два пријатеља се смеју

Šta je Salicilna kiselina? Upotreba i prednosti za kožu

Salicilna kiselina je aktivni sastojak koji je odličan za čišćenje kože sklone flekama. Saznajte šta je salicilna kiselina, šta čini za kožu, njene prednosti i kako da je dodate u rutinu nege kože.

ŠTA JE SALICILNA KISELINA?

Salicilna kiselina je vrsta beta hidroksi kiseline (BHA) koja se koristi kao aktivni sastojak za negu kože za piling, kontrolu viška proizvodnje sebuma i održavanje sebuma čistim. Odlična je za kožu sklonu flekama i može pomoći da se poboljša i osveži za samo 7 dana uz svakodnevnu upotrebu. Obično se nalazi u sredstvima za čišćenje i proizvodima za tretman fleka, ali se takođe može naći u prozvodima za šminku pogodnim za akne i šamponima protiv peruti. Salicilna kiselina je dostupna u različitim koncentracijama, pri čemu je svaka koncentracija dizajnirana za određenu svrhu. Salicilna kiselina veće koncentracije se koristi kao sredstvo za piling, što može smanjiti pojavu akni, melazme i fleka, dok se manje koncentracije mogu koristiti svakodnevno u sredstvima za čišćenje i tonerima. 
салицилни серум

DA LI JE SALICILNA KISELINA BHA?

Salicilna kiselina je zaista vrsta beta hidroksi kiseline (BHA), koja su organska jedinjenja koja se obično koriste u kozmetici. Iako njeno ima može sugerisati da je salicilna kiselina u potpunosti veštačka, prirodno se javlja u biljkama kao što su vrbe zbog svoje prirodne sposobnosti da promoviše piling, što pomaže u zaštiti biljke od bakterijske infekcije. Proizvodi za negu kože imaju tendenciju da koriste sintetičku salicilnu kiselinu, ali ovaj oblik je odobren od strane kozmetičke industrije i FDA, i zaštićen je zbog svojih svojstava u borbi protiv mrlja. 
Za šta je dobra salicilna kiselina?

PREDNOSTI SALICILNE KISELINE ZA KOŽU

Zahvaljujući prirodnim svojstvima pilinga, salicilna kiselina je odlična za lečenje simptoma lakših akni, kao što su mitiseri, bele tačke i bubuljice. Salicilna kiselina prodire duboko u kožu gde razgrađuje mrtve ćelije koje bi inače začepile pore. Ali za šta je još dobra salicilna kiselina? Evo 7 glavnih prednosti salicilne kiseline:

1: Štiti od bakterija koje izazivaju akne

Da li je salicilna kiselina dobra za akne? Apsolutno. Bakterije koje izazivaju akne dobro uspevaju u sredinama bez kiseonika, zbog čega zapušene pore predstavljaju idealno stanište.
Salicilna kiselina čisti višak sebuma i mrtve ćelije kože od začepljenih pora, čineći okruženje manje pogodnim za rast bakterija. Ovo samo po sebi neće u potpunosti eliminisati bakterije, ali će sigurno uticati ako ste skloni oštećenoj koži.

2: Piling

Često se prodaje kao sredstvo za piling, salicilna kiselina nežno labavi ćelije
u krajnjem sloju kože kako bi pročistila i uklonila mrtve ćelije bez izazivanja iritacije.
Ovo može pomoći u prevenciji fleka.

3: Smiruje upale

Salicilna kiselina sadrži hemikaliju zvanu salicin koja ima antiinflamatorna svojstva.
Kada se nanese na kožu, može smanjiti često crvenilo i bol od akni.

4: Smanjuje proizvodnju i lučenje sebuma

Salicilna kiselina može inhibirati lojne žlezde koje proizvode sebum (ulje). To postiže
probijanjem kroz masnu barijeru kože i uklanjanjem viška ulja koje bi inače začepilo pore
i potencijalno izazvalo akne. Regulišući proizvodnju sebuma, salicilna kiselina
može pomoći u kontroli sjaja i doprineti uravnoteženijem tenu.

5: Poboljšana penetracija proizvoda

Kroz svoja svojstva pilinga, salicilna kiselina može poboljšati apsorpciju drugih proizvoda
za negu kože, omogućavajući im da prodru dublje i deluju efikasnije.

6: Glađi ton i tekstura kože

Redovna upotreba ima sposobnost da dovede do glađe kože zbog poboljšanog obnavljanja ćelija
i uklanjanja grubih, mrtvih ćelija kože. Promovisanje obnavljanja ćelija može pomoći da
se umanji izgled fleka kao što su tamne fleke od akni.

7: Otčepljivanje pora i sprečavanje izbijanja

Njegova priroda rastvorljiva u ulju omogućava mu da očisti pore, smanjujući njihovu podložnost 
začepljenju. Na taj način ovo može pomoći u smanjenju izbijanja i promovisanju čistije kože.

Kako koristiti salicilnu kiselinu

RUTINA ZA NEGU KOŽE SA SALICILNOM KISELINOM ZA SMANJENJE FLEKA

Način na koji treba da koristite salicil u velikoj meri zavisi od vrste proizvoda - veće koncentracije se najbolje koriste štedljivo. Dok su drugi, kao što su oni iz NIVEA Derma Skin Clear asortimana, formulisani za svakodnevnu upotrebu. Ispod je naš vodič korak po korak o tome kako da koristite salicilnu kiselinu u rutini protiv fleka.

1. Očistite

Započnite pranje lica nežnim, ali efikasnim sredstvom za čišćenje sa salicilnom kiselinom, kao što je NIVEA Derma Skin Clear gel za čišćenje lica. Ovo će ukloniti svu šminku i nečistoće dok dubinski čisti pore kako bi se sprečilo ponovno pojavljivanje fleka. Nežno ga umasirajte na mokro lice, pazeći da izbegnete osetljivo područje oko očiju, a zatim isperite.

2. Ton

Pratite čišćenje nežnim nanošenjem tonika sa salicilnom kiselinom. NIVEA Derma tonik za čišćenje lica je fantastična opcija jer će rebalansirati pH nivo kože i ukloniti višak ulja, šminke ili prljavštine bez dodatnog začepljenja pora. Ovo će takođe pripremiti Vašu kožu za hidrataciju.

 

3. Piling

Da biste postigli još jasniji ten, zamenite sredstvo za čišćenje pilingom sa salicilnom kiselinom u 2-3 dnevne noćne rutine. NIVEA Derma Skin Clear piling za čišćenje lica  može da otpuši pore i poboljša kožu bez isušivanja, tako da je idealan za masnu kožu. Kao i kod sredstvsa za čišćenje, jednostavno umasirajte piling na mokro lice i nežno isperite.

4. Piling

Završite svakodnevnu noćnu rutinu hemijskim pilingom, kaoo što je NIVEA Derma Skin Clear Eksfoliator koji treba naneti kao poslednji i korak i ostaviti preko noći. Ova antibakterijska formula za pročišćavanje kombinuje salicilnu kiselinu, niacinamid i glikolnu kiselinu kako bi podržala prirodni proces obnavljanja kože, istovremeno pružajući vidljivo čistiju kožu za samo 7 dana.
Kako koristiti salicilnu kiselinu

ZAOKRUŽITE SVOJU RUTINU NEGE KOŽE SA SALICILNOM KISELINOM

NIVEA Derma Skin Clear asortiman se može koristiti i u jutarnjoj i noćnoj rutini nege, a kao i sve rutine, najbolje je zaokružiti hranljivom hidrantnom kremom. NIVEA matirajuća dnevna krema je savršen izbor jer intezivno vlaži kožu dok uklanja bilo kakav višak ulja kako bi koža izgledala osveženo i nemasno za za sledeći dan. Takođe obavezno koristite SPF posle hidrantne kreme ujutru da bi Vaša koža bila zaštićena tokom celog dana.

Za svoju PM rutinu jednostavno završite sa NIVEA Derma Skin Clear hemijskim ekfoliatorom.

Možda ćete primetiti vrlo lagano peckanje kada prvi put koristite salicilnu kiselinu, ali to je sasvim normalno i za očekivati. Kada prvi put koristite bilo koji novi proizvod, uvek pratite uputstva navedena na pakovanju, a ako primetite upornu iritaciju prestanite i konsultujte se sa dermatologom. NIVEA proizvodi su dermatološki testirani i bezbedni za sve tipove kože.

Нивеа тоник за ДермаСкин
NIvea DermaSkin products range

OPSEG NIVEA DERMA SKIN CLEAR

Koža sklona flekama, iako je potpuno prirodna, može je biti teško kontrolisati i može uticati na samopouzdanje. NIVEA brine o Vašoj koži. Dakle, ako postoje stvari koje želite da poboljšate, NIVEA Vam može pomoći.

Inovativna linija NIVEA Derma Skin Clear je formulisana sa jasnijom, prefinjenom kožom na umu. Koristeći razjašnjavajući kombinaciju salicilne kiseline i niacinamida za otpušavanje pora i smanjenje pojava akni i mitisera uz redovnu upotrebu. Ako je Vaša koža sklona flekama i aknama, ovaj asortiman visokog kvaliteta može biti rešenje koje tražite.

Kao i uvek, pratite uputstva na etiketi kada ispobavate novi proizvod za negu kože i ako osetite trajnu iritaciju, prestanite da koristite i konsultujte se sa dermatologom za dalje savete.

DA LI SALICILNA KISELINA POMAŽE KOD FLEKA I TRAGOVA NAKON AKNI?

Zbog svojih svojstava pilinga, salicilna kiselina može biti korisna u nastojanju da izbledi fleke i tragovi od akni. To je zato što pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i podstiče obnavljanje novih zdravih ćelija. Vremenom to može dovesti do glađeg tena, umanjujući izgled ovih tragova.

NIVEA Cellular Luminous630 serum protiv tamnih fleka nakon akni efikasno kombinuje NIVEA patentirani sastojak protiv tamnih fleka Luminous630 sa salicilnom kiselinom će smanjiti tamne fleke nakon akni, zagladiti i matirati kožu. Svakodnevna upotreba može pomoći u postizanju vidljivih rezultata za samo 2 nedelje jer tamne fleke od akni postaju svetle.

SALICILNA KISELINA ZA PONETI

Salicilna kiselina može da napravi primetnu razliku za one sa masnom kožom sklonom aknama ili kombinovanom kožom. Njena svojstva pilinga pomažu u sprečavanju mitisera, smanjuju crvenila uzrokovano aknama i održavaju pore čistim. Dalje prednosti uključuju povećanje obnavljanja ćelija kože, što dovodi do ujednačenijeg tena tokom vremena. NIVEA Derma Skin asortiman, obogaćen salicilnom kiselinom, pruža rešenje za negu smanjenja fleka, postizanje jasnije i sjajnije kože. Razmislite o prihvatanju prednosti salicilne kiseline da biste poboljšali svoje putovanje nege kože.

DALJE NAJČEŠĆA PITANJA O SALICILNOJ KISELINI

DA LI MOGU DA KORISTIM SALICILNU KISELINU SVAKI DAN?

Dobro je koristiti salicilnu kiselinu kao deo Vaše svakodnevne rutine nege kože. To će Vam pomoći da Vaša koža bude čista i osvežena, a istovremenom će se ograničiti proizvodnja masnoće. Međutim, kada započnete sa bilo kojim novim sastojkom za piling ili piling kože u visokim koncentracijama, preporučuje se da ga ublažite ograničavanjem upotrebe na dva puta nedeljno prvih nekoliko nedelja.

MOGU LI KORISTITI SALICILNU KISELINU I NIACINAMID ZAJEDNO?

Da - dobro je koristiti salicilnu kiselinu i niacinamid u isto vreme.

U stvari, dva sastojka se međusobno dopunjuju i mogu biti posebno efikasni za masnu kožu. Salicilna kiselina se nosi sa zadatkom prodiranja duboko u kožu kako bi očistila višak masnoće i mrtve ćelije kože, dok niacinamid pruža talas hranljive hidratacije. Zajedno, ova dva sastojka mogu da ostave kožu pročišćenom, jasnijom i navlaženom, što ih čini idealnim izborom za svakodnevnu rutinu nege kože protiv fleka.

DA LI SALICILNA KISELINA IZAZIVA PROČIŠĆAVANJE?

Pročišćavanje u smislu nege kože znači povećanu stopu obnavljanja ćelija kože. Ovaj proces se može desiti kada aktivni sastojak kao što je salicilna kiselina dođe u kontakt sa kožom, otkrivajući novi sloj ćelija kože ispod. Sa ovim, svi oblici drugih bubuljica - uzrokujući da se stvari izvlače na površinu zajedno sa ćelijama kože,  uključujući višak masnoće i mrtve ćelije kože koje bi inače začepile pore.

Kao rezultat, može se pojaviti svež talas bubuljica. Međutim, za razliku od loše reakcije na novi proizvod - koja može izazvati izbijanje na delovima kože gde se obično ne pojavljuju - bubuljice za čišćenje se formiraju na uobičajenim mestima i imaju  tendenciju da nestanu brže nego inače.

DA LI SALICILNA KISELINA POGORŠAVA AKNE PRE NEGO ŠTO POSTANU BOLJE?

Iako salicilna kiselina dobro deluje protiv akni i bakterija koje ih uzrokuju, proces čišćenja može u početku pogoršati simptome akni. Ovaj potencijalno alarmantan proces ne bi trebalo da traje duže od 6 nedelja i vredi čekati jer bi Vaša koža trebalo da izgleda jasnije i sjajnije nego ranije. Ako traje duže od 6 nedelja, ili mislite da možda imate lošu reakciju umesto do čišćenja, prestanite da koristite proizvod i odmah se obratite dermatologu.

DA LI SE SALICILNA KISELINA MOŽE KORISTITI NA OSETLJIVOJ KOŽI?

Salicilna kiselina može biti korisna za mnoge tipove kože, uključujući i osetljivu kožu. Pojedinci sa osetljivom kožom možda će morati da počnu sa nižim koncentracijama i ređom upotrebom. Svi NIVEA proizvodi su bezbedni za upotrebu i uvek treba da pročitate etiketu bilo kog proizvoda pre upotrebe.

DA LI JE SALICILNA KISELINA DOBRA ZA OŽILJKE OD AKNI?

Ožiljci od akni se veoma razlikuju od tragova akni i mnogo ih je teže smanjiti. Sa svojim svojstvima pilinga koji podstiču obnavljanje ćelija kože i glađu teksturu, može pomoći da se izblede tragovi akni. Rezultati za ožiljke od akni verovatno neće biti tako jasni. Takođe može smanjiti crvenilo i upale povezane sa određenim vrstama ožiljaka. Međutim, rezultati mogu varirati u zavisnosti od vrste ožiljaka i težine.