млада жена која се смеје

Šta je glikacija kože? Efekti šećera na koži

Da li ste se ikada zapitali o efektima šećera na Vašu kožu i kako možete usvojiti negu kože protiv glikacije? Saznajte više o procesu glikacije kože i nezi koju možete preduzeti da biste smanjili njene efekte.

Razumevanje glikacije kože

ŠTA JE GLIKACIJA KOŽE?

Glikacija je prirodan proces u telu gde se šećeri, posebno glukoza, vezuju za proteine u koži kao što su kolagen i elastin. Ovo vezivanje dovodi do stvaranja naprednih krajnjih proizvoda glikacije (AGE) koji su molekuli koji se formiraju kada šećeri reaguju sa proteinima ili lipidima (mastima) u nedostatku enzima. Glikacija je značajan uzrok oštećenja kože kako starimo, što dovodi do razvoja bora i gubitka elastičnosti.

U kontekstu zdravlja kože, AGE igraju značajnu ulogu u procesu starenja. Mogu se akumulirati u koži tokom vremena, što dovodi do unakrsnog povezivanja i učvršćivanja proteina kao što su kolagen i elastin.

Jednostavno rečeno, glikacija utiče na elastičnost i gipkost kože, što dovodi do naprednih znakova starenja. Razumevanje ovog procesa je važno za usvajanje preventivnih mera i održavanje mladalačkog izgleda.


6 UZROKA GLIAKCIJE KOŽE

 жена наноси Нивеа крему за лице

Uzroci glikacije kože uključuju faktore kao što su ishrana, genetika, izbor načina života, visok nivo šećera u krvi, oksidativni stres i starost. Glavni uzroci za unapređenje glikacije kože:

 1. Dijeta
  Dijeta sa visokim sadržajem šećera može povećati brzinu formiranja AGE-a, ubrzavajući glikaciju kože.
 2. Genetika
  Genetika igra ulogu u osetljivosti pojedinaca na glikaciju, utičući na to kako njihova koža reaguje na povišene nivoe šećera.
 3. Odluke o načinu života
  Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola i izlaganje zagađivačima životne sredine mogu povećati glikaciju.
 4. Visok nivo šećera u krvi
  Povišen šećer u krvi direktno katalizuje glikaciju, što dovodi do stvaranja AGE koje ugrožavaju strukturu kože.
 5. Starenje
  Prirodni proces starenja smanjuje sposobnost tela da regeneriše kolagen, čineći kožu podložnijom efektima šećerima.
 6. UVA zračenje
  Izloženost UV zračenju povećava akumulaciju AGE-a i njihove efekte na telo.
   
Efekti šećera na kožu

DA LI JE ŠEĆER LOŠ ZA VAŠU KOŽU?

Šećer može direktno uzticati na zdravlje kože tako što se vezuje za glikovane proteine i formira ih, što dovodi do pojačanih znakova starenja kao što su: bore, opuštenost i gubitak čvrstoće. Molekuli šećera mogu da se vežu i za kolagen i za elastin, da se učvrste i time otežavaju koži da bude gipka što dovodi do glikovane kože.

Previše šećera, posebno rafinisanog, povećava insulin i upalu, pogoršavajući uticaj na Vašu kožu. Pažljivo uzimanje šećera nije samo za zdravlje, već i  za očuvanje mladalačkog izgleda i elastičnosti kože.Smanjenje unosa šećera je moćno sredstvo za pozitivan uticaj na izlged kože,jer takođe može uticati na procese kao što je glikacija.

Zamislite to kao personalizovanu rutinu nege kože koju kontrolišete putem izbora hrane. Kada smanjite unos šećera, u suštini dajete koži da odahne od procesa glikacije. Manje šećera znači manje šanse da ti molekuli šećera poremete kolagen i elastin. To je suptilan, ali efikasan način da podržite prirodnu otpornost Vaše kože i održite blistav ten.

5 ZNAKOVA GLIKACIJE KOŽE

Sledećih nekoliko znakova da šećer utiče na Vašu kožu:
млада жена наноси Нивеа К10 крему за очи
 1. Bore i linije
  Glikacija kože može dovesti do preranog starenja, što dovodi do linija i bora
 2. Gubitak elastičnosti
  Kolagen i elastin pomažu da se koža odbije, šećer smanjuje njihovu sposobnost da to urade
 3. Neujednačen ten
  Reagujući sa proteinima, šećer ima potencijal da aktivira upalu koja za uzvrat može dovesti do crvenila i neujdnačenog tona
 4. Tupa koža
  Glikacija može uticati na sposobnost kože da se regeneriše i popravi. Kao rezultat, koža može izgledati bez sjaja, a prirodni sjaj se može umanjiti.
 5. Suva koža
  Glikovani proteini su manje sposobni da zadrže vlagu, što rezultira dehidrirajućim efektom na koži, ostavljajući je zategnutom i isušenom

Rana intervencija omogućava efikasnije strategije za suzbijanje efekata glikacije, čuvajući prirodnu vitalnost kože.

Kako tretirati glikaciju kože

KAKO SPREČITI GLIKACIJU KOŽE I OŠTEĆENJE KOŽE ŠEĆEROM

Regulisanje unosa šećera je najjednostavniji korak za sprečavanje ubrzanja glikacije kože. Preduzimanje preventivnih mera je proaktivan pristup održavanju mladalačkog i zdravog izgleda kože. Evo nekoliko načina da sprečite glikaciju kože ili njene efekte na prerano starenje kože:
млада жена наноси Нивеа К10 крему против бора
 1. Uravnotežena ishrana:
  Odlučite se za ishranu bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima. Uključite šareno voće i povrće, koje je prepuno hranljivih materija koje pomažu u oksidativnom stresu.
 2. Redovna vežba:
  Vežbanje podstiče zdravu cirkulaciju, isporučujući esencijalne hranljive materije ćelijama Vaše kože. Takođe pomaže u upravljanju stresom, faktorom koji je povezan sa ubrzanim starenjem.
 3. Zaštita od sunca:
  Zaštite svoju kožu od štetnog UV zračenja tako što ćete svakodnevno nanositi kremu za sunčanje. Zaštita od sunca je osnovni korak u sprečavanju preranog starenja.
 4. Pažljivi unos šećera:
  Iako je teško u potpunosti eliminisati šećer, vodeći računa o svom unosu može napraviti značajnu razliku. Odlučite se za celovitu ishranu u odnosu na prerađenu hranu bogatu rafinisanim šećerima kada je to moguće.
 5. Regulacija šećera u krvi:
  Postoje različiti nutritivni pristupi za regulisanje nivoa šećera u krvi. Najčešći metod, i najčešći sa strane nauke, zasniva se na jedenju namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, koje sadrže manje šećera ili uglavnom spore šećere i bogate su vlaknima.

Noviji prisup uključuje primenu strategija kao što je jedenje hrane određenim redosledom (počevši od povrća i proteina i završavajući sa skrobnom hranom) kako bi se smanjile varijacije u nivou šećera u krvi. Prema ovoj teoriji, na osnovu ličnih iskustava pojedinaca, bilo bi moguće usporiti apsorpciju skroba i šećera jedući ih istovremeno sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima.

PREGLED ČINJENICA

Glikacija kože

Šta je glikacija: Glikacija je proces gde šećeri reaguju sa proteinima kože, što dovodi do fromiranja krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGEs).

Efekti na kožu: 
AGEs doprinose vidljivim znacima starenja, uzrokujući bore, linije i gubitak elastičnosti kože.

Preventivne mere: 
Smanjenje prekomernog unosa šećera i usvajanje anti-glikacionih praksi nege kože mogu pomoći u smanjenju njegovih efekata.

Antioksidansi za negu kože protiv starenja: 
Antioksidansi, koji se nalaze u određenim namirnicama i proizvodima za negu kože, mogu pomoći u borbi protiv okcidativnog stresa povezanog sa glikacijom, pružajući dodatni sloj odbrane od preranog starenja.

Kako tretirati glikaciju kože

NIVEA RUTINA NEGE KOŽE PROTIV GLIKACIJE

Još uvek glikacija je nažalost neprovatna pojava, ali je moguće sprečiti stvaranje glikovanih proteina i smanjiti njihov efekat. Uklanjanje svih znakova glikacije kože može biti veoma teško, na kraju krajeva, oni su isti kao znaci starenja, što je prirodan proces koji se ne može izbeći. Sledeća rutina može Vam pomoći da smanjite efekte oštećenja šećera na koži:
Rutinski koraci za negu kože protiv glikacije:

1. Čišćenje:

Započnite prepodnevnu i popodnevnu rutinu temeljnim čišćenjem kako biste uklonili nečistoće i pripremili kožu da upije hranljive sastojke Vaših proizvoda za negu. Ujutru se možete odlučiti za osvežavajuće sredstvo za čišćenje kako biste razbudili kožu, dok je uveče prikladnije koristiti proizvod koji je pogodan za uklanjanje šminke i nečistoća koje su se nakupile tokom dana.

Rutinski koraci za negu kože protiv glikacije:

2. Piling:

Uključite piling 2-3 puta nedeljno da biste uklonili mrtve ćelije kože. Piling pomaže u održavanju ujednačene teksture kože i podstiče obnavljanje novih ćelija kože.

млада жена која користи Нивеа К10 производе
Rutinski koraci za negu kože protiv glikacije:

3. Serum protiv glikacije:

Serumi su koncentrovani rastvori koji ispuštaju moćne sastojke duboko u kožu. Novi NIVEA Q10 Dual Action serum  sa revolucionarnim GLYCOSTOP i Q10 je dizajniran da inhibira proces glikacije unutar kože.*

*tesirano in vitro

 

Rutinski koraci za negu kože protiv glikacije:

4. Hidratacija:

Dnevne kreme pomažu da se zadrži hidratacija, pomažući koži da se oseća elastično i podržano tokom celog dana. Isprobajte NIVEA Q10 power dnevnu kremu protiv bora za učvršćivanje, obogaćenu koenzimom Q10 dvostrukog dejstva, kreatinom i SPF15, da smanjite bore i sprečite ih. Kombinacija ove dnevne nege sa NIVEA Q10 serumom dvostruke akcije pojačava njegovu efikasnost na 4 parametra kože**! Ovaj dvosmerni pristup obezbeđuje da Vaša koža može da iskoristi sve prednosti NIVEA-ine ciljane tehnologije protiv bora i glikacije.

Uveče koristite NIVEA Q10 power noćnu kremu protiv bora za revitalizaciju kože kako biste intezivno nahranili kožu dok spavate. Pažljivo kreirana formula sa Q10 i kreatinom pomaže u održavanju prirodne regeneracije i procesa obnavljanja kože dok spavate, efikasno delujući na znake starenja.


**Kombinovana upotreba NIVEA Q10 seruma dvostruke akcije i NIVEA Q10 snažne dnevne kreme protiv bora za učvršćivanje SPF15 je naučno dokazano da povećava efikasnost na 4 parametra kože (regeneracija, elastičnost, hidratacija i koncentracija Q10 u koži) u odnostu na korišćenje same dnevne kreme.

Rutinski koraci za negu kože protiv glikacije:

5. Krema za sunčanje:

Zaštitite svoju kožu od UV zračenja nanošenjem kreme za sunčanje širokog spektra sa najmanje SPD30. NIVEA UV Anti-Age krema za zaštitu kože lica od sunca SPF50 pruža trenutnu visoku zaštitu od UV zračenja, dok formula Q10 hidrira i pomaže u sprečavanju pojave linija i bora izazvanih suncem.

NIVEA Q10 PROTIV GLIAKCIJE KOŽE

Novi NIVEA Q10 Dual Action serum pomaže u zaštiti kože od efekata glikacije* i pomaže u sprečavanju bora unutar epiderma. Ovaj lagani i brzo upijajući serum uključujerevolucionarni sastojak GLYCOSTOP, koji je Vaša prva linija zaštite od efekata šećera na kolagen Vaše kože i nastale bore.

Koenzim Q10 ima dvostruku svrhu: podstiče proizvodnju ćelijske energije i bori se protiv oksidativnog stresa povezanog sa glikacijom i starenjem.


*in vitro testirano

Kako tretirati glikaciju kože

JEDNOSTAVNE NAVIKE ZA OGRANIČAVANJE EFEKATA GLIKACIJE ZA SVE UZRASTE:

Dok prihvatamo ideju da je nega kože doživotno putovanje, evo jednostavnih i bezvremenskih navika koje pojedinci svih uzrasta mogu da unesu u svoju svakodnevnu rutinu kako bi smanjili efekte glikacije i unapredili opšte zdravlje kože:

 1. Imajte uravnoteženu ishranu i ostanite hidrirani:
  Vodte računa da imate uravnoteženu ishranu, sa malo šećera i bogatu oksidansima, i pijte adekvatnu količinu vode dnevno da bi Vaša koža bila hidrirana iznutra, podržavajući njenu prirodnu otpornost.
 2. Adekvatan san:
  Kvalitetan san je eliksir za podmalađivanje kože. Ciljajte na 7-9 sati sna svake noći kako biste podržali procese popravke i regeneracije kože.
 3. Kontrolisanje stresa:
  Hronični stres može doprineti glikacji iprevremenom starenju. Uključite u svoju  rutinu tehnike kontrolisanja stresa kao što su meditacija, duboko disanje ili joga.

Ove jednostavne navike, kada su utkane u Vaš svakodnevni život, doprinose holističkom pristupu nezi kože.

REZIME

Glikacija kože na prvi pogled

Razumevanje i rešavanje glikacije kože je ključno za održavanje mladalačkog izgleda kože što je više moguće. Regulisanjem unosa šećera, održavanjem hidratacije, pridržavanjem uravnotežene ishrane, zaštitom od i upotrebom anti-glikacijskih prozivoda kao što je NIVEA Q10 asortiman, pojedinci mogu da ublaže efekte glikacije. Jednostavne navike poput adekvatnog sna i kontrolisanje stresa takođe podržavaju zdravlje kože. Prihvatanje ovih praksi može pomoći u podsticanju blistave, mladalačke kože tokom godina.

Česta pitanja o glikaciji kože

Koji su vidljivi efekti glikacije na koži?

Vidljivi efekti glikacije na koži uključuju stvaranje bora, linija i gubitak čvrstoće. Koža može biti bez sjaja, a može uticati i na ukupan ten.

Kako glikacija doprinosi starenju kože?

Hemijska reakcija između šećera i kolagena ili elastina u koži može ubrzati proces starenja. Krajnji rezultat glikacije šećera poznat je kao krajnji proizvod napredne glikacije (AGEs), kada se mogu pojaviti bore i koža gubi čvrstinu i elastičnost.

Postoje li faktori načina života koji doprinose glikaciji?

Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola ili šećera i izlaganje UV zračenju povezani su sa povećanom glikacijom. Usvajanje zdravog načina života, uključujući zaštitu od sunca, usvajanje uravnotežene ishrane i izbegavanje pušenja, može doprinetu zdravlju kože.

Koje sastojke treba da tražim u proizvodima protiv starenja?

Efiaksni sastojci protiv starenja uključuju Q10, Bakučinol, hijaluronsku kiselinu, vitamin C i peptide. Ovi sastojci pomažu u smanjenju bora i podstiču elastičnost kože.

Kakvu ulogu šećer igra u starenju kože?

Prekomerni unos šećera može ubrzati glikaciju u telu. Ishrana bogata rafinisanim šećerima i ugljenim hidratima može doprineti prevremenom starenju kože.

Možete li zaustaviti glikaciju kože?

Nažalost, nije moguće zaustaviti proces glikacije, ali se može usporiti usvajanjem zdravog načina života i odgovarajućom rutinom nege kože. Nakon nedavnih napretka, in vitro testove sprovedeni na GLYCOSTOP suštinskom sastojku našeg NIVEA Q10 Dual Action seruma, pokazali su smanjenje glikacije od 68%. Kombinovanje upotrebe ovog seruma sa zaštitom od sunca i dijetalnim merama za ograničavanje potrošnje šećera pomaže u značajnoj prevenciji i smanjenju znakova starenja.