PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

kupanje-bebe-zaglavlje

Savršeno kupanje za bebe

Kupanje bebe: kako organizovati kupanje

Vreme kupanja je posebno i za bebu i za roditelje. Dok je beba u kadi, važno je da vodite računa o njenoj osetljivoj koži.

Kupka za bebe – blaga nega za kožu vaše bebe

Tokom kupanja, treba da obratite pažnju na neke stvari kako biste bili sigurni da ćete pružiti najbolju negu vašoj bebi. Bebama je potrebna drugačija nega nego odraslima i njihova koža može da bude veoma osetljiva. Važno je da to imate na umu dok kupate bebu kako bi njena koža bila zdrava i meka.

Nega kože beba: Koža vaše bebe zaslužuje najbolje

majka-ljubi-bebu

Koži novorođenčeta je potrebna posebna nega: kada kupate bebu, koristite proizvode koji su posebno namenjeni bebama.

Zašto treba koristiti posebne proizvode za kupanje bebe?

Koža novorođenčeta ima debljinu koja čini tek jednu petinu debljine kože odrasle osobe jer se još uvek razvija. Ona je zato veoma nežna. Važno je da kupka za bebu bude veoma blaga kako bi zaštitila njenu osetljivu kožu. 

Preporučuje se da novorođenčete kupate u vodi u koju ste dodali samo nekoliko kapi ulja za bebe kako ne biste narušili prirodnu barijeru njene kože. Na taj način omogućavate koži da se razvija i postane otpornija tokom narednih nedelja i meseci jer neće morati da se bori sa infekcijama ili iritacijama.

Kada beba napuni dva meseca, možete da počnete da koristite blagu kupku za bebe, kao što je *NIVEA Baby Soft šampon i kupka* za negu kože i kose. Ova specijalna formulacija za čišćenje kože održava ravnotežu vlage.

Bilo da je u pitanju čišćenje ili nega, bebama su potrebni blagi proizvodi koji su posebno formulisani za pH vrednost njihove kože.*NIVEA Baby blagi šampon* blago neguje kožu glave i kosu. Ne sadrži alkohol, a njegova pH vrednost odgovara koži pa će bebina koža glave i kosa biti čisti i meki.

Kupanje – vreme za zbližavanje?

Kupanje kao ritual pre spavanja treba da bude prilika za opuštanje i zbližavanje roditelja i bebe.

Opuštajuće kupanje pre spavanja

beba-koja-spava

Kupanje kao ritual pre spavanja umiruje bebe i priprema ih za spavanje. Kratka masaža nakon kupanja *NIVEA Baby uljem za negu* može da bude savršena završnica dana.

Zašto je dobro kupati bebu uveče?

Prijatno večernje kupanje kao ritual pre spavanja može da bude sjajna prilika za opuštanje. Topla i opuštajuća kupka može da umiri bebu i prizove san. Nakon nekog vremena, vaša beba će da poveže kupanje sa spavanjem i kada kupanje postane deo rutine, ona će moći lakše da zaspi. Ako budete imali sreće, kupka može deluje umirujuće na bebu tako da ona spava duže i čvršćim snom. Prijatno osvetljenje i kupka koja traje relativno kratko mogu da vam pomogne u tome.

Pored toga, kupanje je mnogo više od čišćenja – to je prilika za zbližavanje bebe i roditelja. Postoji li bolji način da bebu obaspete ljubavlju i nežnošću od dodira dok ona uživa u toploj vodi?

Kupanje je fenomenalan način za stimulaciju bebinih čula – ona će puno toga naučiti dok je u vodi. Voda podržava bebinu težinu pa ona može da isprobava različite pokrete. Kupanje je zaista predivna prilika da se sva bebina čula angažuju odjednom.

Kako da bezbedno okupate bebu

Kupanje može da bude prijatno iskustvo i za vas i za vašu bebu, ali je neophodno da preduzmete odgovarajuće mere kako biste se i vi i beba osećali prijatno i bili opušteni.

Najvažnije pravilo je da nikada ne ostavljate bebu bez nadzora – ni jednu jedinu sekundu. Proverite da li ste pripremili sve što vam je potrebno pre nego što stavite bebu u kadu, a ako morate još nešto da uzmete, povedite bebu sa sobom!

Pored toga, kada treba da bude potpuno bezbedna za bebu. Voda treba da bude prijatne temperature – kao i vazduh u kupatilu, i ne previše duboka. Veoma je važno da ne spuštate bebu u kadu dok god voda teče jer postoji rizik da se beba opeče ili da voda u kadici bude preduboka.

Bilo kakvi predmeti koji mogu biti opasni, kao što su makaze, brijači i električni uređaji, ne treba da budu blizu kade.  Bilo koji električni uređaj može da bude veoma opasan u blizini vode. Sigurnost vaše bebe treba da bude na prvom mestu.

Kako pravilno okupati bebu

majka-kupa-bebu

Neophodno je da preduzmete sve potrebne korake kako biste bezbedno okupali bebu, eliminisali sve rizike i učinili kupanje uživanjem i za vas i za vašu bebu.