Nega beba – osnove

Kako da pružite bebi najbolju moguću negu. Saznajte sve o osnovama nege beba – sjajni saveti za menjanje pelena, uspavljivanje i bezbedno izlaganje suncu.

Nega i zbližavanje sa novorođenčetom

Već prilikom prvog susreta mame i bebe, stvara se veoma posebna veza – veza za ceo život. Nega bebe u početku može da predstavlja izazov, ali jednom kada uđete u rutinu, sve će doći na svoje mesto.
majka-otac-i-beba-u-krevetu

Upoznavanje

Iako većina majki odmah uspostavi vezu sa svojom bebom, najvažnije je da se upoznate i osećate prijatno. Vreme koje budete provodili negujući bebu tokom prvih meseci je od suštinske važnosti za zbližavanje.
majka-se-igra-sa-bebom

Uživajte u trenucima

Ima mnogo dragocenih trenutaka u kojima treba uživati dok provodite vreme sa bebom – bilo da je u pitanju kupanje, menjanje pelena ili uspavljivanje. Samo sada imate priliku da uživate u tim trenucima!

Nega osetljive bebine kože

Poznato je da bebe imaju najmekšu i najosetljiviju kožu, kojoj je potrebna posebna nega da bi bila zdrava. Pošto se njihova koža još uvek razvija i nije potpuno formirala zaštitna svojstva, ona može da bude sklona crvenilu i iritaciji i osetljiva na različite sastojke kao što je alkohol.

Koža ispod pelena je naročito osetljiva jer je često vlažna i u kontaktu sa urinom. Da bi beba bila srećna, važno je da ovo područje bude čisto kako bi se beba osećala ugodno. *NIVEA Baby Pure & Sensitive vlažne maramice* čiste kožu tako da ne narušavaju njenu prirodnu pH vrednost.

Pelenski dermatitis ili ojed je veoma česta pojava i skoro svaka beba će ga imati u nekom trenutku, u manjoj ili većoj meri. Ojed može da uzrokuje bakterijska infekcija, uvođenje novih namirnica u ishranu ili trenje od vlažnih pelena. Da biste sprečili ojed, neophodno je da bebi često menjate pelenu i čistite pelensku regiju. *NIVEA Baby Bottom Ointment  krema za zaštitu od ojeda* pruža zaštitni sloj na koži kako bi koža ispod pelena bila suva, a beba se osećala ugodno.

5 saveta za zdravu kožu bebe

  1. Zaštitite najmlađe od direktne sunčeve svetlosti jer njihova koža ne može da regeneriše oštećenja koja uzrokuju UV zraci.
  2. Ne koristite agresivne deterdžente za veš jer mogu da izazovu iritacije.
  3. Koristite blage proizvode za kupanje poput *NIVEA Baby šampona i kupke* i koristite hidratantnu negu kao što je  *NIVEA Baby Soft krema*.
  4. Kupajte bebu 1-2 puta nedeljno da biste sprečili isušivanje kože.
  5. Vodite računa da je odeća za bebu napravljena od mekih, prirodnih materijala i oblačite bebu slojevito kako se ne bi oznojila.
 
menjanje-pelene-1
Kako promeniti pelenu

Pronađite odgovarajuće mesto

Pronađite čistu, ravnu površinu na kojoj možete promeniti pelenu – pod, sto ili sto za povijanje. Spustite bebu na meku podlogu za povijanje, ćebe ili peškir koji možete kasnije oprati.
menjanje-pelene-2
Kako promeniti pelenu

Skidanje upotrebljene pelene

Polako skinite odeću sa bebe i otvorite pelenu. Maramicama obrišite bebu i stavite ih u pelenu koju ćete zatim pažljivo umotati i dobro zatvoriti samolepljivim tračicama.
menjanje-pelene-3
Kako promeniti pelenu

Čišćenje bebine guze

Važno je da temeljno obrišete bebinu guzu, kao i sve prevoje i nabore na koži. *NIVEA Baby Soft & Cream vlažne maramice* odlično čiste kožu i istovremeno je umiruju.
mast-za-bebinu-guzu
Kako promeniti pelenu

Zaštita osetljivog područja

Mokre pelene mogu da uzrokuju trenje, grebanje i iritaciju. Kada očistite kožu, nanesite malo *NIVEA Baby Bottom ointment kreme za prevenciju od ojeda*. Blaga formulacija sa cink oksidom umiruje kožu i štiti je od iritacija.
Kako promeniti pelenu

Stavljanje čiste pelene

Zavucite čistu pelenu ispod bebe tako da samolepljive tračice budu okrenute nagore. Navucite prednji deo preko bebe i pričvrstite ga samolepljivim tračicama – i gotovi ste!

Saveti za rutinu nege vaše bebe

Pored toliko različitih stavova o nezi beba ponekad možete biti zbunjeni, ali ovi saveti će vam pomoći da ne pogrešite.

Kako uspavati bebu

Većini novopečenih mama u početku teško pada kada se beba budi u toku noći jer to može da bude veoma iscrpljujuće. Ne postoji magična formula pomoću koje će se beba uspavati i spavati celu noć, ali postoji nekoliko strategija koje možete da probate.

Napravite razliku između aktivnog dana i mirne noći kako bi biološki sat vaše bebe mogao da se prilagodi na takvu podelu dana. Rituali poput kupanja i prigušeno svetlo pre odlaska na spavanje deluju opuštajuće. Neka rutina nege pre uspavljivanja bude jednostavna i kratka kako bi je beba povezala sa spavanjem.

Nekim bebama prija da u blizini imaju neki predmet koji ih umiruje – ćebence ili meku igračku čiji miris može da ih umiri. Vodite računa da meki predmeti u krevecu budu na bezbednoj udaljenosti od bebe!

Savetuje se da ne uspavljujete bebu odmah posle hranjenja. Ako je uspavate dok je hranite, ona će povezati ove dve radnje pa bi mogla da očekuje hranu i kada se probudi u toku noći.
mama-i-beba-spavaju
Bebine potrebe za snom će se retko kada poklopiti sa vašim. Svaka beba ima svoj ritam spavanja i za većinu roditelja je najbolje da pokušaju da spavaju kada i beba kako ne bi bili stalno umorni.
beba

Pravilno kupanje bebe

Neophodno je da preduzmete sve potrebne korake kako biste bezbedno okupali bebu, eliminisali sve rizike i učinili kupanje uživanjem i za vas i za vašu bebu.

Saveti za negu bebe u letnjim mesecima

  • Vodite računa da je beba adekvatno obučena tokom leta. Biće joj prijatno u laganoj odeći svetlih boja na visokim temperaturama. Ne zaboravite da kapom zaštitite bebino lice od sunca.
  • Hidratacija za bebe je najvažnija tokom letnjih meseci. Kada je veoma toplo, trebalo bi da češće dojite bebu.  Pored toga, možete joj ponuditi i flaširanu (negaziranu) vodu.
  • Provetravanje je veoma važno – bebe se ne znoje pa ne mogu da se rashlade tako efikasno kao odrasli, zbog čega je neophodno da pazite da beba nije previše topla.
  • Kao što znamo, zaštita od sunca je veoma važna za decu, ali bebe imaju tako osetljivu kožu da se savetuje da se uopšte ne izlažu suncu. Obično je najbolja opcija da beba bude u hladu kako biste sprečili bilo kakve rizike.
  • Izbegavajte da iznosite bebu napolje kada je sunce najjače. Izlaganje suncu između 10 i 14 časova predstavlja najveći rizik za bebu. Dovoljno je da beba bude 10-15 minuta napolju u tom periodu da bi se javile opekotine ili toplotna isrpljenost.