Kako promeniti pelenu

Saveti i trikovi za uspešno menjanje pelena. Menjanje pelena ne mora da bude tako strašno. Uz malo vežbe i vi ćete presvlačiti bebu brzo i lako.

Vaš vodič za menjanje pelena

Naš praktičan savet za menjanje pelena će vam pomoći da postanete ekspert za pelene za tili čas.
Šta vam je potrebno prilikom menjanja pelena?

Šta vam je potrebno prilikom menjanja pelena?

Pre nego što počnete, pripremite sve što vam je potrebno: čistu pelenu, vlažne maramice za bebe, vodu za čišćenje, kremu za pelensku regiju, plastičnu kesu i čistu odeću za bebu.

Šta predstavlja glavni problem prilikom menjanja pelena?

Nije nimalo čudno što je menjanje pelena obaveza koju roditelji najmanje vole, ali ona nije toliko neprijatna koliko se čini. Ukoliko redovno presvlačite bebu pre ili posle hranjenja ili nakon što napuni pelenu, sprečićete pojavu ojeda i crvenila. 

Manje bebe treba češće presvlačiti nego starije, mada to zavisi i od toga koliko im je koža osetljiva. Ako beba ima veoma osetljivu kožu, možda je treba presvući čim urinira, dok druge bebe mogu da sačekaju i do sledećeg hranjenja.

Ako se beba vrpolji ili plače dok joj menjate pelenu, potrudite se da ostanete smireni i pokušajte da joj skrenete pažnju na omiljenu igračku ili joj pevajte. Tako ćete je umiriti taman toliko koliko vam je potrebno da promenite pelenu.

Skinite prljavu pelenu
Detaljno uputstvo: Kako presvući pelenu

Skinite prljavu pelenu

Spustite bebu na podlogu za presvlačenje. Odlepite pelenu i podignite prednji deo kojim ćete obrisati guzu, a zatim ga savijte na pola i podvucite ispod bebe. Uhvatite bebu za članke i podignite je.
Vreme je za čišćenje!
Detaljno uputstvo: Kako presvući pelenu

Vreme je za čišćenje!

Blagom vodom za čišćenje ili odgovarajućim vlažnim maramicama za bebe, kakve su NIVEA Baby Soft & Cream vlažne maramice očistite bebinu kožu na prednjem i zadnjem delu. Obratite pažnju na prevoje oko butina. Da biste očistili guzu, podignite bebine noge ili je polako okrenite na stranu.

Omogućite koži da slobodno diše
Detaljno uputstvo: Kako presvući pelenu

Omogućite koži da slobodno diše

Sačekajte nekoliko trenutaka da se bebina koža osuši i nanesite efikasnu zaštitnu kremu, kao što je NIVEA Baby krema za zaštitu od ojeda kako biste zaštitili osetljivo područje od trenja. Pričajte bebi dok je presvlačite i gledajte je u oči – ovo su predivni trenuci koje treba da iskoristite za zbližavanje sa bebom.
Stavite čistu pelenu
Detaljno uputstvo: Kako presvući pelenu

Stavite čistu pelenu

Uzmite čistu pelenu i stavite zadnji deo ispod bebe. Prednjim delom pokrijte stomačić. Ako je u pitanju novorođenče, nikada ne pokrivajte pupčani patrljak dok ne otpadne.
Detaljno uputstvo: Kako presvući pelenu

Pričvrstite pelenu

Vodite računa da se pelena ne nabira između bebinih nogu kako ne bi došlo do trenja. Trakama zalepite pelenu sa obe strane. Pazite da ne zalepite trake na kožu. Pelena treba da bude dovoljno zategnuta da ne curi, ali ne sme da se useca u kožu.

NIVEA Baby proizvodi za negu bebine kože

Nega bebine guze je veoma važna kako bi se sprečila pojava pelenskog osipa.

Značaj čišćenja i nege bebine kože

Pelenski osip je veoma česta pojava kod malih beba i može da bude vrlo neugodan ako se ne leči. Kako biste sprečili pojavu pelenskog osipa, najvažnije je da vodite računa da bebina guza bude suva i čista. Dobra krema za pelensku regiju je veoma efikasna jer čini kožu suvom i ublažava iritacije. NIVEA krema za zaštitu od ojeda ima veoma laganu teksturu i formira zaštitnu barijeru koja propušta vazduh kako bi ublažila crvenilo i ojed.

Vlažne maramice za bebe

Vlažne maramice za bebe – koža vaše bebe zaslužuje najbolje

Odaberite vlažne maramice za bebe koje omogućavaju blago čišćenje i ne uzrokuju iritacije na koži. NIVEA Baby Soft and Cream vlažne maramice natopljene su blagom negujućom kremom, nežno čiste i trenutno umiruju iritacije pri čemu ne narušavaju prirodnu pH vrednost kože.

5 saveta za presvlačenje i negu bebe

  • Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora na podlozi za presvlačenje.
  • Devojčice treba uvek brisati od napred ka pozadi da biste sprečili bakterijske infekcije.
  • Ako ne želite da koristite vlažne maramice za bebe, voda za čišćenje ili posuda sa toplom vodom i krpica takođe mogu da posluže.
  • Obavezno stavite upotrebljene pelene u kesu pre nego što ih bacite.
  • Vodite računa da je beba bezbedna dok čistite podlogu za presvlačenje.