• Sve
  • Tekst
  • Tutorijal
Filteri
Sortirajte

Bebina koža je nežna i veoma osetljiva

Koža predstavlja prirodnu barijeru koja štiti telo od spoljašnjih, štetnih uticaja i sprečava isušivanje. Čak i koža odrasle osobe bolje vrši svoju funkciju ukoliko dobija odgovarajuću negu, prilagođenu određenom tipu kože. Na primer, suva ili veoma osetljiva koža zahteva posebne proizvode za negu. To se još u većoj meri odnosi na nežnu, osetljivu kožu beba. Koža novorođenčeta je mnogo osetljivija nego koža većeg deteta jer zaštitni sloj lipida i prirodni kiseli omotač još uvek nisu u potpunosti razvijeni. Koža se navikava na spoljašnje uslove tokom prvih nekoliko meseci života. Mnoge funkcije kože se u međuvremenu i dalje razvijaju. Najnovija medicinska istraživanja pokazuju da taj proces traje tokom cele prve godine. Tokom tog perioda, bebina koža treba da ispuni mnogo zahteva. Ako ne narušavamo funkcije kože, brižno je negujemo i koristimo proizvode za čišćenje i negu koji su posebno formulisani u skladu sa potrebama beba, možemo pomoći koži da se razvije i bude zdrava od samog početka. 

Kupanje i plivanje za bebu – pravo uživanje za bebu uz odgovarajuću negu

Potrebno je vreme da bebina koža razvije funkciju barijere. Prvi korak u okviru optimalne nege je temeljno čišćenje. Kupka, dva ili tri puta nedeljno, temeljno i nežno čisti kožu. Sobna temperatura treba da bude od 22 do 24°C, a temperatura vode 37°C da bi kupka bila opuštajuća i zabavna za bebu. Kupanje ne bi trebalo da traje duže od pet do sedam minuta, kako se bebina koža ne bi previse isušila u vodi. Tokom prvih 6 nedelja, dovoljna je samo topla voda. Par kapi maslinovog ulja mogu da posluže kao blaga esencija koja nadoknađuje masnoće na koži, dok šampon i losion za pranje koji su posebno formulisani za negu beba čine kupanje još prijatnijim i sprečavaju isušivanje kože. Posle kupanja, hidratantna krema ili hranjivo ulje pomažu nežnoj koži da povrati svoju fiziološku ravnotežu i formiraju zaštitni sloj od masnoće i vlage. Čak će i plivanje biti uživanje za bebu pod uslovom da se po izlasku iz vode na kožu nanese dovoljna količina hidratantnog proizvoda.

Blaga nega za bebinu kožu u pelenskoj regiji

Nežna koža beba je posebno osetljiva u pelenskoj regiji. Za ovaj deo tela neophodno je pažljivo čišćenje i redovna nega. Kada dobro očistite i osušite kožu, nanesite kremu protiv pelenskog osipa na mesta sa crvenilom. Važno je da pelene budu odgovarajuće veličine i da ih redovno menjate. U suprotnom, pelenska regija je vlažna, dolazi do pojave iritacija i koža je osetljiva pri svakom pokretu. Specijalno formulisani proizvodi za negu održavaju kožu zdravom kako bi se beba osećala zadovoljno i prijatno: blage vlažne maramice čiste kožu, a zahvaljujući hidratantnim sastojcima, istovremeno umiruju iritacije u pelenskoj regiji. Puder za bebe ublažava crvenilo i sprečava iritacije. Krema za pelenski osip održava kožu suvom i umiruje crvenilo i iritacije. Na osnovu dugog iskustva u nezi kože, NIVEA razvija blage, efikasne i kompatibilne proizvode za negu kože i dece i odraslih. Linija za negu kože beba je posebno formulisana u skladu sa potrebama osetljive i nežne kože beba i omogućava joj da se zdravo razvija.