plants in the sun

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

Borba protiv klimatskih promena je najvažniji izazov u zaštiti životne sredine s kojim se čovečanstvo danas suočava. Zato je NIVEA postavila ambiciozne klimatske ciljeve na nivou kompanije koji su u skladu s najnovijim klimatološkim otkrićima. Ovi ciljevi ne samo da obuhvataju znatno smanjenje emisija CO2 u našim proizvodnim pogonima već i smanjenje indirektnih emisija povezanih sa sastojcima i materijalima za pakovanje koje upotrebljavamo za naše NIVEA proizvode.

Kako NIVEA razvija klimatski prihvatljive proizvode za negu kože?

Procesi u NIVEA proizvodnim pogonima, na primer mešanje preparata i punjenje bočica, predstavljaju tek deo ugljeničnog otiska naših proizvoda. Kako bi NIVEA postala zaista klimatski prihvatljiva, pažljivije razmatramo emisije koje se oslobađaju, na primer pri dobijanju sirovina za naše sastojke i proizvodnji materijala za pakovanje.

Pri razvoju naših proizvoda za negu kože pažljivo biramo sastojke i tražimo rešenja za pakovanje koja nose sa sobom manji otisak CO2. Primeri uključuju upotrebu sastojaka koji su provereno održivi i uključivanje reciklirane plastike u ambalažu. Oba primera doprinose održivijim proizvodima za negu kože sa smanjenim emisijama CO2.

Smanjujući ukupne emisije duž našeg celokupnog lanca vrednosti za 30 posto do 2025. u odnosu na 2018, NIVEA daje svoj doprinos usporavanju globalnog otopljavanja. Ovaj cilj je usklađen s preporukama nezavisnih naučnika za sprečavanje katastrofalnih posledica globalnog rasta temperature većeg od 1,5°C do 2100.

climate friendly skin care

Šta znači „100 posto klimatski neutralizovan proizvod”?

Osim ambicioznih ciljeva za smanjivanje CO2, NIVEA ulaže dodatan napor za kompenzaciju preostalih neizbežnih emisija klimatskim projektima. Naše vodeće načelo je da nastavimo da merimo, smanjujemo i kompenzujemo.

Kako bismo obezbedili razvoj ekološki prihvatljivijih proizvoda za negu kože, merimo otisak CO2 svojih proizvoda sprovodeći analize životnog ciklusa u saradnji s inostranim stručnjacima i u skladu sa široko prihvaćenim naučnim normama. Na osnovu ovih uvida biramo sastojke i rešenja za ambalažu koji doprinose smanjenju naših emisija ugljenika. Međutim, nije moguće u potpunosti smanjiti ugljenični otisak proizvoda jer će uvek biti neizbežnih emisija.

U tome NIVEA ulaže dodatan napor kako bi klimatskim projektima kompenzovala preostale emisije CO2. Primer takvih projekata uključuje rad na pošumljavanju, koji pomaže da se ublaže klimatske promene. Drveće apsorbuje CO2 iz atmosfere fotosintezom, a ugljenik se skladišti u biomasu, odnosno debla, korenje, lišće i tlo.

Po pravilu biramo samo klimatske projekte koji su sertifikovani i redovno prolaze reviziju na osnovu međunarodnih standarda, kao što je Standard za potvrđivanje smanjenja emisija ugljenika (VCS) ili Zlatni standard u zaštiti životne sredine. Time se obezbeđuje da je naš efekat na klimu stvaran, merljiv, trajan i proveren od trećih strana.

Rezultat ovog pristupa je ravnoteža između emisija CO2 i CO2 koji je priroda apsorbovala. Kad god NIVEA sledi ovaj pristup, umesto „klimatske neutralnosti” reč je o „klimatskoj neutralizaciji” jer želimo da istaknemo da naši proizvodi nisu potpuno klimatski neutralni posle napuštanja naših proizvodnih pogona. Umesto toga klimatska neutralizacija je posledica naknadno preduzetih radnji koje doprinose borbi protiv klimatskih promena.

Klimatski neutralizovana linija proizvoda nege za lice Naturally Good koju nudi NIVEA

NIVEA s ponosom predstavlja svoju prvu klimatski neutralizovanu liniju proizvoda: negu za lice Naturally Good. Naporno smo radili kako bismo se pobrinuli da ovi proizvodi budu ne samo prirodno dobri za vašu kožu već i, kao ekološki prihvatljiviji proizvod za negu kože, nežniji za životnu sredinu.

  • Sklopive kutije koje upotrebljavamo izrađene su od 89,6 posto recikliranog papira, čime se pomaže čuvanje dragocenih prirodnih resursa.
  • Naše formule sadrže 99 posto sastojaka prirodnog porekla, kao i negujuća ulja i ekstrakte iz organske proizvodnje.
  • Proizvodnja naših plastičnih bočica koje je moguće reciklirati vodeća je po kombinovanoj upotrebi materijala na biljnoj i na fosilnoj bazi. Iako se proizvodnja u potpunosti ne pokreće materijalima na biljnoj bazi, garantujemo da je u postupak proizvodnje uključena upravo ona količina koja je potrebna za izradu naših rezervoara. Ovo potvrđuje i garantuje nezavisni sertifikat ISCC Plus.
  • Sto posto električne energije koju upotrebljavamo za proizvodnju naših formula za negu lica dolazi iz obnovljivih izvora.

naturally good product range

Iako smo uspeli da značajno smanjimo emisije CO2 naših proizvoda za negu lica Naturally Good, želeli smo da odemo korak dalje i kompenzujemo preostale emisije CO2

  • NIVEA Naturally Good noćna krema za obnovu kože s organskim arganovim uljem
  • NIVEA Naturally Good dnevna krema za blistavu kožu s organskom aloe verom
  • NIVEA Naturally Good dnevna krema za osetljivu kožu s organskom kamilicom
  • NIVEA Naturally Good noćna krema protiv starenja kože s ekstraktom organskog čička
  • NIVEA Naturally Good proizvodi s konopljom (novo)
 

Koji klimatski projekat NIVEA trenutno podržava?

Kako bi kompenzovala preostale emisije linije proizvoda za negu lica Naturally Good, NIVEA finansira pošumljavanje u kineskoj provinciji Guejdžou. Sadnja drveća je jedan od najdirektnijih doprinosa ublažavanju klimatskih promena.

Kina je jedna od zemalja koje su najviše pogođene dezertifikacijom zbog krčenja šuma. U regiji u kojoj je ovaj projekat smešten od aprila 2015. zemlja je u kolektivnom vlasništvu stanovnika lokalnih naselja. Međutim, s obzirom na to da se za većinu pretpostavlja da živi u siromaštvu, teško je stanovnicima naselja da usklade projekte pošumljavanja ili efikasno održavaju novozasađene šume bez finansijske podrške. Projekat obuhvata 23.700 hektara prethodno neplodne zemlje širom Okruga Šuičen, Okruga Pan i Posebnog okruga Liuži u pokrajini Guejdžou.

Sve aktivnosti pošumljavanja obavljaju se u saradnji s lokalnim farmerima, pružajući im priliku za zaradu. Projekat nastoji da ublaži klimatske promene sekvestracijom atmosferskog CO2 tokom rasta biomase.

Projekat je sertifikovan Standardom za potvrđivanje smanjenja emisija ugljenika (VCS), koji je jedan od vodećih globalnih standarda za potvrđivanje i proveru dobrovoljnog smanjenja emisija ugljenika. Za više informacija, posetite FirstClimate.

Klimatski neutralno poslovanje do 2030.

Naša nastojanja da zaštitimo našu planetu i naše zajednice uključuje i način na koji proizvodimo NIVEA negu za kožu u našim proizvodnim pogonima. Od kraja 2019. sva naša proizvodna postrojenja NIVEA pokreću se u potpunosti zahvaljujući električnoj energiji iz obnovljivih izvora. Time smo znatno smanjili našu emisiju energetski povezanog CO2. Međutim, nastojimo da dodatno smanjimo naš ugljenjični otisak načelnim ciljem ostvarivanja klimatski neutralnog poslovanja do 2030

heart shaped earth

Napredak koji je prepoznao Projekat otkrivanja ugljenika (CDP)

Beiersdorf, matično društvo u čijem sastavu posluje NIVEA, nagrađeno je za svoj rad: na poslednjem popisu CDP-a, navedeni smo kao jedno od vodećih društava u borbi protiv klimatskih promena, što je veliko priznanje našim ambicioznim ciljevima klimatskog delovanja i transparentnosti zaštite životne sredine u 2020.

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

Želimo da budemo 100 posto transparentni i da odgovorimo na sva pitanja koja imate o održivosti koju zagovara NIVEA. Ako niste uspeli da pronađete sve odgovore koje ste tražili na ovim stranicama ili želite podrobnije informacije, posetite stranicu o održivosti društva Beiersdorf, matičnog društva u čijem sastavu posluje NIVEA.