PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

header

Kako dojiti bebu

Vaš vodič za uspešno dojenje

Dojenje je najbolji način da se povežete sa bebom i potpuno joj se posvetite, a istovremeno nešto najbolje što joj možete pružiti na početku života.

Osnovne informacije o dojenju za novopečene mame

Dojenje je proces koji i mama i beba postepeno uče, a za uspeh je potrebno da dobro poznajete najvažnije činjenice.

Budite realni u svojim očekivanjima

žena-doji-pored-prozora

Ne očekujte da je dojenje nešto u čemu ćete odmah uživati. U početku može biti veoma teško i neugodno. Potrudite se da imate realna očekivanja jer ćete tako imati veće šanse da uspešno savladate dojenje.

Sve o različitim položajima za dojenje

Ne postoji pravilno ili nepravilno dojenje. Važno je da isprobavate različite načine kako biste pronašli tehniku koja najviše odgovara i vama i bebi. 
Ovo su tri najpoplarnija položaja za dojenje:

  • Položaj kolevke – klasičan položaj za dojenje. Namestite bebu na ruku i prislonite je na dojku. Međutim, ako ste još uvek iscrpljeni od porođaja, bilo bi bilo dobro da isprobate i druge položaje jer ovaj može da uzrokuje upalu bradavica.
  • Ležeći položaj – mamama koje su se tek porodile može više da odgovara da leže dok doje, naročito ako još uvek imaju šavove. Okrenite se na stranu, ispružite jednu ruku i postavite bebu na dojku na strani na kojoj ležite.
  • Položaj fudbalske lopte – ovaj položaj će vam odgovarati ako želite da izbegnete bol u rukama ili dojite blizance. Držite bebu ispod ruke tako da su joj telo i noge pripijeni uz vaša leđa, a glava je na dojci – savršen položaj za dojenje.

Dojenje je jedinstvena prilika za zbližavanje mame i bebe

Dok dojite, vi pružate svojoj bebi sve hranjive sastojke koji su joj potrebni za rast i razvoj, a fizička blizina omogućava zbližavanje sa bebom. Dok držite bebu u naručju i hranite je, vi joj stavljate do znanja da ste tu za nju, da je volite i štitite.
Tokom dojenja organizam luči hormone koji jačaju majčinski instinkt i emocionalnu bliskost. Veza koja se formira tokom perioda dojenja između bebe i mame nastavlja da raste tokom detinjstva, a i kasnije.

Ne zaboravite na smisao za humor!

mama-se-igra-sa-bebom

Nekada jednostavno morate da se nasmejete! Ako se desi da beba bljucne na vas dok ste u prodavnici ili da slučajno isprskate mlekom nekog u vašoj blizini kada beba završi podoj, samo se nasmejte – dojenje je zaista predivno iskustvo, ali ima i bezbroj zabavnih trenutaka.

Dojenje ne mora da odgovara svima!

majka-i-beba

Sasvim je u redu i ako ne uspete da dojite bebu. Mnoge mame uspešno hrane bebu pomoću flašice i zato ne treba da osećate krivicu. Ako nešto odgovara jednoj porodici, ne znači da će i drugoj. Važno je da pokušate da pronađete ono što vam odgovara.

5 kratkih saveta za ugodnije dojenje

  • Važno je da vam leđa budu u pravilnom položaju dok sedite u fotelji za dojenje ili ste naslonjeni na jastuk.
  • Pripremite flašu sa vodom i užinu pre početka dojenja.
  • Kupite specijalni brushalter zakoji će dojenje učiniti ugodnijim.
  • Koristite jastučiće za brushalter kako mleko ne bi curelo.
  • Majica sa bretelama koje se skidaju je praktična za noćne podoje.