Da li je TV štetan za bebe?

Uticaj televizije na decu. Kada imate puno obaveza, često ćete biti u iskušenju da stavite dete ispred TV-a kako biste sve završili. Međutim, da li gledanje televizije donosi više štete nego koristi?

TV – štetan ili koristan?

Da li su dečje TV emisije edukativna zabava ili samo razonoda koja ometa bebu dok stiče znanja o svetu oko sebe?
TV u pozadini ometa igru

TV u pozadini ometa igru

TV koji radi u pozadini može da smeta detetu dok se igra igračkama. Ako ne volite tišinu, pustite neku muziku dok se beba igra i zanima za nove teksture i boje igračaka.

Da li bebe treba da gledaju TV?

Neki ljudi veruju da je gledanje televizije loša navika koja će negativno uticati na sposobnost dece da samostalno misle. Međutim, studije pokazuju da ako dozvolite detetu da pogleda neki zanimljiv DVD ili epizodu dečje serije, to neće negativno uticati na njihov razvoj. Kao i za većina stvari, umerenost je od presudnog značaja. Potrudite se da ograničite vreme koje dete provodi ispred TV-a jer je važno da nakon gledanje televizije usledi interaktivna igra. 

Važno je da gledate TV zajedno da biste pratili reakciju kod deteta. Ako su njihove oči „zalepljene“ za ekran, pustite ih da još malo uživaju. Ali ako dete ne gleda TV tako pažljivo ili se igra igračkom, vreme je za neku drugu aktivnost. Ako prekomerno gledanje televizije pređe u naviku, dete će izgubiti interesovanje za igru i druge oblike interakcije.

Saveti za gledanje televizije

Koje je najbolje vreme za gledanje televizije i kako odabrati odgovarajuće emisije.

Pasivno gledanje i aktivno učestvovanje

Postoji velika razlika između pasivnog gledanja edukativne emisije i aktivnog igranja, čitanja ili upoznavanja predmeta uz podršku roditelja ili rođaka. Ne zavaravajte se da edukativni programi nude nešto više od zabave čak i kada se čini da su fokusirani na učenje. Mozak vašeg mališana se brzo razvija i da bi usvojio nova znanja potrebna je interakcija. 

Postoji zabrinutost da prekomerno gledanje televizije u veoma ranom uzrastu može da utiče na pažnju i koncentraciju, kao i na kvalitet sna. Najbolji izbor za vašeg mališana su kratke TV emisije ili video klipovi nakon kojih ćete uključiti dete u igru.

PREDIVNE REČI

Napravite plan za gledanje televizije

Napravite plan za gledanje televizije

Većina roditelja ne koristi televiziju kao zamenu za kvalitetno vreme koje dete treba da provede sa mamom i tatom, već kao priliku da nešto skuvaju ili obave važan telefonski razgovor dok je dete u društvu omiljenih TV zvezda. Ne osećajte krivicu zbog toga!

Odaberite TV emisije koje su primerene deci

Kada birate TV emisije koje će gledati vaše dete, budite zahtevni i dobro proučite sadržaj. Najbolje emisije za razvoj jezičkih veština imaju u osnovi jasnu, linearnu priču u kojoj se likovi direktno obraćaju detetu. Ne zaboravite da takve emisije mogu da gledaju i mame i tate. Pokušajte da razgovarate o tome šta se dešava u emisiji kako bi dete bolje razumelo priču. 
Nema TV-a pre spavanja!

Nema TV-a pre spavanja!

Ne preporučuje se da beba gleda TV pre spavanja, ni preko dana ni uveče. Zbog previše stimulativnog sadržaja beba neće moći lako da zaspi ili će nemirno spavati.

6 pitanja koja će vam poslužiti kao smernice prilikom odabira edukativnih emisija za decu

  • Da li je emisija primerena uzrastu mog deteta?
  • Da li traje duže od 15-20 minuta?
  • Da li se likovi obraćaju direktno detetu?
  • Da li se dete smeje ili osmehuje tokom gledanja emisije?
  • Da li emisija podstiče mame i tate da se uključe?
  • Da li dete može da nauči nove boje, oblike ili pojmove?