snorkel coral reef

OBAVEZE ZA ODGOVORNU UPOTREBU PLASTIKE

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

“Do 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe.” – Izveštaj fondacije Elen MekArtur iz 2016.

 

Ova prognoza kao i slike zagađenih plovnih puteva i okeana sve nas je duboko zabrinula i naterala nas da se zapitamo šta ostavljamo budućim generacijama. Eksponencijalno povećanje proizvodnje plastike ne samo da zagađuje životnu sredinu već i pogoršava klimatske promene. Pastika se i dalje koristi iz opravdanih razloga: lagana je, izdržljiva i bezbedna za primenu u mnogim industrijama. Čovečanstvo je danas suočeno sa pitanjem kako rešiti globalni problem plastičnog otpada. 

 

NIVEA ima misiju da odgovorno koristi plastiku u ambalaži proizvoda vodeći se principima cirkularne ekonomije. Naš pristup je direktan: smanjujemo plastiku gde god je to moguće, recikliramo je koliko god možemo, zamenjujemo je kada to ima smisla i omogućavamo potrošačima da ponovo koristite ambalažu. Kako bismo ispunili svoje obaveze u vezi sa ovim pitanjem, postavili smo sebi ambiciozne ciljeve:

 

Do 2025. godine želimo da smanjimo količinu čiste plastike od fosilnih sirovina koju koristimo u ambalaži za 50% (u odnosu na 2019. godinu).
U skladu sa tim smanjujemo težinu ambalaže, koristimo reciklirani materijal i zamenjujemo plastiku od fosilnih sirovina alternativama biljnog porekla. 

Do 2025. godine, naša plastična ambalaža će sadržati 30% recikliranog materijala.
Upotreba recikliranog materijala od ključnog je značaja za suzbijanje eksploatacije prirodnih resursa i zagađenja plastikom. Kada ponovo koristimo materijal koji je već upotrebljen za ambalažu, sprečavamo iskopavanje fosilnih resursa za proizvodnju čiste plastike, kao i zagađenje životne sredine tako što povećavamo potražnju za sekundarnim materijalima.

Do 2025. godine, 100% naše plastične ambalaže će moći da se ponovo puni i koristi, kao i da se reciklira. 
Naravno, naša odgovornost se ne završava onog trenutka kada proizvode isporučimo. Radimo na tome da svu našu ambalažu proizvedemo tako da se može reciklirati, ponovo napuniti ili ponovo upotrebiti. Na taj način joj dajemo drugi život, ili čak mnogo više od toga.

 

Svi naši napori da koristimo održiviju plastičnu ambalažu ne samo da doprinose sprečavanju zagađenja, već za rezultat imaju i smanjenu emisiju CO2  i tako doprinose borbi protiv klimatskih promena.

NIVEA smanjuje količinu plastike

less plastic

Svesni smo da za maksimalno smanjenje otpada, ne postoji ambalaža koja može da bude najbolje rešenje za našu planetu. Pored toga, bez ambalaže ne bismo mogli da zaštitimo proizvode za negu kože na putu od naših proizvodnih mesta do potrošača. Ipak, kada je u pitanju plastika, manje je više! Da bismo smanjili ukupnu potrošnju plastike, ponovo razmatramo svaku vrstu ambalaže koju proizvodimo i postavljamo ispred sebe izazov da koristimo samo onoliko materijala koliko je potrebno. Ovo je ujedno i najefikasniji način smanjenja emisije CO2 koji je posledica upotrebe ambalaže.

Ponosni smo na našeg šampiona u lakoj kategoriji - bocu NIVEA Naturally Good Body losiona za telo. Napravljena je od 50% manje plastike u poređenju sa standardnom bocom NIVEA losiona za telo. Održivi dizajn ne samo da znatno smanjuje količinu plastičnog otpada, već ima još jednu skrivenu prednost: na dnu boce nalazi se udubljenje pa se ona može potpuno stisnuti, pa čak i urolati kao tuba. Sada možete da iskoristite i poslednju kap losiona. Pored toga, manja ambalaža znači da ćemo moći da spakujemo više proizvoda na paletu za transport i samim tim više proizvoda može da stane u jedan kamion, što opet znači manje kamiona na ulicama i smanjenu emisiju CO2.

 

NIVEA reciklira platiku

Upotreba recikliranog materijala je ključna u suzbijanju eksploatacione upotrebe prirodnih resursa i zagađenja plastikom. Kada ponovo koristimo materijal koji je već upotrebljen za ambalažu, sprečavamo iskopavanje fosilnih resursa za proizvodnju čiste plastike, kao i zagađenje životne sredine tako što povećavamo potražnju za sekundarnim materijalima.

U zavisnosti od vrste plastike koja se koristi (PET, PE ili PP), upotreba recikliranog materijala može da predstavlja i tehnički izazov, jer je dostupnost visokokvalitetne reciklirane plastike još uvek mala. Za nas je veoma važno da reciklirani materijal za ambalažu ne narušava bezbednost ili efikasnost naših proizvoda za negu kože.

Već smo postigli značajan napredak: do kraja 2020. godine, NIVEA je transformisala 90% naših PET boca u Evropi kako bi upotrebila reciklirani materijal za njihovu proizvodnju. Samo će ova mera omogućiti uštedu više od 1.200 tona čiste plastike na godišnjem nivou.

Na mnogim našim proizvodima naći ćete naznaku da su napravljeni od nešto manje od 100% reciklirane plastike. Još uvek nismo postigli 100% jer bojimo boce kako bi imale prepoznatljiv NIVEA izgled. Za bojenje plastike u tehnološkom smislu potrebna je kombinacija pigmenata i čiste plastike. Ovakve informacije objavljujemo jer nastojimo da budemo transparentni u pogledu svega što radimo.

body lotion

Reciklirana ambalaža proizvoda za čišćenje lica i čišćenje tela

Mnogi od vaših omiljenih NIVEA proizvoda već su dostupni u recikliranoj ambalaži. Takve su naše PET boce NIVEA micelarne vode ili providne PET boce gelova za tuširanje. Takođe, veoma veliki broj proizvoda koji su nedavno predstavljeni, poput NIVEA Shower Fresh Blends gelova za tuširanje, našao se na tržištu u PET bocama napravljenim od najmanje 97 procenata recikliranog materijala (PCR), čime smo uštedeli 150 tona čiste plastike na bazi fosilnih goriva.

 

Reciklirana ambalaža proizvoda za zaštitu od sunca

Radimo na tome da počnemo da koristimo reciklirane sirovine za ambalažu NIVEA proizvoda kojie se ne ispiraju. Tako smo 2020. godine uspeli da upotrebimo 95% reciklirane PET sirovine za boce naših NIVEA Sun sprejeva za zaštitu od sunca.

Pored toga, počeli smo sa upotrebom recikliranog PE materijala u ambalaži proizvoda za čišćenje tela koji su namenjeni muškarcima. Nameravamo da u budućnosti ovaj pristup primenimo i na druge proizvode, kao i na ostale kategorije proizvoda.

 
recycling

Da li NIVEA plastična ambalaža može da se reciklira?

Da bi ambalaža mogla da se reciklira neophodno je da postoji odgovarajuća lokalna infrastruktura za reciklažu. Obratite se lokalnoj organizaciji za odlaganje otpada kako biste saznali na koji način možete da reciklirate ambalažu.

U saradnji sa eksternim institutom NIVEA pažljivo procenjuje ambalažu proizvoda kako bismo saznali koji procenat upotrebljene sirovine može da se detektuje, razvrsta i reciklira. Ponekad su dovoljne male, ali značajne promene koje omogućavaju da se ambalaža reciklira. Evo jednog primera: za NIVEA liniju micelarnih proizvoda za čišćenje lica prestali smo da koristimo srebrnu foliju za etiketu na poleđini ambalaže.

Još jedan primer: kako bismo povećali mogućnost reciklaže ambalaže počeli smo da koristimo nove pigmente u boji za crnu ambalažu. Pre toga, crna plastična ambalaža često nije bila detektovana tokom automatizovanog procesa sortiranja u pogonima za reciklažu i zato je spaljivana. Novorazvijene čestice boje se detektuju modernom tehnologijom sortiranja i ambalaža se dalje šalje na reciklažu. Od 2020. godine nove pigmente u boji koristimo u našoj NIVEA Micellar Expert liniji, kao i za NIVEA MEN DEEP šampone i gelove za tuširanje.

NIVEA ponovo koristi plastiku

Kada je u pitanju ponovna upotreba plastike, NIVEA je sprovela različite inicijative širom Evrope u cilju smanjenja plastičnog otpada i emisija tako što je omogućila potrošačima da dopune svoje omiljene NIVEA proizvode.

U Nemačkoj, naš prvi aparat za dopunu postavljen je u odabranim DM drogerijama gde potrošači mogu ponovo da napune boce gelova za tuširanje. Kako bi se jednokratna plastika bolje iskoristila i ujedno smanjila količina otpada, dizajniran je aparat za punjenje koji ispunjava najviše higijenske standarde, ima inovativan dizajn i praktičan je za upotrebu. Sa ponosom vas obaveštavamo da je ovaj aparat već dobio dve nagrade: MUSE award za dizajn i nagradu, kao i Sustainability Readers Award 2020 organizacije Packaging Europe.

U Francuskoj i Velikoj Britaniji, NIVEA takođe učestvuje u pilot fazi inicijative organizacije Terracycle za maksimalno smanjenje otpada „Loop“ sa dva NIVEA MEN MEN proizvoda za negu posle brijanja. Ovde se potrošena ambalaža proizvoda prikuplja od potrošača na njihovoj adresi stanovanja, čisti se i ponovo puni kako bi potrošači mogli više puta da je koriste.

earth

Odakle se dobija reciklirana plastika za ambalažu NIVEA proizvoda?

U kompaniji NIVEA koristimo takozvanu recikliranu (PCR) plastiku koja je već jednom upotrebljena. Ona se sastoji od materijala koji se dobijaju recikliranjem kućnog otpada - poput otpada koji se odlaže u „žutim kesama“ u Nemačkoj ili povratne ambalaže pića. Korišćenjem takvih sekundarnih sirovina u ambalaži proizvoda čuvamo prirodne resurse i izbegavamo upotrebu čiste plastike na bazi fosilnih goriva, čime se smanjuje i emisija CO2.

NIVEA zamenjuje plastiku

magicbar

Iako je plastika često i dalje materijal koji se bira za izradu ambalaže, postoje mogućnosti da se preispita upotreba konvencionalne plastike i zameni alternativnim materijalima. Naš NIVEA MagicBAR je sjajan primer proizvoda za negu lepote bez plastike. To je naš prvi proizvod za pranje lica u čvrstom stanju pogodan za vegane koji je 100% bez plastike i upakovan u karton. Štaviše, u pitanju je prva NIVEA linija koja je dobila certifikat Ecocert® Cosmos Natural.

 

Naša ambalaža za NIVEA Naturally Good kremu za negu lica je još jedan primer kako se plastika može zameniti. Plastična tegla koja se može reciklirati promoviše upotrebu kombinacije biljnih i fosilnih sirovina. Iako se proizvodnja još uvek ne odvija isključivo sa biljnim sirovinama, nastojimo da koristimo ekvivalentne količine jednih i drugih sirovina. Ovo garantuje i nezavisni ISCC Plus sertifikat.

 

JEDNA KOŽA. JEDNA PLANETA. JEDNA NEGA.

Želimo da budemo 100 posto transparentni i pružimo odgovore na sva vaša pitanja o održivosti NIVEA proizvoda. Ukoliko ne možete da pronađete informacije koje tražite na ovom sajtu ili tražite dodatna pojašnjenja, posetite vebsajt o održivosti matične kompanije Beiersdorf, u čijem sastavu posluje NIVEA.