Dve devojke koje koriste Nivea proizvode

Saznajte šta je glikolna kiselina i koje su njene prednosti za kožu

Otkrijte sve što trebate znati o glikolnoj kiselini i njenim prednostima za kožu. Čitajte dalje kako biste saznali kako najbolje uključiti glikolnu kiselinu u svoju rutinu nege kože.

Šta je glikolna kiselina?

Glikolna kiselina je alfa-hidroksi kiselina (ili AHA) koja je topiva u vodi i dobija se iz biljaka i drugih prirodnih izvora kao što su voće, šećerna trska i mleko. AHA se koriste u svim vrstama kozmetičkih proizvoda kao što su sredstva za čišćenje, tonici ili pilinzi. Jedna od prednosti glikolne kiseline je ta što ima najmanju veličinu molekule od svih ostalih AHA, što znači da je koža lako apsorbira. U svom čistom obliku, glikolna kiselina je bez mirisa i boje.

Šta radi glikolna kiselina?

Glikolna kiselina može pomoći kod mnogih problema s kožom i vrlo je efikasna zbog svojih malih molekula. To je najmoćnije od svih AHA, stoga se mora koristiti oprezno jer može iritirati kožu ako se nepravilno koristi.
Šta radi glikolna kiselina?

Za šta se koristi glikolna kiselina u nezi kože?

Glikolna kiselina se najčešće koristi kao piling u nezi kože. Pomaže u čišćenju mrtvih ćelija kože kako bi se podigli svetliji slojevi kože ispod njih. Za razliku od drugih pilinga kao što su pilinzi za lice, glikolna kiselina ne zahteva grubo ribanje zbog svoje sposobnosti prodiranja u kožu.
 
 Takođe je i humektant što znači da privlači i veže vodu za ćelije kože; ovo može pomoći u borbi protiv starenja i bora jer daje puninu koži. Glikolna kiselina takođe može povećati proizvodnju kolagena, kao i hijaluronske kiseline u koži.

Šta radi glikolna kiselina?

Da li je glikolna kiselina prikladna za sve tipove kože?

Dakle, da li je glikolna kiselina prikladna za sve tipove kože? Glikolna kiselina je najefikasnija kada se koristi na normalnoj, mešovitoj i masnoj koži, međutim, ako je vaša koža osetljivija ili suva, preporučuje se oprezno korištenje ovog proizvoda.
 
 Takođe je važno napomenuti da zbog toga što glikolna kiselina efektivno ljušti gornje slojeve stare kože, vašu kožu čini osetljivijom na spoljne sile kao što su vremenske prilike. Ako postoji opasnost od jakih UV zraka, važno je paziti na mlade slojeve kože kada je izložena suncu, kao i svim ostalim teškim vremenskim uslovima

Šta radi glikolna kiselina?

Prednosti glikolne kiseline

Zbog prethodno spomenutih svojstava glikolna kiselina ima mnoge pogodnosti za kožu ako se efikasno koristi:

1. Akne

Zbog efekta pilinga glikolna kiselina može pomoći u smanjenju izbijanja akni. Piling kože dovodi do manjeg skupljanja prljavštine jer čisti pore kroz proces ljuštenja što dovodi do manjeg broja bubuljica. Glikolna kiselina takođe može pomoći koži sklonoj aknama stvaranjem kožne barijere koja zadržava vlagu umesto da isušuje kožu, što je vrlo uobičajeno za proizvode protiv akni.

2. Hiperpigmentacije i oštećenja od sunca

Glikolna kiselina je efikasno rešenje za hiperpigmentaciju, opekotine od sunca i melazmu, a sve je to uzrokovano štetnim izlaganjem UV zracima. Glikolna kiselina bogata je antioksidantima koji pomažu u isceljivanu UV oštećenja i posvetljuju tamne mrlje. To je zbog njenih svojstava pilinga zahvaljujući kojem skida stare oštećene ćelije kože kako bi se otkrila mladalačka koža ispod.

3. Smanjite bore

Ova impresivna svojstva pilinga pomažu da se smanji pojava finih linija i bora, ali važno je napomenuti da se time ne rešavate bora. Glikolna kiselina takođe povećava proizvodnju kolagena koji pomaže u smanjenju pojave finih linija i bora.

4. Urasle dlačice

Kako se urasle dlake stvaraju kada dlaka ne može prodreti na površinu kože, piling kože pomaže da dlačice izađu na površinu jer uklanja taj površinski sloj mrtve kože. Tome se dodatno može pomoći ispiranjem kože od prljavštine i ulja.


Glikolna kiselina i retinol

Budući da se i glikolna kiselina i retinol smatraju kao dva najvažnija sastojka kada je reč o usporavanju znakova starenja, često se postavlja pitanje možete li koristiti glikolnu kiselinu s retinolom kako biste dobili sve prednosti. Ukratko, da, možete, ali ne istovremeno, ovo je prilično ekstremno rešenje za negu kože koje može dovesti do razdražene kože. Trebali biste početi s upotrebom glikolne kiseline jednom nedeljno.
 
 Kako NIVEA brine za negu vaše kože, važno je još jednom napomenuti da se glikolna kiselina za kožu ne sme koristiti istovremeno s drugim rešenjima kao što su retinol ili vitamin A. Ako planirate koristiti oba, činite to naizmenično, takođe se posavetujte sa svojim dermatologom pre nego što to učinite.

žena proverava svoju kožu

Kako koristiti glikolnu kiselinu i dodati je svojoj rutini nege kože:

Trebali biste početi s proizvodom glikolne kiseline sa 10% ili manje koncentracije. Sve prekomerno može izazvati jaku iritaciju vaše kože; sve preko 20% ne preporučuje se da koristite kod kuće.
Kako koristiti glikolnu kiselinu i dodati je svojoj rutini nege kože:

Kako koristiti glikolnu kiselinu

Pre nanošenja glikolne kiseline morate osigurati da vaša koža nema otvorenih posekotina ili rana. Započnite pranjem lica blagim sredstvom za čišćenje ili tonikom kako biste uklonili svu masnoću ili ulja i nanesite rešenje glikolne kiseline na vatu. Nežno nanesite rešenje na lice i izbegavajte osetljiva područja poput očiju, nozdrva ili usana. Ako ustanovite da glikolna kiselina loše reaguje u dodiru s vašom kožom ili se izlije na neko od spomenutih osetljivih područja, trebali biste zahvaćeno područje namazati običnim fiziološkim rastvorom. Očekivana reakcija je da će nakon 3-5 minuta naneseno područje pocrveneti. Tretirano područje trebate isprati vodom ili neutralizirajućim rastvorom na krpi.

Kako koristiti glikolnu kiselinu i dodati je svojoj rutini nege kože

Kada koristiti glikolnu kiselinu

Nanesite glikolnu kiselinu pre odlaska u krevet ako je moguće jer glikolna kiselina povećava osetljivost kože na sunčevu svetlost. Noćna primena će vam dati vremena da vaša koža zaceli preko noći. Ako to nije moguće, trebali biste poduzeti mere opreza sa SPF hidratantnom kremom kada ste napolju, bez obzira na vremenske prilike.

Kako koristiti glikolnu kiselinu i dodati je svojoj rutini nege kože

Koliko često koristiti glikolnu kiselinu

Ako želite iskoristiti benefite glikolne kiseline, NIVEA preporučuje da razmotrite neke od ovih saveta o tome kako je najbolje uključiti u svoju rutinu nege kože. Zbog snage glikolne kiseline, morate početi polako kada je dodajete svojoj rutini. NIVEA preporučuje korišćenje male količine jednom nedeljno za početak. Ako vaša koža dobro reaguje na ovaj rastvor, možete ga koristiti redovnije.

NIVEA nudi proizvod koji iskorištava prednosti glikolne kiseline, a to je Derma Skin Clear Chemical Exfoliator, koji koristi prednosti glikolne kiseline, salicilne kiseline i niacinamida.

 Kao što NIVEA brine o nezi vaše kože, važno je još jednom napomenuti da se glikolna kiselina za kožu ne sme koristiti istovremeno s drugim rešenjima kao što su retinol ili vitamin A. Ako planirate koristiti oba, činite to naizmenično, takođe se posavetujte sa svojim dermatologom pre nego što to učinite.