Zaštita od sunca za decu

Leto, sunce, zabava na plaži: uz pravilnu zaštitu. Sunce nas čini srećnim, naročito decu. Međutim, adekvatna zaštita od sunca je neophodna, posebno za decu, kako bismo sprečili oštećenja na koži.

Pouzdana zaštita i nega

Dečja koža je veoma osetljiva i potrebna joj je zaštita

Za kožu beba i male dece, koja je mnogo tanja i osetljivija od kože odraslih, potreban je ekstra visok faktor zaštite od sunca. U prvih nekoliko godina života, zaštitni mehanizmi u samoj koži koji je štite od UV zračenja još uvek nisu dovoljno razvijeni: koža zato ne formira nikakav zaštitni sloj ili pigmente koji štite od zračenja. Pored toga, regenerativni procesi u koži se ne odvijaju pravilno kod dece u prvih nekoliko godina života. I decu od tri i više godina takođe treba zaštititi od sunca, jer opekotine od sunca koje se jave tokom detinjstva jedan su od glavnih uzroka karcinoma kože u odraslom dobu. Ovde možete pronaći sve NIVEA proizvode za zaštitu od sunca za osetljivu dečju kožu.
Majka dete

Odgovarajuća odeća za sunce

Leti, deca jedva čekaju da skinu svu odeću sa sebe i trčkaraju nagi – posebno na plaži ili bazenu. Iako ste u iskušenju da im to dozvolite, deca uvek treba da nose odgovarajuću odeću kada su izloženi suncu.

Najbolja zaštita od sunca za decu

Najbolju zaštitu od sunčeve svetlosti pronaći ćete u hladu. Zato bebe nikada ne bi trebalo da budu izložene jakoj sunčevoj svetlosti tokom prvih 12 meseci života.
Dermatolozi preporučuju da nikada ne izlažete bebe i malu decu do tri godine duže direktnoj sunčevoj svetlosti.
Ovde možete saznati više o zaštiti od sunca za bebe.
Pošto to nije uvek moguće, treba ih zaštititi od UV zračenja odgovarajućom odećom i zaštitom od sunca sa visokim zaštitnim faktorom. Deblje tkanine pružaju najbolju zaštitu, a izuzetno su praktični posebni delovi odeće sa UV zaštitom. Ova odeća je prvo bila popularna u Novom Zelandu i Australiji, ali sada je dostupna svuda. Postoje košulje, pantalone i majice, kao i kupaći kostimi za kupanje u otvorenom bazenu ili moru. Ova odeća je izuzetno lagana i brzo se suši, a samim tim i idealna za letovanje na Mediteranu i sve aktivnosti na otvorenom. Posebno se preporučuje za bebe i malu decu. 
Takođe bi trebalo da koristite najmanje zaštitni faktor 30 – ili još bolje 50+ –  za decu, kao što je Babies & Kids Sensitive Protect dečji sprej SPF50+. Za mališane naročito preporučujemo vodootporne proizvode koji ih štite i dok se igraju, čak i kada se kupaju i prskaju, kao što je Kids Ultra Protect & Play dečji losion SPF50+.
 

Neophodna odeća za decu za sunčano vreme

Šta treba da nose na suncu:

  • Zaštitu za glavu koja ne štiti samo glavu, već i vrat, uši i lice.
  • Široke majice i pantalone koje su udobne i prozračne. Preporučuje se odeća sa UV zaštitom, koja nudi posebnu zaštitu od UV zračenja zahvaljujući impregnaciji i posebnoj tehnici tkanja. Zaštitni faktor ove odeće treba da bude najmanje 30.
  • Majice sa UV zaštitom su posebno praktične kada su deca u vodi i pored vode jer štite leđa, ramena i grudi.
  • Sandale koje dovoljno pokrivaju gornji deo stopala i pete. Gornji deo stopala je jedan od delova tela kojima je potrebna maksimalna zaštita.
  • Naočare za sunce sa UV zaštitom.

Koja je odgovarajuća zaštita od sunca za decu?

Adekvatna zaštita od sunca za decu

Na plaži će vam biti teško da zaštitite decu od sunca jer oni jedva čekaju da se igraju u pesku i prave kule. Kada su deca tako nestrpljiva, najbolje je da nanesete zaštitu pre nego što izađete napolje i da pritom koristite sprej koji koža brzo upija i veoma se jednostavno nanosi.

Zaštita od sunca za decu

Važno je naneti odgovarajući proizvod za zaštitu od sunca na delove tela koje odeća ne može dovoljno da zaštiti. Pošto dečja koža sebe štiti od UV zračenja samo nekoliko minuta, uvek nanosite zaštitu od sunca pre nego što izađete napolje, po mogućnosti sa zaštitnim faktorom 50+. Koristite kreme za sunce koje štite od UVA i UVB zračenja i posebno su razvijene za osetljivu dečju kožu. Kada se igraju u vodi ili kupaju, deca treba uvek da budu zaštićena vodootpornom zaštitom od sunca. Kada izađu iz vode i osuše se, ponovo nanesite zaštitu.

Svaki Nivea Sun Kids proizvod ima sva navedena svojstva.

Zabava na suncu

Što je proizvod zabavniji za upotrebu, to će dete više voleti da ga koristi. Na primer, proizvodi u boji mogu da se iskoriste za igru. Boja vam pomaže da ravnomerno nanesete proizvod i zaštitite od sunca sve delove tela i nestaje dok je utrljavate u kožu.

U podne – igrajte se u hladu ili se odmorite

Između 11 i 15 časova, i deca i odrasli treba potpuno da izbegavaju sunce jer je UV zračenje u ovom periodu najjače. Trebalo bi da pronađete hlad ili ostanete unutra. Suncobrani ili tende prave hlad u dvorištu, gde deca mogu da se igraju tokom najtoplijeg dela dana. Međutim, deci je i u hladu potrebna odgovarajuća odeća i zaštita od sunca. Kada ste na moru, iskoristite rano jutro ili kasno popodne za igranje u pesku i u vodi ili kupanje – ne samo da je zdravije, već je i prijatnije!