beba-koja-se-smeje

Sve o pelenskom ojedu

Kako da sprečite pelenski ojed kod vaše bebe

Kod većine beba će se u toku prve godine pojaviti ojed, ali postoje mere koje možete preduzeti da biste ga sprečili.

Pelenski ojed: osnovne informacije

Otkrijte činjenice o ojedu i njegovim uzrocima.

Uzroci pelenskog ojeda

Glavni uzrok ojeda je vlažna pelena koja dolazi u kontakt sa kožom. Kakva god da je upijajuća moć pelene, koža je vlažna, što narušava njenu funkciju barijere i uzrokuje iritacije.

Uzroci mogu da budu i gljivična infekcija, koja se javlja usled vlažnosti, ili bakterijska infekcija, ako se na koži nalazi mala posekotina. Može se desiti i da vaša beba ima alergijsku reakciju na proizvod koji je došao u kontakt sa njenom kožom – nova vrsta pelene, proizvod za čišćenje ili vlažne maramice. Kod dojenih beba, ojed može da se javi kao reakcija na začinjenu hranu ili povrće koje je mama prethodno pojela.

Neke bebe imaju veoma osetljivu kožu i sklone su pelenskom ojedu, čak i kada im redovno menjate pelene. Koristite proizvode koji su posebno formulisani za osetljivu bebinu kožu kao što su *NIVEA Baby Pure & Sensitive vlažne maramice*, koje održavaju prirodnu pH vrednost kože.

Šta je pelenski ojed?

mama-grli-bebu

Ojed nastaje kada koža ispod pelene postane topla i crvena i javi se upala. Može se desiti da beba ima i blagu groznicu. Ojed je veoma česta pojava, naročito kod beba starosti od 9 do 12 meseci.

Kako sprečiti pelenski ojed

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti – evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste sprečili pojavu ojeda na bebinoj koži.

Omogućite bebi da provodi vreme bez pelena!

beba-spremna-za-kupanje

Važno je da beba provodi što više vremena bez pelene kako bi koža koja je obično pokrivena mogla da diše i vazduh da cirkuliše. I vaša beba će sigurno uživati u ovom osećaju slobode!

Platnene ili jednokratne pelene

pelene

Odabir vrste pelena je vaš lični izbor, ali ako radije koristite platnene pelene, obavezno ih dobro isperite posle pranja u veš mašini kako biste uklonili ostatke deterdženta. Trebalo bi da izbegavate zaštitne plastične gaćice koje se nose preko ovakvih pelena.

Lečenje pelenskog ojeda

Nije uvek moguće sprečiti pelenski ojed, ali postoji mnogo načina da ga izlečite – prema tome, nema mesta za paniku!

Pelenski ojed možete lako sprečiti ako imate odgovarajuće proizvode pri ruci!

Koristite kvalitetnu kremu protiv ojeda kada menjate bebi pelene da biste sprečili crvenilo i iritacije.

Odabir vlažnih maramice za bebe može da bude težak. Pored toliko vrsta koje su danas dostupne, nije jednostavno znati koje su najbolje za zaštitu od ojeda.  *NIVEA Baby Soft & Cream vlažne maramice* natopljene blagom i mekom kremom sprečavaju iritacije na koži i održavaju prirodnu pH vrednost kože.

Kako najbolje naneti kremu protiv ojeda

beba-sa-rukom-u-ustima

Nema potrebe da sloj kreme bude debeo – nanesite tanak sloj na čistu kožu pre nego što stavite novu pelenu. Važno je da je koža dobro upije tako da se ne vide nikakvi tragovi od kreme.

Brzi saveti za lečenje ojeda

  • Kada menjate pelenu uvek očistite celo područje ispod – uključujući struk i gornji deo nogu.
  • Tapkajte kožu da biste je osušili umesto da je trljate grubim pokretima.
  • Uvek proverite da je beba čista i suva pre spavanja.
  • Ako ojed potraje ili se jave plikovi, obratite se pedijatru da bi vam propisao odgovarajući preparat.

Blaga nega je najbolja

medved-i-leptir

Kada birate odgovarajuće proizvode za bebinu osetljivu kožu ispod pelena, vodite računa da su dovoljno blagi kako ne bi iritirali kožu. Potražite proizvode koji neguju i umiruju kožu, a koji su klinički testirani i sadrže sastojke koji odgovaraju koži.

Koliko dugo traje ojed?

bebina-guza

Uz odgovarajuće lečenje, ojed bi trebalo da nestane u roku od tri do četiri dana. Ako ne prolazi ili se stanje pogorša, vreme je da se obratite pedijatru – on će vam reći šta dalje da preduzmete.