suvo-brijanje

SUVO BRIJANJE: KAKO SE TO PRAVILNO RADI

Brzinsko suvo brijanje? Nema problema: pokazaćemo ti kako se to radi i o čemu moraš da vodiš računa kod svog aparata za brijanje.

BRZI TIPOVI: SUVO BRIJANJE U 4 KORAKA

Upravo ustali i nemate vremena za duge procedure? Jasna stvar, ujutru mora sve da se obavi brzo i jednostavno. Zato je idealno suvo brijanje: ovi kraci obezbeđuju brzo i negovano brijanje.  
suvo-brijanje

SUVO BRIJANJE?

Zove se doduše „suvo brijanje“ – mada ipak ne može bez vode.

1. SUVO BRIJANJE: PRIPREMA

Želiš da ti koža bude glatka i da izbegneš bubuljice posle suvog brijanja? Onda bi trebalo da pripremiš kožu za suvo brijanje:

 • Prvi korak: Operi lice nekim blagim gelom za pranje. Tako ćeš ukloniti nečistoće i druge naslage i sprečiti zapušenje pora.
 • Drugi korak: Sada ti nedostaje samo voda za brijanje. Za suvo brijanje treba dlaka brade da bude uspravna i suva. Pre Shave se zbog toga zasniva na alkoholnom rastvoru i ispunjava upravo ovaj zadatak. Na taj način brada može savršeno da se pripremi za suvo brijanje.

suvo-brijanje

2. SUVO BRIJANJE: MEĐUKORAK

Nisi se brijao duže vreme ili hoćeš da skineš bradu? Onda je pre svega neophodno grubo podrezivanje. Zato je dobro što većina električnih aparata za brijanje ima i opciju podrezivanja. Dakle, stavi nastavak i podreži bradu što kraće - onda će lakše biti i glatko brijanje.

3. KREĆEMO: PRAVILNO SUVO BRIJANJE

Prelazimo na dlačice! Uzmi aparat za brijanje i laganim pritiskom pređi preko kože. Ne prelazi više puta preko jednog mesta, da ne bi suviše opteretio kožu.

Redom:

 • Obrij prvo delove oko usta i brade na kojima je koža tanja.
 • Posle toga na red dolaze vrat i obrazi.

Brijati se uz ili niz dlaku?

Kod suvog brijanja nije toliko važno u kom pravcu se briješ kao kod mokrog brijanja. Ako imaš osetljive reakcije kože bolje je da se briješ u pravcu rasta dlake. Tako ćeš izbeći iritaciju i crvenilo.

Kada je pravi trenutak za brijanje?

Najbolje je da bradu briješ pre tuširanja. Koža i dlaka brade inače nabubre, tako da aparat za brijanje ne može dobro da uhvati dlaku.  

4. SUVO BRIJANJE: ZAVRŠETAK

After Shave nakon brijanja aparatom? Da, definitivno. Čak i ako kožu briješ dok je suva, treba da je neguješ posle brijanja. Suvim brijanjem se ne uklanjaju samo dlake, već i sitni delovi rožnatog sloja kože  – koža se dakle znatno opterećuje. Ako posle brijanja električnim aparatom naneseš After Shave na kožu, ona će se umiriti i sprečiće se njena iritacija. Na kraju će joj prijati hidratantna krema.

suvo-brijanje

PITANJE ČISTOĆE: SAVETI ZA ČIŠĆENJE TVOG ELEKTRIČNOG BRIJAČA

Za negovano suvo brijanje potrebno je da redovno čistiš svoj električni aparat za brijanje. Samo tako će moći precizno i brzo da ti podrezuje bradu.
suvo-brijanje

ZBOG ČEGA JE POTREBNO ČIŠĆENJE?

Ako u aparatu za brijanje ostanu dlake i prašina, počeće sporije da radi. Pored toga,  zaprljana glava za brijanje je vrlo privlačna bakterijama. Kratko i jasno: duže će ti trajati aparat za brijanje ako ga čistiš posle svakog brijanja.

ČIŠĆENJE APARATA ZA BRIJANJE: UPUTSTVO U 3 KORAKA

Za čišćenje aparata za brijanje najbolje je da pripremiš malu četkicu. Vrlo često se ona već nalazi u pakovanju sa tvojim električnim aparatom za brijanje. Kao alternativu možeš da koristiš i četkicu za zube.  

Ovako čistiš aparat za brijanje:

 1. Skini glavu za brijanje sa aparata i dobro je istresi u lavabo.  
 2. Četkicom ukloni dlake.
 3. Sečiva aparata operi toplom vodom.
 4. Stavi aparat za brijanje sa strane da se suši i sačekaj pre nego što ga sklopiš. 
 5. Kada se svi delovi osuše možeš ponovo da ga sklopiš i  – gotovo!

Generalno važi:

 • Ponoviti nakon svakog brijanja.
 • Jednom nedeljno bi trebalo da dezinfikuješ glavu za brijanje.
 • Glavu za brijanje (foliju i blok sa oštricama) menjati na svakih 18-24 meseca.


ZA KOJI APARAT ZA SUVO BRIJANJE ĆEŠ SE ODLUČITI?

Koji modeli uopšte postoje i po čemu se prepoznaje dobar električni aparat za brijanje? Ovde ćeš pronaći savete za tvog poluautomatkog partnera u brijanju.
suvo-brijanje

APARAT ZA SUVO BRIJANJE 1: APARAT SA FOLIJOM

Aparati za brijanje sa folijom su pravougaoni. Glava za brijanje naleže uzdužno i preko kože se povlači u ravnim trakama. Na taj način može precizno da se podrezuje brada i obrađuju konture. Specifičnost: oštrice se pokreću ispod zaštitne folije i zahvaljujući tome su povrede skoro nemoguće. Savet: aparati za brijanje sa folijom su savršeni za početnike!

suvo-brijanje

APARAT ZA SUVO BRIJANJE 2: APARAT SA ROTACIONOM GLAVOM

Aparati za brijanje sa rotacionom glavom su trouglastog oblika. Najčešće rotiraju tri pokretne rotacione glave istovremeno. Zahvaljujući rasporedu oštrica, ovi aparati mogu optimalno da se pokreću po licu - pogotovo ako se briješ kružnim pokretima. Time se postiže posebno temeljno brijanje. Savet: za rukovanje je potrebno malo vežbe, tako da je potrebno da imaš malo strpljenja.

DOBRO I GLATKO: VAŽAN JE KVALITET

 • Senzori za gustinu brade prepoznaju koliko je gusta tvoja brada na pojedinim mestima. Prema gustini se podešava snaga i vibracija brijača - odlična tehnika za još efektivnije brijanje.
 • Laseri ti tačno pokazuju pravac. Pokazuju ti liniju koju treba samo da pratiš. Ova funkcija omogućava posebno precizne konture brade. 
 • Elementi za hlađenje, uglavnom od aluminijuma, smanjuju toplotu na koži nastalu trenjem – idealno ako je osetljiva. 
 • Jake baterije uštedeće ti zamorno dopunjavanje. Najbolje je da to proveriš prilikom kupovine aparata. 
 • Funkcija brzog punjenja je nešto što ćeš izuzetno da ceniš kada zaboraviš da napuniš aparat. Ko još želi da čeka?
 • Vodootporne glave za čišćenje omogućavaju lako čišćenje, jer glavu za brijanje možeš da ispereš pod mlazom vode. 
 • Stanice za čišćenje preuzimaju ti posao na kraju – posle korišćenja ne moraš da čistiš aparat.

suvo-brijanje

APARAT ZA SUVO BRIJANJE: SVESTRANOST U KUPATILU

Dodatni nastavak za podrezivanje nije sve što dobijaš! Električni brijači postoje u raznim varijantama i sa brojnim dodacima, koji će ti znatno olakšati brijanje.

KOJI SISTEM TI ODGOVARA?

Aparat za brijanje sa folijom ili sa roticionom glavom – obe vrste su pouzdane. Ni jedan od ovih sistema nije bolji ili lošiji. Važno je ono što je tebi bitno i koliko ti je koža osetljiva.

Aparat za brijanje sa folijom – precizni brijač

 • Zahvaljujući svojoj zaštitnoj foliji smatra se da štiti kožu 
 • Možeš bez problema da koristiš i za podrezivanje 
 • Omogućava precizno brijanje i preko usana

Aparat za brijanje sa rotacionom glavom – brzi brijač

 • Lako prianja i na bradu i donju vilicu 
 • Dlačice hvata sa svih strana i zbog toga je idealan ako imaš kovrdžavu dlaku
 • Velika površina omogućava brzo brijanje