wash-your-hands

PRAVILNO PRANJE RUKU: UPUTSTVO I SAVETI

NEGA ZA ČISTU I NEŽNU KOŽU

Kada i koliko često treba prati ruke? Pročitajte naše uputstvo korak po korak za pravilno pranje ruku i saznajte zbog čega je pranje ruku tako važno.

UPUTSTVO KORAK PO KORAK: OVAKO ĆETE PRAVILNO PRATI RUKE I SPREČITI INFEKCIJE

Pranje ruku je najjednostavnija stvar na svetu? To je rasprostranjena zabluda budući da uzročnike bolesti možete da uklonite samo ako temeljno perete svoje ruke.
wash-your-hands
Pravilno pranje ruku: čiste ruke u 7 koraka

1. Pokvasiti vodom

Ruke držati pod mlazom vode i dobro pokvasiti. Idealno je da voda ne bude ni previše vruća ni previše hladna. Jer prevruća voda šteti nežnoj koži i isušuje je.
wash-your-hands
Pravilno pranje ruku: čiste ruke u 7 koraka

2. Nanošenje sapuna

Nasapunjajte ruke tvrdim ili tečnim sapunom i napravite dovoljno sapunice između dlanova. Za tečni sapun važi: dovoljan je jedan pritisak na dozator.  Korišćenje previše sapuna doduše neće škoditi, ali ni ruke od toga neće biti čistije.  
wash-your-hands
Pravilno pranje ruku: čiste ruke u 7 koraka

3. Pravilo nasapunjati

Temeljno nasapunjajte ruke i trljajte ih kružnim pokretima i blagim pritiskom: između prstiju, na jagodicama, noktima i dlanovima. Trljajte ruke sapunom najmanje 20 do 30 sekundi. Na taj način ćete temeljno ukloniti klice i bakterije.
wash-your-hands
Pravilno pranje ruku: čiste ruke u 7 koraka

4. Nasapunjati između prstiju

Posebno vodite računa da operete deo između prstiju. Stavite šake jednu preko  druge, ukrstite prste i pomerajte ih u prostorima između prstiju na drugoj ruci. Ne zaboravite palac. 
wash-your-hands
Pravilno pranje ruku: čiste ruke u 7 koraka

5. Temeljno isprati

Temeljno isprati penu. Uostalom: da je pranje ruku bez sapuna beskorisno, to je mit. Ali: pranje bez sapuna je manje efikasno. Ako imate mogućnost da ruke operete samo vodom bez sapuna, onda držite ruke ispod mlaza tople vode najmanje 30 sekundi. 
wash-your-hands
Pravilno pranje ruku: čiste ruke u 7 koraka

6. Pažljivo obrisati

Na kraju obrisati peškirom ruke i prostor između prstiju. Pri tom ne trljati već samo pritiskati peškir da ne bi iritirali nežnu kožu. Ne zaboravite da redovno menjate peškir (u domaćinstvu sa jednim članom na primer najmanje 1 x nedeljno). 
wash-your-hands
Pravilno pranje ruku: čiste ruke u 7 koraka

7. Na kraju naneti kremu

Idealno bi bilo da na ruke nanesete kremu nakon svakog pranja, budući da se pranjem sa ruku otklanja važna masnoća sa kože.  Kreme pomažu u procesu regeneracije kože.  
pravilno-pranje-ruku

PRAVILNO PRANJE I NEGA RUKU: SAVETI O SAPUNIMA I KREMAMA

Da se koža ne bi isušila pranjem, najbitnije je da izaberete pravi sapun i kremu nakon pranja.

Kako ćete pronaći odgovarajući sapun i kremu za ruke?

Prilikom kupovine sapuna vodite računa da sapun ima što blažu formulu. Takvi proizvodi manje napadaju zaštitni kiseli omotač kože. Najbolje je da izaberete sapun koji sadrži prirodna ulja za negu, kako bi sprečili isušivanje ruku. Za osobe sa posebno osetljivom kožom treba dodatno voditi računa o natpisu „pH-neutralno“.

Više volite čvrste ili tečne sapune?

Vašoj koži je svejedno da li koristite čvrsti ili tečni sapun. Ali: na javnim mestima, gde puno ljudi pere ruke, preporučuje se da se koristi tečni sapun. Na čvrstom sapunu može da se nakupi više bakterija.

Koja krema za ruke vam odgovara?

Zavisno od toga koliko često perete ruke npr. iz profesionalnih razloga, i koliko su suve, podobne su različite kreme:

 • posebno bogata krema za ruke za ispucalu kožu vraća masnoću i ubrzava oporavak.
 • krema za ruke za normalnu kožu je idealna za održavanje negovanih ruku i noktiju.
 • Za ljude koji rade za kompjuterom ili sa vlažnim podlogama, posebno je praktična brzo upijajuća krema. Ona ne ostavlja masne otiske prstiju.
 • Anti-age krema za ruke obogaćena sa Q10 može da pomogne da se uspori spreči starenje kože na rukama.
wash-your-hands

Žašto je toliko bitno da se ruke namažu kremom nakon pranja?

Pri svakom pranju pored prljavštine uklonite i zaštitnu masnoću kože. Zbog toga je potrebno da se koristi sapun koji neguje ruke i nakon svakog pranja da se nanese krema za ruke. Na taj način pomažete koži da se regeneriše i postižete mekoću kože na rukama.

ZBOG ČEGA JE TOLIKO VAŽNO PRAVILNO PRANJE RUKU

Svako zna: ruke moraju da se peru. Ali zašto? I koliko često treba da se peru ruke?

Pravilna higijena ruku nas štiti

Naše ruke su po ceo dan u akciji i u kontaktu - sa drugim rukama i predmetima. Bilo da se držimo u javnom prevozu, kucamo na telefonu ili maramicom brišemo nos: bakterije i klice se zadržavaju na rukama kada dotaknemo neku površinu.  

Redovnim i pravilnim pranjem ruku rešićemo se potencijalnih uzročnika bolesti. To je važno za naše zdravlje. Skoro 80% svih bolesti prenosi se preko ruku - prvenstveno crevne infekcije,  konjunktivitis i grip.  

Bakterije i prljavština mogu istovremeno rukama da se prenesu na kožu lica i izazovu pojavu  bubuljica.

U svakom slučaju važi: suviše često pranje ruku šteti koži i isušuje je. Zato treba ruke nakon svakog pranja namazati kremom. 

Ruke treba da perete kada ...

 • … izađete iz toaleta.
 • … ste brisali nos ili kijali.
 • … ste imali kontakt sa bolesnom osobom.
 • … ste mazili životinje.
 • … ste dirali hranu za životinje.
 • … ste izbacili đubre.
 • … ste se našminkali.
 • … dolazite u kontakt sa hranom, na primer pre kuvanja. 
 • … ste kuvali i posebno dirali sveže meso ili ribu.
 • … ste radili u bašti.
 • … dođete kući.
wash-your-hands

Dvostruko zadovoljstvo: zajedničko pranje ruku

Svoju decu naučite što ranije da redovno i pravilno peru ruke - i tako će to brzo postati njihova igra. Plus: u dvoje je deci mnogo zanimljivije pranje!  
wash-your-hands

Dezinfikovanje ruku kod prehlade?

Prehlada ili grip: Kada smo bolesni, prenosimo uzročnike bolesti svojim rukama. Ali da li moramo zbog toga da dezinfikujemo ruke? Ne! Bolje je da ih temeljno perete i tokom bolesti nemojte da se rukujete.

Kada treba da dezinfikujem ruke?

Ko pere ruke redovno i temeljno, već je puno uradio za svoju higijenu ruku. Broj klica se znatno smanjuje - a time i opasnost od zaraze.

Kada i zašto uopšte dezifinkovati ruke?

U medicinskim ustanovama kao što su bolnice obavezna je dezinfekcija ruku da bi se sprečilo širenje klica. To se posebno odnosi na lekare i zdravstvene radnike. 

Ali i kao posetilac na ovaj način štitite pacijente, čiji je imuni sistem uglavnom oslabljen i podložniji su zaraznim bolestima.

Ako kod kuće negujete bolesnu osobu, molimo vas da se posavetujete sa svojim lekarom u vezi sa dezinfekcijom ruku.  


MOŽDA VAS INTERESUJU I OVI PRILOZI

Kompletna nega: na ovaj način dobijate divan osećaj mekane kože na rukama i nogama.
pravilno-pranje-ruku

Suva koža? Saveti za elastičnost

Često pranje, sredstva za dezinfekciju ili hladni vetar - postoje brojni faktori, koji mogu da isuše našu kožu. Uz nekoliko saveta možete da sačuvate balansiranu hidriranost kože.
pravilno-pranje-ruku

Saveti za negu mekih ruku

Kada upoznajemo ljude, neretko na naš prvi utisak utiču i ruke. To je dodatni razlog da imate meku kožu i lepe nokte. Na ovaj način manikir uspeva i kod kuće.  

pravilno-pranje-ruku

Ostavite utisak: pedikir u sopstvenoj režiji

Baš tokom leta, kada često pokazujemo svoje bose noge, vrlo je bitna nega stopala. Pokazaćemo vam kako uspešno uradite pedikir u sopstvenoj režiji.