ŠTA SU SLOBODNI RADIKALI I KAKO MOŽEMO SMANJITI NJIHOV UTICAJ?

ŠTA SU SLOBODNI RADIKALI I KAKO MOŽEMO SMANJITI NJIHOV UTICAJ?

O ŠTETNIM UTICAJIMA ŽIVOTNE SREDINE I KAKO DA SE ZAŠTITITE

Svaki dan predstavlja mali izazov za našu kožu, jer na nju utiču UV zračenje, sitna prašina i stres. Tu se uklapaju takozvani slobodni radikali. Saznajte šta se krije iza njih i na koji način se možete zaštititi.

KAKAV UTICAJ IMAJU SLOBODNI RADIKALI NA KOŽU?

Slobodni radikali su nusproizvodi našeg metabolizma. Međutim, spoljni uticaji podstiču njihov razvoj. Ako se broj poveća, to je na štetu našeg zdravlja.

ŠTA SU SLOBODNI RADIKALI I GDE SE JAVLJAJU?

Naša koža je trajno izložena slobodnim radikalima koji dovode do takozvanog oksidativnog stresa i na taj način podstiču nakupljanje nečistoća i prerano starenje kože. Različiti uticaji iz okoline dovode do posebno visoke koncentracije slobodnih radikala. Oni uključuju:

  • UV zračenje
  • Konzumacija cigareta i alkohola
  • Stres, posebno nedostatak sna
  • Zagađenje vazduha

Šta su slobodni radikali?

Slobodni radikali su metabolički proizvodi koji se takođe prirodno javljaju u telu. To su agresivni molekuli, ponekad jedinjenja kiseonika, kojima nedostaje elektron. Da bi se stabilizovali, oni povlače elektrone iz drugih molekula kože i na taj način je oštećuju.

Šta se dešava kada se u telu stvori previše slobodnih radikala?

Naše telo ima različite odbrambene mehanizme. Međutim, sopstvena zaštita tela može jednostavno postati preopterećena, ako se na primer pojavi previše radikala. U velikim količinama, slobodni radikali mogu izazvati iritaciju i upalu kože, ali i ubrzati proces starenja kože. U ovom slučaju se govori o "oksidativnom oštećenju". Da biste to sprečili, preporučljivo je koristiti kreme sa aktivnim antioksidansima.

 
GRAD, SELO, UTICAJ

GRAD, SELO, UTICAJ

Život u velikom gradu nudi mnoge prednosti, ali i stavlja pred kožu veće izazove nego život na selu. Pored UV svetlosti i ozona, tu su i izduvni gasovi i sitna prašina - a zagađen vazduh i prekomerno sunčevo zračenje dovode do više slobodnih radikala i samim tim do oštećenja kože.

KAKO ZAŠTITITI KOŽU OD PREVIŠE SLOBODNIH RADIKALA

Jedno pitanje je: šta su slobodni radikali? Drugo pitanje je: Kako možemo držati njihovu pojavu pod kontrolom? Zdrav način života i pravilna nega kože su od suštinskog značaja, a antioksidansi ovde mogu biti posebno korisni.

MOĆ NEGE ZA KOŽU LICA

  • Dnevna UV zaštita je najvažniji korak u zaštiti kože od slobodnih radikala, a samim tim i od prerane pojave bora. Ovo je posebno lako sa proizvodom za dnevnu negu ili BB kremom koji sadrže zaštitu od sunca. 
  • Uveče ne bi trebalo da izostane temeljno čišćenje lica koje uključuje efikasno uklanjanje šminke, prašine i prljavštine sa lica. Detoks maske odličan su dodatak za još bolje rezultate.
  • Preferirajte kreme i serume sa antioksidativnim svojstvima. Formulacije sa aktivnim sastojcima kao što su na primer koenzim Q10 ili vitamin C, mogu zaštititi kožu od preranog starenja.
 
JEDITE CRNU ČOKOLADU
5 SAVETA ZA ZDRAVIJI NAČIN ŽIVOTA

1. JEDITE CRNU ČOKOLADU

Da li volite čokoladu? Onda je najbolje izabrati tamnu sortu. Jer u poređenju sa belom ili mlečnom čokoladom, crna čokolada sadrži veće količine flavonoida i polifenola, koji imaju antioksidativno dejstvo.
JOŠ VIŠE SAVETA O ISHRANI
VITAMINI ZA KOŽU
5 SAVETA ZA ZDRAVIJI NAČIN ŽIVOTA

2. VITAMINI ZA KOŽU

Jedite zdravu hranu. Voće i povrće sadrži mnogo minerala, vitalnih materija i sekundarnih biljnih materija. Crveno i plavo bobičasto voće posebno može biti od koristi za ten, jer su ove namirnice pune antioksidansa.
PRONAĐITE RAVNOTEŽU
5 SAVETA ZA ZDRAVIJI NAČIN ŽIVOTA

3. PRONAĐITE RAVNOTEŽU

Kada su telo i um u harmoniji, osećamo se posebno dobro. To može imati pozitivan efekat na našu kožu. Nežni sportovi, kao što je na primer joga, pomažu vam da pronađete unutrašnju ravnotežu.
 
SPAVAJTE DOVOLJNO
5 SAVETA ZA ZDRAVIJI NAČIN ŽIVOTA

4. SPAVAJTE DOVOLJNO

Naše telo je takođe u stanju da samo proizvodi antioksidante, na primer u obliku melatonina. Ovaj hormon kontroliše naš dnevno-noćni ritam i pomaže ćelijama da se oporave – što je dovoljan razlog za beauty sleep. Idealno je da spavate 7 do 8 sati u toku noći.
VODITE RAČUNA O HIGIJENI PRE SPAVANJA
5 SAVETA ZA ZDRAVIJI NAČIN ŽIVOTA

5. VODITE RAČUNA O HIGIJENI PRE SPAVANJA

Što je san bolji, lakše se regenerišemo i mi i naša koža. Ovome možete dosta da doprinesete ako na primer, provetrite sobu pre spavanja, obezbedite optimalnu temperaturu prostorije od 18 stepeni i uzmete knjigu u ruku umesto mobilnog telefona.
 
ŠTA SU SLOBODNI RADIKALI I KAKO MOŽEMO SMANJITI NJIHOV UTICAJ?