Miteseri nemaju nikakve šanse

Kako ukloniti nečistoće sa lica? Kod većine ljudi ponekad se pojave male bele ili crne tačke na nosu, čelu ili bradi koje nikako ne izgledaju lepo. Na sreću, postoji nekoliko načina da učinite kožu glatkom i sprečite pojavu mitesera!

Šta treba da znate o miteserima

Akne: kada miteseri preovladaju

Ako patite od akni, često ćete imati bubuljice ili mitesere. Površina takve kože ima veći rožnati sloj nego normalna koža i pore su zapušene. U slučaju najblažeg oblika akni, komedonskih akni (acne comedonica), na koži će se pojaviti mnogo mitesera bez upalnih procesa. Postoje mnogi uzroci akni i mitesera: pored hormonalnih promena i genetskih predispozicija, psihološki faktori kao što su stres i uznemirenost takođe imaju velikog uticaja. Pojedini lekovi i vlažnost vazduha mogu da uzrokuju pojavu nečistoća na koži.

Ovde možete saznati više o aknama kao stanju kože.

Uzroci mitesera i akni

  1. Hormonalne promene
  2. Stres i briga
  3. Nezdrave životne navike
  4. Genetske predispozicije

Šta uzrokuje mitesere

Nečistoće na koži se uvek javljaju u lojnim folikulama. Ove folikule, koje čine kratka vlas i lojna žlezda, uglavnom se nalaze na licu, grudima i leđima. Ukoliko se kanal folikule zapuši ili bakterije dospeju u pore, pojavljuju se miteseri.

Miteseri se nazivaju i komedoni. Oni nastaju kada se lojne žlezde zapuše pa višak masnoće ne može da otiče. Tako nastaju beli miteseri. Ako koža pukne na kraju žlezde, sebum poprima tamniju boju usled kontakta sa vazduhom i javljaju se crni miteseri.

Drugi naziv za mitisere

Od mitesera do bubuljice

Ako se miteseri ne otvore sami, postaju ozbiljan problem: sloj sebuma je plodno tlo za bakterije pa može doći do gnojne upale koja uzokuje pojavu crvenih bubuljica. Nikada ne stiskajte bubuljice! Kada bubuljica pukne, može doći do upale okolnog tkiva pa će se ubrzo pojaviti još jedna bubuljica.

Nečistoće sa kože lica treba da uklanja profesionalni kozmetičar. Mnogi dermatolozi takođe imaju svoje kozmetičare koji su specijalizovani za čišćenje kože i znaju kako da uklone bubuljice na najbolji način. Na taj način, sprečićete upale i omogućiti koži da se sama zaleči.

Sve zavisi od vašeg tipa kože!

Da li se na vašoj koži često pojavljuju nečistoće? Preventivnom negom koja je prilagođena vašem tipu kože, možete sprečiti pojavu mitesera.

Kombinovana koža

Kod kombinovanog tipa, koža na obrazima je često suva, dok je koža na čelu, nosu i bradi problematična i masna. Ovaj tip kože je poseban izazov u pogledu nege. Prilagodite rutinu čišćenja lica potrebama kombinovane kože! Izaberite hidratantni proizvod za negu koji ne sadrži ulja kao što je hidratantna krema protiv nepravilnosti koja sprečava pojavu nečistoća u T-zoni.

Ovde možete saznati više o idealnoj nezi za kombinovanu kožu.

Masna koža

Problematična, masna koža luči previše sebuma pa koža sija. Pore se zapušavaju i pojavljuju se miteseri ili bubuljice. Intenzivno čišćenje je ovde posebno važno. Uklonite višak sebuma blagim gelom za umivanje koji je nežan prema vašoj koži i hidrira je. NIVEA Purifying gel za umivanje pruža svežinu i dobar osećaj na koži. Čisti pore ali ne narušava ravnotežu kože.

Ovde možete saznati više o odgovarajućem tretmanu za masnu kožu.

Kako ukloniti mitesere. Saveti i trikovi za čiste pore.

  • Maske za lice: Redovni tretmani lica će ukloniti masnoće i mrtve ćelije kože, čime ćete sprečiti pojavu mitesera! Možete da probate NIVEA Refining Peel Off masku!
  • Piling: Za problematičnu kožu sa puno mitesera, idealan proizvod je NIVEA Skin Refining piling sa vitaminom E i sastojkom Hydra IQ. On uklanja višak masnoće sa kože i sprečava pojavu mitesera i bubuljica.
  • Clear-Up trake za čišćenje lica: Koristite NIVEA Clear-Up trake u T-zoni. Ostavite da traka deluje neko vreme a zatim je jednim pokretom skinite. Tako ćete ukloniti višak sebuma iz pora – miteseri nemaju nikakve šanse!
  • Antibakterijski štapići: Ako želite da prikrijete mitesere ili bubuljice, nemojte da koristite samo običnu šminku. Štapići sa korektorom ili puder za lice koji imaju antiseptičko dejstvo su bolje rešenje.
  • Profesionalni kozmetički tretman: U kozmetičkom salonu, tretman čišćenja kože će uraditi stručna osoba sa iskustvom. Na početku tretmana, para otvara pore, kako bi bilo moguće ukloniti mitesere. Nakon toga, koža se dezinfikuje, očisti tonikom i dobija dodatnu dozu nege. Bićete zapanjeni koliko takav tretman može da poboljša izgled kože!
  • Životne navike: Promenite ishranu i životne navike: masna hrana koja ne sadrži dovoljno vitamina i mikroelemenata oštećuje kožu. Potrudite se da se zdravo hranite i unosite dosta tečnosti. Pušenje je kao otrov za kožu i ima dugoročni uticaj na izgled vaše kože!