Pomoć za tamne kolutove ispod očiju

ZA SVEŽ IZGLED KOŽE I BLISTAV POGLED

Svi smo ih imali: posle neprospavane noći, ispod očiju se pojave tamni podočnjaci. Ili je u vašem slučaju ova neugodna diskoloracija na koži nasledna? Kako nastaju tamni kolutovi ispod očiju i šta da uradite kad se oni već pojave?

Tamni kolutovi: otkrivamo uzrok

Uzroci tamnih kolutova se razlikuju od osobe do osobe. Oni se često pojave posle lude žurke jer niste dovoljno spavali ili ste popili previše alkohola. Ali postoje i drugi uzroci tamnih podočnjaka koje treba da znate.

Šta su tamni podočnjaci i šta ih uzrokuje?

Nije iznenađujuće što koža prvo potamni oko očiju: koža ispod očiju je veoma tanka, jer nema uobičajeni sloj masnog tkiva. Umesto toga, postoji mnogo malih krvnih sudova i limfnih žlezda. Ako telo nema dovoljno kiseonika ili tečnosti, krv teče sporije i tamnije je boje. Krvni sudovi se naziru kroz tanku, skoro providnu kožu ispod očiju. U zavisnosti od tipa kože, podočnjaci će  imati ili braon ili plavu nijansu. Kod nekih osoba, tamni kolutovi su naslednog karaktera: to znači da imate tanku kožu oko očiju zahvaljujući svojim genima.

Postoji uzrok za podočnjake

Uzroci tamnih kolutova ispod očiju

 • Naše životne navike često uzrokuju pojavu tamnih kolutova oko očiju: noćni provod, jedna čaša vina više ili cigarete imaju za posledicu nedostatak kiseonika u krvi.
 • Ako vam je ishrana neuravnotežena, često ćete patiti od nedostatka vitamina i minerala: ako organizmu nedostaje vitamin C, gvožđe i cink, prvi simptomi mogu biti tamni kolutovi ispod očiju.
 • Tamni kolutovi mogu ponekad ukazivati i na zdravstveni problem. Ali, ne brinite! Kada sledeći put odete kod lekara opšte prakse, pitajte ga šta je uzrok.
 • Da li patite od polenske alergije i često trljate oči? Trljanje iritira osetljivu kožu oko očiju što može da poveća podočnjake.
 • Kada provodite puno vremena pred računarom, naprežete oči, što takođe može da bude jedan od uzroka tamnih kolutova.
 • U osnovi su uzroci psihološke prirode? Stres na poslu, briga o ispitima ili anksioznost mogu uticati na pojavu tamnih podočnjaka.
 • Ovde možete saznati više o vežbama opuštanja, načinima da smanjite stres, kao i o masaži kojom postižete unutrašnju ravnotežu.


Dodatna doza nege za područje oko očiju

Ako tamni kolutovi nisu nasledni, možete ih sprečiti na jednostavan način: spavajte dovoljno i pijte dovoljno vode. Domaći preparati i kreme takođe mogu da pomognu.

Najbolji domaći preparati za tamne krugove ispod očiju

 • Tanin koga ima u crnom čaju smanjuje otok i snabdeva kožu antioksidansima: na zatvorenim očima držite dve hladne vrećice čaja oko 10 minuta.
 • Masaža bademovim uljem za bolju cirkulaciju: nežno masirajte kožu oko očiju pomoću nekoliko kapi ulja. Uvek masirajte to područje od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu.
 • Krastavci su isproban i testiran način za uklanjanje tamnih kolutova, jer su puni vitamina i hidriraju kožu: stavite hladne kolutove krastavca na zatvorene oči.
 • Brza pomoć iz frižidera: specijalne gel maske za oči su malo skuplja opcija. One se čuvaju u frižideru i deluju tako što stežu limfne i krvne sudove u području oko očiju.
 • Prirodna medicina preporučuje Schüssler soli za uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju, jer nadoknađuju nedostatak minerala u organizmu.

Posebne kreme za tamne kolutove ispod očiju

Specijalne kreme za tamne kolutove ispod očiju

Krema za tamne kolutove

Kreme za područje oko očiju mogu da uklone tamne podočnjake. One snabdevaju kožu važnim sastojcima koji imaju pozitivan efekat na tanko tkivo ispod očiju. Za podmlađen izgled kože oko očiju, koristite NIVEA Q10 Plus negu za područje oko očiju protiv bora sa Q10 i kreatinom. Ova formulacija sadrži aktivne sastojke koji ublažava bore i tamne kolutove ispod očiju. Nežno utapkajte kremu na područje oko očiju; ne trljajte: vrhom prsta, utapkajte kremu od unutrašnjeg ugla oka ka spoljnoj ivici.

Trenutni rezultati: uklonite tamne kolutove toniranom kremom

Tamni kolutovi treba da ostanu vaša tajna

Bez obzira na to da li su vaši podočnjaci nasledni ili niste dovoljno spavali, čudesni lek za tamne kolutove je korektor. Korektor je dostupan u stiku i kao krema. Trebalo bi uvek da bude za nijansu svetliji od vašeg prirodnog tena ili pudera koji koristite. Obično samo mala količina može da pokrije podočnjake.

Nanesite korektor finom četkicom ili vrhom prsta ravnomerno ispod oka. Pažljivo ga utrljajte, tako da se ne vide kontrastne nijanse. Možete i svakodnevno da koristite Cellular Perfect Skin kremu za područje oko očiju koja sadrži tonirane mikropigmente, lumicinol i ekstrakt magnolije. Ona trenutno pokriva tamne kolutove ispod očiju i podočnjake, smanjuje natečenost, hidrira i osvežava područje oko očiju i uklanja bore smejalice.