Kako se rešiti hiperpigmentacije

Naučite sve o hiperpigmentaciji, šta je, šta je uzrokuje i kako da se rešite hiperpigmentacije.

Kako se rešiti staračkih pega

Smeđe mrlje na rukama? Male, tamne promene boje na licu? Polako: takozvana hiperpigmentacija je potpuno prirodna i bezopasna reakcija kože. Ipak, mnogi žele da uklone svoju hiperpigmentaciju. Pa šta je hiperpigmentacija? Pokazaćemo vam šta pomaže i savete kako da se hiperpigmentacije.

Šta je hiperpigmentacija?

krema na licu
Bilo da je na licu ili na rukama, hiperpigmentacija se obično pojavljuju od 40. godine i prirodni je znak starenja. Uostalom, naša koža je proživela mnogo toga tokom godina. Hiperpigmentacija može da se pojavi kod ljudi sa bilo kojim tipom kože, ali je češća kod odraslih sa svetlom kožom.

Hiperpigmentacija su svetlosmeđe do crne promene boje kože. Pošto se tokom godina povećavaju u broju i intenzitetu, nazivaju se „staračkim pegama“. U principu, reč je o pigmentnim mrljama koje nastaju tokom starenja kože i tokom godina izlaganja suncu.

Postoji mnogo pega na koži, pa kako da znate koje su staračke pege? Staračke pege možete prepoznati po tome što koža menja boju, ali ne rastu (kao što je slučaj npr kod hiperpigmentacije). Pege takođe ne rastu i zbog toga se lako mešaju sa staračkim pegama. Međutim, možete prepoznati staračke pege jer su obično opsežnije od pega. Osim toga, kako su pege genetski određene pigmentne mrlje u epidermisu, one su obično tu od detinjstva.

Čitajte dalje da biste otkrili šta uzrokuje staračke pege i kako da ih se rešite.
 

Šta uzrokuje hiperpigmentaciju?

Hiperpigmentacija je prvenstveno uzrokovana dugotrajnim izlaganjem suncu. Pored toga, hormonski faktori i genetska predispozicija takođe mogu biti uzroci hiperpigmentacije. Da bi se razumelo kako nastaje promena boje kože, pravi se razlika između lentigine senile (staračke pege) i lentigines solaris (sunčeve pege).

 

 

Ovo su razlike:

Lentigines seniles: Vremenom se žućkasti pigment lipofuscin (koji se naziva i pigmentom starosti) taloži na epidermu. Tamo ih na nekim mestima obezboji. Ovaj proces je deo prirodnog starenja kože - ali UV zraci i oksidativni stres mogu da ga ubrzaju.

Lentigines solaris: Kada je izložena sunčevoj svetlosti, koža proizvodi pigment melanin da bi se zaštitila. Višegodišnje izlaganje suncu može na kraju dovesti do prekomerne proizvodnje melanina, tako da se pigment akumulira i manifestuje kao fleka

 

 

 
žena na suncu

Da li je hiperpigmentacija opasna?

 

 

Hiperpigmentacija obično nije opasna. Ona je prirodan znak starenja na koži. Međutim, postoji rizik da je pomešate sa melanomom. Ako niste sigurni, promene na boji kože pregledajte kod dermatologa.

Hiperpigmentacija se uglavnom pojavljuje na licu i rukama

 

Kako je razvoj hiperpigmentacije usko povezan sa izlaganjem suncu koje se „skuplja“ tokom vremena, hiperpigmentacija se prvenstveno pojavljuje na delovima kože izloženim suncu. Shodno tome, hiperpigmentacija se formira prvenstveno na licu i rukama. Ali druge područja takođe mogu biti zahvaćena: fleke se često pojavljuju na gornjoj strani podlaktica ili na dekolteu.


Šta je hiperpigmentacija na licu?

млада жена која се смеје

 

 

Hiperpigmentacija na licu je veoma česta jer je to područje često izloženo suncu koje je primarni pokretač staračkih pega.

 
Pege od sunca se pojavljuju kada se melanin (koji je odgovoran za pigment kože) proizvodi u visokim koncentracijama – poznatom kao hiperpigmentacija, zbog čega su staračke pege češće na onim izloženim delovima kože.


Staračke pege na licu ili rukama variraju po veličini i često vremenom rastu. 

 

Obično počinju veće od pega, sa kojima se ponekad mešaju, ali staračke pege na licu neće izbledeti bez pomoći tretmana.

 

Kako se otarasiti hiperpigmentacije na licu?

Najbolji način za lečenje hiperpigmentacije na licu je smanjena izloženost kože UV svetlu, što znači nanošenje SPF-a svakodnevno, čak i u hladnim, oblačnim danima.
Ako ste zabrinuti zbog hiperpigmentacije na licu, važno je da ih pregleda specijalista kako biste eliminisali bilo koja druga stanja.


Ako vas staračke pege muče, postoje procedure kojima možete da tretirate staračke pege na licu - uključujući laser ili krioterapiju. Važno je potražiti pomoć specijaliste pre nego što krenete na kurs invazivnog (i često skupog) tretiranja.

 

Pre nego što krenete putem invazivnog i skupog tretmana, pokušajte da se pridržavate redovne rutine kože. Usvajanje rutine, koja podrazumeva sastojke koje ciljano utiču na staračke pega na licu, pomaže da se smanji njihov izgled i ujednači ton vaše kože.
 
Jutro: Novi Cellular LUMINOUS630 protiv tamnih mrlja je naš revolucionarni tretman za tamne mrlje koji, ako se redovno koristi, deluje na vašoj koži kako bi smanjio pojavu hiperpigmentacije na licu u roku od četiri nedelje. Prvo, nanesite naš serum na čistu kožu pre nego što umasirate SPF koji štiti postojeće fleke od potamnjenja i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje.
 
Veče: Nakon nanošenja Cellular LUMINOUS630 seruma na čistu kožu, umasirajte u regenerirajuću i revitalizirajuću noćnu kremu.

žena stavlja kremu

Šta je hiperpigmentacija na rukama

krema za ruke

 

 

Vaše ruke su podjednako osetljive na sunce i druge delove tela kao i vaše lice – a mi često nismo nežni prema njima. Često zanemarujemo naše ruke kada nanesemo kremu za sunčanje, zbog čega su posebno izložene hiperpigmentaciji. 

 

Hiperpigmentacija na rukama se obično javlja na zadnjoj strani šaka i,  hiperpigmentacije na licu, mogu rasti i spajati se. 

 

Hiperpigmentacija na rukama može biti ravne i braonkaste boje. Ponekad se hiperpigmentacija na rukama može pojaviti kao izrasline poznate i kao seboroična keratoza.


Kako ukloniti staračke pege sa ruku

 

 

 

 

Kako biste smanjili hiperpigmentaciju na rukama, nanesite kremu za sunčanje na pozadinu ruku onoliko često koliko i lice.

 
Uvedite naviku da nanosite krema za staračke pjege na rukama. Koristite hranljivi losion koji vidno smanjuje pojavu bora i pomaže u sprečavanju staračkih pega izazvanih UV zračenjem i ujednačava ton kože. Koristite redovno, posebno pre spavanja da biste iskoristili sve prednosti.

 

 

Šta je hiperpigmentacija na nogama

жена лежи на кревету

 

 

 

Dok je hiperpigmentacija na licu i na rukama uobičajena, hiperpigmentacija se može pojaviti i na drugim delovima tela, uključujući i noge. Hiperpigmentacija se najčešće pojavljuju na nogama baš kao i hiperpigmentacija na licu, ove pigmentacije nastaju usled izlaganja suncu, hormonalnih promena, trudnoće ili nekih vrsta lekova.

Hiperpigmentacija na nogama, kao i  hiperpigmentacija na licu ili rukama, nisu medicinski problem, ipak, ove smeđe mrlje mogu biti rani simptom osnovnog stanja kao što je hronična venska insuficijencija. Ako ste zabrinuti zbog iznenadne pojave smeđih mrlja, potražite savet lekara. 


Kako sprečiti hiperpigmentaciju

Da li ste otkrili prve tragove hiperpigmentacije? Ukoliko želite, možete ih tretirati odgovarajućom negom. Evo kako da se rešite hiperpigmentacije uz nekoliko saveta i trikova.


Saveti o tome kako da sprečite staračke pege i kako da ih se rešite:


Da biste uklonili staračke pege, imate sledeće opcije:
krema za zdrav sjaj

Koristite kremu za staračke pege

Staračke pjege krema može pomoći da se smanji vidljivost staračkih pega i spreči stvaranje novih pega. Recepti sa aktivnim sastojcima koji štite ćelije kao što su vitamin C ili vitamin E su idealni - i takođe će vam pomoći da se zaštitite od staračkih pega na licu.
 
Savet: Da biste postigli vidljiv efekat, treba bi da koristite kremu za staračke pege svakodnevno, tokom dužeg vremenskog perioda.
žena stavlja serum

Koristite serum protiv staračkih pega

Serumi su formulisani intenzivnije od dnevnih i noćnih krema. Zato su savršeno odgovaraju na individualne potrebe kože i odličan su dodatak vašoj rutini nege kože, posebno ako želite da se rešite staračkih pega. Specijalni serumi protiv staračkih pega mogu da vam pomognu da posvetlite tamne diskoloracije i na taj način poboljšate vaš ten.
 
Savet: Nežno utapkajte serum u kožu.
žena se smeška

Koristite hemijski piling

Piling voćne kiseline uzrokuje da se gornji sloj kože ljušti i zatim ponovo formira. Površinske pigmentacije mogu izbledeti nakon nekoliko tretmana. Međutim, ako želite da uklonite dublje staračke pege, hemijski piling mora biti koncentrisaniji. U svakom slučaju, nanošenje uvek treba da obavlja dermatolog kako bi se izbegao rizik od povreda kože.
 
Važno: Nakon hemijskog pilinga, koža je iritirana i osetljivija na svetlost nego ranije.
piling lica

Uradite mikrodermoabraziju

Ovim tretmanom gornji slojevi kože se kontrolišu i uklanjaju mehanički. Ovo se radi pomoću finih kristala koji se nanose na kožu velikom brzinom, a zatim ponovo uklanjaju. Rezultat: Duboke promene boje se uklanjaju i koža se regeneriše.
 
Važno: Mikrodermoabraziju sprovode kozmetičari i dermatolozi. Najbolje je da prvo saznate tačno da li je tretman pogodan za vaš tip kože.
staračke pege čisto lice

Tretirajte staračke pege laserom

Staračke pege se takođe mogu ukloniti laserom. Posebno efikasnom se smatra metoda kojom svetlosna energija uništava višak pigmenata. Međutim, otok i peckanje nakon tretmana nisu neuobičajeni. Pored toga, UV zračenje ne bi trebalo da stigne do pogođenog područja kože nekoliko nedelja.
žena sa maskom za lice

Probajte kućne lekove

Limun se smatra prirodnim kućnim lekom za staračke pege.  Eterična ulja koja se nalaze u kori limuna, kao i vitamin C koji se nalazi u voću, pomažu u inhibiranju proizvodnje melanina i razbijanju tamne pigmente u koži. Ako želite da isprobate efekat, jednostavno nanesite malo limunovog ulja ili soka na zahvaćena područja i ostavite da deluje. Ostali kućni lekovi za staračke pege uključuju jabukovo sirće ili sok od krompira. Kada se nanesu na kožu, ovi agensi takođe mogu imati efekat osvetljavanja.
 
Važno: Ovi kućni lekovi ne zamenjuju svakodnevnu rutinu lepote.
nivea staračke pege

Korektor

Ako želite da prikrijete staračke pege, možete smanjiti ili prekriti njihov izgled korektorom, puderom ili toniranom dnevnom kremom.
 
Savet: Što su staračke pege tamnije, šminka bi trebalo da bude neprozirnija. Pored toga, proizvodi sa komponentama za negu i integrisanim zaštitnim faktorom od sunca sprečavaju nastanak novih staračkih pega

Ne zaboravite: zaštitu od sunca

Najpouzdaniji lek kako da se rešite staračkih pega i pre svega sprečite je krema za sunčanje. Zahvaljujući dovoljno visokom UV zaštitom, tamna promena boje kože se ređe javlja.

Kako sprečiti hiperpigmentaciju: zaštitite se od sunca

Hiperpigmentacija na licu i na drugim mestima je veoma prijatan znak zrele kože. Međutim, različiti faktori mogu izazvati veoma brzo i ozbiljno starenje kože. Da biste to sprečili, postoji pre svega način da vaša koža stari zdravo i polako. U duhu sporog starenja: zaštita od sunca. Evo nekoliko saveta ne samo kako da se rešite staračkih pega, već i da usporite njihovo pojavljivanje.
žene na plaži
Nanošenje losiona: Oni koji dosledno štite svoju kožu od sunčevih zraka i sa pravim zaštitnim faktorom od sunca, sprečiće pojavu staračkih pega - ili ih barem odložiti. Kreme za sunčanje su neophodne, posebno u sunčanim mesecima. Ovo se posebno odnosi na delove kože koji nisu zaštićeni odećom: kao što su lice, dekolte, podlaktice i šake.
Savet: Izbegavajte podne u leto, kada sunce najintenzivnije sija i pronađite mesto u hladu. Kao dodatna zaštita od UV zračenja preporučuju se i kape i suncobrani.

Izbegavajte solarijum: Veštačko UV zračenje u solarijumu takođe podstiče stvaranje staračkih pega i starenje kože uopšte. Važno: čak i jedna poseta solarijumu povećava rizik od raka kože.

Oslonite se na antioksidante: UV zračenje stvara slobodne radikale. Ovo dovodi do oksidativnog stresa, koji ubrzava starenje kože i uzrokuje stvaranje staračkih pega. Rešenje: antioksidansi koji u kremama za kožu pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u obliku vitamina C ili Q10.
Savet: Regenerativna svojstva vaše kože možete pospešiti i zdravom ishranom. Posebno hrana koja je bogata antioksidansima obezbeđuje zdravu i blistavu kožu. Zato jedite dosta voća, povrća i mahunarki.