Imate pitanje o dezodoransima?

Ovde možete pronaći odgovore na najčešća pitanja.

1. Koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?
Dezodoransi deluju na bakterije koje stvaraju neprijatan miris. Oni sadrže aktivne sastojke koji sprečavaju razvoj bakterija ili smanjuju broj bakterija u pazuhu.
Antiperspiranti sadrže aktivne sastojke, obično aluminijumske soli, koje smanjuju lučenje znoja iz znojnih žlezda tako što formiraju privremeni čep od gela na površini znojnih pora. Trenje i prirodni proces obnavljanja kože vremenom uklanjaju ove čepove. Antiperspiranti takođe imaju ulogu dezodoransa jer sprečavaju razvoj bakterija usled niže pH vrednosti i smanjene vlažnosti u pazuhu.

2. Zašto NIVEA antiperspiranti sadrže aluminijumske soli (npr. ACH)?
Mnogi ljudi žele dezodorans koji ne samo da sprečava pojavu neprijatnih mirisa već i smanjuje znojenje kako bi sprečili pojavu fleka na odeći. Efikasni anti-perspiranti sadrže aluminijumske soli (npr. aluminijum hlorohidrat). Ove soli formiraju privremeni čep od gela na površini znojnih pora, čime se smanjuje znojenje. Trenje i prirodni proces obnavljanja kože vremenom uklanjaju ove čepove.
Aluminijumske soli se bezbedno koriste u antiperspirantima već više od veka. Uopšteno, svi sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima se striktno proveravaju u skladu sa Evropskom direktivom o kozmetici i podvrgavaju se strogim bezbednosnim proverama, kao i naučnim analizama na evropskom i nacionalnom nivou.
 

3. Zašto se znojimo?
Postoji nekoliko faktora koji uzrokuju znojenje. Kada je telesna temperatura povećana usled fizičke aktivnosti i/ili spoljašnje temperature, celo telo se znoji jer se oslobađanjem toplote reguliše telesna temperatura. Znoj luče takozvane ekrine znojne žlezde i on sadrži uglavnom vodu i soli.

Znojenje može da uzrokuje i emotivni ili psihološki stres, kada se uglavnom znoji pazuh, tabani, dlanovi i čelo. Ovu vrstu znoja ne luče samo ekrine već i apokrine znojne žlezde. Apokrini znoj se sastoji od lipida i proteina, koje proizvode bakterije na koži i tako oslobađaju karakterističan miris. Znojenje koje uzrokuje stres je u evolutivnom smislu iskonska reakcija na opasnost (reakcija „bori se ili beži“) i značajno utiče na našu neverbalnu komunikaciju. Da bismo sprečili znojenje koje uzrokuje stres, razvili smo NIVEA Stress Protect sprej i roll-on za žene i muškarce.

4. Da li je štetno sprečiti znojenje upotrebom antiperspiranata?
Antiperspiranti ne utiču na toplotnu regulaciju tela. Površina kože pazuha iznosi do 200 cm², što čini samo 1% površine celog tela. Zato je ova oblast mnogo mala kako bi uticala na termoregulaciju. Bezbednost antiperspiranata je dokazana u mnogim istraživanjima i odobrena je njihova upotreba u kozmetičkim proizvodima.

5. Zašto znoj ima miris?

Svež znoj je tečnost bez mirisa. Jedino kada bakterije prisutne na koži pazuha metabolišu (razlažu) određene komponente znoja, kao što su lipidi i proteini, javlja se neprijatan miris. Vaš pazuh je idealna sredina za razvoj bakterija jer je koža vlažna, ima veću pH vrednost i dobija optimalnu količinu hranjivih sastojaka od znojnih i lojnih žlezda koje se tu nalaze.

 
6. Zašto treba da promućkam NIVEA antiperspirant ili deodorans u spreju pre upotrebe?
Antiperspirant u spreju (npr. NIVEA Dry) treba da protresete dobro kako bi se aktivni prah (aluminijumska so) ravnomerno rasporedio u boci. U suprotnom, sprej će biti koncetrovaniji i može da zapuši mlaznicu ili mogu ostati bele naslage na koži ili odeći.

NIVEA dezodoranse u spreju na bazi alkohola (npr. NIVEA Fresh linija – Fresh Pure, Fresh Natural, Fresh Flower i Fresh Comfort) nije potrebno protresti.
 
7. Da li dezodoransi uzrokuju pojavu žutih fleka na odeći?
Žute fleke nastaju usled složenog uzajamnog dejstva lipida, sebuma, deterdženta za pranje veša i aktivnog sastojka antiperspiranta. Na osnovu našeg iskustva, smatramo da na pojavu fleka utiče nekoliko faktora: koliko često se nanosi antiperspirant, koliko često se menja odeća, kako se pere odeća, kakav je sastav znoja i sastav minerala ili elemenata u tragovima u vodi sa česme, kao i kakav je sastav samog materijala. Najbolji način da sprečite pojavu žutih fleka je da pustite da se dezodorans potpuno osuši pre nego što se obučete.
Međutim, važno je napomenuti da žute fleke nekad ne uzrokuju sastojci antiperspiranata, kao i kada su u pitanju žute fleke na kragni, kada lipidi kože i čestice prašine u vazduhu uzrokuju pojavu tvrdokornih mrlja koje se ne mogu lako ukloniti. U nekim slučajevima, fleke nastaju usled skidanja boje sa tkanine.
Ako želite da sprečite pojavu žutih fleka na odeći, preporučujemo proizvode iz linije NIVEA Invisible for Black & White.

8. Kako mogu da uklonim žućkaste fleke?
Postojeće žute fleke se ne mogu ukloniti ili smanjiti čestim/ponovnim pranjem odeće. Pranje, ponekad, može čak da učini fleke tvrdokornim.
U slučaju da se pojave fleke, isperite odeću u hladnoj vodi pre nego što je operete deterdžentom. Mnogo puta smo uspeli da skinemo fleke tako što smo potopili odeću u limunsku kiselinu od 5% i ostavili da deluje oko 24 sata. Veoma važno: isperite odeću u čistoj vodi pre nego što uključite uobičajeni program za pranje na temperaturi od 30°C tečnim deterdžentom. Ne možemo da garantujemo da će opisani postupak skinuti sve fleke sa svih vrsta tkanina. Budite pažjivi ako su u pitanju osetljive tkanine i tkanine u boji kao i odeća koja ima bisernu dugmad jer kiselina može da ih ošteti. Testirajte proizvod pre upotrebe na nekom manje vidljivom mestu na odeći.
Upozorenje: Treba da znate da limunska kiselina može da izazove reakcije ukoliko dođe u kontakt sa kožom (iritacija, osetljivost) i sa očima (iritacija), ili u slučaju da dođe do gutanja ili udisanja (iritacija). Kontakt sa kožom može da uzrokuje upale i plikove. Oštećenje tkiva zavisi od dužine kontakta. Iz tog razloga strogo preporučujemo da nosite zaštitne rukavice dok koristite limunsku kiselinu i da ne udišete isparenja.

9. Da li dezodorans ostavlja bele tragove na tkanini?
Neki dezodoransi, tačnije antiperspiranti, koji sadrže aluminijumske soli, npr. aluminijum hlorohidrat (ACH), mogu da ostave bele tragove na odeći u određenim uslovima ukoliko se ne koriste pravilno. Prilikom upotrebe antiperspiranata (npr. NIVEA Dry dezodorans), važno je da dobro protresete proizvod kako bi se prah aluminijum hlorohidrata ravnomerno rasporedio u boci i na koži. Da biste sprečili pojavu belih tragova, pri upotrebi bilo kog antiperspiranta važno je da sačekate da ih koža u potpunosti upije ili da se dobro osuše na koži pre nego što se obučete. Obično se četkanjem mogu ukloniti beli tragovi sa odeće. Ako želite da izbegnete pojavu belih fleka na odeći, preporučujemo vam NIVEA Invisible for Black & White proizvode.

10.  Da li proizvodi koje koristim sadrže alkohol?
Zapravo, termin „alkohol“ koji se koristi u hemiji odnosi se na različita jedinjenja. Za sve njih je zajedničko da sadrže određenu grupu atoma u molekulu. Uopšteno ili kolokvijalno, termin „alkohol“ se odnosi na supstancu etanol (hemijski naziv: etil alkohol), koji se može konzumirati. Svi proizvodi na kojima piše da su „bez alkohola“ ne sadrže etanol, odnosno „alkohol“ ili „alkohol denat“, iako reč alkohol može da bude navedena među sastojcima (INCI) (npr. steril alkohol).

11.  Kada posle brijanja mogu da koristim antiperspirant koji sadrži aluminijum?
Brijanje skida mali deo površinskog sloja kože, ali ne oštećuje nužno kožu i njenu funkciju barijere. Međutim, može doći do manjih povreda. U tom slučaju, ne treba koristiti dezodoranse koji sadrže aluminijum sve dok postoji iritacija ili povreda. Antiperspirant ne treba koristiti i ako na koži pazuha postoji iritacija ili povreda druge prirode.

12.  Da li upotreba dezodoransa može da uzrokuje pojavu fleka u boji (zelenih, braon, crvenih, plavih) na tkanini?
Fleke u boji na tkanini nastaju na sličan način kao i žute fleke. Određena boja fleke je posledica tragova metala u vodi sa česme (npr. bakar, mangan, gvožđe). U nekim slučajevima, boja se javlja pod uticajem fluoroscentnih izbeljivača (optički izbeljivači).
Fleke u boji na svetloj odeći mogu da se pojave i kada odevni predmet u boji koji nosite ispod ili preko počne da pušta boju. To se često dešava kada materijal u boji nije otporan na znoj.

 


Da li imate još neko pitanje?

Obratite nam se putem formulara za kontakt na našem sajtu.