žena koja koristi bakučiol

Šta je bakuchiol? Upotreba i benefiti za kožu

Otkrijte benefite bakuchiola za kožu, ali i kako da ga koristite i uparite sa drugim sastojcima.

Šta je bakuchiol?

O bakučiolu se govori kao o prirodnom aktivnom sastojku protiv starenja koji je moćan kao retinol, a ipak nežniji za kožu. Dobijen je od semena biljke Babči, koja se takođe naziva Psoralea Corilifolia. Ima potencijal da poveća proizvodnju kolagena* i stimuliše obnavljanje ćelija, pomažući da se minimiziraju znaci starenja.

Bakuchiol ulje se tradicionalno koristi u indijskim i kineskim lekovima, ali brzo raste u popularnosti jer se ljudi odlučuju za više biljnih sastojaka u svojim rutinama nege kože. Porast popularnosti se takođe može povezati sa retinolom, jer nudi mnoge od istih prednosti bez potencijalne iritacije - što ga čini pogodnijim za upotrebu na osetljivoj koži.

Bakuchiol se često integriše u jutarnje i večernje rutine nege kože protiv starenja, obično uparen sa hidratantnim ili punim sastojcima kao što je hijaluronska kiselina.

*in vitro testiranje


bakuchiol
Bakuchiol vs. Retinol

Koja je razlika između Bakuchiola i Retinola?

Bakučiol i retinol se obično posmatraju kao zamene jedni drugima zbog sličnih prednosti, koje uključuju:

 

 1. Smanjenje finih linija i bora
 2. Potencijal da pomogne kod akni, iako je potrebno više studija u ovoj oblasti
 3. Izglađivanje neujednačenih tonova kože
 4. Stimulisanje proizvodnje kolagena

Razlika između Bakuchiola i Retinola je uglavnom:

1. Pogodno za vegane:
Iako oba mogu doći iz izvora koji nisu životinjskog porekla, retinol se povremeno može dobiti iz žumanca ili ulja riblje jetre, što ga čini neprikladnim za vegansku upotrebu. Pošto je Bakuchiol na biljnoj bazi, formulacije proizvoda koje ga sadrže mogu biti pogodne za vegane (pod uslovom da su svi ostali sastojci i način proizvodnje takođe veganski).

 

2. Upotreba tokom trudnoće:
Preporučuje se izbegavanje upotrebe retinola i bilo koje druge retinoide tokom trudnoće zbog potencijalnog uticaja na razvoj bebe. Trenutno se rizik od upotrebe Bakuchiola tokom trudnoće smatra zanemarljivim. Međutim, konsultujte se sa svojim lekarom ako planirate da koristite Bakuchiol tokom trudnoće.

 

3. Osetljiva koža bolje toleriše:
Poznato je da retinol potencijalno iritira kožu - izazivajući suvoću ili crvenilo. Umirujuća svojstva Bakuchiola smanjuju ove rizike od iritacije, čineći ga pogodnijim od retinola za osetljivu kožu. Međutim, nijedan sastojak nikada nije u potpunosti bez rizika od bilo kakve iritacije.


8 benefita Bakuchiola za kožu

Prednosti Bakuchiola su uglavnom protiv starenja. Evo nekoliko ključnih prednosti Bakuchiola za lice i kožu:

 1. Povećava proizvodnju kolagena:
  U zavisnosti od formulacije, Bakuchiol ima potencijal da poveća proizvodnju kolagena tipa I i VII. Neke NIVEA formulacije imaju potencijal da to urade za samo 4 sata, iako se to može razlikovati od proizvoda do proizvoda.

  *in vitro testiranje na ćelijama kože
 2. Stimuliše obnavljanje ćelija:
  Bakuchiol pomaže da se poveća promet i obnavljanje ćelija, dajući blistaviji ten.
 3. Smanjuje fine linije i bore:
  Redovna upotreba Bakuchiola može pomoći u smanjenju znakova starenja, uključujući fine linije i bore - čak i duboke, pomažući koži da izgleda mlađe.
 4. Poboljšava elastičnost i čvrstoću kože:
  Kako starimo, koža prirodno gubi sposobnost da se vrati na svoje mesto i može početi da opada. Proizvodi koji sadrže Bakuchiol mogu pomoći u stimulaciji kolagena, što potencijalno povećava čvrstoću i redefiniše konture.
 5. Suprotstavlja se foto-starenju i crvenilu:
  Fotostarenje je proces prevremenog starenja kože usled izlaganja suncu. Bakuchiolova struktura pomaže u smanjenju uticaja fotostarenja i takođe može pomoći u smirivanju crvenila.
 6. Smanjuje tamne mrlje i uglađuje ton kože:
  Neke studije su pokazale da Bakuchiol može imati sposobnost da izbledi tamne mrlje i poboljša ton kože.
 7. Antioksidativna svojstva:
  Zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju, Bakuchiol može pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, nestabilnih jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije kože i naglasiti znake preranog starenja.
 8. Potencijalno smanjuje fleke na koži sklonoj aknama:
  Ograničene studije su pokazale da antioksidativna, antibakterijska svojstva i svojstva protiv crvenila Bakuchiol ulja mogu smanjiti i umiriti određene simptome blagih akni, kao što su bubuljice.

Pregled činjenica

Bakuchiol

Prednosti: Stimuliše proizvodnju kolagena, smanjuje znake starenja, uglađuje tonus kože, poboljšava elastičnost kože i antioksidans je

Primena: Fokusirajte se na znake starenja uključujući bore i gubitak elastičnosti

Upotreba: Serumi, hidratantne kreme i maske za lice koje sadrže Bakuchiol mogu se dodati u jutarnje i večernje rutine nege kože

Posebne karakteristike: Opšte poznat kao alternativa retinolu na biljnoj bazi, sa manjim rizikom da izazove iritaciju

Kako koristiti Bakuchiol?

NIVEA rutina nege kože sa Bakuchiolom i hijaluronskom kiselinom

Najlakši način da se koristi Bakuchiol je da usvojite rutinu nege kože koja sadrži proizvode koji ga sadrže. Kao nežan sastojak, pogodan je za svakodnevnu upotrebu i ujutru i uveče, najčešće se koristi u rutinama protiv starenja. Dobro se slaže sa sastojcima, kao što je hijaluronska kiselina da formiraju moćan duo protiv starenja.

Sledite donju rutinu koja sadrži proizvode iz NIVEA Cellular Expert Lift asortimana, koji sadrže čisti bakuchiol, mikro i makro hijaluronsku kiselinu za povećanje proizvodnje kolagena u koži i redefiniranje kontura lica:

*in vitro testiranje

žena koja koristi NIVEA kremu

1. Očistiti

Važno je da započnete svoju rutinu čišćenjem lica kako biste uklonili šminku, zagađenje ili ostatke sebuma koji bi inače mogli da se akumuliraju i izazovu višak masnoće. Čišćenje takođe priprema lice za poslednje korake u vašoj rutini.
Pronađite idealno sredstvo za čišćenje za svoju kožu u okviru NIVEA Cleanser asortimana.

 

2. Nanesite serum

NIVEA Cellular Expert Lift 3-zonski Lifting Serum sadrži najčistiju koncentrovanu formulu Bakuchiol od svih NIVEA proizvoda. Za upotrebu na licu, vratu i dekolteu, serum prodire duboko u kožu delujući tako da odmah daje efekat liftinga, vidljivo smanjuje bore i podiže konture. Redovna upotreba tokom vremena pomaže da se vidljivo poboljša elastičnost kože i ojača njena struktura.

 

3. Hidratirajte kožu

Trudite se da ne propustite korak hidratacije vaše rutine. Vlaženje vašeg lica proizvodima koji kombinuju hidrataciju sa efektima protiv starenja je dobar način da se zaštitite od suvoće i podstakne obnavljanje ćelija.

Nanesite hidratantnu kremu da svojoj koži pružite maksimalnu hidrataciju uz Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol dnevna krema protiv starenja SPF 30.

Za večernju rutinu nege kože, umesto toga možete koristiti Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age noćnu kremu.

4. Nanesite SPF

Obavezno uvek nanesite SPF na lice na kraju jutarnje rutine nege kože, kako biste svojoj koži pružili potpunu zaštitu od UV zraka.

 

5. Nedeljna upotreba maski za lice

Ovo se može uneti u vašu nedeljnu rutinu kako biste pružili ciljane prednosti za kožu. NIVEA Cellular Expert Lift čista Bakučiol maska za lice upotpunjuje vašu naprednu Bakuchiol anti-age rutinu, sadrži moćnu formulu sa serumom koja pojačava kolagen, remodelira, zategni i zaglađuje kožu . Za najbolje rezultate koristite dva puta nedeljno


Rezime

Bakuchiol rezime

Često nazivan nežnijom alternativom retinolu na biljnoj bazi, Bakuchiol nudi brojne prednosti protiv starenja kože. Najčešće se unosi u hidratantne kreme i serume i uparen sa sastojcima kao što je hijaluronska kiselina, čini divan dodatak svakoj rutini nege kože.

Dakle, ako tražite novi sastojak koji ćete dodati svojoj rutini za podmlađivanje kože, Bakuchiol bi mogao biti vaš odgovor. NIVEA Cellular Expert Lift proizvodi sa Bakuchiolom kao sredstvo protiv starenja u formulama pažljivo kreiranim da stimulišu proizvodnju kolagena, dok vidljivo smanjuju bore, podižu i restrukturiraju kožu.

Često postavljena pitanja

P: Šta je Bakuchiol i kako se razlikuje od Retinola?

Bakuchiol je prirodna alternativa retinolu na biljnoj bazi, poznata po svojoj nežnosti za osetljivu kožu. Dobijen od biljke Babchi, nudi slične prednosti protiv starenja kao i retinol, sa manjim rizikom od neželjenih efekata.

P: Može li se Bakuchiol koristiti sa Retinolom?

Bakuchiol i Retinol mogu da rade zajedno jer Bakuchiol ima umirujuća i stabilizirajuća svojstva, što može povećati toleranciju kože na retinol. Zajedno bi se mogli koristiti za smanjenje znakova starenja.

P: Može li se Bakuchiol koristiti sa hijaluronskom kiselinom?

Da, Bakuchiol se izuzetno dobro slaže sa drugim sastojcima protiv starenja kao što je hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina pomaže da se zadrži vlaga i postane puna kože, dok Bakuchiol deluje kao anti-age aktivan, pomažući da se poveća proizvodnja kolagena. Kada se kombinuju, njihove prednosti protiv starenja mogu se poboljšati, pomažući koži da izgleda vidljivo mlađe i da se oseća podatnije.

P: Mogu li da mešam Bakuchiol sa vitaminom C?

Možete da koristite Bakuchiol i vitamin C zajedno, uz neke mere predostrožnosti. Ako koristite dva različita proizvoda koja sadrže te sastojke, sačekajte nekoliko minuta između svake primene da biste dali proizvodu vremena da prodre u kožu i izbegli potencijalnu interakciju između proizvoda.

Kada se pravilno koriste, ovi sastojci mogu pomoći u smanjenju finih linija, bora i hiperpigmentacije, a istovremeno poboljšavaju teksturu i ton vaše kože.

P: Koje su prednosti Bakuchiola u nezi kože?

Bakuchiol nudi brojne prednosti protiv starenja kože, kao i pomaže da se izgladi njen ton. Takođe je snažan antioksidans i protiv crvenila, štiti kožu od slobodnih radikala.

P: Može li se Bakuchiol koristiti svaki dan?

Da, Bakuchiol se može koristiti svakodnevno u jutarnjim i večernjim rutinama. Međutim, kada unosite bilo koji novi sastojak u svoju rutinu nege kože, uvek slušajte kako vaša koža reaguje. Bakučiol je nežan sastojak, ali ako dođe do iritacije, konsultujte specijaliste za dalje savete. Tolerancija na Bakuchiol NIVEA proizvoda je testirana pod dermatološkom kontrolom i može se koristiti za sve tipove kože.

P: Može li se Bakuchiol koristiti tokom trudnoće?

Za sada, Bakuchiol nije pokazao nikakav negativan uticaj na trudnoću, ali pošto podaci o ljudima još nisu dostupni, potrebno je biti oprezan. Ako želite da koristite Bakuchiol tokom trudnoće, uvek pitajte svog lekara za savet, kako biste odmerili rizike i koristi.

P: Kako se Bakuchiol može uključiti u rutinu nege kože?

Najlakši način da koristite Bakuchiol je da u svoju rutinu dodate proizvode za negu kože kao što su serumi, ulja, maske za lice i hidratantne kreme koje ga sadrže. Nanesite ih nakon čišćenja, najbolje ujutru i uveče za najbolje rezultate.