antioksidanti

ŠTA SU ANTIOKSIDANTI I KAKO DELUJU?

Kao sastojci koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala, antioksidanti se smatraju važnim za pravilno funkcionisanje naših ćelija. Oni mogu da spreče razvoj bolesti i da pozitivno utiču na kožu. Šta su zapravo antioksidanti i gde se nalaze?

ANTIOKSIDANTI: PRIRODNA ODBRANA ORGANIZMA

Antioksidanti štite naš organizam. Šta podrazumeva antioksidativno dejstvo i na koji način antioksidanti utiču na kožu?

DEFINICIJA: ŠTA SU ANTIOKSIDANTI?

Antioksidanti su hemijska jedinjenja koja sprečavaju oksidaciju u organizmu. Jednostavnije rečeno: antioksidanti su kao mali vojnici jer se svakodnevno bore protiv molekula koji oksidišu.
 

ANTIOKSIDANTI: HVATAČI SLOBODNIH RADIKALA

Antioksidanti deluju protiv takozvanih slobodnih radikala. U pitanju su nestabilni molekuli kojima nedostaje jedan elektron. Čestice koje im nedostaju, radikali uzimaju iz zdravih telesnih ćelija i na taj način ih oštećuju. Ovaj proces se naziva oksidacija. Hvatači slobodnih radikala „dobrovoljno“ oslobađaju elektron koji im nedostaje i tako ove agresivne molekule čine bezopasnim.

Ako je koncentracija slobodnih radikala u telu visoka dolazi do oksidativnog stresa. On uzrokuje oštećenja ćelija i tkiva koja telo ne može lako da popravi. Kada takvo stanje traje duže ono negativno utiče na prirodnu sposobnost kože za obnavljanje, uzrokuje starenje i samim tim pojavu bora.

Kakvi antioksidanti postoje?

Neki antioksidanti se prirodno javljaju u telu. Druge apsorbujemo putem minerala, elemenata u tragovima, vitamina i sekundarnih biljnih sastojaka i na taj način jačamo imunitet.


ANTIOKSIDANTI ZA NEGU KOŽE

Antioksidanti pomažu koži da ostane zdrava i glatka jer u određenoj meri mogu da spreče prerano starenje kože. Vitamin C je naročito moćan antioksidans. Proizvodi za negu kože upravo zato sadrže vitamine, kao i druge sastojke koji deluju protiv slobodnih radikala.

SNAŽNO DEJSTVO: NEGA KOŽE ANTIOKSIDANTIMA

  • Mlada koža je obično dobro zaštićena antioksidantima jer naše telo samo proizvodi zaštitne supstance, kao što je, na primer koenzim Q10.
  • Što smo stariji, to je manja količina antioksidanata koju koža proizvodi i potencijal za oksidativni stres je sve veći.
  • Sve manje antioksidanata se bori sa slobodnim radikalima u organizmu. Dolazi do raspadanja kolagena i smanjuje se sposobnost kože za obnavljanje.
  • Možemo da sprečimo oksidativna oštećenja ako koristimo kreme ili serume sa antioksidantima. Formulacije aktivnih sastojaka protiv starenja sa koenzimom Q10 ili vitaminom C, na primer, mogu da spreče prerano starenje kože.

KREME SA ANTIOKSIDANSIMA ZA SVE UZRASTE

Kreme sa efikasnim antioksidantima mogu se koristiti za negu kože već od sredine dvadesetih godina. Ovi proizvodi jačaju kožu kako bi je zaštitili od svakodnevnog uticaja izduvnih gasova i sitne prašine, i sprečavaju stvaranje bora.
antioksidanti

ANTIOKSIDANTI I HRANA: KAKO ISHRANA UTIČE NA IZGLED KOŽE

Antioksidanti se uglavnom nalaze u biljnim namirnicama poput povrća, voća ili mahunarki, naročito onim koje su crvene, zelene i žute boje. Biljna ulja takođe sadrže visok nivo antioksidanata. 

U KOJim namirnicama ima NAJVIŠE ANTIOKSIDANATA?

Ove namirnice su naročito dobar izvor antioksidanata:

  • Šargarepa, slatki krompir, kelj i paradajz sadrže puno beta-karotena.
  • Ovsene žitarice, sočivo i sir sadrže puno cinka.
  • Paprika, jagode i ribizla posebno su bogate vitaminom C.
  • Kokosovo ulje, suncokretovo ulje i orasi sadrže puno vitamina E.
  • Skuša, sardine, jetra i soja snabdevaju telo koenzimom Q10.

Ukoliko se zdravo hranite, pružićete organizmu potrebne antioksidante. Savet: Većina antioksidanata nalazi se u kori ili odmah ispod kore ploda. Zato je najbolje jesti neoljušteno voće i povrće koje ste prethodno dobro oprali.

Da li ste znali da su zeleni smutiji takođe posebno bogati antioksidantima? Kombinacija zelenog povrća i voća je veoma hranjiva. Za smuti od kelja trebaće vam 1 šaka kelja, 1 šaka zelene salate i pola manga. Pomešajte sve zajedno i dodajte 200 ml vode u mikser koji može dobro da umuti sve sastojke. Smuti odmah popijte, dok je još svež.

DOBRA VEST ZA SLADOKUSCE: ČOKOLADA JE DOZVOLJENA!

Crna čokolada u umerenim količinama je potpuno neškodljiva. U poređenju sa belom ili mlečnom čokoladom, ona sadrži veće količine polifenola i flavonoida koji imaju antioksidativno dejstvo.