Žena sa đumbirom i kovrdžavom kosom

Šta je SPF?: Koliko dugo traje i koji SPF vam je potreban?

SPF je neophodan za zaštitu vaše kože od UV zraka u svakodnevnom životu. Otkrijte kako SPF deluje, šta znače brojevi faktora, koji da koristite i kako da primenite.

ŠTA JE SPF I ŠTA ZNAČI?

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca (Sun Protection Factor), što pokazuje koji vremenski period krema za sunčanje štiti vašu kožu od UV zraka. Što je SPF veći, duže će trajati zaštita. Naučite sve što treba da znate o SPF-u, uključujući koliko dugo faktor 50 traje, kako funkcioniše i koji broj najbolje odgovara vašoj koži.

Šta znači SPF broj?

SPF broj vam govori koji vremenski period je potreban da izgorite na suncu nakon nanošenja, u odnosu na to da SPF uopšte ne nanosite. Na primer: ako možete da provedete 10 minuta na suncu bez opekotina, losion SPF10 će pomnožiti ovo ""vreme samozaštite"" za 10 na 100 minuta.

Ali imajte na umu da je ovo samo aproksimacija jer vam možda neće trebati toliko dugo da izgorite na suncu u zavisnosti od sezone, vremena ili čak vaše geografske lokacije.

Kako SPF deluje?

Aktivni sastojci u kremama za sunčanje štite kožu reflektujući ili apsorbujući UV zrake, sprečavajući oštećenja izazvana suncem. Fizičke (AKA mineralne) kreme za sunčanje rade tako da reflektuju UV svetlost, dok je hemijske kreme za sunčanje apsorbuju. Količina filtriranih UV zraka zavisi od nivoa SPF-a koji nanosite:

SPF15 blokira 93% UVB zraka
SPF30 blokira 96,7% UVB zraka
SPF30 blokira 98% UVB zraka
SPF100 blokira 99% UVB zraka

UVB zraci se nikada ne mogu potpuno filtrirati, zbog čega je važno ponovo naneti SPF zaštitu najmanje svaka 2 sata.

Afro kosa žena nanosi Nivea SPF kremu

KOJI SPF TREBA DA KORISTITE?

Snaga SPF-a u vašem losionu treba da bude najmanje 30 i bira se u zavisnosti od vašeg tipa kože, procesa nanošenja i vaših planova za dan. 
Žena nanosi Nivea SPF sprej

Odabir pravog SPF-a za vaš tip kože

Za razliku od onoga što možda mislimo, procenat melanina prisutan u vašoj koži, koji čini vašu boju kože tamnijom, ne utiče na nivo SPF-a koji vam je potreban. Tamniju kožu i dalje treba zaštiti od štetnih zraka, sa najmanje SPF30. Međutim, kada imate svetliju boju kože, trebalo bi češće da nanosite kremu za sunčanje, jer melanin u vašoj koži možda neće dugo odoleti suncu. 

Minimalni nivo SPF-a preporučen za svaki tip kože tokom sunčanog dana je:
Suva koža: koristite SPF30
Osetljiva koža: SPF50 jer je koža podložna oštećenjima, faktor 50 će obezbediti jaču zaštitu
Zrela koa: takođe koristite SPF50 iz različitih razloga kao i osetljiva koža, koža postaje krhka sa godinama

Ono što treba da zapamtite o SPF broju je: što je veći, to je vaša koža duže i bolje zaštićena od UV zraka. Ako imate problematičnu kožu i niste sigurni u vezi sa zaštitinim faktorom koji treba da osite, savetujemo vam da razgovarate sa svojim lekarom.

 

Da li da izaberete SPF50 ili 30? Koja je razlika?

SPF50 pruža približno 98% zaštite od UVB zraka, za razliku od približno 96,7% koje obezbeđuje SPF30. Nivoi zaštite iznad SPF50 pružaju samo neznatno dodatnu pokrivenost i nijedan nivo SPF zaštite ne može da pruži 100% zaštitu. U većini situacija SPF30 je adekvatna zaštita, pod uslovom da se pravilno primenjuje - SPF50 ostaje sigurnija opcija za sprečavanje oštećenja izazvanih suncem.


KAKO NANOSITI SPF

Pre svega, celo telo će morati da bude pokriveno kremom za sunčanje. Nepravilno nanošenje čak i losiona za sunčanje sa najvećim faktorom će ostaviti delove vaše kože izložene opasnim UV zracima sunca. Kada na odgovarajući način primenjujete SPF, trebalo bi da potpuno pokrijete sve nepokrivene delove i ponovo nanosite onoliko često koliko je potrebno da biste održali bezbednu količinu UV zaštite.

Za mlađe od 3 godine: Koristite najmanje 5 do 10ml kreme za sunčanje, ali bebe držite sve vreme u hladu i dalje od direktne sunčeve svetlnosti.
Deci (3 - 5 godina) je potrebno najmanje 10 -15ml
Deci (5 -10 godina) je potrebno najmanje 15 - 20ml
Za potpunu primenu na telu, odraslima je potrebno najmanje 30ml.

Da biste pravilno primenili SPF na lice, nanesite ga kao poslednji korak u rutini nege kože i pokrijte područje grudi i vrata. NIVEA preporučuje nanošenje kreme za sunčanje 20 - 30 minuta pre nego što se izložite suncu jer će vašoj koži biti potrebno vreme da apsorbuje SPF.

žena nanosi Nivea kremu za zaštitu od sunca na svog sina

KOLIKO DUGO TRAJE SPF50 I KOLIKO ČESTO TREBA DA GA PONOVO NANOSITE?

Nivea Sun Protect 30 SPF

SPF50 bi trebalo da vas štiti 50 puta duže nego što bi vaša koža bila u stanju da se prirodno zaštiti. Međutim, zapamtite da što je niži SPF i duži vremenski period nanošenja, to će manje UVB zraka biti filtrirano, tako da se preporučuje ponovna aplikacija svaka dva sata.

Trebalo bi češće da nanosite SPF ako plivate ili se bavite sportom - jer znoj i voda mogu brže da iscrpe njegovu zaštitu. Posedovanje putne kreme za sunčanje sa SPF 30 ili 50 može biti zgodan način da osigurate da vaša zaštita bude obnavljanja tokom celog dana.

KOJI SPF JE ZA LICE?

SPF 50 će vam pružiti najbolju zaštitu, ali niži nivoi su takođe prikladni pod uslovom da se pravilno primenjuju i da ih držite tokom celog dana.

Oštećenja izazvana suncem jedan su od glavnih uzroka preranog starenja, a zaštita vaše kože od sunčevih zraka može pomoći u održavanju mladalačkog tena. Iako je starenje lep proces, oštećenja od sunca treba izbegavati.

Vaše lice je jedan od najizloženijih delova tela, stoga se preporučuje svakodnevna upotreba SPF-a kako biste ga zaštitili. Korišćenje kreme za lice koja sadrži SPF jedan je od najboljih načina da to uradite, jer svaki dan, posebno kada je oblačno, lako je zaboraviti ovaj poslednji korak u rutini nege kože.

NIVEA hidratantne kreme sa SPF-om lako se mogu uvesti u vašu rutinu nege kože. Sve su pažljivo kreirane sa hranjivim sastojcima kako bi zadovoljile svakodnevne potrebe kože, dok istovremeno pružaju dodatnu SPF zaštitu: od osvežavajućih dnevnih krema, toniranih krema, do krema protiv bora, a sve vas štite od UV zraka.

Žena drži Nivea Cellular kremu za lice

ZAŠTITIE KOŽU OD SUNCA DOK JE ODRŽAVATE HIDRIRANOM

Žena sa kovrdžavom kosom drži Nivea Protect and Moisture SPF kremu

Ako želite da svojoj koži pružite najveću zaštitu od UV zraka, otkrijte NIVEA SUN Protect&Moisture Ultra Sun Krema Za Zaštitu Od Sunca SPF 50+. Obogaćen vitaminom E, antioksidans štiti i jača barijeru vaše kože, istovremeno pružajući vlažnost 48h. Održiva formula je dizajnirana da bude otporna na znoj i da se ne lepi što vam omogućava da uživate napolju bez brige o oštećenju od sunca.

Pažljivo formulisan da vašem licu pruži trenutnu i pouzdanu zaštitu, NIVEA SUN UV Face Specialist Triple Protect Fluid SPF 50+ apsorbovaće se  u vašoj koži brže za brže delovanje, bez osećaja masnoće, pogodan ispod šminke. Ova krema za sunčanje za vaše lice zaštitiće vašu kožu od: UV zraka, zagađenja i plave svetlosti.

Naš kompletan asortiman NIVEA krema za sunčanje je razvijen i testiran od strane stručnjaka za pouzdano efikasnu zaštitu, dok sadrži dodatne hranjive sastojke koji neguju vašu kožu.


ВИШЕ ПРОИЗВОДА ЗА ЗАШТИТУ И ВЛАГУ