жена наноси Нивеа серум

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je aktivni sastojak koji je odličan za čišćenje kože sklone flekama.

Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina je aktivni sastojak za negu kože koji eksfolira kožu, kontroliše višak proizvodnje sebuma (ulja) i održava pore čistima. Odličan je za kožu sklonu flekama i može poboljšati i osvežiti kožu za samo 7 dana uz svakodnevnu upotrebu.

Obično se nalazi u sredstvima za čišćenje i proizvodima za tretiranje mrlja, ali se takođe može naći i u proizvodima za šminkanje pogodnim za akne i šamponima protiv peruti.

Salicilna kiselina je dostupna u različitim koncentracijama, pri čemu je svaka koncentracija dizajnirana za određenu svrhu. Salicilna kiselina veće koncentracije se korisiti kao sredstvo za piling, što može smanjiti pojavu akni, melazme i tamnih fleka, dok se manje koncentracije mogu koristiti svakodnevno u sredstvima za čišćenje i tonerima.

Ako ste kliknuli na ovaj članak, velika je šansa da ste se zapitali: šta je salicilna kiselina i šta čini salicilna kiselina? Ovaj vodič pokriva širok spektar tema u vezi sa salicilnom kiselinom, uključujući: kako koristiti salicilnu kiselinu, da li je salicilna kiselina BHA, da li salicilna kiselina pogoršava akne pre nego što postanu bolje i još mnogo toga.

Čitajte dalje da biste otkrili pogodnosti ovog divnog aktivnog sastojka i saznali da li salicilna kiselina može pomoći u poboljšanju vašeg režima nege kože. 

жена са Нивеа серум маском

Da li je salicilna kiselina BHA?

Jedno od najčešćih pitanja koje ste moža videli: da li je salicilna kiselina BHA? Salicilna kiselina je zaista vrsta beta hidroksi kiseline (BHA), koja su organska jedinjenja koja se obično koriste u kozmetici. Iako njeno ime može sugerisati da je saliclina kiselina u potpunosti veštačka, prirodno se javlja u biljkama kao što su vrbe zbog svoje prirodne sposobnosti da promoviše piling, što pomaže u zaštiti biljke od bakterijske infekcije.

Proizvodi za negu kože imaju tendenciju da koriste sintetičku salicilnu kiselinu, ali ovaj oblik je odobren od strane kozmetičke industrije i FDA, i zaštićen je zbog svojih svojstava u borbi protiv mrlja. 

Sada znate kako da odgovorite ako neko pita: da li je salicilna kiselina BHA? Možda se pitate: da li je salicilna kiselina dobra za akne? Čitajte dalje da biste saznali više.

Za šta je salicilna kiselina dobra?

Zahvaljujući prirodnim sastojcima pilinga, salicilna kiselina je odlična za lečenje simptoma lakših akni, kao što su mitiseri i bubuljice. Salicilna kiselina prodire duboko u kožu gde razgrađuje mrtve ćelije kože koje bi inače začepile pore. Ali za šta je još dobra salicilna kiselina? Evo 5 glavnih prednosti salicilne kiseline:

Za šta je salicilna kiselina dobra?

1: Štiti od bakterija akni

Da li je salicilna kiselina dobra za akne? Apsolutno. Bakterije akni napreduju u okruženju bez kiseonika, zbog čega su zapušene pore savršeno mesto za gnežđenje. Salicilna kiselina čisti višak ulja i mrtve ćelije kože od začepljenih pora, čineći okruženje manje pogodnim za rast bakterija. Ovo samo po sebi neće u potpunosti eliminisati bakterije, ali će sigurno uticati ako ste skloni oštećenoj koži. Ako neko pita ""da li je salicilna kiselina dobra za akne?"" - obavezno podelite ovu zgodnu rečenicu sa njima. 

Možda ćete osetiti blagi porast mrlja kada prvi put koristite salicilnu kiselinu i pitate se: da li salicilna kiselina pogoršava akne pre nego što postanu bolje? Nastavite da čitate jer ćemo to i više pokriti kasnije u ovom vodiču.

Za šta je salicilna kiselina dobra?

2: Piling

Često se prodaje kao sredstvo za piling, salicilna kiselina nežno opušta ćelije kože u krajnjem sloju kože kako bi pročistila kožu i uklonila mrtvu kožu bez izazivanja iritacije.

Za šta je salicilna kiselina dobra?

3: Smiruje upale

Salicilna kiselina sadrži hemikaliju zvanu salicim koja ima antiinflamatorna svojstva. Kada se nanese na kožu, može smanjiti crvenilo i bol često nastala od akni, takođe i od opekotina od sunca. Naravno, kada su u pitanju opekotine od sunca, najbolje je sprečiti da se to u potpunosti desi tako što ćete svakodnevno koristiti efikasan SPF.

Za šta je salicilna kiselina dobra?

4: Smanjuje proizvodnju i lučenje ulja

Salicilna kiselina može inhibirati lojne žlezde koje proizvode sebum (ulje). To postiže probijanjen kroz masnu barijeru kože i uklanjanjem viška ulja koje bi inače začepilo pore i potencijalno izazvalo akne.

Za šta je salicilna kiselina dobra?

5: Sprečava nastanak akni

Pored toga što prodite duboko u pore, salicilna kiselina takođe može da održi pore čistima, kada se koristi kao deo svakodnevne rutine nege kože. Održavajući pore čistima, salicilna kiselina sprečava da se bubuljice i mitiseri ponovo pojave zbog uklanjanja viška ulja ili mrtvih ćelija kože potrebnih za okruženje bez kiseonika.

Za šta je salicilna kiselina dobra?

Da li mogu da koristim salicilnu kiselinu svaki dan?

Dobro je da koristite salicilnu kiselinu kao deo vaše dnevne rutine nege kože. To će vam pomoći da vaša koža bude čista i osvežena, a istovremeno će ograničiti proizvodnju masnoće. Međutim, kada počnete sa bilo kojim novim sastojkom za piling kože, preporučujemo da ga ublažite ograničavanjem upotrebe na dva puta nedeljno prvih nekoliko nedelja.

жена која се смеје, држи Нивеа серум

Za šta je salicilna kiselina dobra?

Da li salicilna kiselina izaziva pročišćavanje?

Pročišćavanje u smislu nege kože znači povećanu stopu obnavljanja ćelija kože. Ovaj proces se može desiti kada aktivni sastojak kao što je salicilna kiselina dođe u kontakt sa kožom, otkrivajući novi sloj ćelija ispod kože. Ovim se sve vrste drugih stvari koje izazivaju bubuljice izvlače na površinu zajedno sa ćelijama kože, uključujući višak masnoće i mrtve ćelije kože koje bi inače začepile pore.

Kao rezultat, može se pojaviti novi talas bubuljica. Međutim, za razliku od loše reakcije na novi proizvod - koja može da izazove izbijanje na delovima kože gde se obično ne pojavljuju - bubuljice izazvane pročišćavanjem se formiraju na uobičajenim mestima i imaju tendenciju da nestanu brže nego inače. 

Iako do pročišćavanja možda neće doći, sasvim je razumljivo biti uznemiran ako se dogodi. Možda se čak zapitate: da li salicilna kiselina pogoršava akne pre nego što postanu bolje? Čitajte dalje da biste saznali više o ovoj temi.

 

Za šta je salicilna kiselina dobra?

Da li mogu da koristim salicilnu kiselinu i niacinamid zajedno?

Jedno od najčešćih pitanja vazanih za negu kože fokusira se na kombinovanu upotrebu različitih proizvoda. Da li ste se ikada zapitali, da li mogu da koristim salicilnu kiselinu i niacinamid zajedno? Pa, možemo sa sigurnošću da kažemo - dobro je istovremeno koristiti salicilnu kiselinu i niacinamid.

Zapravo, dva sastojka se međusobno dopunjuju i mogu biti posebno efikasni za masnu kožu. Salicilna kiselina se nosi sa zadatkom prodiranja duboko u kožu kako bi očistila višak masnoće i mrtve ćelije kože, dok niacinamid pruža talas hranljive hidratacije. Zajedno, ova dva sastojka mogu učiniti da koža bude pročišćena, čista i hidrirana, što ih čini idealnim izborom za svakodnevnu rutinu nege kože.

жена која држи Нивеа крему за лице

Za šta je salicilna kiselina dobra?

Da li salicilna kiselina pogoršava akne pre nego što postanu bolje?

Iako salicilna kiselina dobro deluje protiv akni i bakterija koje ih uzrokuju, proces pročišćavanja može u početku pogoršati simptome akni. Ovaj potencijalno alarmantni proces ne bi trebalo da traje duže od 6 nedelja i vredi čekati jer bi vaša koža trebalo da izgleda jasnije i sjajnije nego pre. 

Ako traje duže od 6 nedelja, ili mislite da možda imate lošu reakciju umesto pročišćavanja, prestanite da koristite proizvod i odmah se obratite dermatologu.


Rutina za negu kože sa salicilnom kiselinom

Način na koji treba da koristite salicil u velikoj meri zavisi od vrste proizvoda - veće koncentracije se najbolje koriste štedljivo. Dok su drugi, kao što su oni iz NIVEA Derma Skin Clear asortimana, formulisani za svakodnevnu upotrebu. Ispod je naš vodič korak po korak o tome kako da koristite salicilnu kiselinu. 
Način na koji treba da koristite salicil u velikoj meri zavisi od vrste proizvoda - veće koncentracije se najbolje koriste štedljivo. Dok su drugi, kao što su oni iz NIVEA Derma Skin Clear asortimana, formulisani za svakodnevnu upotrebu. Ispod je naš vodič korak po korak o tome kako da koristite salicilnu kiselinu. 

1) Očistite

Započnite čišćenje lica nežnim, ali efikasnim sredstvom za čišćenje lica sa salicialnom kiselinom, kao što je NIVEA Derma Skin Clear gel za umivanje. Ovo će ukloniti svu šminku i nečistoće dok dubinski čisti pore kako bi se sprečilo ponovno pojavljivanje fleka. Nežno ga umasirajte na mokro lice, pazeći da izbegnete osetljivo područje oko očiju, a zatim ga isperite.

2) Tonirajte

Pratite čišćenje nežnim nanošenjem tonika sa salicilnom kiselinom. NIVEA Derma Skin toner je fantastična opcija jer će rebalansirati pH nivo i ukloniti višak ulja, šminku ili nečistoće bez dodatknog začepljenja pora. Takođe, ovo će pripremiti vašu kožu za hidrataciju. 

3) Uradite piling

Da biste postigli još čistiji ten, zamenite sredstvo za čišćenje pilingom sa salicilnom kiselinom u 2-3 noćne rutine. NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blamish piling može da otpuši pore i poboljša kožu bez isušivanja, tako da je idealan za masne tipove kože. Kao i kod sredstva za čišćenje, jednostavno umasirajte piling na mokro lice i nežno isperite.

4) Uradite hemijski piling

Završite svakodnevnu noćnu rutinu hemijskim pilingom, kao što je NIVEA Derma Skin Clear hemijski piling. Ova antibakterijska formula za pročišćavanje kombinuje salicilnu kiselinu, niacinamid i glikolnu kiselinu kako bi podržala prirodni proces obnavljanja kože dok pruža vidljivo čistiju kožu za samo 7 dana.

Zaokružujemo vašu rutinu nege kože sa salicialnom kiselinom

NIVEA Derma Skin Clear asortiman se može koristiti i u jutarnjoj i u noćnoj rutini nege, i kao i sve rutine, najbolje je zaokružiti hranljivom hidratantnom kremom. NIVEA hidratantna dnevna krema za normalnu kožu je savršena jer intenzivno vlaži kožu dok istovremeno uklanja višak masnoće kako bi koža izgledala osveženo i bez sjaja.

Možda ćete primetiti lagano peckanje kada prvi put koristitie salicilnu kiselinu, ali to je sasvim normalno i za očekivati. Međutim, kada prvi put koristite bilo koji proizvod, preporučujemo da potražite stručno mišljenje i da testirate samo malu površinu kože pre nanošenja veće količine. I naravno, uvek izbegavajte upotrebu salicilne kiselina na iziritiranoj koži.

жена се смешка

NIVEA Derma Skin Clear asortiman

Koža sklona flekama, iako je potpuno prirodna, može biti teško kontrolisati i može uticati na samopouzdanje. NIVEA brine o vašoj koži. Dakle, ako postoje stvari koje želite da poboljšate, NIVEA vam može pomoći.

Inovativna linija NIVEA Derma Skin Clear asortimana je formulisana sa jasnijom, prefinjenijom kožom na umu. Koristite razjašnjavajuću kombinaciju salicilne kiseline i niacinamida za otpušavanje pora i smanjenje pojave mitisera uz redovnu upotrebu. Ako je vaša koža sklona flekama i aknama, ovaj asortiman visokog kvaliteta može biti rešenje koje tražite.

Kao i uvek, konsultujte se sa dermatologom pre nego što isprobate bilo koji novi proizvod za negu kože i uvek pratite uputstva na etiketi.