Čuvajte se sunca: osetljivoj koži je potrebna posebna pažnja

Efikasna i dugotrajna zaštita od UVA i UVB zračenja. Koliko god da nam sunce prija, njegovi zraci mogu da budu veoma štetni za kožu. Naročito osobe koje imaju osetljivu kožu ne treba da rizikuju kada je u pitanju sunce.

Zaštita od sunca za osetljivu kožu

Osetljivoj koži je potrebna posebna zaštita – i to ne samo leti ili na direktnoj sunčevoj svetlosti. Uz pravilnu negu i mere zaštite, čak i ljudi sa svetlom kožom mogu da uživaju na suncu.

Osetljivoj koži je potrebna dodatna zaštita

Osetljivost na sunce može imati više razloga. Deci je potrebna intenzivnija zaštita od sunca nego odraslima jer odbrambeni sistem njihove kože nije u potpunosti razvijen i zato je koža mnogo osetljivija. Ovde možete saznati više o zaštiti od sunca za decu.

Osobe sa veoma svetlom kožom, koje obično imaju plavu ili crvenu kosu, pege i plave oči, treba da shvate zaštitu od sunca veoma ozbiljno. Ovo važi i za osobe koje pate od akni ili neurodermatitisa, čija je koža osetljiva na lekove i obično burno reaguje na sunce.

Ne zaboravite: što veća oštećenja uzrokuje UV zračenje na koži, veći je rizik da će se javiti oštećenja i kasnije tokom života. Kvalitetna zaštita od sunca za osetljivu kožu treba podjednako da štiti i od UVA i UVB zračenja. Dugotalasni UVA zraci prodiru duboko u vezivno tkivo i oštećuju kolagen, koji je važan za elastičnost kože. UVA zraci su stoga u velikoj meri odgovorni za prerano starenje kože. Iako kratkotalasni UVB zraci ne prodiru duboko u kožu, oni su izuzetno agresivni i mogu veoma brzo izazvati opekotine od sunca.

Ovde možete saznati više o pravilnoj zaštiti od sunca.
Osetljiva koža

Zaštitite osetljivu kožu na suncu

Osobe sa veoma svetlom kožom ili one koje pate od alergija na sunce mnogo su podložnije oštećenjima koje uzrokuje sunčeva svetlost.

Sunce ne sija samo na otvorenom

Koži koja je osetljiva na sunce zaštita je uvek potrebna, a ne samo tokom letovanja ili kada je sunčano. Iako je hlad bolje mesto za sunčanje, tamo nećete biti bezbedni od opekotina od sunca.
U stvari, UVA zračenje je skoro uvek istog intenziteta – čak i kada je oblačno.

Mala oblačnost i dalje propušta 90% UV zračenja, a sneg može da reflektuje i do 80% UV zračenja. Pa čak i na dubini od pola metra, UV zračenje je i dalje 40%. Zato uvek treba da se zaštitite kada ste na otvorenom.

Kad god možete, izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, kao i izuzetno jako sunce u podne. Deca nikada ne bi trebalo da idu na igralište ili u vrtić bez zaštite od sunca. Isto tako i osobe koje su osetljive na sunčevu svetlost i koje zbog prirode posla provode puno vremena na otvorenom uvek bi trebalo da nanose zaštitu od sunca i nose adekvatnu odeću. Pa čak i tokom letnje šetnje kroz grad ili dok sedite u bašti poslastičarnice, sunce će brzo izazvati opekotine na nezaštićenim delovima kože. Saznajte više o opekotinama od sunca.
product-stage-bg

Dobro zaštićeni tokom leta

Ako imate osetljivu kožu, najvažnije je da je zaštitite od sunčevog zračenja i sprečite opekotine. Razmislite o tome: čak i blago crvenilo ukazuje na preveliku izloženost suncu i početno oštećenje kože.
Letnji šešir

Ne zaboravite na šešir za sunce

Naočare i šešir za sunce su apsolutno neophodni za leto – šešir za sunce bi trebalo da ima širok obod i zaštitu za vrat. Tako će vam osetljiva koža lica stalno biti zaštićena.

Posebna zaštita uz odgovarajuću odeću

Bolje je ne rizikovati i samo ponekad dozvoliti da vaša koža dođe u direktan kontakt sa sunčevim zracima. Izbegavajte majice sa tankim bretelama i nosite one koje pokrivaju dekolte i ramena. Guste tkanine pružaju najbolju zaštitu, a izuzetno su praktični posebni delovi odeće sa UV zaštitom.

Ova odeća je prvo bili popularna na Novom Zelandu i Australiji, ali sada je dostupna svuda. Postoje košulje, pantalone i majice, kao i kupaći kostimi za kupanje na otvorenom bazenu ili u moru. Ova odeća je izuzetno lagana i brzo se suši, a samim tim i idealna za letovanje na Mediteranu i sve aktivnosti na otvorenom. Posebno se preporučuju za bebe i malu decu. Ovde možete saznati više o zaštiti od sunca za decu.

Redovno nanosite zaštitu od sunca

Proizvodi za zaštitu od sunca efikasno štite od opekotina i dugotrajnih oštećenja kože. Ali oni treba da budu potpuno prilagođeni potrebama vaše nežne, osetljive kože. Losioni za osetljivu kožu (kao što su, na primer, NIVEA SENSITIVE proizvodi za zaštitu od sunca) ne sadrže mirise, boje ni konzervanse. Oni su veoma prijatni za kožu i smanjuju rizik od alergija na koži koje uzrokuju sunčevi zraci. Proizvodi su posebno razvijeni za osetljivu  dečju kožu (kao što je NIVEA Babies & Kids Sensitive Protect dečji sprej), koža ih brzo upija i jednostavno se nanose. Zapamtite: nanosite zaštitu na svaka 2 sata! Nanesite dovoljno kreme na sve delove kože koji su izloženi suncu – pre svega nos, ramena, gornji deo stopala i gornji deo podlaktice.

Saznajte više o tome šta treba da znate o zaštiti od sunca.


 

Opustite se i uživajte na suncu – uz pravu zaštitu

Kada je reč o faktorima za zaštitu od sunca, osobe sa osetljivom kožom treba da koriste najmanje SPF 30 – ili još bolje, SPF 50, kao što je NIVEA sprej za zaštitu od sunca sa SPF 50+. Za decu je neophodan SPF 50+, kao što je NIVEA SUN Kids Protect & Care sprej za zaštitu od sunca. Za mališane naročito preporučujemo vodootporne proizvode koji upotpunjuju letnju zabavu i pružaju zaštitu, čak i tokom kupanja i brčkanja u vodi.