Porodica, karijera, slobodno vreme – kako održati ravnotežu

Unutrašnja ravnoteža, mir i novi osećaj sreće. Nije uvek lako pronaći unutrašnju ravnotežu i mir. Posvetite malo vremena i pažnje postavljanju novih prioriteta i uz par trikova moći ćete da ispunite dnevne obaveze bez stresa.

Ravnoteža između poslovnih i privatnih obaveza

Kako da posvetite podjednaku pažnju i karijeri i porodici, pronađete i vreme za slobodne aktivnosti i svakodnevne obaveze? Pokazaćemo vam kako da održite ravnotežu u svim životnim sferama.

Balans između poslovnih i privatnih obaveza – šta to zapravo znači? Postavili smo našem stručnjaku, Brižiti Pajonik, pet pitanja.

 1. pitanje: Da li uopšte postoji ravnoteža u životu?
  Odgovor: Naravno. Možemo da postignemo ovu ravnotežu u četiri životne sfere: veze, karijera, zdravlje i pitanja koja se tiču budućnosti. Važno je da definišemo ciljeve i želje u svakoj oblasti – to nam pomaže da sredimo svoje misli.
 2. pitanje: Da li sve četiri oblasti moraju biti u ravnoteži?
  Odgovor: Ne. Vi jedini određujete koliko energije ćete posvetiti svakoj oblasti. Uporedite ove želje sa svojom trenutnom situacijom. Ako se ne podudaraju, onda promenite nešto.
 3. pitanje: Dakle, taj odnos treba da odgovara samo meni?
  Odgovor: Tačno. On ne mora da bude savršen u svim oblastima, ali morate da budete zadovoljni načinom na koji ste podelili vreme. Najvažnije je da sami donosite odluke.
 4. pitanje: Kako da se oslobodim tereta koji imam jer želim da se svemu posvetim 100%?
  Odgovor: Smirenošću! Zapitajte se: Ako ne uradim nešto savršeno, da li je to kraj sveta? Verovatno ne!
 5. pitanje: Da li postoje neki drugi konkretni saveti za svakodnevni život?
  Odgovor: Napravite dnevni plan – ispunjavanje obaveza će vam popraviti raspoloženje. Ako je potrebno da se malo odmorite od obaveza, udobno se smestite, slušajte svoje disanje i posvetite malo vremena sebi.

Veći balans uz veću raznovrsnost

Da li volite svoj posao i uvek dajete sve od sebe? To je dobro jer ste na taj način bliži svom cilju. Ali razmislite o tome da i slobodno vreme treba da iskoristite na najbolji mogući način. Tako ćete postići važnu ravnotežu kada želite da se odmorite od posla.

Ne zaboravite na sebe: odmorite se na kratko od rutine

Ako se brzo iznervirate jer ste pod stresom, onda vam je preko potrebno da se posvetite sebi. Da biste postigli ravnotežu u životu, ne smete da zanemarite sebe.

Vreme koje provodite zajedno – vreme za ljubav

Odvojite jedan dan u nedelji samo za vas dvoje – i svakog vikenda pronađite vreme za romantičan izlazak.

Posao, porodica, rutina – a gde sam ja tu?

Mnogim ženama je poznat ovaj problem: odmah posle fakulteta počnu da rade, udaju se a zatim stignu i deca. Pre nego što se osvestite, svaki dan je već isplaniran i svaki minut je važan. Samo jedna stvar nedostaje: vreme za vas. Da biste pronašli potrebnu ravnotežu, morate da se odmorite od obaveza i radite stvari koje vas čine zaista srećnim.
Mnogo je lakše nego što se čini: Priuštite sebi dadilju jednom nedeljno i sa drugaricama idite na kafu – ćaskajte, pojedite kolač i na kratko ćete se opustiti. Potrebno vam je malo više vremena? Spakujte se i provedite vikend u banji ili na planini. Iskoristite mir da biste sredili svoje misli i napunili baterije.
proizvod-faza-bg

Moji trenuci sreće

Postavite male ciljeve: smejte se svakog dana

Da biste održali sklad, treba da budete u ravnoteži sa sobom. Naš savet: svakog dana stanite ispred ogledala i smejte se! Smeh oslobađa hormone sreće i popravlja raspoloženje – pomoći će vam da pronađete unutrašnji sklad i budete srećni.

Nemojte samo da sanjate snove!

Ispunite sebi dugogodišnju želju jer to možete biti veoma korisno za vašu unutrašnju ravnotežu. Snovi se ostvaruju lakše nego što mislite! Volite umetnost i oduvek ste želeli da slikate? Onda isplanirajte posetu izložbi ili muzeju jednom mesečno kada ste slobodni. Vaš lični štafelaj će vam pomoći da ostvarite svoj san kod kuće. Ili možda volite da se šminkate? Mali toaletni stočić u spavaćoj sobi ne zauzima mnogo prostora. Eksperimentišite sa izgledom i svakog dana pokažite sebi koliko ste lepi. Ovde možete pronaći više inspiracije i savete koji će vam pomoći da pronađete unutrašnju harmoniju i lepotu.