PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

bob-frizura-minijaturni prikaz

Stilizovanje bob frizure

Kako da napravite savršenu bob frizuru

Igrajmo tvist: otkako se bob frizura vratila u modu '60-ih, jedna je od najpopularnijih ženstvenih frizura i jedna od onih sa najvećim brojem različitih varijanti.

Odgovarajuća bob frizura za svakog

Odaberite jednu od brojnih varijanti bob frizure – uz odgovarajuće proizvode za negu, vaša bob frizura će izgledati još bolje.

Bob: kratak istorijat frizure neprolazne elegancije

Vekovima unazad, žene sa jakim karakterom nosile su bob frizuru - setite se Kleopatre, Jovanke Orleanke ili Amelije Erhart, prve žene pilota koja je preletela Atlantik. Ali tek početkom 20. veka, bob frizura postaje popularna.

Ikone poput plesačice Irene Kasl, francuske kreatorke Koko Šanel i slavne glumice Kolin Mur proslavile su bob frizuru koja je postala simbol emancipacije žena. Do 1920-ih, bob je postala najpopularnija frizura na zapadu, naročito među umetnicima.

Modernu bob frizuru kreirao je stilista Vidal Sasun, koji je početkom 1960-ih promovisao ovaj izgled kao varijaciju tada popularne paž frizure. Kao i dvadesetih, bob je bio simbol slobode i nezavisnosti.

Do 1970-ih, kratka bob frizura je više nego bilo šta drugo bila izraz stila – čak su i muškarci počeli da nose ovu frizuru do 1990-ih.

Danas postoje bob frizure svih oblika i dužina - od obrnutog boba do boba sa šiškama, od neurednog do stepenastog boba. Ono što je i dalje zajedničko za sve ove frizure je da su jednostavne za održavanje i deluju ženstveno.

Bob frizura – koji oblik najviše odgovara mom tipu kose i obliku lica?

Ono što je sjajno kod bob frizure je to što je precizno ošišana i nije potrebno da uložite veliki trud da biste je stilizovali. Još jedna prednost: uvek ćete pronaći odgovarajuću bob frizuru koja će ići uz vaš tip kose i oblik lica. Potražite savet frizera, ako ste u nedoumici.
 • Stepenasti bob je sjajna frizura za tanku kosu jer je čini punijom i lepo pristaje uz okruglo lice jer ga izdužuje.
 • Obrnuti ili asimetrični bob je idealna frizura za debelu kosu jer ima prirodan pad i može da zadrži volumen.
 • Ako imate visoko čelo, bob sa šiškama je sjajna varijanta jer deluje ženstveno i naglašava crte lica.
 • Ako oduvek imate dugu kosu i niste sigurni da bi vam kratka frizura pristajala, dugački bob bi mogao da bude dobar način da isprobate nešto kraće.
 • Veoma kratka bob frizura iz '60-ih se preporučuje za kosu za debelom vlasi i pristaje lepo uz srcasti i ovalni oblik lica.
 • Svi mogu da isprobaju i neurednu bob frizuru, ali ta varijanta najprirodnije izgleda na prirodno talasastoj kosi.

Moderni predlozi za stilizovanje bob frizura

Bob frizure su savršeno praktične i uživaćete dok ih stilizujete.

Tutorijal za stilizovanje: moderna bob frizura sa volumenom

Šta možete da uradite da biste imali fantastičnu bob frizuru – a šta treba da izbegavate

ŠTA SE SME
 • Isfenirajte kosu u pravcu suprotnom od rasta kose kako biste podigli kosu u korenu i povećali volumen. 
 • Uvek koristite odgovarajući balsam posle pranja kose kako bi vam kosa bila glatka i laka za raščešljavanje.
 • Skraćujte kosu na svakih šest do osam nedelja kako bi frizura imala oblik i mogla savršeno da se oblikuje.

ŠTA SE NE SME
 • Ne skraćujte šiške ili kosu sa strane sami jer ćete se verovatno pokajati zbog toga –  uvek to prepustite frizeru.
 • Budite umereni kada je u pitanju stilizovanje kose i izbegavajte proizvode za negu i stilizovanje koji čine kosu masnom ili lepljivom.
 • Ne trošite puno vremena na stilizovanje kose – zapamtite da što je bob frizura neurednija, to bolje izgleda.

Koja je razlika između klasične i dugačke bob frizure?

Klasični bob i dugački bob – razlika je u detaljima.

Kod klasične bob frizure svi delovi su iste dužine. Ona pada između ušiju i ramena i uokviruje lice ispod brade. Pramenovi koji su ispod površine su malo kraći od gornjeg dela tako da je površinski sloj uvijen ispod donjeg. Da bi frizura izgledala još bolje, površinski sloj možete ispraviti presom kako bi padao ka unutra. Klasična bob frizura nikada nije stepenasta.

Dugački bob je moderna verzija bob frizure. Obično je dužine do ramena – dovoljno duga da možete da je vežete u rep, a opet dovoljno kratka da izgleda doterano i moderno. Za razliku od klasičnog boba, ova frizura može da bude stepenasta i veoma je praktična: može biti kratka ili srednje dužine, sa šiškama ili bez njih, i podjednako dobro izgleda i na pravoj, talasastoj i kovrdžavoj kosi.

Sve bob frizure su jednostavne za održavanje svakog dana, i istovremeno odišu prefinjenošću i stilom.

Opuštena i ženstvena: stepenasta bob frizura

srećna-žena-sa-bob-frizurom

Ono što stepenasti bob čini sjajnom frizurom je volumen. Ovaj oblik je idealan za debelu vlas jer olakšava stilizovanje takve kose. Stepenasti bob pristaje skoro svakom obliku lica – zaista univerzalna frizura!

Najbolje za vašu bob frizuru – proizvodi za negu i stilizovanje

Šamponi za povećanje volumena kao što je *NIVEA Volume Sensation šampon* poboljšavaju strukturu vlasi i omogućavaju lakše stilizovanje kose.

Probajte i balsam koji je kompatibilan sa šamponom. Linije za negu kose kao što je *NIVEA Diamond Gloss* čine kosu glatkom i olakšavaju raščešljavanje čime sprečavaju pojavu sitnih kovrdža ili lomljenje vlasi.

Pena za povećanje volumena je savršen proizvod koji će učiniti vašu bob frizuru punijom i lepršavijom. Ako fenirate, ispravljate ili na neki drugi način oblikujete kosu, upotrebite penu sa zaštitnom formulacijom koja sadrži keratin, na primer *NIVEA Diamond Volume penu za kosu*.