PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

Leksikon sastojaka

Leksikon sastojaka

1,2-HEKSANEDIOL

1,2-heksandiol deluje kao hidratantno sredstvo, ovlaživač, solubilizator i agens za negu kože. Solubilizira lipofilne aktivne sastojke. Ovaj sastojak se koristi u formulacijama proizvoda za negu kože i kose, parfema, kozmetike, šminke i drugih proizvoda.

AKRILAMID/KOPOLIMER NATRIJUM AKRILATA

Akrilamid/kopolimer natrijum akrilata predstavlja sintetički polimer koji se obično koristi za zgušnjavanje i stabilizaciju emulzija poput krema ili losiona, posebno u prisustvu UV filtera, minerala ili soli. Akrilamid/kopolimer natrijum akrilata takođe se može koristiti za smanjenje količine emulgatora ili u formulacijama laganih emulzija bez emulgatora.

AKRILAMID/KOPOLIMER NATRIJUM METAKRILATA

Akrilati/kopolimeri natrijum metakrilata su sintetički polimeri koji se obično koriste kao vodootporni agensi koji stvaraju tanak sloj u kozmetičkim proizvodima. Tanki fleksibilni sloj sprečava ispiranje proizvoda vodom.

AKRILAT/HIDROKSIESTERSKI AKRILATNI KOPOLIMER

Akrilati/hidroksiesterski akrilatni kopolimer omogućava kosi da zadrži oblik tako što sprečava apsorpciju vlage i stvaranje elektriciteta. Ovaj sastojak formira tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Kopolimer je polimer koji se dobija spajanjem relativno malih hemijskih jedinjenja, monomera, u veoma veliki molekul koji ima različita svojstva.

AKRILAT/C10-30 ALKIL AKRILATNI KROSPOLIMER

Akrilat/C10-30 Alkil akrilatni krospolimer predstavlja sintetičke polimere koji se obično koriste za zgušnjavanje formulacija na bazi vode poput gelova za tuširanje ili za stabilizaciju emulzija poput kreme ili losiona, naročito u prisustvu UV filtera, minerala ili soli. Akrilat/C10-30 Alkil-akrilatni krospolimer formira providni gel u vodi sa različitim obrascima protoka. Akrilat/C10-30 Alkil-akrilatni krospolimer se takođe može koristiti kako bi se smanjila količina emulgatora ili za formulisanje laganih emulzija bez emulgatora.

AKRILAT/STEARET-20 METAKRILATNI KROSPOLIMER

Akrilat/Stearet-20 metakrilatni krospolimer je sintetički polimer koji se koristi za vodene formulacije. Zahvaljujući hidrofobnoj modifikaciji, odnosno svojstvu da privlači masnoću, akrilat/stearet-20 metakrilatni krospolimer je veoma efikasan polimer za zgušnjavanje i stabilizaciju koji razvija strukturu gela u vodi čak i u prisustvu velike količine površinski aktivnih materija.

AKRILATI/OKTILAKRILAMIDNI KOPOLIMER

Akrilati/oktilakrilamidni kopolimer pomaže kosi da zadrži oblik tako što sprečava apsorpciju vlage i stvaranje elektriciteta. Ovaj sastojak formira tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Kopolimer je polimer koji se dobija kombinacijom relativno malih hemijskih jedinjenja, monomera, u veoma veliki molekul koji ima različita svojstva.

AKRILATNI KOPOLIMER

Akrilatni kopolimer svojstven je sintetičkim polimerima koji se obično koriste za zgušnjavanje formulacija na bazi vode (npr. gelova za tuširanje), posebno ako kuglice ili druge čvrste čestice treba suspendovati i stabilizovati. Akrilatni kopolimer daje providnu teksturu nalik gelu proizvodima za čišćenje čak i u prisustvu velike količine surfaktanata. Međutim, zahvaljujući specijalnim svojstvima akrilatni kopolimeri mogu da formiraju i površinski sloj. Ova svojstva su od posebnog značaja za proizvode za stilizovanje kose kao što je sprej za kosu koji pružaju postojanost bez tragova i naslaga.

AKRILNA KISELINA/VP KROSPOLIMER

Akrilna kiselina/VP krospolimer predstavlja sintetičke polimere koji se obično koriste za zgušnjavanje formulacija na bazi vode ili za stabilizaciju emulzija poput krema ili losiona. Akrilna kiselina/VP krospolimer čini teksturu proizvoda laganom i nelepljivom. Ovaj polimer se takođe koristi za suspendovanje pigmenata u proizvodima za šminkanje ili zaštitu od sunca.

ALANIN

Sastojak alanin spada u grupu aminokiselina i pomaže koži da zadrži dobro stanje i izgled.

ALFA-IZOMETIL JONON – DRVENASTI I CVETNI MIRIS

Kultni sastojak mirisa sa cvetnom puderastom notom ljubičice i orisa i daškom crvenih bobica. Daje bogatstvo i nežne tonove buketima cveća. Mirisna verzija brižnog mekog dodira.

ALKOHOL

Alkohol se koristi za rastvaranje drugih sastojaka. Alkhol daje dodatnu svežinu mnogim proizvodima kao što su kreme za negu kože, kreme za brijanje i proizvodi za zaštitu od sunca.

ALKOHOL-DENAT

Ovaj etanol – koji se takođe naziva etil-alkohol – u našim formulacijama je sastojak na biljnoj bazi. 
Koristi se već decenijama kao uobičajen sastojak u brojnim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za negu. Deluje kao rastvarač u losionima i kremama i sprečava razdvajanje losiona. Oznaka „denat“ označava denaturisani alkohol. Ovaj etanol sadrži denaturant kako bi imao loš ukus. Razlog: Alkohol se takođe nalazi u alkoholnim napicima kao što su vino i pivo; u velikom broju zemalja alkoholni napici podležu visokim porezima. Kako bi se izbeglo plaćanje poreza na alkohol koji nije namenjen konzumiranju (tj. onaj koji se koristi u kozmetičkim proizvodima i sredstvima za ličnu negu), alkohol mora da se denaturiše.

ingredients

ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER / ALOE VERA

Prava ili medicinska aloja (Aloe vera), poznata i pod nazivom Barbados aloe, biljna je vrsta iz porodice Aloe. Biljka aloja vera se koristi u medicini hiljadama godina za zaštitu, zaceljenje i umirivanje kože. Sadržaj vlage u listu aloja vere prosečno iznosi 95%, a tu vlagu zadržava voštani spoljni sloj. Istraživanja su dokazala da gel biljke aloja vera može da obezbedi koži hidrataciju i istovremeno je zaštiti od isušivanja. Listovi aloja vere izlučuju bistar gel. Kada se list otkine od ostatka biljke, gel unutar njega može da se nanese na suvu, izgorelu ili povređenu kožu.

ingredients

ALUMINIJUM-OKTENILSUKCINAT SKROB

Aluminijum-oktenilsukcinat skrob je hidrofobni modifikovani skrob sa visokim afinitetom prema ulju ili sebumu.

ingredients

ALUMINIJUM STEARAT

Aluminijum stearat je aluminijumska so masne kiseline. Koristi se u mnogim kozmetičkim formulacijama jer povećava stabilnost emulzija i teksturu formulacija poput krema ili losiona. Aluminijum stearati služe kao komponenta koja vezuje vodu i daje konzistenciju. Ova komponenta obrazuje oleogelove u formulacijama na bazi ulja.

ingredients

AMINOETILAMINOPROPIL DIMETIKON

Ovaj sastojak je silikon. Silikoni su sintetički sastojci koji mogu da imaju teksturu ulja i gela sa gušćom ili ređom teksturom. Silikoni se sintetišu iz silicijuma, mineralnog jedinjenja koje se u prirodi nalazi u velikim količinama u silicijum-dioksidu, glavnom sastojku peska. Silikonska ulja čine teksturu krema ili šminke svilenkastom, raskošnom i jednostavnom za nanošenje, dok šamponima i drugim proizvodima za negu kose daju sjaj i mekoću. Da biste proverili koje silikone sadrže naši proizvodi, pogledajte listu sastojaka na pakovanju. Najčešći nazivi su "dimetikon", "ciklometikon","dimetikonol" i "amodimetikon".

AMODIMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci koji mogu da imaju teksturu ulja i gela sa više ili manje gustom teksturom.
Silikoni se sintetišu iz silicijuma, mineralnog jedinjenja koje se u prirodi nalazi u velikim količinama u silicijum-dioksidu, glavnom sastojku peska.
Silikonska ulja čine teksturu krema ili šminke svilenkastom, raskošnom i jednostavnom za nanošenje, dok šamponima i drugim proizvodima za negu kose daju sjaj i mekoću.

*Da biste proverili koje silikone sadrže naši proizvodi, pogledajte listu sastojaka na pakovanju. Najčešći nazivi su "dimetikon", "ciklometikon","dimetikonol" i "amodimetikon".

ARGININ

Arginin se dobija iz heljde. U kozmetici se može koristiti kao agens za neutralizaciju. Arginin može da utiče pozitivno na proces neutralizacije različitih kiselina i na taj način povećava efikasnost formulacije. U neutralnim formulacijama često se koristi kao sol hlorovodonične kiseline („arginin hidrohlorid“). Arginin pospešuje hidrataciju kože.

ARGININ HIDROKLORID

Arginin se između ostalog nalazi u heljdise dobija iz heljde. U kozmetici se može koristiti kao agens za neutralizaciju. Arginin može da utiče pozitivno na proces neutralizacije različitih kiselina i na taj način povećava efikasnost formulacije. U neutralnim formulacijama često se koristi kao sol hlorovodonične kiseline („arginin hidrohlorid“). Arginin pospešuje hidrataciju kože.

ARAHIDNA KISELINA

Arahidna kiselina je dugolančana zasićena masna kiselina koja se nalazi u puteru od kikirikija i anaerobnim gljivama. Formulacije koje sadrže arahidinsku kiselinu se koriste kao površinski aktivne materije u proizvodnji sapuna i kozmetičkih proizvoda.

ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL / ARGANOVO ULJE

Arganovo ulje (poznato i pod nazivom Argania Spinosa Kernel Oil ili ulje koštice argana) je hladno ceđeno ulje koje se ekstrahuje iz koštica ploda arganovog drveta. Arganovo ulje sadrži važne omega masne kiseline kao što su oleinska i linolenska kiselina, ali i fenoli, alfa-tokoferol i vitamin E.

ASKORBINSKA KISELINA

Vitamin C je takođe poznat i kao askorbinska kiselina. U ljudskom telu učestvuje u velikom broju procesa i zbog toga je od vitalnog značaja. Voće i povrće su najvažniji izvori ovog vitamina, naročito bobice acerole, citrusno voće, peršun, paprika, kivi, šipak, brokoli i kres salata.

ingredients

AQUA / VODA

Voda je prozirna, gotovo bezbojna supstanca bez ukusa i mirisa koja je glavni sastavni deo potoka, jezera i okeana planete Zemlje, ali i tečnosti najvećeg dela živih organizama. Ima presudan značaj za sve poznate oblike života, uprkos tome što ne sadrži ni kalorije ni organske hranljive materije. Voda se koristi u gotovo svim kremama, losionima i proizvodima za čišćenje lica.

BEHENSKI ALKOHOL

Behenski alkohol se često dobija iz biljnih masti ili ulja, zbog čega se naziva i masni alkohol. Međutim, behenski alkohol se takođe može dobiti hidrolizom voska. Behenski alkohol se koristi u mnogim kozmetičkim formulacijma jer poboljšava stabilnost emulzija i teksturu formulacija poput krema ili losiona. Behenski alkohol formira čvrstu belu masu koja služi kao komponenta koja vezuje vodu i čini teksturu konzistentnom.

BENZETONIJUM HLORID

Ovaj sastojak pripada grupi konzervanasa koji su odobreni za upotrebu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnoj listi (Aneks V EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima).
Konzervansi – poput ovde navedenog – razvijeni su da bi zaštitili kvalitet kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tokom skladištenja i stalne upotrebe. Sve navedeno je važno za bezbednost potrošača.
Bezbednost proizvoda je prioritet broj jedan za kozmetičku industriju i zato su naši proizvodi formulisani tako da sprečavaju kontaminaciju mikroorganizmima.
Bakterije, kvasci i plesni su stalno prisutni na našoj koži, u vazduhu oko nas, pa čak i u vodi koju pijemo. Oni mogu dospeti u proizvode tokom uobičajene upotrebe.
Kontaminacija proizvoda, posebno onih koji se koriste oko očiju i na koži, može biti štetna ako je stepen kontaminacije visok. Konzervansi mogu da spreče ovakve posledice jer zasutavljaju umnožavanje mikroorganizama u proizvodu.
Konzervansi koji se najviše koriste u našim proizvodima su fenoksetanol i parabeni.

BENZIL-ALKOHOL

Benzil-alkohol nije parfem sam po sebi, ali koristi se u određenim proizvodima kao relevantan rastvarač za različite komponente parfema. Nalazi se u sastavu većine dostupnih sastojaka parfema na tržištu mirisa. Dakle, određeni proizvodi mogu da ne sadrže parfem iako sadrže benzil-alkohol.

BENZOFENON-4

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

BHT

BHT je antioksidans koji se koristi u hrani i kozmetici. Mnogi sastojci poput prirodnih ulja ili masti brzo bi užegli kada bi reagovali sa kiseonikom u spoljašnjoj sredini. BHT može da zaštiti ove sastojke od oksidacije kako bi duže trajali.

BIS-ETILHEKSILOKSIFENOL METOKSIFENIL TRIAZIN

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

BIS-(IZOSTEAROIL/OLEOIL IZOPROPIL) DIMONIJUM METOSULFAT

Bis-(izostearoil/oleoil izopropil) dimonijum metosulfat je agens koji ima negujuća svojstva, efikasno olakšava raščešljavanje, čini kosu glatkom i sjajnom.

BRAŠNO SEMENA BILJKE AVENA SATIVA / OVSENO BRAŠNO

Ovas (avena) je biljka visine do jednog metra koja je rasprostranjena u celom svetu (osim u tropima). Glavne komponente koje sadrže njeni plodovi su: ugljeni hidrati, proteini, masti i flavonoidi.

BUTIL AKRILAT/ETILTRIMONIJUM HLORID METAKRILATA/KOPOLIMER STIRENA

Je agens koji ima negujuća svojstva, efikasno olakšava raščešljavanje, čini kosu glatkom i sjajnom.

BUTIL METOKSIDIBENZOILMETAN

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

BUTILEN GLIKOL

Diol butilen glikol vrsta je alkohola koji sadrži dve hidroksilne grupe. Kao jedan od najčešće korišćenih sastojaka za negu kože u kozmetici i proizvodima za ličnu negu, održava hidrataciju kože. Butilen glikol koristi se kao rastvarač i sredstvo za smanjenje viskoznosti koje proizvod čini manje masnim i lakšim za primenu. Butilen glikol dobija se prirodnim putem iz biljaka ili veštačkim putem iz nafte.

BUTILEN GLIKOL DIKAPRILAT/DIKAPRAT

Butilen glikol dikaprilat/dikaprat je ester butilen glikola i kaprilne/kaprilne kiseline. Njegova glavna komponenta zasnovana je na obnovljivom, biljnom izvoru (kokosovom ulju). Mali deo molekula dobija se iz sirovina u petro-hemijskoj industriji. Ostavlja lagan, suv i nemastan osećaj na koži i često se koristi u proizvodima za negu sunca jer je kvalitetan rastvarač za UV filtere.

ingredients

BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / ŠI PUTER

Butyrospermum Parkii Butter (ši ili karite puter) je kremasti ekstrakt iz oraha afričkog drveta karite. U Africi se već dugo koristi za jačanje i sjaj kože i kose. Ši puter predstavlja fantastičan sastojak za negu kože. Prirodno sadrži veliku količinu vitamina A i E, koji mogu da imaju brojna zaceljujuća svojstva. Nalik običnom puteru, ši puter se topi na telesnoj temperaturi, a posle nanošenja koža je glatka i mekana na dodir. Sadrži kompleks različitih lipida, esencijalnih masnih kiselina i hranljivih materija potrebnih za proizvodnju kolagena, a može i da doprinese barijernoj funkciji kože.
 

C12-15 ALKIL BENZOAT

C12-15 alkil benzoat je sintetički emolijens podnošljiv za kožu. To je masna komponenta slabog masnog karaktera. Ravnomerno se nanosi na kožu, daje osećaj suve kože i dragocen je rastvarač za mnoge kozmetičke sastojke.

C12-15 PARET-3

C12-15 Paret-3 deluje kao površinski aktivna materija i emulgator. Ovaj sastojak omogućava mešanje vode i ulja i stabilizuje ove vrste formulacija.

C15-19 ALKAN

C15-C19 alkan je emolijens dobijen petrohemijskim putem. U pitanju je mešavina linearnih alkana sa 15 do 19 atoma ugljenika u alkilnom lancu. Ovaj sastojak osvežava kožu, čini je glatkom i mekom na dodir.

CELULOZNA GUMA

Celulozna guma je polimer rastvoriv u vodi na bazi modifikovane celuloze dobijene prirodnim putem. Celulozna guma deluje kao zgušnjivač u raznim proizvodima na vodenoj osnovi kada se neutrališe. Može da formira prozirne gelove ili poveća konzistenciju emulzija. Celulozna guma se široko koristi u kozmetičkim, farmaceutskim ili prehrambenim proizvodima.

CETEARET-20

Cetearet-20 je sintetičko jedinjenje koji se sintetiše u postupku koji je poznat kao etoksilacija. U pitanju je hemijska reakcija u kojoj se etilen oksid dodaje substratu koji se sastoji od cetilnog i stearilnog alkohola. Cetearet-20 djeluje kao surfaktant i emulgator u mnogim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za negu, uključujući hidratantna sredstva za lice, tretmane za borbu protiv starenja kože, balsame, proizvode za čišćenje kože, proizvode za zaštitu od sunca, pilinge i tretmane za akne.
Kao emulgator, cetearet-20 smanjuje površinsku napetost jer deluje na nivou odvojenosti ulja i vode ili vazduha i vode čime se emulzija stabilizuje.

CETEARIL-ALKOHOL

Cetearil-alkohol je mešavina cetil-alkohola (heksadekanol) i stearil-alkohola (oktadekanol). 
Ove dve komponente se često dobijaju iz biljnih masti ili ulja. Zbog toga se ova dva alkohola nazivaju masni alkoholi. Međutim, cetil-alkohol (heksadekanol) i stearil-alkohol (oktadekanol) takođe mogu da se dobiju hidrolizom voska. Cetearil-alkohol se koristi u brojnim kozmetičkim jedinjenjima zbog toga što povećava stabilnost emulzije i teksturu jedinjenja. Cetearil-alkohol formira čvrstu belu masu koja služi kao komponenta koja vezuje vodu i daje konzistenciju.

CETIL ALKOHOL

Cetil alkohol se često dobija iz biljnih masti ili ulja. Iz tog razloga, cetil alkohol se naziva masni alkohol. Međutim, cetil alkohol se dobija i hidrolizom voskova. Cetil alkohol se koristi u mnogim kozmetičkim formulacijama jer poboljšava stabilnost emulzija i teksturu formulacija poput krema ili losiona. Cetil alkohol formira čvrstu belu masu koja kao sastojak proizvoda vezuje vodu i daje im konzistenciju.

CETIL PALMITAT

Cetil palmitat je ester cetilnog alkohola i palmitinske kiseline. To je bela, kristalna supstanca u obliku voska koja čini kožu mekom i glatkom. Koristi se uglavnom kao zgušnjivač ili emoliens u kozmetičkim proizvodima.

CETRIMONIJUM HLORID

Cetrimonijum hlorid je kvaternarna amonijum so. S obzirom na to da olakšava raščešljavanje kose i sprečava ili inhibira stvaranje statičkog elektriciteta, koristi se u formulaciji balsama i boja za kosu.

CI 10316

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 11680

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 12490

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 14720

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 15850

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 15985

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 16035

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 17200

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 19140

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 28440

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 40800

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 42053

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 42090

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 45100

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 47005

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 60725

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 61570

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 73360

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 74160

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 75470

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77007

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77268:1

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77288

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77289

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77492

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77491

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77499

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CI 77891

Skraćenica CI (Colour Index) znači indeks boje. Broj pored skraćenice predstavlja određenu boju, npr. CI 42090 je plava boja.
Boje se koriste u dekorativnoj kozmetici, kao i u formulacijama za negu kože.

CIKLOMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci koji mogu biti u formi ulja i gelova manje ili više guste teksture. Silikoni su sastojci sintetisani iz silicijuma, odnosno iz mineralnog jedinjenja koje se u prirodi u izobilju može naći kao silicijum dioksid, glavni sastojak peska. Ključno svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima je da im daje glatku teksturu: Oni proizvodima kao što su kreme ili šminka daju svilenkasto glatku, luksuznu teksturu koja sa lako razmazuje, a šamponima i drugim proizvodima za negu kose daju sjaj i mekoću.

*Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte spisak sastojaka na pakovanju. Oni se nalaze pod imenima kao što su „dimetikon“, „ciklometikon“, „dimetikonol“ i „amodimetikon“.

CITRONELOL – MIRIS RUŽE I LIMUNA

Ovaj sastojak nalazi se u geranijumu, ruži i većini cvetova. Deo je prirodnog akorda ruže kod pravljenja ženstvenih parfema, ali i ključna komponenta  u muškim  mirisima sa šumskom notom. Ova sirovina obezbeđuje mladalačku, oštru svežinu uz dašak prirodne nežnosti u srednjim mirisnim notama.

DECILEN-GLIKOL

Dekanediol (decilen-glikol) je hidratantni sastojak sa antibakterijskim svojstvima. Zahvaljujući decilen-glikolu, koža postaje mekana i glatka.

DECYL GLUCOSIDE

Decil-glukozid nastaje reakcijom jedne vrste alkohola sa glukozom. Krajnji rezultat je blag  surfaktant koji se široko upotrebljava u proizvodima za negu dečije kože, kao i za čišćenje lica i tela.  Surfaktanti imaju brojne funkcije kao agensi za čišćenje koja rastvaraju prljavštinu; agensi za suspendovanje koji sprečavaju da se čvrste čestice razdvoje od tečnog proizvoda; sredstva za povećavanje pene; i kao emulgatori, koji omogućavaju mešanje ulja i vode.

ingredients

DIAZOLIDINIL UREA

Ovaj sastojak pripada grupi konzervanasa odobrenih za upotrebu u kozmetičkim proizvodima i nalazi se na pozitivnoj listi (Aneks V Uredbe o kozmetici EU). Konzervansi - kao što je ovaj koji ste pretražili- su kreirani kako bi zaštitili kozmetičke proizvode. Ti sastojci igraju ključnu ulogu u čuvanju kozmetike od kvarenja i zagađivanja mikroorganizmima tokom skladištenja i kontinuirane upotrebe. Ovo je važno za bezbednost potrošača. Bezbednost proizvoda je prioritet broj jedan za kozmetičku industriju i stoga vas mi snabdevamo proizvodima koji su formulisani tako da se spreči zagađenje mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plesni su uvek prisutne na našoj koži, u vazduhu oko nas, čak i u vodi koju pijemo. One mogu da uđu u proizvode tokom normalne upotrebe. Zagađenje proizvoda, posebno onih koji se koriste za predeo oko očiju i na koži, može da prouzrokuje značajne probleme ako je nivo zagađenja visok. Konzervansi mogu da spreče ove probleme tako što zaustavljaju razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. Najčešće korišćeni konzervansi u našim proizvodima su fenoskietanol i parabeni.

DIETILAMINOHIDROKSIBENZOIL HEKSIL BENZOAT

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

DIETILHEKSIL BUTAMIDO TRIAZON

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

DIETILHEKSIL SIRINGILIDENEMALONAT

Dietilheksil siringilidenemalonat deluje kao antioksidans i štiti kozmetičke proizvode od hemijskog ili fizičkog propadanja koje uzrokuje svetlost.

DIHLOROBENZIL ALKOHOL

Ovaj sastojak pripada grupi konzervanasa odobrenih za upotrebu u kozmetičkim proizvodima i nalazi se na pozitivnoj listi (Aneks V Uredbe o kozmetici EU). Konzervansi - kao što je ovaj koji ste pretražili- su kreirani kako bi zaštitili kozmetičke proizvode. Ti sastojci igraju ključnu ulogu u čuvanju kozmetike od kvarenja i zagađivanja mikroorganizmima tokom skladištenja i kontinuirane upotrebe. Ovo je važno za bezbednost potrošača. Bezbednost proizvoda je prioritet broj jedan za kozmetičku industriju i stoga vas mi snabdevamo proizvodima koji su formulisani tako da se spreči zagađenje mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plesni su uvek prisutne na našoj koži, u vazduhu oko nas, čak i u vodi koju pijemo. One mogu da uđu u proizvode tokom normalne upotrebe. Zagađenje proizvoda, posebno onih koji se koriste za predeo oko očiju i na koži, može da prouzrokuje značajne probleme ako je nivo zagađenja visok. Konzervansi mogu da spreče ove probleme tako što zaustavljaju razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. Najčešće korišćeni konzervansi u našim proizvodima su fenoskietanol i parabeni.

DIKAPRILIL-ETAR

Dikaprilil-etar može da se dobije prirodno (iz palminog ulja ili ulja palmine koštice) ili iz petrohemijskih sirovina. Nalazi se u hidratantnim kremama/losionima za kožu, proizvodima za zaštitu od sunca, preparatima protiv starenja kože, kremama za kožu oko očiju, dezodoransima i drugom. 

DIKAPRILIL KARBONAT

Dikaprilil karbonat je diester kaprililnog alkohola (prirodno dobijenog iz palminog ulja ili ulja palminog semena) i ugljene kiseline (iz petrohemijske sirovine). Dikaprilil karbonat je suv i nemastan emolijens koji se brzo razmazuje. Ovo ulje se često koristi npr. u proizvodima za negu tela, negu lica, antiperspirantima/dezodoransima, za negu dečije kože i zaštitu od sunca.

DIMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci koji mogu biti u formi ulja i gelova manje ili više guste teksture. Silikoni su sastojci sintetisani iz silicijuma, odnosno iz mineralnog jedinjenja koje se u prirodi u izobilju može naći kao silicijum dioksid, glavni sastojak peska. Ključno svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima je da im daje glatku teksturu: Oni proizvodima kao što su kreme ili šminka daju svilenkasto glatku, luksuznu teksturu koja sa lako razmazuje, a šamponima i drugim proizvodima za negu kose daju sjaj i mekoću.

*Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte spisak sastojaka na pakovanju. Oni se nalaze pod imenima kao što su „dimetikon“, „ciklometikon“, „dimetikonol“ i „amodimetikon“.

DIMETIKON KROSPOLIMER

Silikoni* su sintetički sastojci koji mogu biti u formi ulja i gelova manje ili više guste teksture. Silikoni su sastojci sintetisani iz silicijuma, odnosno iz mineralnog jedinjenja koje se u prirodi u izobilju može naći kao silicijum dioksid, glavni sastojak peska. Ključno svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima je da im daje glatku teksturu: Oni proizvodima kao što su kreme ili šminka daju svilenkasto glatku, luksuznu teksturu koja sa lako razmazuje, a šamponima i drugim proizvodima za negu kose daju sjaj i mekoću.

*Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte spisak sastojaka na pakovanju. Oni se nalaze pod imenima kao što su „dimetikon“, „ciklometikon“, „dimetikonol“ i „amodimetikon“.

DIMETIKONOL

Silikoni* su sintetički sastojci koji mogu biti u formi ulja i gelova manje ili više guste teksture. Silikoni su sastojci sintetisani iz silicijuma, odnosno iz mineralnog jedinjenja koje se u prirodi u izobilju može naći kao silicijum dioksid, glavni sastojak peska. Ključno svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima je da im daje glatku teksturu: Oni proizvodima kao što su kreme ili šminka daju svilenkasto glatku, luksuznu teksturu koja sa lako razmazuje, a šamponima i drugim proizvodima za negu kose daju sjaj i mekoću.

*Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte spisak sastojaka na pakovanju. Oni se nalaze pod imenima kao što su „dimetikon“, „ciklometikon“, „dimetikonol“ i „amodimetikon“.

DINATRIJUM EDTA

EDTA i soli EDTA (npr. trinatrijum EDTA) dobijaju se sintetičkim putem. Ovaj sastojak se doadje kozmetičkim proizvodima jer ima odlično svojstvo vezivanja jona metala čime štiti kozmetičke proizvode od propadanja.

DINATRIJUM LAURIL SULFOSUKCINAT

Dinatrijum lauril sulfosukcinat je anjonski surfaktant koji se koristi u šamponima i prozvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne funkcije kao agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu; agensi za suspendovanje koji sprečavaju da se čvrste čestice razdvoje od tečnog proizvoda; sredstva za povećavanje pene; i kao emulgatori, koji omogućavaju mešanje ulja i vode.

DINATRIJUM PEG-5 LAURILCITRAT SULFOSUKCINAT

Dinatrijum PEG-5 laurilcitrat sulfosukcinat je anjonski surfaktant koji se koristi u šamponima i prozvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne funkcije kao agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu; agensi za suspendovanje koji sprečavaju da se čvrste čestice razdvoje od tečnog proizvoda; sredstva za povećavanje pene; i kao emulgatori, koji omogućavaju mešanje ulja i vode.

DISKROB FOSFAT

Diskrob fosfat je modifikovani prirodni skrob za koji se tipično koristi kukuruzni skrob.  Mikrometarski skrobni prah adsorbuje velike količine lipida (ulja). Usled toga, diskrob fosfat, kada se doda emulzijama kao što su kreme ili losioni, može da obezbedi manje mastan, lagan i gladak osećaj na koži. Diskrob fosfat je posebno pogodan za for matirajuće kozmetičke proizvode.

DISTEARDIMONIJUM HEKTORIT

Disterdimonijum hektorit je lipofilna modifikovana glina, koja se takođe naziva i organoglinom. Ova sirovina zgušnjava ulja i koristi se za dezodoranse u spreju, čvrstim sapunima ili proizvodima za šminkanje. Disterdimonijum hektorit takođe stabilizuje emulzije usled svojih svojstava u pogledu zgušnjavanja ulja.

DMDM HIDANTOIN

Ovaj sastojak pripada grupi konzervanasa odobrenih za upotrebu u kozmetičkim proizvodima i nalazi se na pozitivnoj listi (Aneks V Uredbe o kozmetici EU). Konzervansi - kao što je ovaj koji ste pretražili- su kreirani kako bi zaštitili kozmetičke proizvode. Ti sastojci igraju ključnu ulogu u čuvanju kozmetike od kvarenja i zagađivanja mikroorganizmima tokom skladištenja i kontinuirane upotrebe. Ovo je važno za bezbednost potrošača. Bezbednost proizvoda je prioritet broj jedan za kozmetičku industriju i stoga vas mi snabdevamo proizvodima koji su formulisani tako da se spreči zagađenje mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plesni su uvek prisutne na našoj koži, u vazduhu oko nas, čak i u vodi koju pijemo. One mogu da uđu u proizvode tokom normalne upotrebe. Zagađenje proizvoda, posebno onih koji se koriste za predeo oko očiju i na koži, može da prouzrokuje značajne probleme ako je nivo zagađenja visok. Konzervansi mogu da spreče ove probleme tako što zaustavljaju razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. Najčešće korišćeni konzervansi u našim proizvodima su fenoskietanol i parabeni.

EDTA

EDTA i soli EDTA (npr. trinatrijum EDTA) dobijaju se sintetičkim putem. Ovaj sastojak se doadje kozmetičkim proizvodima jer ima odlično svojstvo vezivanja jona metala čime štiti kozmetičke proizvode od propadanja.

EKSTRAKT ALGE FUCUS VESICULOSUS

Ovaj ekstrakt dobija se iz sušenih delova alge Fucus vesiculosus, poznate i kao mehurasti bračić. Mehurasti bračić je vrsta jestive smeđe alge (morske trave). Ekstrakt ove alge ima veoma visoku koncentraciju minerala, uključujući natrijum i kalijum.

ingredients

EKSTRAKT CVETA CHAMOMILLA RECUTITA / KAMILICA

Blagotvorno dejstvo cvetova kamilice poznata su već vekovima. Cvetovi kamilice su u drevnom Egiptu čak korišćeni kao lekovita biljka. Ekstrakt cveta kamilice proizvodi se putem nežnog postupka ekstrakcije koji obezbeđuje optimalno zadržavanje prirodnih sastojaka. Ekstrakt cveta kamilice naročito je pogodan za upotrebu na koži zahvaljujući protivupalnom dejstvu. Cvetovi kamilice sadrže alfa-bisabolol, koji je izuzetno delotvoran kod zarastanja rana.

EKSTRAKT CVETA NELUMBIUM SPECIOSUM

Lotosov cvet je od pamtiveka imao bitno religijsko značenje u mnogim azijskim kulturama i smatra se simbolom čistote, netaknute prirode, plodnosti i ljubavi. Ekstrakt cveta lotosa se dobija procesom nežne ekstrakcije koji je napogodniji za očuvanje prirodnih sastojaka. Lotosovi cvetovi poseduju prirodni efekat stvaranja niski od kapljica, koji se takođe nazivi lotosov efekat. Površina ovih cvetova se sama čisti tako što voda na njima formira perle koje zarobljavaju čestice prljavštine i lako skliznu sa cveta. Proizvodi sa lotosovim cvetom su poznati po svojim blago zatežućim i umirujućim svojstvima.

EKSTRAKT KORENA BILJKE GLYCYRRHIZA GLABRA/EKSTRAKT KORENA SLADIĆA

Ovaj sastojak je slatkog ukusa i dobija se iz korena sladića. Može se naći u južnoj Evropi i delovima Azije, poput Indije. Nije u botaničkom srodstvu sa anisom, zvezdastim anisom ili paprati, koji su izvori sličnih aromatičnih jedinjenja.

ingredients

EKSTRAKT LISTA CAMELLIA SINENSIS / EKSTRAKT CRNOG ČAJA

Crni čaj pravi se od osušenih i presovanih listova čaja, koji se kasnije fermentiraju. Proces oksidacije se zatim prekida. Ekstrakt se proizvodi postupkom nežne ekstrakcije, što je optimalno za zadržavanje prirodnih sastojaka. Pošto ekstrakt crnog čaja sadrži kofein, ima osnažujući efekat na kožu i pruža osećaj svežine.

ingredients

EKSTRAKT LISTA CAMELLIA SINENSIS / EKSTRAKT ZELENOG ČAJA

Camellia Sinensis Leaf Extract je ekstrakt zelenog čaja koji se dobija iz listova biljke Camellia sinensis.  Ekstrakt zelenog čaja je prirodno bogat antioksidansima, koji su poznati i po tome što štite ćelije. Takođe, ekstrakt zelenog čaja koristi se zbog antioksidativne zaštite kože od štetnog dejstva slobodnih radikala.

EKSTRAKT LISTA GINKO BILOBE

Ginko, poznato i kao čudotvorno drvo, stiglo je u Evropu iz Japana pre 200 godina. Ekstrakt lista ginko bilobe se proizvodi primenom nežnog procesa ekstrakcije, optimalnog za očuvanje prirodnih sastojaka. Ekstrakt lista ginko bilobe sadrži sledeće klase sastojaka: flavonoide, bilobalide i ginkolide. Ekstrakti lista ginko bilobe su takođe poznati po svojim negujućim svojstvima.

EKSTRAKT MLADICA BILJKE BAMBUSA VULGARIS / EKSTRAKT BAMBUSA

Ekstrakt mladica biljke bambusa je biljnog porekla. Ovaj sastojak se koristi uglavnom u proizvodima za negu kože jer ima negujuća svojstva.

EKSTRAKT ORYZA SATIVA (AZIJSKOG PIRINČA)

Crni pirinač potiče iz Kine. Tamo je poznat i kao zabranjeni pirinač jer je u prošlosti predstavljao raritet rezervisan isključivo za cara i njegovu porodicu. Ekstrakt crnog pirinča se dobija procesom nežne ekstrakcije koji je najpogodniji za očuvanje prirodnih sasatojaka. Crni pirinač sadrži brojne minerale i elemente u tragovima, naročito gvožđe i proteine.

EKSTRAKT PLODA PSIDIUM GUJAVA GUAVE

Ekstrakti guave se dobijaju procesom nežne ekstrakcije koji je najpogodniji za očuvanje prirodnih sastojaka. Plod guave je egzotična bobica koja se gaji u tropskim i suptropskim zemljama.Guava pripada klasi drevnih voćki poznatih kao supervoćke. Bogata je vitaminom C, gvožđem i kalcijumom. Vitamin C je uobičajeno ime za askorbinsku kiselinu.  Askorbinska kiselina se koristi kao antioksidans i sredstvo za balansiranje PH faktora u velikom broju najrazličitijih kozmetičkih formulacija.

EKSTRAKT TILIA TOMENTOSA/SREBRNE LIPE

Ekstrakt biljke Tilia Tomentosa, takođe zvan ekstrakt srebrne lipe se proizvodi uz pomoć viešfaznog procesa nežne ekstrakcije koji omogućava zadržavanje optimalne količine prirodnih sastojaka. Proizvodi sa ekstraktom cveta lipe imaju blago umirijući efekat na suvu i osetljivu kožu.

ingredients

EKSTRAKT VODENE NANE

Ekstrakt vodene nane se dobija procesom nežne ekstrakcije koji je najpogodniji za očuvanje prirodnih sastojaka. Proizvodi sa vodenom nanom mogu imati blago osvežavajuća i revitalizujuća svojstva.

ETILHEKSILGLICERIN

Kao emolijens i blago hidratantno sredstvo poboljšava osećaj kozmetičkih proizvoda na koži. Pored toga, može da poveća delotvornost klasičnih konzervansa i koristi se kao antimikrobni stabilizator u kombinaciji sa drugim kozmetičkim sastojcima. Etilheksiglicerin je supstanca koja je širom sveta prihvaćena kao svestran i multifunkcionalan aditiv i veoma je efikasan dezodorans. Etilheksiglicerin inhibira razvoj i širenje bakterija koje izazivaju neprijatne mirise, a ne utiče na floru kože.

ETILHEKSIL METOKSICINAMAT

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

ETILHEKSIL SALICILAT

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

ETILHEKSIL TRIAZON

Ovaj sastojak pripada grupi UV filtera (UV znači ultra ljubičasti), dozvoljen je za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u EU i nalazi se na pozitivnoj listi UV filtera (Aneks VI EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima). UV filteri su neophodni sastojci jer štite kožu od oštećenja od sunca i sprečavaju rizik od karcinoma kože kao i opekotina, prevremenog starenja kože ili pojave fleka. Postoje dve glavne vrste UV filtera: organski filteri apsorbuju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplotu. Mineralni filteri, sa druge strane, sastoje se od sićušnih čestica koje formiraju jednu vrstu štita na koži i reflektuju većim delom UVB zračenje, a manjim delom UVA zračenje. Svaki UV filter pruža specifičnu vrstu zaštite od UV zračenja, zbog čega proizvodi za sunčanje i proizvodi za svakodenvnu negu kože sa zaštitnim faktorom obično sadrže kombinaciju različitih filtera kako bi pružili zaštitu širokog spektra.

ETILPARABEN

Ovaj sastojak pripada grupi konzervanasa koji su odobreni za upotrebu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnoj listi (Aneks V EU Uredbe o kozmetičkim proizvodima).
Konzervansi – poput ovde navedenog – razvijeni su da bi zaštitili kvalitet kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tokom skladištenja i stalne upotrebe. Sve navedeno je važno za bezbednost potrošača.
Bezbednost proizvoda je prioritet broj jedan za kozmetičku industriju i zato su naši proizvodi formulisani tako da sprečavaju kontaminaciju mikroorganizmima.
Bakterije, kvasci i plesni su stalno prisutni na našoj koži, u vazduhu oko nas, pa čak i u vodi koju pijemo. Oni mogu dospeti u proizvode tokom uobičajene upotrebe.
Kontaminacija proizvoda, posebno onih koji se koriste oko očiju i na koži, može biti štetna ako je stepen kontaminacije visok. Konzervansi mogu da spreče ovakve posledice jer zasutavljaju umnožavanje mikroorganizama u proizvodu.
Konzervansi koji se najviše koriste u našim proizvodima su fenoksetanol i parabeni.
 

GERANIOL – MIRIS RUŽE I GERANIJUMA

Ovaj karakteristični sastojak se nalazi u različitim biljkama kao što su ruža i geranijum, lavanda i neroli, citronela itd. Ružini vrtovi su obavijeni njime. Koristi se u mirisima i obezbeđuje vrlo prirodan svež cvetni ton. 

GLICERIL-KAPRAT

Gliceril-kaprilat je ovlaživač na biljnoj bazi koji snažno deluje protiv bakterija i gljivica. Ovaj sastojak je odličan za jačanje organskih kiselina i različite konzervanse. Zahvaljujući amfifilnoj strukturi smanjuje površinsku napetost. Zbog toga kapljice mogu da budu manje, a emulzije stabilnije. U većim koncentracijama može da umanji viskoznost emulzija.

GLICERIL-KAPRILAT

Gliceril-kaprilat je ovlaživač na biljnoj bazi koji snažno deluje protiv bakterija i gljivica. Odličan je za jačanje organskih kiselina i različite konzervanse. Zahavljujući amfifilnoj strukturi smanjuje površinsku napetost. Zbog toga kapljice mogu da budu manje, a emulzije stabilnije. U većim koncentracijama može da umanji viskoznost emulzija.

GLICERIL-STEARAT

Gliceril-stearat je pojačivač konzistencije i koemulgator za emulzije tipa ulje u vodi na biljnoj bazi. Koristi se kao stabilizator u kremama i losionima tipa ulje u vodi zbog toga što povećava viskoznost i stabilizuje emulzije. U kozmetici i proizvodima za ličnu negu, gliceril-stearat se široko upotrebljava i nalazi se u losionima, kremama, prahovima, proizvodima za čišćenje kože, podlogama za šminku, maskarama, senkama za oči, ajlajnerima, balsamima za kosu i sredstvima za ispiranje, kao i proizvodima za zaštitu od sunca.

GLICERIL-STEARAT-CITRAT

Gliceril-stearat-citrat, gliceril di-ester,  se sastoji od glicerina i masnih kiselina iz biljnih ulja. Ovaj sastojak deluje kao hidrofilni, anjonični U/V emulgator i emolijens  bez dodataka polietilen glikola. Obično se koristi u kremama, losaionima, proizvodima za negu beba, proizvodima zazaštitu od sunca i  negu posle sunčanja.

GLICERIL OLEAT

Gliceril oleat dobija se iz biljaka i ima dobra emulgatorska svojstva. Često se koristi prilikom mešanja i stabilizacije vode i ulja. Pored toga, čini kožu mekom i gipkom.

GLICERIL-STEARAT SE

Gliceril-stearat SE je prirodni emulgator (pomaže da se ulje i voda izmešaju) i emolijens. Gliceril-stearat SE predstavlja "samo-emulgatorski" oblik gliceril-stearata. Takođe sadrži malu količinu natriijum i/ili kalijum-stearata. Stalilizuje emulzije i daje odličnu teksturu. Gliceril-stearat deluje kao lubrikant na površinu kože i tako je čini glatkom i mekanom. Takođe usporava gubitak vode u koži formiranjem barijere na površini kože.

GLICERIN

Glicerol je dobro poznat humektant koji se nalazi u kozmetičkim proizvodima i proizvodima za ličnu negu. Ova tečnost bez boje i mirisa se široko upotrebljava kao sastojak u kozmetičkim preparatima za zadržavanje vlage. Glicerol ima tri hidrofilne (vodene) hidroksilne (kiseonik-vodonik) grupe koje mu obezbeđuju rastvorljivost u vodi i higroskopnu prirodu (što znači da privlači vodu iz vazduha).
 

GLICIRETINSKA KISELINA

Ulje semenki biljke Helianthus Annuus je prirodnog porekla. Ova biljka se prvo uzgajala u Severnoj i Južnoj Americi. Obični suncokret je velika jednogodišnja glavočika roda Helianthus koja se uzgaja kao usev zbog jestivog ulja i plodova. Osim toga, suncokretovo ulje sadrži vitamin E. U kozmetici se primenjuje kao sredstvo za omekšavanje kože i daje gladak i prijatan osećaj na koži.

GLIKOL DISTEARAT

Glikol stearat je čvrsti sastojak nalik vosku koji može biti bele ili krem boje. U pitanju je mešavina mono i diestera etilen glikola i stearinske kiseline. Kao sredstvo za omekšavanje, glikol stearat se koristi u formulacijama velikog broja kupki, kao i proizvoda za pranje kose i negu kože.

HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL / SUNCOKRETOVO ULJE

Helianthus Annuus Seed Oil – ulje iz semenki suncokreta – je ulje na biljnoj bazi. Ova biljka je prvi put odomaćena u Americi. Obični suncokret je velika jednogodišnja zeljasta cvetnica iz porodice Helianthus koja se uzgaja zbog jestivog ulja i plodova. Pored toga, suncokretovo ulje sadrži vitamin E. U kozmetičkim preparatima deluje kao emolijens i obezbeđuje nežan, prijatan osećaj na koži.

HIDROGENIZOVANI KOKO-GLICERIDI

Hidrogenizovani koko-gliceridi, takođe poznati kao hidrogenizovano kokosovo ulje predstavljaju lipid prirodnog biljnog porekla. Ovo ulje se koristi u kozmetičkim proizvodima za obnovu kože i pojačavanje konsistentnosti.

HIDROGENIZOVANO RICINUSOVO ULJE

Hidrogenizovano ricinusovo ulje, poznato i kao ricinusov vosak, predstavlja proizvod kontrolisane hidrogenizacije prirodnog ulja od semena ricinusa. Ulja se hidrogenizuju već decenijama kako bi se produžio njihov rok trajanja i kako bi postala stabilnija. Hidrogenizovano ricinusovo ulje ima mnogo duži rok trajanja i neće se užegnuti onako brzo kao neobrađeno ulje. Hidrogenizovano ricinusovo ulje je čvrsta, lomljiva voskasta supstanca sa visokom tačkom topljenja koja deluje kao emolijens i sredstvo za zgušnjavanje Može se koristiti u kozmetičke svrhe za pripremu stabilnih i glatkih emulzija.

HIDROGENIZOVANO ULJE ULJANE REPICE

Hidrogenizovano ulje uljane repice je proizvod kontrolisane hidrogenizacije ulja uljane repice na prirodnoj bazi. Ulja se hidrogenizuju decenijama jer to produžava njihov rok trajanja i povećava stabilnost. Hidrogenizovano ulje uljane repice je daleko dugotrajnije i ne kvari se tako brzo kao neobrađeno ulje. Među poznatijim primerima hidrogenizovanog ulja je margarin. Ponekad se ulje uljane repice spominje u literaturi pod nazivom kanola ulje. Naziv „kanola“ je potekao od skraćenice  „Can.O., L-A“ (kanadska uljarica, niske kiseline). Ova dva ulja su slična, ali kanola ulje sadrži manje erukinske kiseline od ulja uljane repice. U kozmetičkim preparatima deluje kao sredstvo za vlaženje kože.

HIDROKSIETIL-CELULOZA

Hidroksietil-celuloza se koristi za vezivanje i stabilizaciju u emulzijama. Pored toga, efekti regulacije viskoznosti korisni su za dugoročnu stabilnost kozmetičkih proizvoda.

ISOCETETH-20

Izocet-20 je sintetički proizveden polietilen-glikol-etar izocetil alkohola i deluje kao emulgator ili rastvarač tako da može da unese sastojke koji se mešaju sa uljem u proizvode na vodenoj osnovi. 

IZOPROPIL PALMITAT

Izopropil palmitat je estar palmitinske kiseline i izopropil alkohola. Njegov glavni deo se zasniva na obnovljivom izvoru biljnog porekla (palminom ulju i ulju od palmine koštice). Mali deo molekula se dobija iz petrohemijskih izvora. Ovaj emolijens prija koži i ima osvežavajući i obnavljajući efekat pa vašu kožu čini mekom i gipkom.

IZOPROPIL STEARAT

Izopropil stearat je estar izopropil alkohola i stearinske kiselin. Njegov najveći deo se zasniva na obnovljivom izvoru biljnog porekla (palminom ulju i/ili ulju od palmine koštice). Mali deo molekula se dobija iz petrohemijskih izvora. Stearatski estari deluju prvenstveno kao lubrikanti na površinu kože čineći je mekom i glatkom.

KANDELILSKI VOSAK

Kandelilski vosak je pročišćeni biljni vosak dobijen iz lišća biljke kandelile, koji se takođe naziva Euphorbia cerifera ili Euphorbiaceae.

KAPRILIL GLIKOL

Kaprilil glikol je aditiv sa višestrukim dejstvom, koji deluje kao sredstvo za regulisanje viskoznosti i vlaženje. Poznato je da pruža prijatan osećaj na koži i čini je mekom. Ovaj sastojak takođe ima antimikrobna svojstva i primenjuje se prilikom formulisanja emulzija i preparata za ispiranje.

KAPRILIL/KAPRIL GLUKOZID

Kaprilil/kapril glukozid nastaje reakcijom jedne vrste alkohola i glukoze. Rezultat je blago površinski aktivno sredstvo koje se koristi u proizvodima za negu beba, čišćenje lica i tela. Surfaktanti imaju višestruko dejstvo. Mogu da se koriste kao agensi za čišćenje jer rastvaraju prljavštinu, zatim kao agensi za suspendovanje koji sprečavaju odvajanje čvrstih čestica od tečnog proizvoda i tako čine penu gušćom, ali i kao emulgatori koji omogućavaju mešanje ulja i vode.

ingredients

KAPRILNI/KAPRINSKI TRIGLICERID

Kaprilni/kaprinski triglicerid je mešani triestar koji se dobija prirodnim putem iz kokosovog ulja i glicerina. Prednost ovog ulja je njegova stabilnost u odnosu na oksidaciju. Kaprilni/kaprinski triglicerid je odličan ovlaživač, poboljšava izgled proizvoda i deluje na mekoću i glatkoću kože. Stvara prijatan osećaj na koži i zbog toga se često koristi u kremama, losionima, proizvodima za negu usana i zaštitu od sunca.

ingredients

KARBOMER

Karbomer je sintetički polimer koji se bazira na akrilnoj kiselini. Sintetički polimeri se obično koriste za zgušnjavanje formulacija na bazi vode i stabilizaciju emulzija poput krema ili losiona. Polimer daje teksturama različito ponašanje protoka.

KOKOAMID DEA

Kokoamid DEA je viskozna tečnost i koristi se kao sredstvo za stvaranje pene u šamponima i proizvodima za kupanje. Sastojak se pravi reakcijom između masnih kiselina iz kokosovog ulja i dietanolamina. Slova „DEA“ u kokamidu DEA označavaju dietanolamid. Nju ne bi trebalo mešati sa potpuno drugom supstancom sa veoma različitim svojstvima koja se zove dietanolamin, i koja se ponekad takođe označava kao „DEA“. Upotreba dietanolamina u kozmetičkim proizvodima je zabranjena shodno propisima o Kozmetici. Kokoamid DEA je bezbedan za upotrebu u kozmetičkim proizvodima. Svi kozmetički sastojci moraju biti bezbedni za upotrebu, u skladu sa strogim evroposkim propisima o bezbednosti kozmetike. Bezbednost kokamida DEA nije dovela u pitanje Evropska komisija niti njen nezavisni ekspertski savetodavni odbor, Naučni odbor za bezbednost potrošača (SCCS).

KOKOAMIDOPROPIL BETAIN

Kokoamidopropil betain je blag amfoterni surfaktant koji se koristi u šamponima i preparatima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne funkcije kao agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu; agensi za suspendovanje koji sprečavaju da se čvrste čestice razdvoje od tečnog proizvoda; sredstva za povećavanje pene; i kao emulgatori, koji omogućavaju mešanje ulja i vode.

KOKOGLICERIDI

Kokogliceridi se dobijaju iz 100% obnovljivih sirovina. Oni se dobijaju iz biljnog trigliceridnog ulja uzetog iz ulja ploda kokosove palme. Ovaj emolijens često se koristi u kozmetici jer čini kožu gipkom, glatkom i negovanom.

KOKOSOVA KISELINA

Kokosova kiselina je prirodna smeša masnih kiselina koja sadrži srednjolančane masne kiseline, a koje potiču iz ulja ploda biljke Cocos nucifera (kokos). Kokosova kiselina se koristi u proizvodima za negu kože kao surfaktant/sredstvo za čišćenje, emolijens ili emulgator. Pored toga, ona hidrira kožu i održava je mekom i gipkom. Koža je sporo upija i duže zadržava svežinu.

KOLOIDNO OVSENO BRAŠNO

Koloidna ovsena kaša je fino mlevena ovsena kaša. Poznato je po svom svojstvu da ublažava manje iritacije na koži. Kada se ovsena kaša koristi u kozmetičkim i proizvodima za ličnu negu, koriste se i nazivi „Avena Sativa (Oat) Kernel Meal” (brašno semenki biljke Avena sativa (ovas)).

KOKO-BETAIN

Koko-betain je blag amfoterni surfaktant koji se koristi u šamponima i preparatima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne funkcije kao agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu; agensi za suspendovanje koji sprečavaju da se čvrste čestice razdvoje od tečnog proizvoda; sredstva za povećavanje pene; i kao emulgatori, koji omogućavaju mešanje ulja i vode.

KOKO-GLUKOZID

Koko-glukozid nastaje reakcijom masnih kiselina kokosovog ulja sa glukozom. Rezultat je blagi surfaktant koji se široko koristi u proizvodima za negu beba, i čišćenje lica i tela. Surfaktanti imaju brojne funkcije kao agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu; agensi za suspendovanje koji sprečavaju da se čvrste čestice razdvoje od tečnog proizvoda; sredstva za povećavanje pene; i kao emulgatori, koji omogućavaju mešanje ulja i vode.

KOKO-KAPRILAT/KAPRAT

Koko-kaprilat/kaprat je proizvod masnog alkohola na prirodnoj bazi iz jezgra ili mesa zrelog kokosa i definisane mešavine frakcionisanih masnih kiselina biljnog porekla. U pitanju je emolijens koji se brzo razmazuje i obnavlja prirodnu masnoću kože. Zbog izuzetno laganog osećaja na koži i brzog razmazivanja, koko-kaprilat/kaprat stvara prefinjen osećaj na koži. Ne oksidira i nema miris. Zahvaljujući uravnoteženom emolijensnom profilu, odličan je izbor za sve vidove nege kože odraslih i beba, proizvode za masažu i još mnogo toga.

KOPOLIMER OKTILAKRILAMID/AKRILAT/BUTILAMINOETIL-METAKRILATA

Ovaj sastojak pomaže da frizura zadrži svoj oblik tako što ograničava sposobnost kose da upije vlagu u sprečava formiranje statičkog elektriciteta. On stvara tanku oblogu na koži, kosi ili noktima. Kopolimer je polimer koji nastaje kombinovanjem relativno malih hemijskih jedinjenja zvanih monomeri u veoma veliki molekul koji ima veoma drugačija svojstva.

KREATIN

Kreatin, derivat aminokiselina koji se proizvodi u telu, ima centralnu ulogu u ćelijskom snabdevanju energijom. Ćelije dostižu svoje fiziološke nivoe kreatina biosintezom iz aminokiselina arginina, glicina i metionina i / ili putem unosa mesa i ribe. Kreatin ima ključnu ulogu u snabdevanju organizma energijom jer funkcioniše poput baterije koja puni, prenosi i oslobađa energiju, i na taj način zadovoljava njegove promenjive potrebe za energijom.

KSANTAN GUMA

Ksantan guma je biopolimer ili polisaharid. Ksantan guma je sirovina prirodnog porekla, a proizvodi se fermentacijom bakterije Xanthomonas campestris sa glukozom (kukuruz) i proteinima (soja). Ksantan guma bubri u vodenom rastvoru i povećava viskoznost. Ksantan guma formira prozirne ili providne gelove, a koristi se u emulzijama poput krema i losiona za bolju stabilnost.

LAURIL GLUKOZID

Lauril glikozid se formira reakcijom određene vrste alkohola sa glukozom. Kao rezultat se dobija blagi surfektant koji je u širokoj upotrebi u proizvodima za bebe, kao i proizvodima za čišćenje lica i tela. Surfektanti poseduju različite funkcije i mogu biti agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu, agensi za suspenziju koji sprečavaju čvrste čestice da se odvoje od tečnog proizvoda, potom mogu da omogućavaju bogatiju penu, kao i da budu emulgatori koji omogućavaju mešanje vode i ulja.

LAURIL HIDROKSISULTAIN

Lauril hidroksisultain je blagi surfektant. Surfektanti poseduju različite funkcije i mogu biti agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu, agensi za suspenziju koji sprečavaju čvrste čestice da se odvoje od tečnog proizvoda, potom mogu da omogućavaju bogatiju penu, kao i da budu emulgatori koji omogućavaju mešanje vode i ulja.

LAURIMIDOPROPIL BETAIN

Lauromidopropil betain je blagi amfoterični surfektant koji se upotrebljava u šamponima i sredstvima za čišćenje kože. Surfektanti poseduju različite funkcije i mogu biti agensi za čišćenje koji rastvaraju prljavštinu, agensi za suspenziju koji sprečavaju čvrste čestice da se odvoje od tečnog proizvoda, potom mogu da stvaraju bogatiju penu, kao i da budu emulgatori koji omogućavaju mešanje vode i ulja.

LEVULINSKA KISELINA

Levulinska kiselina i natrijum-levulinat (natrijumova so levulinske kiseline) koriste se u proizvodima za ličnu negu, kao i sertifikovanoj kozmetici. Levulinska kiselina može da se dobije iz saharoze iz prirodnog izvora. U kozmetici se koristi se kao sredstvo za vlaženje kože kako bi ona bila zdrava.

ingredients

LIMONEN – SVEŽ MIRISI CITRUSA I BILJA

Ovaj sastojak je široko rasprostranjen u eteričnim uljima – kako u velikim količinama (pomorandža, limun, limeta itd.), tako i u manjim (mirođija, timijan, kim itd.). Limonen se nalazi bukvalno svuda, uključujući u napicima (sok od pomorandže, koka-kola itd.). Ima energičan citrusni ton koji pruža osećaj svežine, slatkoće i čistoće.

ingredients

LIMUNSKA KISELINA

Alfahidroksilne kiseline (skraćeno  AHA kiseline) su grupa sastojaka kao što su mlečna kiselina i limunska kiselina. AHA kiseline se nalaze u voću poput grožđa i limuna, ali i u šećernoj trsci i mleku. Često se nazivaju i voćne kiseline, a koriste se u malim koncentracijama za nežno ubrzavanje prirodnog procesa eksfolijacije kože. Njihova upotreba može da dovede do ljuštenja suvih površinskih ćelija kože i lepšeg izgleda i osećaja na koži.

LINALOOL – CVETNI MIRIS SVEŽE LAVANDE

Ova sirovina je prisutna u brojnim prirodnim eteričnim uljima, u različitim procentima – od visokih (lavanda, bosiljak, bergamot itd.) do niskih (ruža, geranijum, cvet pomorandže, razno povrće ili sirevi, nana itd.). Linalool je sveprisutan na poljima lavande u Provansi. Ovaj sastojak ima svestran ton cvetne svežine i često se koristi i ključan je za oblikovanje cvetnih srednjih nota u mirisima.

MALTODEKSTRIN

Maltodekstrin je polisaharid koji se koristi i kao prehrambeni aditiv. Maltodekstrin je lako probavljiv, apsorbuje se brzo kao glukoza i može da bude umereno sladak. Proizvodi se iz biljnog skroba delimičnom hidrolizom i obično je u obliku belog higroskopskog praha osušenog sprejom. Osnovne funkcije u kozmetičkim preparatima su vezivanje i stabilizacija emulzija.

MIKROKRISTALNI VOSAK

Sastojci na bazi mineralnih ulja su masti fosilnog porekla. Ovi sastojci visoke čistoće mogu imati različite oblike (ulja, gelovi ...), bezbojni su i bez mirisa i ukusa. Najpoznatije mineralno ulje koje se koristi u kozmetičkim proizvodima je tečni parafin.
Postoje dve vrste: mineralna sintetička ulja, koja su idealne čistoće u proizvodnji, i mineralna ulja koja se dobijaju petrohemijskim putem. Drugu grupu čine rafinisana mineralna ulja koja se dobijaju nakon prečišćavanja fosilnih materijala kao što su ugalj, sirova nafta ili prirodni gas. Mineralna ulja u našim kozmetičkim proizvodima su farmaceutskog kvaliteta i samim tim su vrlo čista.
Glavno svojstvo ove grupe sastojaka je zaštita kože od dehidratacije. Pored toga, ovi sastojci poboljšavaju kvalitet teksture i efikasni su za čišćenje i uklanjanje šminke.

Da biste prepoznali ove sastojke u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Sastojke na bazi mineralnog ulja lako možete prepoznati po nazivima kao što su „paraffinum liquidum” (parafinsko ulje), „cera microcristallina” (mikrokristalni vosak), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” (parafin) i „synthetic wax” (sintetički vosak).

MIRISTIL ALKOHOL

Miristil alkohol se često dobija iz biljnih masti ili ulja. Iz tog razloga se naziva masnim alkoholom. Miristil alkohol se koristi u mnogim kozmetičkim formulacijama pošto povećava stabilnost emulzija i teksturu formulacija poput krema ili losiona. Miristil alkohol formira čvrstu belu masu koja služi kao komponenta koja povezuje vodu i omogućava konsistentnost.

MLEČNA KISELINA

Mlečna kiselina je alfa-hidroksilna kiselina koja pripada grupi prirodnih hidratantnih faktora i ima hidratantna i keratolitička svojstva. Mlečna kiselina ima hidratantna svojstva. Smanjuje perutanje kože i uravnotežuje njenu pH vrednost. Pored toga, deluje protiv simptoma suve kože. Mlečna kiselina takođe ima komedolitičko dejstvo. Blokira stvaranje komedona tako što pomaže koži da se oljušti i na taj način sprečava da se folikuli začepe. Zbog toga deluje protiv simptoma akni. Alfa-hidroksilne kiseline (skraćeno  AHA kiseline) su grupa sastojaka kao što su mlečna kiselina i limunska kiselina. AHA kiseline se nalaze u voću poput grožđa i limuna, ali i u šećernoj trsci i mleku. Često se nazivaju i voćne kiseline, a koriste se u malim koncentracijama za nežno ubrzavanje prirodnog procesa eksfolijacije kože. Njihova upotreba može da dovede do ljuštenja suvih površinskih ćelija kože i lepšeg izgleda i osećaja na koži.

NATRIJUM AKRILOILDIMETILTAURAT/VP KOPOLIMER

Natrijum akriloildimetiltaurat/VP kopolimer predstavlja sintetičke polimere koji se obično koriste za zgušnjavanje formulacija na bazi vode ili za stabilizaciju emulzija poput krema ili losiona, posebno u formulacijama bez emulgatora lagane teksture. Natrijum akriloildimetiltaurat/VP kopolimer stvara bistre gelove u vodi sa različitim svojstvima protoka.

NATRIJUM-BENZOAT

Ovaj sastojak spada u grupu konzervansa koji su dozvoljeni za upotrebu u kozmetičkim proizvodima i deo su pozitivne liste (Aneks V Uredbe o kozmetici EU). Konzervansi – kao što je ovaj – namenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Ovi sastojci igraju ključnu ulogu u zaštiti kozmetike od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tokom skladištenja i stalnog korišćenja. To je važno zbog bezbednosti potrošača. Bezbednost proizvoda je vodeći prioritet za kozmetičku industriju i zbog toga nudimo proizvode čija formulacija sprečava kontaminaciju mikroorganizmima. Bakterije i gljiivce su uvek prisutne na našoj koži, u vazduhu oko nas, pa čak i u vodi koju pijemo. Mogu da se pojave i u proizvodima tokom uobičajene upotrebe. Kontaminacija proizvoda – naročito onih koji se koriste oko očiju i na koži – može da dovede do ozbiljnih problema ako nivo kontaminacije postane visok. Konzervansi mogu da spreče takve probleme tako što blokiraju razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. Najčešći konzervansi u našim proizvodima su fenoksietanol i parabeni.

NATRIJUM-CETEARIL SULFAT

Natrijum-cetearil sulfat je surfaktant koji spada u grupu alkil-sulfata i koristi se u kozmetici i proizvodima za ličnu negu. Natrijum-cetearil sulfat je natrijumova so mešavine cetil-sulfata i stearil-sulfata. U pitanju je prah od bele do bledo žute boje. U kozmetici i proizvodima za ličnu negu, natrijum-cetearil sulfat se koristi u formulaciji proizvoda za negu kose uključujući šampon, sredstva za čišćenje kože i druge proizvode za negu kože.

NATRIJUM-HLORID

Natrijum-hlorid je jedan od najvažnijih minerala za ljude i za životinje. Poznat i pod nazivom kuhinjska so, deluje na regulisanje viskoznosti i bubrenje. Natrijum-hlorid formira bezbojne kristale koji oblikuju kubičnu strukturu natrijum-hlorida. Natrijum-hlorid je takođe važna komponenta ljudske ishrane. Telo odrasle osobe sadrži oko 150–300 grama natrijum-hlorida.

NATRIJUM-KOKOAMFOACETAT

Natrijum-kokoamfoacetat je anjonični surfektant. On čisti kožu i kosu tako što pomaže vodi da se izmeša sa uljem i prljavštinom što omogućava ispiranje ovih supstanci. Kao ko-surfektant takođe stvara bogatu penu ili stabilizuje istu.

NATRIJUM-KOKOAT

Natrijum-kokoat je so kokosove masne kiseline. Uglavnom se upotrebljava za izradu sapuna.

NATRIJUM-KOKOIL IZETIONAT

Natrijum-kokoil izetionat je anjonični surfektant. On čisti kožu i kosu tako što pomaže vodi da se izmeša sa uljem i prljavštinom što omogućava ispiranje ovih supstanci.

NATRIJUM-LAKTAT

Natrijum-laktat je alfa-hidroksilna kiselina koja spada u grupu prirodnih hidratantnih faktora i ima hidratantna i keratolitička svojstva. Natrijum-laktat deluje hidratantno. Smanjuje perutanje kože i uravnotežuje njenu pH vrednost. Pored toga, deluje protiv simptoma suve kože. Natrijum-laktat takođe ispoljava komedogeno dejstvo. Blokira stvaranje komedona tako što pomaže koži da se oljušti i na taj način sprečava da se folikuli začepe.

ingredients

NATRIJUM-LAURET SULFAT

Natrijum-lauret sulfat je  etoksilovani alkohol i deluje kao anjonski surfektant. Poštoje izueztno delotvoran po pitanju čišćenja, stvaranja pene i zgušnjavanja prvenstveno se koristi u proizvodima za  kupanje poput penušavih kupki, gelova za tuširanje i šampona.

NATRIJUM-LEVULINAT

Levulinska kiselina i natrijum-levulinat (natrijumova so levulinske kiseline) koriste se u proizvodima za ličnu negu, kao i sertifikovanoj kozmetici. Levulinska kiselina može da se dobije iz saharoze iz prirodnog izvora. U kozmetici se koristi se kao sredstvo za vlaženje kože kako bi ona bila zdrava.

NATRIJUM-METIL-KOKOIL TAURAT

Natrijum-metil-kokoil taurat je surfektant koji se koristi uglavnom za izradu sapuna.

NATRIJUM-PALM KERNELAT

Natrijum-palm kernelat u svojoj osnovi sadrži ulje koštice palme i često se koristi za izradu sapuna. Dobar je emulgator i stvara bogatu penu.

NATRIJUM-SALICILAT

Ovaj sastojak spada u grupu konzervanasa čija upotreba je dozvoljena u kozmetičkoj industriji i koji su na pozitivnoj listi (Aneks V Kozmetičke regulative Evropske Unije). Konzervansi, poput ovog navedenog, su osmišljeni da zaštite kozmetičke proizvode. Ovi sastojci igraju ključnu ulogu u procesu zaštite kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tokom skladištenja i duže upotrebe. To je važno za zaštitu potrošača. Bezbednost proizvoda predstavlja najvažniji prioritet kozmetičke industrije i mi stoga isporučujemo proizvode koji su napravljeni tako da onemoguće kontaminaciju mikroorganizmima. Bakterije i gljivice su uvek pristune na našoj koži u vazduhu oko nas, pa čak i u vodi koju pijemo. Tako mogu da dospeju u proizvode tokom uobičajene upotrebe. Kontaminacija proizvoda, naročito onih koji se nanose oko očiju ili na kožu, može da dovede do ozbiljnih problema ukoliko je nivo kontaminacije visok. Konzervansi mogu da spreče takve probleme tako što zaustavljaju množenje mikroorganizama u proizvodu. Konzervansi koje najčešće koristimo u našim proizvodima su fenoksetanol i parabeni.

NATRIJUM-STEARAT

Stearatske soli se uglavnom koriste zbog svojih lubrikantskih svojstava. Takođe pomažu da se emulzije ne razdvoje na uljanu i tečnu komponentu. Stearatske soli povećavaju gustinu lipidne (uljane) komponente kozmetičkih proizvoda/proizvoda za ličnu negu i smanjuju providnost gotovih proizvoda.

NATRIJUM-STEAROIL GLUTAMAT

Ovaj sastojak je hipoalergenski emulgator koji se proizvodi na bazi aminokiseline. Čisti i neguje kožu i pomaže da se ona održi u dobrom stanju. Njegova pH vrednost je slična pH vrednosti kože i zato je izuzetno blag. Natrijum-stearoil glutamat je prirodan i ekološki prihvatljiv.

NATRIJUM-TALOVAT

Natrijum-talovat predstavlja so masti dobijene od tkiva ovaca ili govdea. Ovaj sastojak takođe može da funkcioniše kao sapun.

PALMITAMIDOPROPILTRIMONIJUM-HLORID

Palmitamidopropiltrimonijum-hlorid predstavlja kvaternarnu so amonijaka. Pošto omogućava dobro raščešljavanje kose i sprečava ili umanjuje stvaranje statističkog elektriciteta koristi se u formulacijama balsama i boja za kosu.

P-ANISNA KISELINA

P-anisna kiselina je bela kristalna čvrsta supstanca koja se prirodno nalazi u anisu. Anis je mediteranska biljka iz porodice peršuna koja se uzgaja zbog aromatičnih semenki koje se upotrebljavaju za kuvanje i u biljnoj medicini. Ovaj sastojak poznat je po antiseptičkim svojstvima.

PEG-12 DIMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci koji dolaze u obliku manje više gustih ulja i gelova. Silikoni su sastojci sintetisani iz silikona, mineralnog jedinjenja koje je sveprisutno u prirodu u obliku silicium-dioksida glavnog sastojka peska.  Ključno svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima je omogućavanje glatkoće. Oni proizvodima poput krema ili šminke daju svilenkastu, razmazivu, bogatu teksturu, a daju i sjaj i mekoću šamponima i drugim proizvodima za negu kose.

*Da biste identifikovali silikone u našim proizvodim, pogledajte spisak sastojaka na ambalaži. Možete ih naći pod imenima poput "dimetikon", "ciklometikon", "dimetikonol" i "amodimetikon".

PEG-200 HIDROGENIZOVANI GLICERIL-PALMAT

PEG-200 hidrogenizovani gliceril-palmat se delimično dobija iz prirodnih izvora (palminog ulja) a delom iz sintetičkih. PEG-200 hidrogenizovani gliceril-palmat predstavlja izuzetno blag emulgator i tipično se koristi za povećanje viskoziteta šampona ili gelova za tuširanje.

POLIGLICERIL-2 KAPRAT

Ovaj sastojak se koristi kao nežan emulgator na biljnoj bazi posle kog koža postaje mekana i gipka.

PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL / BADEMOVO ULJE

Bademovo ulje se dobija hladnim ceđenjem zrelog bademovog semena – slatkog, oguljenog ploda drveta badema – posle čega sledi rafiniranje. Ovo zlatno ulje ima blagu, slatkastu, orašastu aromu i koristi se u medicini i nezi kože već vekovima. Bademi nisu samo ukusna, hranljiva i veoma zdrava grickalica – ulje isceđeno iz badema izuzetno je podnošljivo za sve tipove kože, naročito suvu i osetljivu. Bademovo ulje ima visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina (90%). Pored toga, ovo ulje sadrži i 20-30% linolne kiseline, supstance koja se prirodno javlja u ljudskoj koži.

SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL / ULJE JOJOBE

Simmondsia Chinensis Seed Oil je prirodan tečni vosak koji se dobija iz semena jojobe. Plod jojobe podseća na maslinu i poznat je i kao krušina. Voštani estar sa dugim lancima sadrži dvostruku vezu, zbog čega je tečan. Zbog toga što se ne kvari i dokazano hrani kožu, ovo ulje je optimalni kandidat za širok spektar kozmetičkih preparata – kreme za lice, losione za telo, hranljiva ulja i regeneratore za kosu. Ulje jojobe se lako razmazuje, brzo se upija i pruža prijatan osećaj na koži.

SORBITOL

Sorbitol je prirodni šećerni alkohol za koji se zna da održava kožu hidriranom tako što sprečava gubitak njene prirodne vlažnosti. Takođe zgušnjava proizvode i obezbeđuje dobru teksturu.

STEARET-2

Stearet-2 je sintetički proizveden polietilen-glikolski etar stearinske kiseline. Ovo je voskasto jedinjenje. U kozmetici i proizvodima za ličnu negu stearet-2 se koristi u formulacijama za negu kože i kupanje kao i u deozodoransima i proizvodima za kosu. Kad se doda kozmetici i proizvodima za ličnu negu, stearet-2 smanjuju interaktivne sile između molekula drugih tečnosti tako da se formira emulzija. Ukoliko se sastojak poput stearata-2 ne bi dodao proizvodima za ličnu negu sastojci u proizvodu bi se razdvojili.

STEARET-21

Stearet-21 je sintetičko, voskasto jedinjenje i predstavlja polietilen-glikolski etar stearinske kiseline. U kozmetici i proizvodima za ličnu negu stearet-21 se koristi u širokoj lepezi kozmetičkih proizvoda i proizvoda za ličnu negu uključujući šminku, losione, dezodoranse, mirise, proizvode za negu kože, očiju i kose.

STEARIL-ALKOHOL

Stearil-alkohol se često dobija iz biljnih masti ili ulja. Iz tog razloga se naziva masnim alkoholom. Međutim, stearil-alkohol se može dobiti i hidrolizom voska. Korsit se u mnogim kozmetičkim formulacijama pošto povećava stabilnost emulzija i tekstutu formulacija poput krema i losiona. Stearil-alkohol formira čvrstu belu masu koja služi kao komponenta za vezivanje vode i davanje konsistentnosti.

STEARINSKA KISELINA

Stearinska kiselina je voskasta, bezobojna masna kiselina sa dugim lancem. Ova dragocena zasićena masna kiselina se takođe može dobiti iz biljnih izvora što je čini idealnom za upotrebu u prirodnim fomrulacijama. U emulzijama stearinska kiselina efikasno stabiliše, zgušnjava i omekšava tako doprinoseći raskošnoj teksturi konačnog proizvoda. Stearinska kiselina takođe stvara gustu baršunastu penu. Ovo svojstvo je čini idealnom za upotrebu u penama za brijanje. U formulacijama sapuna, sredstava za uklanjanje nečistoća i šampona derivati stearinske kiseline fukcionišu kao sredstvo za zgušnjavanje koji daju čvrsti oblik formulacijama. Takođe sprečava da se istrošeni sapuni tope i razvodne. Kao zaštitni balsam u formulacijama šampona stearinska kiselina čini kosu mekanom, laganom i blistavom.

TAPIOKIN SKROB

Tapiokin skrob je zrnasti prirodni skrob ekstrakovan iz korena tapioke. Mikrometarski skrobni prah absorbuje velike količine lipida (ulja). Usled toga tapioka obezbeđuje da koža deluje glatko a bez suvišne masnoće kad se doda u emulzije poput krema ili losiona.  Tapiokin skrob je naročito pogodan za kozmetičke proizvode za mat izgled.

TOKOFEROL / VITAMIN E

Vitamin E se prirodno nalazi u pojedinim namirnicama, dodaje se u druge i dostupan je kao dodatak prehrani. „Vitamin E“ je grupni naziv za skup jedinjenja rastvorljivih u mastima sa izrazitim antioksidativnim aktivnostima.
Vitamin E koji se prirodno pojavljuje postoji u osam hemijskih oblika (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol i alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite stepene biološke aktivnosti. Alfa-tokoferol (ili α-tokoferol) je jedini oblik za koji je prepoznato da ispunjava ljudske potrebe.

ULJE BILJKE GLYCINE SOJA/SOJINO ULJE

Sojino ulje dobija se presovanjem ili ekstrakcijom mahuna soje, nakon čega se obično rafinira. Soja je poreklom iz Kine i tek je krajem 19. veka stigla u Ameriku. U 19. veku ova biljka je postala veoma popularna i uzgajala se u mnogim područjima. Zahvaljujući visokom sadržaju masti i proteina od davnina je bila omiljena hrana u istočnoj Aziji.
Ovo ulje izgleda kao bistra, bledo žuta, polusuva tečnost, slabog, karakterističnog mirisa i ima višestruku primenu. Od 55 do 65% sojinog ulja čine višestruko nezasićene masne kiseline, zbog čega se često koristi kao emolijens u kozmetičkim proizvodima.

ULJE PERSEA GRATISSIMA / ULJE AVOKADOA

Ulje avokadoa je ulje dobijeno iz ploda Persea americana tj. avokadoa. Ovo ceđeno jestivo ulje se koristi i za jelo i za kuvanje a široko je rasprostranjeno i u kozmetičkoj industriji zbog njegovih hidratantnih i revitalizujućih svojstava. Ulje avokadoa se koristilo još u doba Asteka i dan danas je u širokoj upotrebi u kozmetičkoj industriji. Koža ga brzo apsorbuje i postaje meka i gipka. Pored toga, avokado hvale i nutricionisti i stručnjaci za negu kože zbog obilja vitamina, hranjivih sastojaka, proteina, antioksidanata i zdravih masti.

UNDECILENAMIDOPROPIL-BETAIN

Ovaj sastojak je blagi amfoterični surfektant koji se koristi u šamponima i sredstvima za čišćenje kože. Surfektanti poseduju brojne funkcije i mogu biti agensi za čišćenje koji razlažu prljavštinu, agensi za suspenziju koji sprečavaju čvrste čestice da se odvoje od tečnog proizvoda i stvaraju bogatu penu, kao i emulgatori koji omogućavaju mešanje vode i ulja. Pored toga, undecilenamidopropil-betain takođe poseduje antimikrobna svojstva i smanjuje perut.

VOSAK BILJKE COPERNICIA CERIFERA / KARNAUBSKI VOSAK

Karnaubski vosak je pročišćeni biljni vosak koji se dobija iz mladih listova brazilske palme Copernicia cerifera.

VP/EIKOZEN KOPOLIMER

VP/eikozen kopolimer omogućava frizuri da zadrži oblik tako što umanjuje sposobnost kose da absorbuje vlagu. Formira tanku oblogu na koži, kosi ili noktima. Takođe se koristi da spoji sastojke komprimovane tablete ili proizvoda i omogućava distribuciju ili suspenziju nerastvorive čvrste materije u tečnosti. Kopolimer je polimer koji se dobija kombinovanjem relativno malih hemijskih jedinjenja po imenu monomeri u veoma veliki molekul sa drugačijim svojstvima.

VP/HEKSADECEN KOPOLIMER

VP/heksadecen kopolimer omogućava frizuri da zadrži oblik tako što umanjuje sposobnost kose da absorbuje vlagu. Formira tanku oblogu na koži, kosi ili noktima. Takođe se koristi da spoji sastojke komprimovane tablete ili proizvoda i omogućava distribuciju ili suspenziju nerastorive čvrste materije u tečnosti. Kopolimer je polimer koji se dobija kombinovanjem relativno malih hemijskih jedinjenja po imenu monomeri u veoma veliki molekul sa drugačijim svojstvima.