Problematična koža u 30. godinama? Nikakav problem uz pravilnu negu!

KAKO UKLONITI BUBULJICE KOD ODRASLIH OSOBA

Pubertet se odavno završio – u 30. zaista ne želite više da se bavite bubuljicama. Međutim, mnoge odrasle osobe imaju problematičnu kožu. Pokazaćemo vam kako da držite pod kontrolom probleme na koži.

Zašto imamo problematičnu kožu u 30. godinama?

Zašto se javljaju bubuljice kod odraslih? Problematična koža u 30. godinama je uobičajena ako vam je koža ranije bila masna. Da biste mogli da pružite koži optimalnu negu i sada, važno je da znate šta je uzrok bubuljica.

Šta se dešava na koži?

Postoje različiti uzroci problematične kože: genetska predispozicija, stres i hormonske oscilacije ili nezdrav način života stimulišu lojne žlezde i uzrokuju nečistoće na koži.

Lojne žlezde se nalaze u dermu i direktno su povezane sa stabljikom vlasi. Kada lojne žlezde luče previše sebuma, stabljika vlasi se napuni i zapuši – i pojavljuju se bubuljice. Prirodni kiseli zaštitni sloj kože gubi ravnotežu usled hiperprodukcije sebuma. Bakterije mogu da prodru u kožu. Pore su zapušene i javljaju se bubuljice. Istovremeno, baš kao kod tinejdžera, povećana aktivnost lojnih žlezda i narušena keratinizacija uzrokuju mitesere. Ovde možete saznati više o miteserima i kako da ih sprečite

Problematična koža 30+

Uzroci bubuljica kasnije u životu

Često su uzrok genetske predispozicije. Ali i hormonske promene koje mogu da budu posledica uzimanja pilula ili trudnoće,   jedan su od uzroka problematične kože u 30. godinama. Drugi mogući uzrok je terapija lekovima kao što su antidepresivi ili preparatima koji sadrže kortizon.

Izbegavajte greške u rutini za negu lepote!

Problematična koža u 30. godinama zahteva posebnu pažnju. Žene sa kombinovanom ili masnom kožom su posebno podložne bubuljicama. Ali uz pravilnu negu, možete znatno poboljšati stanje problematične kože.

Prilagodite negu svom tipu kože!

Za čistiji i svežiji izgled kože, najbolje je da koristite proizvode za negu koji su posebno prilagođeni vašem tipu kože. Za kombinovanu i masnu kožu, blagi gel za umivanje je idealan za čišćenje. Takođe bi trebalo da koristite tonik za lice. Kada birate proizvode za negu, vodite računa da nisu previše agresivni jer će u suprotnom isušiti kožu. Odgovarajući proizvodi za negu ne bi trebalo da budu previše hranjivi, ali treba da budu hidratantni i da sadrže umirujuće sastojke.
Pored toga, najvažnije pravilo za negu problematične kože koje važi i za odrasle osobe i za tinejdžere: ne dirajte lice i odlazite na tretmane čišćenja kod profesionalnog kozmetičara.

Ovde možete saznati više o bubuljicama i njihovim uzrocima.
 
product stage bg

Opustite se!

Lakše je reći nego učiniti: bubuljice su izuzetno neprijatne i često uzrokuju psihološki stres. Ali da biste imali čistu kožu, nije uvek važno koji tip kože imate i kakva je vaša rutina nege. Uzrok problema je često ispod kože. Tuga, uznemirenist, i pre svega, stres, narušavaju prirodnu ravnotežu naše kože.

Odmorite se!

Da biste imali čistiju kožu, važno je da smanjite stres. Da li jedva uspevate da uskladite svoj poslovne i porodične obaveze? Uz par trikova, moći ćete da pronađete malo vremena za sebe:

  • Idite u kupovinu samo jednom nedeljno da biste uštedeli i vreme i energiju. Ili, još bolje: poručujte sveže voće, povrće i piće na kućnu adresu.
  • Kuvajte jela u većoj količini, podelite ih u porcije i zamrznite. Tako ćete uštedeti vreme, a kasnije ćete moći veoma brzo da pripremite ukusna jela.
  • Razvijajte svoje socijalne veštine: pokušajte da ponekad kažete i „ne“ i naučite kako da jasno iskažete svoje mišljenje i postavite granice.
  • Važno je da se raznovrsno hranite i dok ste na poslu. Da biste uštedeli malo vremena, pripremite obrok kod kuće i ponesite ga na posao. Tako ćete imati zdraviji ručak od brze hrane ili gotovih jela.

Ovde možete saznati više o unutrašnjoj ravnoteži i kako ona utiče na vašu kožu.

Vežbe

Vežbe za lep izgled kože!

Sport i zdrava ishrana umanjuju stres i jačaju imuni sistem, a sjajni su i za kožu.

Vodite računa o koži!

Prirodni lekovi vam mogu pomoći da učinite kožu zdravom i sjajnom. Maska od lekovite gline ima antiupalno dejstvo i umiruje problematičnu kožu.

Za masku su potrebni sledeći sastojci:

  • 2 kašike medicinske gline koju možete kupiti u drogeriji ili apoteci
  • 2 kašike mlake vode

Kako da napravite masku:

Pomešajte sastojke u činiji i dobro ih izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Zatim nanesite masku na lice i, ako je potrebno, na dekolte i ostavite da deluje oko 30 minuta. Nakon toga, temeljno isperite kožu mlakom vodom.

Potražite pomoć stručnjaka

Ako imate problematičnu kožu u 30. godinama, važno je da potražite savet dermatologa ili kozmetičara. Priuštite sebi tretman čišćenja u kozmetičkom salonu. Piling od voćne kiseline može da poboljša izgled kože nakon četiri do osam tretmana.

Ovde možete saznati više o aknama kao stanju kože.