PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

Aktivnosti za razvoj fine motorike kod dece

Aktivnosti za razvoj fine motorike kod dece

Pomažu vašem mališanu da poveća snagu

Fine motoričke veštine su od vitalnog značaja za razvoj dece, a ove zabavne ideje će im pomoći da ojačaju svoje male mišiće.

Razvoj fine motorike: osnovne informacije

Saznajte šta su fine motoričke veštine i zašto su od suštinskog značaja za samostalni razvoj vašeg deteta u budućnosti.

Kada se razvijaju fine motoričke veštine kod beba?

beba-crta

Obično u uzrastu od 20-24. meseca mališani počnu da razvijaju veštine fine motorike. Tada već uče kako da drže bojicu između palca i prstiju, mogu da nacrtaju osnovni krug ili linije na papiru, kao i da naprave kulu od 3, 4 ili 5 kocaka.

Šta su fine motoričke veštine?

Fine motoričke veštine podrazumevaju koordinaciju malih mišića i očiju. Ovi mišići se uglavnom nalaze u šakama i deca ih koriste kada boje, slikaju ili se igraju malim predmetima. Ove veštine su kasnije tokom života od suštinske važnosti za svakodnevne aktivnosti koje podrazumevaju dobru kontrolu šake, kao što su vezivanje pertli ili sečenje papira makazama.

Kako se poboljšava koordinacija ruku i očiju, tako se razvijaju i ove veštine, što omogućava detetu da stiče nova znanja i istražuje sve oko sebe. Kada jednom probudite kreativnost kod dece, nećete moći da ih zaustavite!

Postoje uobičajene faze u razvoju kroz koje sva deca prolaze, samo u različitom uzrastu. Svako dete je drugačije i zato budite strpljivi, nastavite da ohrabrujete svog mališana i budite mu oslonac u svim fazama razvoja.

Kako da pospešite razvoj fine motorike kod deteta

Saveti koji će pomoći vašem detetu da razume kako se koriste različiti mišići.

Osnove razvoja fine motorike kod dece

Pažljivo posmatrajte svog mališana dok se igra. Koje aktivnosti je savladao, a koje mu predstavljaju problem? Kako bi moglo da razvije fine motoričke veštine, dete prvo treba da savlada neke osnove. Važna je stabilnost kako bi dete moglo da pomera jedan deo tela nezavisno od drugog, a bilateralna koordinacija mu omogućava da koristi obe ruke. Pored toga, dete po osećaju zna gde se nalaze različiti delovi tela, kao i kako se oni pokreću.

5 saveta za razvoj finih motoričkih veština kod dece

  • Dozvolite detetu da pravi nered – tako će koristiti svoje mišiće.
  • Investirajte u igračke za razvoj motorike – igračka koje se kači na kolica ili auto-sedište je dobar izbor jer se beba trudi da je dohvati.
  • Plastelin pospešuje razvoj motorike svih prstiju.
  • Redovno postavljajte bebu u nove položaje.
  • Guralice su korisne jer pružaju oslonac detetu dok se kreće.