Seda kosa: sjajna i zdrava

Kako da vam kosa ostane lepa dok starite. Kosa koja stari zahteva posebnu negu. Treba joj promena: vaša dlaka postaje suva ili tanka, fali joj vitalnost i zato joj treba mnogo nege. Zato joj je potrebna nega kose koja je optimalno i precizno osmišljena da ojača sedu kosu i vrati joj sjaj i lepršavost.

Zašto kosa sedi?

Kosa sedi i to je prirodan proces. Kod nekih ljudi to počne u ranim tridesetim, a kod nekih ne pre 60. U proseku 70% svih žena prikriva svoju sedu kosu bojom. Međutim, i seda kosa može da izgleda negovano i elegantno.

Savršeno kul: seda kosa

Kako starimo, smanjuje se prirodna proizvodnja melanina u našem telu. Ćelije koje stvaraju pigment i zovu se melanociti počinju da stvaraju manje melanina i u jednom trenutku umiru – i naša kosa postane bela. 

Ovaj proces se ne dešava istovremeno u svakoj dlaci. Zbog toga često imamo kosu sa pomešanom prirodnom bojom i belom, što samo daje izgleda kao seda boja. Dakle, precizno govoreći, „seda kosa“ ne postoji.

Seda kosa može da izgleda veoma negovano. Srebro sad vredi koliko i zlato i apsolutno je u trendu: 
Na međunarodnim revijama, srebrno seda kosa je trenutno omiljena, i dosta modnih blogera i modnih ikona ponosno prikazuje razne nijanse sedih. 
Čak i u zrelim godinama, jaka, zdrava kosa ne mora da bude nedostižan san.

Kako negovati sedu kosu

U nekom trenutku života moraćete da prilagodite svoju ličnu rutinu nege kose njenim novim potrebama: posle 25. godine kosa počinje da gubi elastičnost i odjednom izgleda krto i neukrotivo. Uz pravu negu, brzo ćete povratiti kontrolu nad problemima vaše kose.

Saveti za negu i oblikovanje kose koja stari

  • Sedoj kosi je potrebno dosta vlage. Specijalne maske, balsami koji se ne ispiraju i šamponi mogu poboljšati strukturu dlake i izgladiti oštećena mesta. 
  • Da biste imali sjajnu kosu i u zrelim godinama, koristite šampone koji jačaju kosu i daje joj veći volumen i fleksibilnost. 
  • Ako biste želeli da bojite kosu, ne bi trebalo da birate tamne tonove. Oni samo nepotrebno naglašavaju manje bore. Topliji tonovi su mnogo bolji jer će pristjati uz vaše lice.
Da li biste želeli da zadržite tu svoju prelepu prirodnu sedu? Onda izbegavajte spoljne uticaje kao što su dim, hlor i sunce – zbog njih seda kosa može izgledati žućkasto.
0140_NK_seda_kosa_sjajna_i_zdrava_odeljak_2_2
Da biste izbegli tu neprivlačnu žutu nijansu, treba pre svega da koristite specijalne šampone sa plavim sastojkom, koji se zove „srebrni šampon“, jer on čuva boju. Na taj način, vaša prirodno seda kosa će biti sjajna.