muzika-za-bebe

MUZIKA ZA BEBE: KOLIKO SU BITNE MELODIJE I PESME ZA PODMLADAK

Muzički razvoj pre i nakon rođenja. Muzika čini bebe srećnima i podstiče njihov razvoj – još pre rođenja. Saznajte kako da kroz melodiju, pevanje i instrumente komunicirate sa Vašim detetom i tako ga umirujete.

DA LI BEBE ČUJU MUZIKU DOK SU U STOMAKU?

Odgovor glasi: da! Otkucaji srca su prva "muzika" koju beba oseća. Dakle, od prvog sekunda se razvija njen osećaj za ritam.
muzika-za-bebe

DA LI PUŠTATI MUZIKU BEBI U STOMAKU?

Beba registruje muziku još u stomaku - mada dosta prigušeno. Novorođenče ume čak i da prepozna neke melodije. Ipak, nije detaljno istraženo kako bebe pamte ove informacije i kako ih obrađuju.

U TRUDNOĆI: OD KADA BEBE ČUJU MUZIKU?

Mnoge trudnice znaju: dok slušaju svoju omiljenu muziku, njihove bebe počinju da igraju po stomaku.  Potreba za kretanjem u tim trenucima nije slučajna. Bebe mogu od 24. nedelje trudnoće da čuju spoljašnje zvuke i reaguju na melodiju i ritam.

Bebe ne samo da muziku mogu da "osete" u stomaku, već se i po rođenju sećaju melodije. Ako bebi puštate Vaše omiljene pesme dok je ona u stomaku tada će moći da se seti tih pesama po rođenju.

Ovo znanje možete da koristite tako što ćete bebi tokom trudnoće puštati opuštajuću muziku na slušalice koje stavite preko stomaka, a istu muziku puštati i nakon rođenja, kada želite da je umirite.

Savet: Umesto muzike preko zvučnika ili slušalica, tokom trudnoće možete na stomak da prislonite i klasičnu muzičku kutiju na navijanje.  

muzika-za-bebe

KOJU MUZIKU SLUŠATI U TRUDNOĆI?

U principu bilo koja vrsta muzike, koja opušta buduću majku, deluje umirujuće i na bebu. Suviše glasna muzika visokih frekvencija može biti stresna za trudnicu i bebu.

PEVATI BEBI U STOMAKU – I MNOGO JOJ PRIČATI

Takođe se preporučuje da se bebi u stomaku pevaju pesme – to će oraspoložiti majku a može da se odrazi i pozitivno na raspoloženje bebe. Naravno da možete i sami uzeti instrument i svirati!

Pored toga, trebalo bi tokom trudnoće da puno pričate sa svojom bebom, tako da se već sada navikava na Vaš glas. Boja zvuka Vašeg glasa je kasnije veza koja se uspostavlja: kada se rodi, beba će se sećati tog zvuka i na taj način se stvara još čvršća veza.  


NAKON ROĐENJA: muzikom podstičite razvoj svog deteta

Studije su pokazale da bebe koje odrastaju sa muzikom brže uče, i sveukupno se bolje razvijaju.  Deca koja pevaju svaki dan ostvaruju bolje rezultate na prijemnom testu za školu. Zbog toga se preporučuje da se podmladak što pre upozna sa muzikom.  
muzika-za-bebe
5 SAVETA KAKO DA UKLJUČITE MUZIKU U BEBINU SVAKODNEVICU

IGRAČKICE IZNAD KREVETA

Zakačite igračkicu sa muzičkom kutijom na navijanje iznad kreveca. Muzika i pokreti igračkice deluju umirujuće i beba može lakše da zaspi kada je stavite da spava.
muzika-za-bebe
5 SAVETA KAKO DA UKLJUČITE MUZIKU U BEBINU SVAKODNEVICU

ZABAVNA MUZIČKA PROSTIRKA

Na muzičkoj prostirci beba može svojim pokretima da aktivira zvuk različitih muzičkih instrumenata i druge zvuke, kao na primer životinjske. Na taj način igrom dolazite do muzike.  
muzika-za-bebe
5 SAVETA KAKO DA UKLJUČITE MUZIKU U BEBINU SVAKODNEVICU

ZAJEDNO PEVAJTE I SVIRAJTE

Svirate neki instrument ili volite da pevate? Za Vaše dete nema skoro ničeg lepšeg nego da mu pevate ili zajedno da muzicirate.
muzika-za-bebe
5 SAVETA KAKO DA UKLJUČITE MUZIKU U BEBINU SVAKODNEVICU

MUZIČKE IGRAČKE PROIZVODE TONOVE I ZVUKE

Ima mnogo jednostavnih muzičkih igračaka, kojima beba može sama da proizvodi muziku i tonove. Pokažite detetu kako određene tipke proizvode uvek isti zvuk. Videćete da će brzo naučiti i samo kombinovati tonove.
muzika-za-bebe
5 SAVETA KAKO DA UKLJUČITE MUZIKU U BEBINU SVAKODNEVICU

JEDNOSTAVNI INSTRUMENTI ZA MALU DECU

Čim beba može da hvata rukama, možete joj dati zvečke, udaraljke ili doboš. Zabaviće se igračkama i kroz igru može da uči da sama stvara svoju muziku. Ipak, treba da nadzirete dete da se ne povredi.
muzika-za-bebe

DA LI JE KLASIČNA MUZIKA DOBRA ZA BEBE?

Naučno doduše ne može da se potvrdi verovanje da deca postaju inteligentnija kada im se pušta klasična muzika. Međutim, studije su pokazale da mirna klasična muzika izuzetno prija bebama.

DA LI SU SLUŠALICE OPASNE ZA BEBE I MALU DECU?

Morate biti svesni da je čulo sluha kod beba posebno osetljivo. Stručnjaci tvrde da 80 decibela buke za odrasle osobe nije opasno, ali ne postoje sigurna naučna saznanja za malu decu. 

Dečije slušalice su po standardu EU ograničene na maksimalnu jačinu zvuka od 85 decibela. Ne može se isključiti mogućnost štetnog uticaja na sluh ako ih koriste duže vreme. Zbog toga vodite računa da dete ne bude izloženo dugotrajnom akustičnom opterećenju.  

Zbog toga treba da se korišćenje slušalica odvija pod roditeljskim nadzorom i da se ograniči na nekoliko minuta. Smanjite jačinu zvuka i nemojte detetu dozvoliti da se igra podešivačem jačine zvuka.  


muziku koristiti za smirivanje i uspavljivanje

Muzika ne samo da je deci zabavna i razvija govor, već pomaže i u smirivanju i uspavljivanju deteta. Posebno su omiljene klasične uspavanke!  

koja muzika je pogodna za smirivanje bebe?

Da li ste se tokom trudnoće odmarali uz posebnu vrstu muzike? Taj dobar osećaj se najverovatnije preneo i na Vašu bebu dok je bila u stomaku. Vašoj bebi će automatski prijati ta muzika.

Dečije pesmice pomažu za opuštanje i uspavljivanje 

Puštanje ili pevanje dečijih pesmica posebno je dobro za umirivanje dece: ponavljanje ritma i tekstova, kao što je refren, deci pruža osećaj sigurnosti. 

Kada detetu pevate pesmice, ono će Vas pomno posmatrati. Na osnovu Vaše mimike i tonaliteta dete može da razume raspoloženje i osećanja koje mu prenosite.

Ali ne samo to: prepoznavanje je takođe razlog što uvek iste uspavanke tako dobro funkcionišu u uspavljivanju bebe. Čak i bebe koje plaču mogu da se umire blagim tonovima i melodijom.