI kalkulator

INDEKS TELESNE TEŽINE (BMI)

Rado biste da saznate koja je vaša idealna težina? Indeks telesne mase (BMI) vam može pomoći u tome. Vaša težina se deli sa vašom visinom na kvadrat. Godine i pol takođe igraju ulogu u ovom procesu. Ovako izgleda formula: (telesna masa u kilogramima)/(visina u metrima)2

Šta je BMI?

BMI (BodyMassIndex) tj. indeks telesne mase pokazuje odnos telesne težine i visine. Na osnovu rezultata merenja i podataka o godinama života i pola, BMI kalkulator može tačno da izračuna da li imate normalnu težinu ili ne. BMI tabela pokazuje različite kategorije telesne težine na osnovu godina života i daje vam informaciju o tome da li ste nalazite na granice neke druge kategorije. BMI će vam pokazati da se nalazite u okviru normalne  težine, ali da se npr. približavate prekomernoj ili smanjenoj telesnoj težini. Na osnovu vaše trenutne telesne kondicije ili zdravstvenog stanja može se desiti da je neophodno da smanjite ili povećate težinu. Ako su vaše vrednosti daleko ispod ili iznad proseka, svakako morate otići svom lekaru, kako biste smanjili rizike za vaše zdravlje. Bliže informacije o kategorijama telesne težine naći ćete u daljem tekstu.

Napomena: Osobe koje mnogo treniraju imaju često jako visok indeks telesne mase. Zato one dodatno moraju da urade analizu procenta telesnih masti.

Godine života   

Smanjena telesna težina             

Normalna težina

Prekomerna težina        

Gojaznost (adipositas)  

Jaka

gojaznost

normalna težina

Normalna težina na osnovu tabele telesne težine

Normalna težina je željena ili optimalna težina čoveka. Ona zavisi od godina života ili pola. Imate razloga da se radujete ako se vaš indeks telesne mase kao žena nalazi između 19 i 24, tj. ako ste muškarac između 20 i 25. To znači da se težina i visina usklađene i u harmoničnom odnosu. Po pitanju ishrane i zdravlja ste mnogo toga uradili kako treba. Izbalansirana ishrana i dovoljno sporta će vam pomoći da održavate svoju idealnu težinu. 

Ako se intenzivnije bavite sportom, u formi ste i imate visok udeo mišićne mase, može se desiti da se vaš BMI indeks nalazi u kategoriji prekomerne težine. Zato treba da ustanovite procenat telesnih masti u svom organizmu. Procena procenta telesnih masti u telu ima smisla i kada imate svoju idealnu težinu. Žene i muškarci sa prekomernom telesnom težinom mogu kreš (crash) dijetama brzo da izgube u težini gubitkom tečnosti. Telesna težina može da se smanji i na osnovu gubitka mišićne mase. To se može negativno odraziti ako istovremeno gubite malo masnih naslaga. Kada mršavite treba pre svega da vodite računa o tome da održite ili povećate mišićnu masu i da smanjite masne naslage. 

Prekomerna telesna težina na osnovu BMI tabele

Prekomerna telesna težina se deli u tri kategorije: prekomerna telesna težina (BMI kod žena je između 24 i 30, kod muškaraca između 25 i 30), gojaznost (adipositas, BMI kod žena i muškaraca je između 30 i 40) i jaka gojaznost (BMI je kod žena i muškaraca preko 40). Ako imate prekomernu telesnu težinu, svakako treba da odete kod lekara i nutricioniste, jer postoji povećan rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Prekomerna težina kao rezultat merenja ne znači da zaista imate prekomernu težinu. Ako BMI kalkulator izračuna da imate prekomernu težinu, to ne znači da živite nezdravo ili da niste u formi. Profesionalni sportisti, žene i muškarci koji imaju veliku mišiću masu, mogu da se nađu u kategoriji prekomerne težine, što smo već opisali u poglavlju „Normalna težina“. A zapravo, oni su u najvećem broju slučajeva najzdraviji među nama.

Kako biste stekli bolji uvid u to o kojoj vrsti prekomerne težine se radi, najbolje bi bilo da se informišete kod lekara. Zajedno sa njim ćete analizirati sastav svog tela prema telesnim mastima, mišićima i tečnosti. Na osnovu toga se mogu definisati ciljevi koji se ne fokusiraju samo na skidanje kilograma. Omiljeno sredstvo za merenje uspeha je krojački metar. Na početku promene načina ishrane izmerite stomak, struk i grudni koš. Ponovite merenje u redovnim intervalima ili kada primetite da vam garderoba postaje velika. Prednost: Oscilacije u težini tj. višak kilograma koji vaga pokazuje, a koji nastaje zbog viška vode u organizmu ili zbog menstruacije, neće vam kvariti raspoloženje. Jer krojački metar će vam pokazati da i dalje gubite u telesnom obimu.

prekomerna telesna težina

smanjena telesna težina

Smanjena telesna težina prema BMI tabeli

Smanjena telesna težina je za ljudsko telo isto toliko nezdrava kao prekomerna. Smanjena telesna težina kod žena je BMI vrednost ispod 19, a kod muškaraca ispod 20. Ako vam je smanjena telesna težina treba da idete kod lekara i da vodite računa o zdravoj ishrani.

Postoje različiti razlozi za smanjenu telesnu težinu. Ako je to bila vaša namera koju ste sproveli kroz namerno gladovanje, anoreksiju ili bulimiju, obavezno se javite lekaru. Ovakve smetnje u ishrani imaju žene i muškarci svih starosnih grupa. U većini slučajeva potrebna je pomoć socijalnog okruženja i specijalista, kako bi se dugoročno ispravile pogrešne navike u ishrani i predstave o ličnom izgledu.

Razlozi za smanjenu telesnu težinu su i oboljenja metabolizma, kao npr. bolesti štitne žlezde ili dijabetes, paraziti, zapaljenje probavnog trakta kao npr. kronova bolest, intolerancija na namirnice ili oboljenja jetre. I psihički faktori, kao npr. stres, mogu dovesti do gubitka apetita i smanjenja telesne težine.

Svakako biste morali da jedete kaloričnu i masnu hranu. Ali i sport i porast mišićne mase može da utiče na povećanje indeksa telesne mase. 

Gojaznost (adipositas) i jaka gojaznost

Gojaznost je nešto od čega boluju žene i muškarci, kao i deca svih društvenih slojeva. Govorimo o gojaznosti ako je indeks telesne mase kod muškaraca i žena između 30 i 40, a o jakoj gojaznosti ako je BMI iznad 40.

Desi li vam se to, obavezno idite kod vašeg lekara da prekontroliše vaše zdravstveno stanje, pritisak i krvnu sliku. Oboljenja srca i krvnih sudova česte su pojave kada osoba koje imaju visok indeks telesne mase. U takvim slučajevima raspodela telesnih masti ima ključnu ulogu. Osobe koje su tipa građe „jabuka“ imaju najviše masnih naslaga u sredini tela, tj. oko unutrašnjih organa. Zato te osobe imaju veći rizik da posle obole od bolesti srca i krvnih sudova. Osobe tipa „kruška“ sa masnim naslagama na kukovima i butinama su manje ugrožene.

Ako telo dobija previše energije, tj. više nego što može da potroši, ta energija se pretvara u mast. Sa vremenom dolazi do gomilanja viška kilograma. Razlozi za prekomernu telesnu težinu mogu biti i bolesti metabolizma, npr. umanjen rad štitne žlezde ili dijabetes, kao i hormonalne promene za vreme trudnoće ili u klimaksu.

Kod gojaznosti ili jake gojaznosti morate da redukujete telesnu težinu. Na taj način ne samo da ćete svom lokomotornom aparatu pomoći, već ćete sa gubitkom svakog kilograma da smanjite rizik oboljenja od bolesti srca i krvnih sudova, raka, dijabetesa, kostobolje, infarkta ili moždanog udara. 

gojaznost

SAVETI&TRIKOVI

SA NEKOLIKO KORAKA DO IDEALNE TEŽINE

Proporcije umesto problematične zone

 

Proporcije umesto problematične zone

Jabuka, kruška, peščani sat… Lep stas ne zavisi od težine ili od rezultata BMI kalkulatora, već od toga kako su se ti kilogrami raspodelili. Da li znate koji tip građe imate? Pronađite ovde odgovor na to pitanje, a uz to odgovarajuće  fizičke vežbe sa kojima za kratko vreme i sa lakoćom možete postići svoju figuru iz snova. 

 

 

Saveti i trikovi za zategnutu kožu


Zar ne maštamo svi o ovome? Elastična i zategnuta koža i zadnjica, ravan stomak. Ovaj san može da se ostvari! Jer ako se puno krećete, zdravo hranite i pravilno negujete kožu, lako se borite protiv celulita. Imamo najbolje savete, kako da zategnete vezivno tkivo. 

 

Saveti i trikovi za zategnutu kožu

tip-1

U formi uz Q10 kuhinju i izbalansiranu ishranu

Q10 ili koenzim Q10 je u ćelijama zadužen za dobijanje energije. Sledeće namirnice u sebi sadrže visoku koncentraciju Q10: meso (npr. jetra, srce, mišići), riba (pre svega masne ribe kao npr. sardine & skuša), biljna ulja (npr. od uljane repice, soje), mahunarke, koštunjavo voće (npr. pistaći), povrće kao spanać, brokoli, kupus i luk. Zajedno sa dr Klaudijom Nihterl smo napravili recept za ukusno jelo u kome ima dosta enzima Q10. Uživajte dok kuvate!

HRSKAVA PILETINA SA KUPUSOM I KROMPIRIMA U SUSAMU

Recept za 2 osobe:

  • 250 gr pilećih prsa sa kožicom
  • so i biber
  • 1 glavica luka
  • 1 mala kašika dižon senfa
  • 200 ml bujona od povrća
  • ½ male kašike paprike u prahu
  • 300 gr krompira
  • 4 velike kašike ulja od uljane repice
  • 300 gr kupusa


Priprema

Zagrejte rernu na 180°C. Operite pileća prsa, osušite ubrusom i začinite biberom, solju i paprikom u prahu. U tepsiju staviti papir za pečenje i piletinu. Oljuštite krompir i podelite na četiri dela. Takođe staviti u tepsiju. U uljanu repicu stavite susam, biber, so i time namažite krompire. Piletinu zajedno sa krompirićima pecite u rerni oko 35 do 40 minuta. Krompiriće povremeno okrenite. U međuvremenu oljuštite i usitnite luk.

Operite kupus i isecite ga na tanke trake. Zagrejte buljon od povrća u šerpi i u tome oko 10 do 15 minuta dinstajte kupus i luk. Dodajte pavlaku za kuvanje, senf, biber i so i začinite po ličnom ukusu. Piletinu prepolovite ili isecite na trake i poslužite sa krompirićima i kupusom.

Priprema