anti-aging

ANTI-AGE KREME: kada JE PRAVO VREME DA POČNEMO DA IH KORISTIMO?

KAKO SE POTREBE KOŽE MENJAJU SA GODINAMA

Kada je koži potrebna dodatna nega? I da li postoji „prerano“ za anti-age proizvode? Ovde ćete pronaći odgovore u vezi sa starenjem kože i savete kako da ga usporite.

HIJALURONSKA KISELINA, Q10 I VITAMIN C:
KADA JE VREME za to?

Počnite rano, kažu. Međutim, da li to važi i za anti-age negu? Odgovaramo na najvažnija pitanja u vezi sa kremama protiv bora.

Od koje dobi treba početi sa korišćenjem kreme protiv bora?

Pitanje, kada su potrebni posebni anti-age proizvodi sa formulacijom protiv starenja zavisi od individualnog tipa kože i njenog stanja. U proseku, anti-age kreme preporučuju se od sredine 20-ih godina, kada koža polako počinje da gubi vlažnost.

Od 30. godine najčešće se javljaju prvi znaci starenja kože – nežne linije na čelu i možda sitne bore oko očiju. Tada je koži potrebno više nege.  Noćne kreme slobodno mogu da budu hranljivije i da sadrže sastojke koji usporavaju starenje, kao što su hijaluronska kiselina i Q10. 

Šta znači anti-aging?

Engleski pojam „anti-aging“ odnosi se na medicinske mere kao i na proizvode za negu, ali istovremeno i na istraživanja o tome kako da telo dugo održimo zdravim a kožu dugo mladom.

Starenje je prirodni proces, koji nam je svima zapisan u genima i koji se ne može izbeći.  Zato svaka bora svedoči o ispunjenom životu, o srećnim trenucima, ali i teškim ispitima. Bore smejalice, bore na čelu i oko očiju takođe spadaju u to. Uprkos tome, svesnim životnim stilom, adekvatnom zaštitom od sunca i anti-age kozmetikom možemo odgoditi proces starenja i sprečiti ranu pojavu bora. 

Da li postoji „prerano“ za anti-age-proizvode?

Ko ranije počinje da koristi kreme, duže ostaje bez bora? To je tačno, kada je reč o hidratantnim kremama. Međutim, provereni aktivni sastojci protiv starenja, kao što su Q10 i hijaluronska kiselina suviše su intenzivni za mladu kožu. U mladim godinama koži je pre svega potrebna vlažnost i zaštita od sunca. Negde od 30. godine počinje da raste potreba za specijalnim aktivnim supstancama protiv starenja. 

Od 20 do 40: Kada je koži potrebno više nege

 • Nega lica od 20:
  Otprilike od 20. godine života koža polako počinje da gubi vlagu, zbog čega su prve bore usled suve kože moguće od sredine 20-ih godina. Koži je sada pre svega potrebna dobra osnova za negu. Najvažnija je vlažnost i zaštita od sunca.

 • Nega lica od 30:
  Od 30. godine lojne žlezde postepeno usporavaju rad. Sada se već jasnije ističu prve bore i linije i može se preporučiti upotreba hranljivijih krema za lice sa antioksidansima koji štite kožu, kao što su Q10 i vitamin C. Možete koristiti i specijalnu kremu za oči, kako biste optimalno negovali ovaj osetljivi deo kože.

 • Nega lica od 40:
  U 40-im godinama koža je slabije snabdevena hranljivim sastojcima i sporije se regeneriše. Ten deluje umorno, bore se produbljuju. Koža ima potrebe za negom i odgovaraju joj npr. anti-age kreme sa hijaluronskom kiselinom. One podstiču prirodne regenerativne procese. Pored toga, serumi, ulja za lice i ampule koncentrata upotpunjuju korake u nezi lepote.

Kako deluju anti-age kreme?

Postoji veliki broj anti-age aktivnih supstanci koje usporavaju proces starenja. Sastojci koji aktiviraju ćelije mogu podstaći veću proizvodnju hijeluronske kiseline, kolagena i elastina.  Dokazano je da antioksidansi štite od oštećenja ćelija i tkiva. Tako anti-age kreme mogu da pomognu da se koža duže očuva u dobrom stanju. Uprkos tome, bore ne mogu jednostavno da se uklone kremom. 
anti-aging

BOLJE RANO NEGO KASNO: KAKO ŠTITIMO KOŽU

Kada ćemo dobiti bore zavisi od različitih aspekata. Ipak, spoljašnji faktori posebno ubrzavaju proces starenja.

Od čega izgledamo stariji – šta nas čini mlađima

Na starenje kože utiču tri ključna faktora:

 1. Geni odlučuju o prirodnom procesu starenja na koji nemamo uticaja.
 2. Pored toga, važnu ulogu igraju i druge komponente, kao na primer faktori životne sredine kao što su UV-zraci i zagađenje vazduha. 
 3. Treći faktor je individualni životni stil: u zavisnosti od toga kako živimo, bore se obrazuju ranije ili kasnije. 

Proces starenja može da se uspori zdravim stilom života i adekvatnom zaštitom od UV-zračenja. U tom kontekstu važna je i brižljiva nega kože.

Koja je najbolja krema protiv bora?

Koja je krema protiv bora najbolja za Vas, zavisi od Vašeg tipa kože i Vaše starosti. Na ovo pitanje, dakle, ne postoji jednoznačan odgovor. Međutim, sledeća izjava važi za svakoga: najbolja anti-age sredstva jesu kreme za zaštitu od sunca i dnevne kreme sa zaštitnim faktorom od sunca. UV-filteri ne štite kožu samo od sunca, već i od oštećenja ćelija i tkiva koja dovode do prerane pojave bora.

anti-aging

Sprečavanje bora: 5 anti-age saveta

 • Zdravo se hraniti: Dok hidratantna krema pomaže koži spolja, povrće, voće, riba, orašasti plodovi i integralne žitarice snabdevaju telo antioksidansima. Oni mogu da zaustave slobodne radikale odnosno da minimalizuju njihov nastanak usled delovanja spoljašnjih faktora i da tako na posredan način doprinesu zdravom izgledu kože.  
 • Unositi dovoljno tečnosti: Ko želi da spreči ranu pojavu bora kao posledicu suve kože, trebalo bi da koži i iznutra pruži hidrataciju – dakle, da unosi dovoljno tečnosti. Količina od 1,5 do 2 litre vode dnevno dovoljno je za organizam. To ne mora uvek da bude čista voda - sokovi i čaj unose raznolikost u plan pića.  
 • Biti pažljiv: Stres se negativno odražava na naš nervni sistem, ali takođe doprinosi da koža izgleda staro, jer užurbanost i nedostatak sna takođe podstiču nastanak slobodnih radikala. Relaksirajuća ravnoteža: radite često ono što volite i nemojte potcenjivati san – on je potreban Vašoj koži kako bi se regenerisala.
 • Ostati u formi: Vežbajte– u idealnom slučaju na svežem vazduhu – podstičite metabolizam. To pospešuje cirkulaciju krvi, a time i snabdevanje kože hranljivim materijama. Aktivni stil života jednostavno doprinosi unutrašnjoj ravnoteži i služi kao pouzdana anti-stres metoda.

Nevidljivi ali prisutni: izduvni gasovi i sitna prašina

Mi to uopšte ne primećujemo, ali prljavština iz vazduha i zagađenje taloži se na koži. Sitna prašina i čestice takođe doprinose povećanoj koncentraciji slobodnih radikala i time se ubraja u važne faktore starenja kože. Zbog toga bi svake večeri trebalo da uklonimo sa lica ove štetne čestice i da kožu ujutru pripremimo za dnevne izazove pomoću antioksidantne nege. 

Saveti koji bi vas takođe mogli interesovati

anti-aging

SAVETI & TRIKOVI ZA DETOKSIKACIJU

Saznajte kako da pružite svom telu efikasan detoks, pomoću kog ćete imati lepu kožu, dobar osećaj i energiju! Pripremili smo za vas trikove za negu, ali i savete u vezi sa najboljim sastojcima koje možete uvesti u svoju ishranu.
anti-aging

JEDNOSTAVNIJE OD ŠMINKE. I VIŠE NEGUJUĆE.

Ako nemate vremena za komplikovani make-up, oduševiće vas NIVEA Hyaluron Cellular Filler 3-u-1 negujući cushion! Inovativna formulacija neguje kožu i sadrži prirodne pigmente koji ističu njen ujednačeni i blistavi izgled.
anti-aging

Pročitajte članak

Važno je da jednom sedmično napraviš piling lica, kako bi uklonila mrtve ćelije kože i nečistoće. Odaberi NIVEA pirinčani piling koji odgovara potrebama tvoje kože!