Saveti za negu i čišćenje beba

Najvažniji saveti za održavanje čistoće bebe. Čišćenje i kupanje su veoma važni za negu bebe. Da biste i vi i beba uživali u tome, treba da budete temeljni i nežni.

Nega beba: zašto je kupanje važno

Kupanje je divna prilika da pružite bebi svu negu koja joj je potrebna.

Vreme je za kupanje bebe!

Kupanje je posebna prilika za zbližavanje mame i bebe. Pošto ćete bebu uglavnom kupati uveče, to je i sjajna prilika da se zajedno opustite i uživate u trenucima bliskosti. Sada je i najbolji trenutak da očistite bebu od glave do pete i pružite joj najbolju moguću negu.

Kada kupujete proizvode za bebe putem interneta, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. Koža beba je osetljivija nego koža odraslih i važno je da proizvodi koje odaberete ne uzrokuju iritacije. Preporučuje se da prvih nekoliko dana koristite nekoliko kapi ulja za bebe umesto losiona za pranje.

Koliko dugo treba da traje kupanje?

Preporučuje se da sa prvim kupanjem sačekate dok bebi ne otpadne pupčani patrljak. Temperatura vode treba da bude oko 37°C. Ako beba uživa, neka bude u vodi još 5 minuta. Međutim, kupanje ne treba da traje predugo jer voda može da isuši bebinu kožu.

Saveti za pravilno kupanje bebe

  • Proverite temperaturu vode na zglobu ili laktu pre nego što spustite bebu u kadicu.
  • Nikada ne ostavljajte bebu samu u vodi – ni na sekundu.
  • Mekim peškirom nežno tapkajte bebinu kožu da biste je osušili – bebi će prijati toplina peškira koji ste pre toga zagrejali.
  • Proverite da li ste pripremili čistu odeću ili pidžamu kako beba ne bi nazebla.

Da li je neophodno da kupate bebu svakog dana?

Suprotno popularnom mišljenju, nije potrebno da kupate bebu svakog dana. Uglavnom je dovoljno da okupate bebu dva ili tri puta nedeljno kako bi ona bila čista i sveže mirisala, ali je važno da je dobro očistite kada menjate pelene i posle hranjenja.

Hidratacija posle kupanja – zašto je važna?

Koža vaše bebe je najmekša posle kupanja. Tada je najbolje vreme da nanesete hidratantni proizvod jer će bebina koža upiti najviše vlage. Hidratacija ja naročito važna ako ste premetili da je koža vaše bebe suva ili se pojavio ekcem. A dok hidrirate bebinu kožu, zašto je ne biste i izmasirali uz malo ulja za bebe? Masaža je sjajna prilika da se majka i beba zbliže i sjajno deluje na kožu.

Odaberite losion koji je formulisan za osetljivu kožu bebe kao što je *NIVEA Baby Pure and Sensitive mleko za telo*. Formulacija sa ši puterom bez parabena, alkohola i veštačkih boja pruža intenzivnu hidrataciju pa možete biti sigurni da ste odabrali pravi proizvod za svoju bebu.
Hidratacija nije važna samo uveče posle kupanja – nanesite kremu i ujutru da biste pripremili bebu za igranje na otvorenom ili druge zabavne aktivnosti koje ste isplanirali.

Nega beba: kako da održavate čistoću vaše bebe

Kada čistite bebu, važno je da ne preskočite male delove kao što su nokti, nos i kapci.

Čišćenje nosa i nežnih kapaka

Sluzokoža nosa i područje oko kapaka mogu da budu veoma osetljivi i potrebna im je posebna nega. Upotrebite fiziološki rastvor da biste očistili bebine osetljive sluznice nosa. Njime možete očistiti i spoljašnjost kapka. Ovaj proizvod, koji čisti i hidrira kožu, omogućava bebi da lakše diše i uklanja nečistoće sa kapaka.

Čista guza, srećna beba!

Ako kupate bebu dva ili tri puta nedeljno, važno je da njena guza bude uvek čista. Ako se na koži pojavi crvenilo ili upala, probajte *NIVEA Baby kremu za zaštitu od ojeda* kako biste umirili kožu. On ima specijalan kompleks koji je otporan na vlagu kako bi koža ispod pelena bila suva.

Pet delova koje često zaboravimo

  • Pupak
  • Deo iza ušiju
  • Koža između prstića (na rukama i nogama)
  • Tabani i pete
  • Laktovi i kolena

Pravilno brisanje bebe

Beba se brzo ohladi posle kupanja, pa je važno da je umotate u mekan peškir koji ste pre toga zagrejali. Nežno tapkajte kožu jer je osetljiva pa biste trljanjem mogli da je iritirate. Obratite posebnu pažnju na prevoje koji treba da budu potpuno suvi.

Kako da očistite bebine noktiće

Iznenadićete se koliko prljavštine može da se nakupi ispod noktiju na bebinim prstićima i zato je važno da ih redovno čistite. Meku četkicu za zube pokvasite toplom vodom kako biste nežno uklonili sve nečistoće. Redovno skraćujte noktiće kako biste sprečili naslage prljavštine.