Zašto treba koristiti konzervanse i parabene?

Šta su oni? Gde se koriste? Kako deluju? Dnevnu kremu držite u toplom kupatilu. Losion za sunčanje nosite na plažu. I gel za tuširanje koristite nekoliko meseci nakon otvaranja. Da ne biste morali da čuvate kremu za lice i losion za sunčanje u frižideru, većina kozmetičkih proizvoda sadrži konzervanse.

Parabeni štite i podnošljivi su za kožu

Parabeni su konzervansi koji su bezbedni i podnošljivi za kožu i imaju važnu ulogu. Ovde možete saznati više o tome.
voda
Parabeni štite i podnošljivi su za kožu
Za proizvode koji sadrže puno ulja, kao što je NIVEA Krema, obično nisu potrebni konzervansi.
NIVEA Krema
Parabeni štite i podnošljivi su za kožu
Za proizvode koji sadrže puno ulja, kao što je NIVEA Krema, obično nisu potrebni konzervansi.
Konzervansi
Parabeni štite i podnošljivi su za kožu
Klasičan konzervans je alkohol – ali, nažalost može da iritira osetljivu kožu.

Kako deluju parabeni?

Mnogi proizvodi bi imali kratak rok trajanja da ne sadrže konzervanse. Oni bi se pokvarili za veoma kratko vreme jer mikroorganizmi, kao što su bakterije i plesni, dospevaju u proizvod preko kože i lako se umnožavaju u kozmetičkim preparatima na bazi vode. Proizvodi su tako kontaminirani, više nemaju svoje maksimalno dejstvo i mogu da uzrokuju bolesti. Parabeni sprečavaju kvarenje kozmetičkih proizvoda tako što ubijaju bakterije i gljivice. Potrošači tako mogu da budu sigurni u kvalitet proizvoda. Koristeći parabene, kompanija Beiersdorf može da garantuje da će proizvodi održati kvalitet tokom dužeg vremenskog perioda.

Efikasni i podnošljivi

Parabeni su veoma efikasni konzervansi, a i koža ih veoma dobro podnosi. Zato se širom sveta vrlo često koriste u kozmetičkim proizvodima, proizvodima za domaćinstvo, farmaceutskim proizvodima i namirnicama, već više od 80 godina. Kompanija Beiersdorf koristi parabene u oko 30 odsto svojih proizvoda, pre svega u proizvodima za negu tela, zaštitu od sunca i negu lica. Kao i ostali sastojci koje koristi kompanija Beiersdorf, parabeni se dodaju samo tamo gde je potrebno. Za klasičnu NIVEA krema, na primer, obično nisu potrebni nikakvi konzervansi jer ulja koje sadrži prirodno štite kožu od bakterija i plesni.
Parabeni su stalno na meti organizacija za zaštitu potrošača, medija i proizvođača prirodne kozmetike. Postoje tvrdnje da parabeni ostaju u ljudskom telu, remete hormonalni sistem, imaju kancerogeno dejstvo i negativno utiču na sposobnost reprodukcije. Ovi strahovi su se, međutim, pokazali kao neosnovani. Evropska komisija i njeni naučni savetodavni odbori, kao i nezavisna američka komisija za procenu, the Cosmetic Ingredient Review (CIR), u više navrata su potvrdili da parabeni ne predstavljaju rizik za naše zdravlje. (link za studiju Evropske komisije, link za CIR studiju, link za sajt Američke uprave za hranu i lekove)
U svim ovim studijama navodi se da se svi parabeni koji dospeju u naše telo brzo  razlažu. Organizam generalno dobro podnosi parabene. Kao i svi drugi sastojci, i oni mogu da izazovu alergije u izolovanim slučajevima, ali se to dešava ređe nego sa drugim konzervansima.
Parabeni garantuju da će proizvodi održati kvalitet.
Konzervansi se koriste samo u veoma malim količinama.

Uticaj na hormone?

Da li su parabeni opasni? Odgovor je nedvosmisleno „ne“.
Tačno je da u laboratorijskim ispitivanjima mnogo različitih sastojaka ima dejstvo slično hormonima – uključujući parabene – ali i soja i drugi prehrambeni proizvodi. Ovo dejstvo je, međutim, znatno slabije od dejstva mnogih drugih prirodnih estrogena (postoji i studija o tome na ovom linku).

To ne znači da prilikom upotrebe, proizvod deluje na hormone. Prvo, konzervansi se koriste samo u najmanjim mogućim količinama. Drugo, proizvodi se obično nanose samo na kožu, i treće, parabeni se brzo razlažu ako, uprkos svemu, male količine dospeju u telo.

Priznati stručnjaci već dugo testiraju sastojke poput parabena tokom duge istorije njihove upotrebe. Parabeni su bezbedni prema zaključcima mnogih naučnih istraživanja i proceni nemačkog Saveznog zavoda za procenu rizika i organizacije Stiftung Varentest.

Parabeni nisu uvek parabeni

Parabeni su konzervansi koji su bezbedni i podnošljivi za kožu i imaju važnu ulogu. Čak i ako ih često opisuju kao „opasne hemikalije“, parabeni se nalaze u prirodi i koriste se u tako malim količinama da nema dokaza da utiču na hormone. Iako se u kompaniji Beiersdorf parabeni koriste zbog njihovih brojnih prednosti (dobra podnošljivost, veliki broj istraživanja o njima, korisno dejstvo), mi u ponudi imamo i proizvode koji ne sadrže paraben. Uostalom, kao informisani potrošači, vi sami treba da odlučite koji proizvod je najbolji za vas. Oko 70% NIVEA asortimana ne sadrži parabene.
Parabeni su konzervansi koji su bezbedni i podnošljivi za kožu.