dve žene

Hijaluronska kiselina za lice: Forme, benefiti i rutine

Otkrijte sve što treba da znate o hijaluronskoj kiselini za liceu; pre svega šta podrazumeva, koji su to njeni benefiti, formule i rutinu nege lica.

ŠTA JE TO HIJALURONSKA KISELINA?


Hijaluronska kiselina je supstanca slična gelu koja je prirodno prisutna u ljudskom telu, odnosno u koži, zglobovima, očima i vezivnom tkivu. Uz mogućnost da zadrži preko 1000 puta svoje težine u vodi, igra važnu ulogu u zadržavanju vlage. Zbog ovih svojstava, odlično deluje kao komponenta protiv starenja u kremama i serumima za lice kako bi koža bila meka i gipka. Takođe je možete videti pod nazivima Hijaluron ili Hijaluronan.

Kako ljudi stare, proizvodnja hijaluronske kiseline opada što dovodi do gubitka vlage, smanjenja zapremine i pojave finih bora. Oko dvadeset pete godine, sinteza hijaluronske kiseline u koži počinje da se usporava, što dovodi do pojačanih znakova starenja.


ŠTA HIJALURONSKA KISELINA ČINI ZA LICE?

PREDNOSTI HIJALURONSKE KISELINE ZA LICE

 1. Čini kožu vlažnom

  Hijaluronska kiselina ima svojstvo da vlaži kožu. Kada se nanese na kožu, svi njeni slojevi apsorbuju značajnu revitalizirajuću hidrataciju iz hijaluronske kiseline, koja prodire u kožu i povezuje vodu sa ćelijama kože.

 2.  Definiše konture
   
  Kako starimo, sasvim je normalno da konture lica omekšaju. Glavni uzrok tome je gubitak kože kolagena i elastina, koji su glavne komponente strukturnog integriteta kože lica. Upotreba proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu pomažu vam da duže zadržite čvrstinu i činite kožu punijom.

 3. Popunjava kožu

  Sa godinama, koža na licu gubi punoću. Ovo se posebno odnosi na obraze i vilicu. Koncentrovane formule sa hijaluronskom kiselinom deluju kao dozator zapremine koji može pomoći da se obrazi napune i podstiču mlađi izgled.

 4. Daje sjaj koži

  Hijaluronska kiselina obezbeđuje dodatnu hidrataciju i jača zaštitnu barijeru kože, doprinoseći mladalačkom tenu kroz poboljšano zdravlje ćelija i pomaže u jačanju prirodnog sjaja.

 5. Zaglađuje kožu

  Iako nije moguće u potpunosti sprečiti bore kako starimo, možete uticati na to koliko će one postati izražene. Kreme i serumi sa hijaluronskom kiselinom pružaju vašoj koži lica optimalnu vlažnost, smanjujući postojeće bore i odlažući stvaranje novih. Ova svojstva protiv bora potiču od njegove sposobnosti da zadrži velike količine vode. Hijaluronska kiselina pomaže koži da ostane hidrirana, 'popunjavajući' postojeće bore kako bi smanjila njihov izgled.

 6. Učvršćuje kožu 

  Mlada koža je čvrsta i puna. Međutim, vremenom sve više gubi svoju elastičnost. Proizvodi za negu koji sadrže hijaluronsku kiselinu mogu pomoći da se uspori ovaj proces.

 7. Isceljuje kožu

  Nanošenje hijaluronske kiseline na rane može pomoći u smanjenju njihove veličine na površini kože i pomoći u ublažavanju bolova u ovim područjima. Hijaluronska kiselina je prirodno prisutna u koži, a njena proizvodnja se povećava u slučaju otvorenih rana, što može pomoći da se ubrza proces zarastanja. Sastojak može pomoći da se reguliše nivo upale i natera telo da izgradi više krvnih sudova na mestu povrede. Imajte na umu da NIVEA proizvodi nisu formulisani za ovu svrhu.

 8. Antioksidativna svojstva

  Hijaluronska kiselina je moćan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala u vašem telu, ali je verovatno najpoznatija po svojoj sposobnosti da zadrži vodu u ćelijama, što može pomoći da koža izgleda zdravo. 

OBLICI HIJALURONSKE KISELINE


Hijaluronska kiselina se razlikuje između oblika kratkog i dugog lanca:

OBLICI HIJALURONSKE KISELINE

Dugi lanac

Ovakav oblik se sastoji od dugog lanca molekula koji ima veću molekulsku težinu.

Efekat: Hijaluronska kiselina dugog lanca leži na površini kože bez prodora u nju. Formira fini sloj koji ima blagotvorno i antiinflamatorno dejstvo - takođe čini vašu kožu lica elastičnijom. Međutim, kada očistite lice, sloj se sa njim ispere - zato dugolančana hijaluronska kiselina nema pravi dugoročni efekat.

 

OBLICI HIJALURONSKE KISELINE

Kratki lanac

Kratkolančana ili niskomolekularna hijaluronska kiselina sastoji se od kratkog lanca molekula i stoga ima nižu molekulsku masu.

Efekat: Hijaluronska kiselina kratkog lanca prodire duboko u kožu i pomaže da se zadrži vlaga u vezivnom tkivu. Ovo ne samo da čini kožu punijom i čvršćom, već i vidljivo smanjuje bore. Hijaluronska kiselina kratkog lanca tako ima trajan efekat na vašu kožu.

NIVEA Cellular proizvodi sadrže obe dve vrste hijaluronske kiseline, koje se nazivaju mikro i makro, za intenzivnu hidrataciju i glatku površinu kože dok prodiru u dublje slojeve.

žena nanosi Nivea serum

KAKO KORISTITI HIJALURONSKU KISELINU

KOJI OBLIK HIJALURONSKE KISELINE NAJBOLJE DELUJE?


Hijaluronska kiselina najbolje deluje kada se na kožu lica nanesu različite veličine molekula. Ovako koristite pozitivne efekte obe varijante.

Što su lanci hijaluronske kiseline manji, to hijaluronska kiselina dublje može prodreti u kožu. Za trajni efekat protiv bora, vaša nega treba da sadrži veći udeo kratkolančanih jedinjenja – samo tada aktivni sastojak protiv starenja može zaista da prodre u kožu lica.

RUTINA NEGE KOŽE LICA U 5 KORAKA UZ HIJALURONSKU KISELINU ZA IZBELJIVANJE BORA I ZNAKOVA STARENJA


Hijaluron se može naći kao ključni sastojak u mnogim proizvodima, a najpopularnije su dnevne kreme, noćne kreme, maske za lice, serumi, kreme za oči i sredstva za čišćenje.
Pošto je to prirodna supstanca koju ljudsko telo ima sposobnost da proizvede, hijaluronsku kiselinu možete koristiti više puta u svojoj 24-časovnoj rutini nege kože. Ovo će pomoći da vaša koža ostane hidrirana, a takođe može pomoći u smanjenju znakova starenja.

Sledeća rutina nege kože koristi proizvode iz NIVEA Cellular Expert Filler asortimana koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Praćenje ove rutine može pomoći u smanjenju znakova starenja, dok učvršćuje i nadopunjuje kožu:

RUTINA NEGE KOŽE U 5 KORAKA

1. Očistite vašu kožu

Čišćenje lica je važan deo vaše rutine u nezi kože lica jer vam omogućava da se rešite šminke, zagađenja i čestica znoja koje su se možda nakupile na vašem licu, očistite ga i pripremite ga da upije sve benefite vaše rutine nege.

 

RUTINA NEGE KOŽE LICA U 5 KORAKA

2. Nanesite serum

Uključivanje seruma u vašu rutinu nege kože lica može pomoći da se postignu vidljiviji rezultati. Serumi poseduju tanju formulu od krema što može dovesti do brže apsorpcije i dubljeg prodiranja, omogućavajući ciljano delovanje protiv problema sa kožom.

NIVEA Cellular Expert Filler hijaluron serum sa hijaluronskom kiselinom obogaćen je čistom mikro hijaluronskom kiselinom, koja aktivira ćelije kože i pomaže da koža lica bude vidljivo čvrsta i puna.

 

žena nanosi Nivea Cellular Serum
žena koja primenjuje Nivea Cellular Ekpert Filler
RUTINA NEGE KOŽE LICA U 5 KORAKA

3. Primenite tretmane koji ciljaju određene zone

Tretmani za konturu očiju su važni za očuvanje hidratacije oko očiju. Pošto je cirkulacija krvi oko ovog dela lica niža, upotreba tretmana za konturu očiju može da reši probleme kao što su bore smejalice i tamni krugovi.

Nanesite tretman za oči kao što je NIVEA Cellular Expert Filler krema za oči i usne, obogaćena hijaluronskom kiselinom i folnom kiselinom, koja obezbeđuje efekat punila za 24 sata i pomaže pri gubitku čvrstoće oko očiju i područja usana.

 

RUTINA NEGE KOŽE U 5 KORAKA

4. Nanesite hidratantnu kremu

Hidratacija vašeg lica je važan korak u rutini koji pomaže koži da održi nivo hidratacije, podstiče obnavljanje ćelija i glatkiji ten.
Za 24 časovni efekat filera možete naneti NIVEA Cellular Expert FIller intenzivnu dnevnu kremu protiv starenja sa SPF15, obogaćenu hijaluronskom kiselinom i folnom kiselinom, vraćajući koži volumen i čvrstoću.

Za večernju rutinu, umesto toga možete da primenite NIVEA Cellular Expert Filler intenzivnu noćnu krema protiv bora kako biste povratili volumen preko noći, pomažući da popunite bore i osvežite ten.

RUTINA NEGE KOŽE U 5 KORAKA

5. U prepodnevnim časovima nanesite SPF kako bi zaštitili kožu lica

Važno je da na kraju jutarnje rutine nege kože lica svaki dan nanesete SPF, kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka sunca. Pošto je sunce jedan od glavnih uzroka starenja kože, ovo je takođe jedan od najboljih načina za održavanje mladalačkog tena, sprečavanje prevremenih bora i promene boja na koži.

NIVEA Cellular Expert Filler & Expert Lift asortiman sa hijaluronskom kiselinom

NIVEA Cellular Expert Range je vrhunsko rešenje protiv starenja, koje sadrži visoko efikasne sastojke kao što su:

Mikro i makro hijaluronska kiselina za lice: 2 obavezna sredstva protiv starenja, poznata po tome što efikasno popunjavaju bore, čine kožu glatkom i intenzivno hidriraju

Folna kiselina*: ispunjava ćelije novim podizanjem i pomaže da se poprave vlakna kože koja odbijaju** kako bi se podstakla čvršća i puna koža
*prisutno u proizvodima Cellular Expert Filler
**in vitro test sa aktivnim sastojkom

Bakuchiol*: pomaže da se poveća proizvodnja kolagena u ćelijama, pomaže u smanjenju dubokih bora i redefinisanju kontura lica
*prisutno u Cellular Expert Lift proizvodima

NIVEA Cellular Expert proizvodi pomažu koži da se restrukturira na ćelijskom nivou, pomažući inherentnoj biologiji kože da se sama popravi i regeneriše radeći sa njom.

NIVEA Cellular Products

Hijaluronska kiselina za lice za muškarce

Čovek nanosi Snov Anti-aging Hialuron Face Hidratantni gel

Serija NIVEA MEN Hijaluron i NIVEA MEN Anti-Age Power sadrže najviše koncentracije hijaluronske kiseline za lice od svih NIVEA MEN proizvoda protiv starenja. Obe serije pomažu u smanjenju bora zahvaljujući visoko ciljanim akcijama.
NIVEA MEN Anti-Age Power asortiman takođe deluje umanjenju veličine i intenziteta tamnih mrlja, za mlađi izgled kože za 2 nedelje*
* Na osnovu samoprocene, 12-nedeljne studije 2022


Ovi proizvodi se mogu nanositi svakodnevno, ujutru i uveče, na očišćeno lice.


Za optimalne rezultate, sledite isti postupak, zamenjujući proizvode iz NIVEA MEN.


HIJALURONSKA KISELINA ZA LICE ZA SPECIFIČNE KOŽE


Hijaluronska kiselina za lice zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima može pomoći u rešavanju različitih problema sa kožom.

žena od Nivea Cellular Luminous 630 Tretman protiv tamnih krugova
HIJALURONSKA KISELINA ZA LICE ZA SPECIFIČNE KOŽE

UPOTREBA HIJALURONSKE KISELINE ZA LICE U PREDELU OKOLOOČNOG PODRUČJA ZA REDUKOVANJE TAMNIH KRUGOVA

Kolagen koji puni kožu i hijaluronska kiselina su ključni za smanjenje tamnih krugova ispod očiju. Stanje kože i dosadna, dehidrirana koža ispod očiju uobičajeni su saputnici tamnih krugova ispod očiju - a hijaluronska kiselina za lice može pomoći u smanjenju istih.

Asortiman NIVEA Luminous630 nudi proizvode kao što je Cellular Luminous630 krema protiv tamnih krugova oko očiju obogaćena kofeinom i hijaluronskom kiselinom za uklanjanje umornih očiju i smanjenje kesa oko očiju. 

HIJALURONSKA KISELINA ZA LICE ZA SPECIFIČNE KOŽE

DA LI HIJALURONSKA KISELINA ZA LICE MOŽE DA IZBLEDI TAMNE KRUGOVE?

Pošto hijaluronska kiselina za lice  podstiče obnavljanje ćelija kože, mogla bi da pomogne da se umanje tamne mrlje, pege od sunca i staračke pege. Rezultati bi bili vidljivi nedeljama, a ne odmah, ali bi koža nesumnjivo bila hidratizovanija i podatnija.


Međutim, NIVEA Luminous630 proizvodi kombinuju hijaluronsku kiselinu sa NIVEA patentiranim sastojkom Luminous630 koji ima dokazanu efikasnost u smanjenju tamnih fleka.


Linija NIVEA Luminous630 nastala je nakon 10 godina istraživanja NIVEA stručnjaka kako bi pronašli revolucionarni sastojak Luminous630 koji cilja na balans pigmentacije i smanjenje mrlja.
Njegova formula sa dvostrukom funkcijom deluje na postojeću pigmentaciju kako bi osvetlila tamne mrlje i smanjila njihovu veličinu, kao i uravnotežila proizvodnju nove pigmentacije kako bi sprečila ponovnu pojavu novih tamnih mrlja.

žene koje koriste Nivea Cellular Luminous 360 proizvode

DA LI BI TREBALO DA KORISTITE HIJALURONSKU KISELINU ZA LICE?


Zahvaljujući svojim brojnim prednostima, kao što su efekti hidratacije i punjenja, hijaluronska kiselina za lice pomaže u održavanju mladalačkog i blistavog izgleda kada se primenjuje svakodnevno. Kako je pogodna za sve tipove kože, može se lako integrisati u vašu rutinu nege kože kako biste regulisali uobičajene probleme kože.


U kombinaciji sa sastojcima kao što su folna kiselina i bakučiol, koji se mogu naći u NIVEA ćelijskim proizvodima, hijaluronska kiselina može pružiti bolje rezultate, podržavajući rast ćelija, proizvodnju kolagena i zadržavanje vlage u koži.

Često postavljena pitanja

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

1. Šta je hijaluronska kiselina za lice?

Hijaluronska kiselina za lice je supstanca slična gelu koju prirodno proizvodi ljudsko telo kako bi koža zadržala vlagu i održavala mekoću. Takođe je prisutna u očima, zglobovima i vezivnom tkivu, što je čini odličnom komponentom protiv starenja u proizvodima za negu kože.

2. Kako se hijaluronska kiselina ponaša u telu?

Hijaluronska kiselina ne samo da koristi koži, već takođe igra ključnu ulogu u sinovijalnoj tečnosti, koja je glavna komponenta zglobne tečnosti. Može se koristiti za pomoć kod problema sa zglobovima u starosti, ali za personalizovane savete konsultujte se sa svojim lekarom.

3. Da li postoje različiti oblici hijaluronske kiseline?

U nezi kože, upotreba termina kao što su hijaluron, hijaluronska kiselina i hijaluronan, svi se odnose na istu stvar. Međutim, hijaluronska kiselina dolazi u različitim veličinama molekula, a manji lanci prodiru u kožu dublje, pružajući dugotrajnije efekte protiv starenja.

4. Koje su pozitivni uticaji hijaluronske kiseline na kožu?

Hijaluronska kiselina nudi nekoliko prednosti za kožu, uključujući definisanje kontura, nadopunjavanje kože, dodavanje sjaja, zaglađivanje kože, učvršćivanje, podsticanje zarastanja i pružanje antioksidativnih svojstava za zdrav izgled.

5. Kako bi trebalo da koristim hijaluronsku kiselinu prilikom negovanja kože?

Da biste maksimizirali prednosti, koristite različite veličine molekula hijaluronske kiseline na svojoj koži. Potražite proizvode koji sadrže veći udeo kratkolančanih jedinjenja kako bi prodrli u kožu za trajni efekat protiv starenja.

6. Koja je preporučena rutina nege kože sa hijaluronskom kiselinom?

Preporučena rutina nege kože uključuje čišćenje kože, nanošenje seruma sa hijaluronskom kiselinom, praćenje drugih tretmana za negu kože, korišćenje tretmana za oči, hidrataciju i završetak sa SPF za zaštitu od sunca.

7. Koji proizvodi za negu kože sadrže hijaluronsku kiselinu?

Hijaluronska kiselina je popularan sastojak mnogih proizvoda za negu kože, uključujući dnevne kreme, noćne kreme, maske za lice, serume, kreme za oči i sredstva za čišćenje. Može se koristiti više puta u vašoj 24-časovnoj rutini nege kože.

8. Mogu li da koristim hijaluronsku kiselinu sa vitaminom C?

Za optimalne rezultate, možete kombinovati hijaluronsku kiselinu sa drugim hranljivim sastojcima protiv starenja, kao što je vitamin C. Imajte na umu da su, pored smanjenja količine vlage u vašoj koži, UV zraci i oksidativni stres takođe odgovorni za starenje kože.

Hidratantne kreme poput hijaluronske kiseline dobro deluju sa antioksidansima kao što su vitamin C ili vitamin A i mogu se koristiti zajedno i neki su od najboljih sastojaka za negu kože protiv starenja.

9. Mogu li da koristim hijaluronsku kiselinu uz retinol?

Da, kombinovanje hijaluronske kiseline i retinola može pomoći u ublažavanju neželjenih efekata retinola, kao što su iritacija i suvoća. Uvođenje hijaluronske kiseline u vašu rutinu nege kože nakon nanošenja retinola može dodati vlažnost vašoj koži, smanjujući šanse za iritaciju kože.

10. Da li postoje kontraindikacije ili neželjeni efekti upotrebe hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina je generalno bezbedna za sve tipove kože kada se primenjuje lokalno. Međutim, ako ste podvrgnuti medicinskim tretmanima ili injekcijama, neophodno je da se konsultujete sa lekarom.