PRIJAVITE SE NA NIVEA BILTEN! Ostanite u toku sa novostima, nagradnim igrama i savetima za negu.

Kako pospešiti rast kose

Kako pospešiti rast kose

Duga kosa za tili čas: uz pravilnu negu

Duga, zdrava kosa je već dugo oličenje ženstvenosti. Ali da bi bila duga, nekada je potrebno mnogo vremena jer raste samo oko jedan centimetar mesečno. Naši saveti će vam pomoći da postignete najbolje rezultate i ubrzate rast kose.

Naša kosa: šampion rasta

Obaranje rekorda

Kako pospešiti rast kose

Da li ste znali? Većina ljudi ima oko 100.000 vlasi na glavi i svaka vlas raste oko 0,35 milimetara dnevno, što je na mesečnom nivou ukupno 1.000 metara – vrhunski rezultat.

Rast kose: fascinantne činjenice

Kosa se sastoji od keratina, baš kao i nokti.
Na koži glave nalazi se oko 200 vlasi po kvadratnom centimetru; debljina vlasi je genetski određena i može da bude od 0,04 do 0,12 milimetara.

Rast kose se odvija u različitim ciklusima:
  • Faza rasta može da traje od dve do šest godina i tokom nje se formira nov koren vlasi a vlas konstantno raste.
  • Do 90 odsto vlasi na koži glave su trenutno u ovoj fazi.
  • Zatim, tu je faza koja traje od dve do tri nedelje u kojoj  kosa prestaje da raste.
  • U narednoj fazi mirovanja, vlas ostaje u koži glave još devet meseci a zatim je zamenjuje nova vlas koja se regeneriše iz ostataka istog korena vlasi.
Rast kose predstavlja neprekidni ciklus koji je pod uticajem različitih faktora – stres, mentalna napetost i hormonski disbalans negativno utiču na rast kose.

Ali, ne brinite: Uz pravilnu ishranu i odgovarajuću negu možete aktivno da podržite rast kose i da se radujete dugim uvojcima.

Štaviše, postoji verovanje da kosa raste brže ako se skraćuje tokom određenih mesečevih mena, za šta ne postoje naučni dokazi. Međutim, mnoge žene isključivo skraćuju kosu u skladu prema lunarnom kalendaru. Na kraju krajeva, mesec ne samo da utiče na plimu, već ima i pozitivan uticaj na naše telo u određenim fazama.

Naši saveti će vam pomoći da ostvarite san o dugoj kosi

Savet za negu: kako da ubrzate rast kose

Kao prvo, kosu treba da češljate i četkate pažljivo. Što manje dlaka opadne u toku dana, to bolje.

Savet: ako želite da napravite pletenicu, ne koristite jeftine gumice. One mogu oštetiti strukturu vlasi usled čega ona puca. Koristite gumice spiralnog oblika, koje izgledaju kao starinski telefonski kabl, i nežno vežite kosu. Ove gumice su vrlo praktične jer jedva da ostavljaju trag na kosi. A nova frizura je uvek kul! Ako svakog dana imate različitu frizuru, ne vršite pritisak na iste vlasi.

Nakon komplikovane frizure, možda ćete poželiti da odmorite kosu. Nanesite hranjivu masku za kosu, i utrljajte malo kokosovog ulja u krajeve. Tako ćete kosi vratiti vlagu koja joj je potrebna i dati joj predivan sjaj.

I, naravno, ne zaboravite: Uvek treba da koristite proizvod za negu kose koji odgovara potrebama vaše kose. Logično je da koristite šampon i balsam iz iste linije da biste imali prelepe lokne manje masnu kosu ili sjajnu bojenu kosu.

Da li će kosa da raste brže ako skraćujem krajeve?

Kako da pospešite rast kose

Mit da redovno skraćivanje kose ubrzava rast je veoma rasprostranjen, ali je, nažalost, netačan. Ipak, skraćujte kosu svakih četiri do šest nedelja. Tako ćete kosu trenutno učiniti jačom i zdravijom.