Opekotine? Šta trenutno pomaže

Kada su u pitanju opekotine, važno je da brzo reagujete! Najbolji savet kada su u pitanju opekotine od sunca? Sprečite ih! Ali ako ste zaboravili da nanesete zaštitu od sunca, važno je da odmah reagujete. Ovde ćete pronaći savete u slučaju da vam je potrebna hitna pomoć.

Koji delovi tela su posebno osetljivi

Nažalost, možete da dobijete opekotine bilo gde na telu, ali postoje neki delovi koji su posebno izloženi UV zračenju delom zato što su nezaštićeni, a delom zato što je koža na tim delovima osetljiva.

„Zamke za sunce“ – delovi tela kojima je potrebna posebna zaštita

Takozvane „zamke za sunce“ odnose se na lice, posebno na most nosa, usne, područje oko očiju, čelo i obraze. Koža na licu je svakog dana izložena suncu bez zaštite. Pored toga, koža lica je mnogo tanja i samim tim osetljivija. Iz tog razloga, potreban joj je posebno visok stepen zaštite od sunca. Dok ste na odmoru, koristite kremu za zaštitu od sunca koja je namenjena osetljivoj koži, a za svaki dan, koristite dnevnu kremu sa faktorom za zaštitu od sunca. Delovi kože na kojima se brzo javljaju opekotine su dekolte, vrat, gornji deo stopala, ramena, uši i koža glave. Pored kreme ili losiona za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, odeća je najbolji način da se zaštitite od štetnog UV zračenja.

Ovde možete saznati sve o zaštiti od sunca.

Letnji šešir

Ne zaboravite da zaštitite glavu!

Kada ste na direktnoj sunčevoj svetlosti, najbitnije je da zaštitite glavu. Ovo se naročito odnosi na decu.

Saveti za hitnu pomoć u slučaju opekotina od sunca

Protiv opekotina od sunca

Nega posle sunčanja

NIVEA SUN sprej za posle sunčanja sadrži brzoupijajuću i blagu formulaciju sa Aloe Verom, hladi i osvežava kožu, vraćajući izgubljenu vlažnost.

 

Prekomerno izlaganje sunčevom zračenju – prva pomoć


Ako ste bili predugo na suncu, najvažnije je da se rashladite, unesete puno tečnosti i, naravno, odmah odete u hlad. Tokom sunčanja telo može da izgubi veliku količinu vode. Gubitak tečnosti potrebno je nadoknaditi što je brže moguće. Prema tome, pijte dosta tečnosti, po mogućnosti vode. Čim primetite da ste predugo bili na suncu, sklonite se u hlad, istuširajte se mlakom vodom i kratko se odmorite. Najbolje je da područje sa blagim crvenilom rashladite NIVEA proizvodom za negu posle sunčanja. Umesto hranjive kreme, treba da nanesete hidratantni losion za posle sunčanja koje je jednostavan za korišćenje i umiruje kožu.


Napomena: ako imate teške opekotine, plikove, osećate mučninu i/ili bol,  potražite pomoć lekara!
 

Kako da pospešite regeneraciju kože?

Opekotine od sunca su obično opekotine prvog stepena, a veoma retko drugog stepena. Bez obzira da li su u pitanju teške opekotine, broj opekotina od sunca u detinjstvu je u direktnoj vezi sa karcinomom kože u odraslom dobu. Zbog toga bi trebalo sprečiti opekotine. Pospešite regeneraciju kože proizvodima za negu posle sunčanja. Hidratantni proizvodi sadrže prirodne sastojke kao što je aloe vera, umiruju kožu i pospešuju regeneraciju. Izbegavajte sunce nekoliko dana, sve dok se ne povuče crvenilo sa kože, a samim tim i opekotina.

 

Prva pomoć iz prirode

Da biste rashladili kožu i sprečili upalu, nanesite hladne obloge od lanene ili pamučne tkanine natopljene vodom.

One rashlađuju kožu i sprečavaju pojavu upala. Vlažne obloge natopljene biljnim uljima ili zelenim čajem takođe brzo rashlađuju opekotine od sunca: dodajte nekoliko kapi esencije nevena ili kamilice na hladne obloge. Takođe je važno da hladite delove kože koji su zahvaćeni prekomernim sunčanjem, najmanje jedan ili dva sata i da ih sutradan zaštitite od sunca. Da bi se opekotina od sunca potpuno povukla, može da prođe i do nedelju dana.

Kamilica

Umirujuća esencija kamilice

Hladna obloga sa esencijom kamilice može da umiri upale na koži.