Nega osetljive kože

VAŠOJ KOŽI JE POTREBNA PODRŠKA

Vetar, hladnoća, stres ili pogrešni proizvodi za negu iritiraju osetljivu kožu tako što narušavaju njenu prirodnu zaštitnu funkciju. Zato joj je potrebna posebna pažnja.

Osetljiva koža: uzroci i posledice

Postoji mnogo različitih uzroka. Čak i svakodnevne aktivnosti koje mogu biti stresne za kožu, kao što su tuširanje, nanošenje parfema ili kratkotrajno izlaganje suncu često mogu da izazovu iritacije na koži.
Osetljiva koža

Evo kako da prepoznate osetljivu kožu

Javlja se crvenilo, pa čak i otok, koža postaje suva, gruba i peruta se. Pored toga, osećate zategnutost, svrab, užarenost ili peckanje. Koža na celom telu može biti osetljiva, a najčešće na licu. Navedeni simptomi mogu se javiti na svim delovima lica.
Postoje sličnosti sa drugim stanjima kože, posebno sa znacima koji ukazuju na dehidrataciju.
Efikasnost funkcija kože zavisi od aktivnosti enzima, koja je često smanjena ako je koža osetljiva. Samim tim narušena je funkcija zaštitne barijere kože, koža gubi previše vlage i u nju prodiru supstance koje je iritiraju. Često i rožnati sloj postaje tanji. Pored toga, nervni završeci postaju osetljiviji.

Faktori koji čine kožu osetljivom

Spoljašnji faktori kao što su:
 • hladnoća, vetar
 • UV zračenje, ozon
 • suv vazduh, promena klime
 • intenzivno čišćenje kože, naročito sapunom
 • određeni lekovi
Interni faktori kao što su:
 • starosno doba (i veoma mlado i starije)
 • psihološki stres
 • hormonalne promene
 • sklonost ka alergijama

Odgovarajući proizvodi za negu: omogućite koži da ponovo diše

Ako je vaša koža osetljiva, trebalo bi da koristite veoma blage i nežne proizvode za čišćenje. Izbegavajte obične alkalne sapune koji narušavaju zaštitni kiseli sloj kože. Umesto njih, koristite proizvode koji su razvijeni za osetljivu kožu. Ovi proizvodi bi trebalo da sadrže samo sastojke koji odgovaraju koži tj. ne sadrže alkohol i mirise. Važno je da proizvodi imaju i efikasne komponente koje mogu da spreče ili ublaže simptome osetljive kože poput ekstrakta slatkog korena ili dekspantenola.

Sastojci: Šta pomaže osetljivoj koži?

Kada je u pitanju osetljiva koža, potrebni su sastojci koji održavaju vlažnost, jačaju zaštitnu barijeru i smiruju kožu.
Sastojci koji su naročito dobri su:
 • Dekspantenol, preteča vitamina B5, jača prirodnu zaštitnu funkciju kože  i sprečava gubitak vlage.
 • Glicerin, prirodni hidratantni sastojak koji održava količinu vlage u koži.
 • Ulje semenki grožđa je bogato linolnom kiselinom, veoma važnom komponentom prirodnih lipida koji jačaju barijeru kože.
 • Ekstrakt slatkog korena koji se dobija iz korena kineskog sladića ima antioksidativna svojstva, umiruje iritiranu kožu i smanjuje crvenilo.
product-stage-bg

Najosetljivije područje: lice

Osetljiva koža je najuočljivija na licu jer je koža lica stalno izložena spoljašnjim uticajima. Zato je naročito važno dobro zaštititi lice.

Saveti za negu osetljive kože lica

 • Šminka za osetljivu kožu: koristite tečni puder i korektor koji odgovara vašem tipu kože.
 • Koristite proizvode za čišćenje lica koji su naročito blagi. Najbolji su fluidi ili maramice za čišćenje jer su posebno razvijeni za osetljivu kožu (micelarna voda za osetljivu kožu i 3u1 Nežne maramice za čIšćenje lica za suvu I osetljivu kožu). Izbegavajte piling.
 • Zimi je naročito važno da redovno koristite proizvode za negu lica ujutru i uveče da biste sprečili isušivanje kože.
 • Koristite proizvode za negu koji su posebno razvijeni za osetljivu kožu. Oni održavaju vlažnost, jačaju zaštitnu barijeru kože i ublažavaju simptome osetljive kože.
 • Zaštitite lice od sunca: koristite dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom. Kada je sunce jako, neophodna je zaštita od sunca poput NIVEA SUN UV Face Mineral krema za zaštitu od UV zračenja sa zaštitnim faktorom 50+
 • Pušenje je štetno jer povećava stres koji deluje na kožu.
 • Osetljiva koža je podložna uticajima UV zračenja. Koristite zaštitu od sunca svakog dana. Za naročito osetljive delove, lice, vrat i dekolte, koristite zaštitni faktor 50.
 
Nega kože

Da li vaše telo pokazuje svoju osetljivu stranu?

Koža na telu može da bude osetljiva iz više razloga. Neki od uzroka su spoljašnji uticaji, kao što su hladnoća ili visoke temperature, kao i unutrašnji procesi, poput hormonalnih promena.
Posle tuširanja

Osetljiva koža: 5 saveta za negu tela

 • Ne provodite previše vremena u vodi: zamenite kupanje tuširanjem, ali najviše jednom dnevno u trajanju od 10 minuta. Tuširajte se toplom, a ne vrelom vodom.
 • Koristite proizvode za čišćenje koji odgovaraju koži – izbegavajte obične sapune. Idealni proizvodi su blagi, pH neutralni gelovi za tuširanje i hidratantna ulja za tuširanje ili NIVEA Creme Sensitive krema za tuširanje namenjeni osetljivoj koži. 
 • Ne zaboravite na negu:uvek nanesite losion ili mleko posle tuširanja, na primer NIVEA Aloe & Hydration losion za telo.
 • Izbegavajte usku odeću i odeću od grubog materijala koja iritira kožu.
 • Preporučuje se dezodorans koji ne sadrži aluminijumske soli, kao što je NIVEA Fresh Natural dezodorans u spreju.


 

Program opuštanja za osetljivu kožu

Uticaj stresa se oseća i ispod kože. Naš um i naš temperament u velikoj meri utiču na izgled naše kože. Vežbe za oslobađanje od stresa opuštaju osetljivu kožu i čine da se osećate lepo.
Zdrav um za zdravo telo – tek kad uspemo da uspostavimo ravnotežu u životu, moći ćemo da pronađemo unutrašnji mir i balans, što će se odraziti i na nas i na našu kožu. Ovde možete saznati više o tome kako da postignete unutrašnju ravnotežu.

Ono što je apsolutno neophodno za pravu unutrašnju lepotu su vežbe opuštanja. Kretanjem održavamo kondiciju, čuvamo zdravlje i smanjujemo stres. Bilo da je u pitanju klasična joga ili moderne „Nia‟ vežbe, opuštanjem uspostavljamo unutrašnju ravnotežu i unutrašnji mir.

Da li je vaš svakodnevni život haotičan i stresan? Da li se nekada osećate kao da ne znate da li ste stigli ili krenuli negde? Onda je krajnje vreme da kažete „Stop‟! Sedite pravo i polako udahnite i izdahnite. Dok to radite, osluškujte svoje disanje i osetićete kako se polako smirujete. Ovde možete saznati kako da se oslobodite stresa.

Masaža će vas opustiti i obnoviti vašu energiju. Pomoći će vam da pronađete mir i zaboravite na svakodnevni život. Naš savet: Masaža u paru će vam omogućiti da se opustite i provedete vreme sa partnerom. Ovde možete pronaći sjajne savete za masaže.

Recite zbogom stresu

Recite zbogom stresu

Naš um može u velikoj meri da utiče na našu kožu: sportovi koji opuštaju telo, kao što je joga, pomoći će vam da uspostavite unutrašnju ravnotežu.