Lepa koža: kako postići savršen ten

Izgleda sjajno, i pruža sjajan osećaj! Nekolicina nas ima savršenu i lepu kožu. Ako želite svež izgled i zdrav ten, potrebno je da se potrudite. Šta možete da uradite da biste imali lepu kožu? Zapravo, mnogo toga!

Vaša koža – čudo prirode

Vaša koža ima mnogo funkcija. Od ujutru do uveče, izložena je različitim uticajima koji deluju na nju i iznutra i spolja. On je naš omotač, štiti nas i pokazuje naša osećanja.

Jedna koža, mnogo različitih zadataka

Da li ste znali da koža čini skoro 16% telesne težine? Koža je najveći organ našeg tela. Ona reguliše telesnu temperaturu i skladišti energiju. Ali pre svega, ima važnu zaštitnu funkciju. Sunčeva svetlost, duvan, alkohol i stres dovode do stvaranja slobodnih radikala, koji napadaju našu kožu. S druge strane, toplota, hladnoća, vlaga i zagađivači imaju direktan uticaj na kožu, a samim tim i na naše zdravlje. Stanje naše kože određuju unutrašnji faktori kao što su genetska predispozicija ili prirodan proces starenja. Iako ne možemo da je u potpunosti zaštitimo od svih uticaja, uz pravu negu možemo da podržimo njene funkcije, kako bi koža i dalje bila lepa.

Ovde možete saznati više o optimalnoj nezi za sve tipove kože.

Koža je ogledalo duše

Pored očiju, ušiju i nosa, vi imate još jedan organ za komunikaciju: kožu. Ne postoji nijedan drugi organ preko kog više komuniciramo sa ljudima. Preko kože osećamo, dodirujemo i pokazujemo naša najdublja osećanja. Zahvaljujući senzornim vlaknima u koži, informacije ne putuju samo ka unutra, već i ka spolja – iz dubina naše duše. Emotivna reakcija na stimulanse zavisi od situacije i može se ispoljiti na koži: na primer, crvenimo ili se znojimo kada se stidimo, prebledimo kada smo uplašeni a, kad smo pod stresom, naš ten je bled i imamo podočnjake. Naša koža odražava naš doživljaj sveta oko nas i naše reakcije na dešavanja u njemu. Iz tog razloga, poštujte sebe i svoju kožu!

Tajna lepe kože?

Stanje kože određuju genetske predispozicije, ali i spoljašnji uticaji i naše godine. Ali možete i sami da preduzmete nešto da biste učinili kožu lepom. Budite aktivni i negujte svoju prirodnu lepotu!

Naši saveti za lepu kožu lica!

  • Uvek koristite proizvode za negu koji odgovaraju vašem tipu kože kako biste joj pružili optimalnu negu.
  • Odlazak na spavanje sa šminkom na licu je apsolutno zabranjen! Blagi gel za pranje i tonik za čišćenje kože učiniće kožu blistavom i lepom sledećeg jutra.
  • Budite nežni prema svojoj koži: Ne brišite kožu peškirom nakon čišćenja. Umesto toga, nežno utakpajte lice kako ne biste oštetili prirodnu zaštitnu barijeru kože.
  • Stres se može videti i na usnama.
  • Obavezno uradite piling jednom nedeljno u okviru rutine za negu da biste učinili ten blistavim i suzili pore.
  • Vaša koža je aktivna noću – podela ćelija je intenzivnija noću nego danju. Učinite svojoj koži uslugu i negujte je NIVEA Q10 noćnom kremom.
  • Povremeno očistite pribor za šminku jer preko njega bakterije mogu da dospeju na kožu lica.

Očuvajte mladalački, lep izgled kože

Postoje mnogi faktori koji uzrokuju prerano starenje kože. Vaš stil života takođe utiče na vaš izgled. Neuravnotežena ishrana, konzumiranje alkohola, nikotin i psihološki stres su kao otrov za kožu. Živite zdravo i odvojite vreme za opuštanje – to je najbolji recept za lep, mladalački izgled kože. UV zračenje sunčeve svetlosti takođe ubrzava starenje kože pa bi trebalo da koristite odgovarajuće proizvode za zaštitu od sunca, posebno tokom leta.

Pravom negom možete efikasno smanjiti linije i bore - prve znakove starenja kože. NIVEA Q10 Energy dnevna krema protiv bora ima SPF 15 i UVA filtere za zaštitu kože od prevremenog starenja koje uzrokuju sunčevi zraci. Ovde možete saznati više o pravoj zaštiti od sunca za kožu lica.

Masaža za dušu

Masaža lica ublažava stres. Stavite kažiprst i srednji prst na sredinu nosa. Povlačite ih na gore i širite dok ne stignete do linije kose na čelu. Tokom masaže blago pritiskajte kožu.

Prava lepota dolazi iznutra

Vodite zdrav život: zdrava ishrana, sport i relaksacija će učiniti kožu lepom. Odvojite malo vremena za sebe i posvetite telu pažnju koju zaslužuje.

Budite aktivni da biste imali lepu kožu

Sportovi izdržljivosti za lepu kožu

Trčanje, vožnja bicikla, nordijsko hodanje – sportovi izdržljivosti u prirodi, na suncu, snabdevaju telo kiseonikom i vraćaju boju obrazima.

Budite aktivni da biste imali lepu kožu

Masaža za dušu

Masaža lica ublažava stres. Stavite kažiprst i srednji prst na sredinu nosa. Povlačite ih na gore i širite dok ne stignete do linije kose na čelu. Tokom masaže blago pritiskajte kožu.

Budite aktivni da biste imali lepu kožu

Fokusirajte se na nešto drugo

Da bi razbistrili glavu posle posla, mentalna aktivnost može biti korisna isto koliko i fizička. Da li postoji nešto što ste oduvek želeli da znate? Šta mislite o učenju stranog jezika? Nakon mnogo sati koje ste proveli ispred računara, možda bi mogli da uposlite ruke i napravite nešto?

Budite aktivni da biste imali lepu kožu

Donesite vodu!

Dovoljna količina vode osvežava kožu! Voda podržava ćelijske procese, prenosi hranjive materije i poboljšava koncentraciju. Pijte najmanje 2 litra vode dnevno.

Budite aktivni da biste imali lepu kožu

Prirodno lepa koža

Prirodna nega za baršunasto meku kožu: nanesite hidratantnu masku od maslinovog ulja, jogurta i avokada.

Budite aktivni da biste imali lepu kožu

San vas čini lepim

Dovoljno sna i hranjiva noćna krema – tako ćete omogućiti koži da se regeneriše. Potrebna dužina sna se razlikuje od osobe do osobe - idealno je oko 7-8 sati.

Budite aktivni da biste imali lepu kožu

Povremeno priuštite sebi potpuno opuštanje

Savet za lepu kožu: topla voda će opustiti vaš um i telo. Ali temperatura vode ne sme biti veća od 38 stepeni. Hidratantni sastojci kupke štite kožu od isušivanja. Pored toga, para otvara pore pa su hidratantne maske još delotvornije.