SAVETI ZA ZATEGNUTE I LEPE NOGE

U TOP FORMI, SVILENKASTO GLATKE I MEKANE NA DODIR. Želite lepe, zategnute noge? Sa pravom kombinacijom vežbi, nege kože i zdrave ishrane to nije problem.

NEGOVANE I U FORMI: OSNOVE ZA LEPE NOGE

Od sporta preko nege kože do visoko energetske hrane – ima mnogo toga što možete da učinite za lepe noge. Pomoći ćemo vam u tome sa našim savetima za lepotu.

Kako da dođem do zategnute kože i lepih nogu?

Šta čini lepe noge leži u oku posmatrača. Mada u najvećem delu geni odlučuju o tome koliko je zategnuto vezivno tkivo i da li će se ponegde pojaviti neravnine. Ali svako može aktivno da utiče na to koliko sportski noge izgledaju, koliko je dobar osećaj kože na dodir i da li deluje negovano.  
Plan za noge u 4 tačke  
Ako želite lepe noge ili da poboljšate izgled kože, nabolji savet je kombinacija fitnesa, nege kože, tretmana za poboljšanje cirkulacije i zdrave ishrane.  

Fitnes, nega, ishrana: to je dobro za kožu celog tela

Od zdravog stila života koristi nemaju samo noge. Umerena ishrana, redovno kretanje i nega tela pozitivno utiču na kožu celog tela i na celokupno zdravlje.

NOGE U NAJBOLJOJ FORMI: OSTANITE U POKRETU

Ko želi dugoročno da ima lepe noge ne može da izbegne malo fitnesa. Treniranje nogu je najefikasnije sredstvo za jačanje vezivnog tkiva i ravnomernu kožu. Kretanje održava formu nogu, podstiče cirkulaciju i može da pomogne u ublažavanju celulita.

6 fitnes saveta za lepe, vitke noge

1. Idealne vrste sportova za lepe noge

Dva puta nedeljno 30 minuta treninga izdržljivosti kao džoging, vožnja bicikla ili plivanje podstiče sagorevanje masti i trenira noge. Nordijsko hodanje je kao blaga varijanta posebno pogodna za početnike.

6 fitnes saveta za lepe, vitke noge

2. Stvar je u kombinovanju: izdržljivost i snaga

Sa kombinacijom treninga izdržljivosti i snage (2-3 puta nedeljno) vežbanjem uklanjate masne jastučiće, definišete noge i jačate vezivno tkivo. Razlog je sledeći: mišići troše više energije, čime se podstiče sagorevanje masti.

6 fitnes saveta za lepe, vitke noge

3. Perfektno u toku leta: hodanje kroz vodu

Pritisak vode kod hodanja kroz vodu deluje kao masaža na kožu i kretanje protiv otpora vode jača mišiće. Potražite na plaži mesto na kome vam voda dolazi barem do listova i hodajte krupnim koracima – ujedno mašite rukama.

6 fitnes saveta za lepe, vitke noge

4. Klasika: stomak, noge, zadnjica

Trening stomaka, nogu i zadnjice je zapravo usmeren na muskulaturu celog tela i tako omogućava i zatezanje zadnjice. Ali pošto se kod skoro svih vežbi opterećuju noge, taj program je od koristi i za muskulaturu nogu – pre svega butina.

6 fitnes saveta za lepe, vitke noge

5. Dosta kretanja čini noge lepim

Ne mora odmah da bude trenažni program za preznojavanje: bilo da više volite da se penjete stepenicama ili da jednostavno biciklom odete na posao – integrišite kretanje u vašu svakodnevicu. Celo telo od toga ima koristi. Savet: ustanite s vremena na vreme i dok radite i razmrdajte noge.

6 fitnes saveta za lepe, vitke noge

6. Zategnuti listovi – usputna vežbica

Koristite svaku priliku da trenirate noge. Stanite na vrhove prstiju, zadržite kratko, pa se ponovo polako spustite. Nakon toga podignite prednju nogu što je moguće više i ponovo spustite. Ova vežba oblikuje listove i jača vene.

Mini-trening: 3 jednostavne vežbe za lepe noge

1. Čučnjevi

Stanite u raskorak širine kukova, zategnite stomak. Savijte noge i spustite zadnjicu, pete pri tome ostaju na podu. Kolena ne treba da prelaze preko vrhova prstiju. Kratko zadržite položaj (odbrojati do 2) i polako se ponovo uspravite – i sve to još jednom. 3 serije sa 10 ponavljanja.

Mini-trening: 3 jednostavne vežbe za lepe noge

2. Odnoženje

Lezite bočno na pod, podignite gornji deo tela i naslonite se na podlakticu. Gornju nogu ispružite, podignite i držati podignuto 10 sekundi. Nakon toga spustite, ali ne do kraja. 12 do 15 ponavljanja, nakon toga promenite stranu. 6 serija ukupno.

Mini-trening: 3 jednostavne vežbe za lepe noge

3. Most

Lezite na leđa i noge uspravite u širini kukova. Ruke postavite pored tela, podići karlicu tako da butine i trup čine jednu liniju, zategnite zadnjicu. Prilikom izdisaja kolena polako raširite, a prilikom udisaja ponovo spojite. Vežbu ponovite 20 puta.

NEGOVANE & BEZ DLAČICA: SAVETI ZA NOGE NEŽNE NA DODIR

I istrenirane, duge noge izgledaju perfektno tek kada su pravilno negovane. Predstavljamo vam idealnu rutinu za noge koje izgledaju čvrsto i različite metode za uklanjanje dlačica.

4 saveta za negu za lepe noge

 1. Jednom nedeljno trebalo biste nogama da priuštite piling. Time uklanjate mrtve ćelije kože i efikasno predupređujete urastanje dlačica. Mala masaža sa česticama za piling uz to podstiče cirkulaciju i tako doprinosi blistavom izgledu kože. Najbolje je to što uz malo sastojaka iz kuhinje – so i kokosovo ulje – možete sasvim jednostavno i sami da napravite piling za telo.
 2. Kreme i losioni su važni za hidrataciju kože. Za brzu i efikasnu negu preporučljiva su i ulja za telo – perfektno, ako leti želite da istaknete noge. Postoje i specijalni proizvodi koji u kombinaciji sa zdravim stilom života mogu da smanje vidljivost celulita. Posebno je važno svakodnevno nanošenje krema zimi, posebno ako ste skloni suvoj koži nogu.
 3. Preplanule noge izgledaju lepo, ali prilikom sunčanja ipak ne bi trebalo da zanemarite proizvode za zaštitu od sunca, kako biste zaštitili kožu od opekotina i dugoročnih zdravstvenih oštećenja.
 4. Glatke noge su posebno negovane i nežne na dodir. Postoji mnogo različitih metoda za uklanjanje dlačica – pronađite onaj koji vama najviše odgovara

5 metoda za uklanjanje dlačica za glatku kožu

1. Brijanje nogu

Vlažno brijanje je posebno brzo i nije komplikovano. Spada u najomiljenije metode za uklanjanje dlačica, jer ne štipa i ne čupa. Za svilenkasto gladak rezultat najbolje bi bilo da svakodnevno uklanjate dlačice brijačem.

5 metoda za uklanjanje dlačica za glatku kožu

2. Uklanjanje dlačica sa epilatorom

Mnogo malih pinceta istovremeno izvlači dlačice iz kože – to je u suštini ono što se događa prilikom epilacije. Prednost te metode je da se dlačice uklanjaju direktno iz korena, pa tako noge ostaju glatke i do dve nedelje.

5 metoda za uklanjanje dlačica za glatku kožu

3. Uklanjanje dlačica sa kremom

Kreme za depilaciju pomoću sastojaka razlažu dlačice koje se onda jednostavno skidaju špatulicom. Međutim, nakon 2 do 3 dana je potrebno ponavljanje. I oprez: ovu metodu ne podnose svi podjednako dobro.

5 metoda za uklanjanje dlačica za glatku kožu

4. Uklanjanje dlačica voskom

Uklanjanje dlačica hladnim ili toplim voskom nedeljama pruža glatke, lepe noge. To čini ovu metodu posebno dugotrajna, ali i malo bolnom. Korišćenje voska zahteva nešto uvežbanosti i vremena.

5 metoda za uklanjanje dlačica za glatku kožu

5. Uklanjanje dlačica šećernom pastom

Dlačice ukloniti šećerom? Kod korišćenja šećera „šugaring“ kao i kod voska dlačice se zajedno sa korenom izvlače iz kože, samo nežnije i uglavnom bezbolno. Uzgred: šećernu pastu možete sa par poteza da napravite i kod kuće.

OSVEŽENJE ZA NOGE: PODSTAĆI CIRKULACIJU

Masaže i naizmenična tuširanja stimulišu cirkulaciju. To u kratkom roku pruža svež izgled kože, poboljšava regeneraciju kože, jača vene i predupređuje celulit.

Saveti za bolju cirkulaciju

 • Masaže nogu, n. pr. čupkajućim pokretima, imaju potkrepljujući učinak koji pospešuje cirkulaciju i doprinose ujednačenom izgledu kože. Podjednako dobro: četkom za telo ili lufa sunđerom trljati i masirati kožu.        
  Ovako treba: počnite najbolje kod nogu i polako kružnim pokretima idite ka gore. Kod masaže izostavite osetljiva mesta kao što je bikini zona. 
 • Redovna naizmenična tuširanja su jednostavna metoda za lepe noge. Promena od toplog ka hladnom i obrnuto podstiče prokrvljenost i pokreće cirkulaciju. Koža posle toga izgleda ružičastije i svežije. Pozitivan sporedni efekat: jača se imuno sistem.    
  Savet: tuširajte noge bar 3 minuta naizmenično toplo i hladno. Počnite naizmenično tuširanje uvek toplom vodom i završite hladnim pljuskom.      

 • Često hodanje bosim nogama posebno podstiče cirkulaciju u tabanima, dok istovremeno jača mišiće, tetive, zglobove i vene – divan sporedni trening za lepe letnje noge.

Ceo dan na nogama? Noge gore!

Kod letnjih vrućina noge brzo otežaju i otiču, jer se krv u njima nagomilava. Šta pomaže: noge gore i opuštanje! Lezite na leđa na pod ili krevet i oduprite pete o zid. To rasterećuje vene i otoci splašnjavaju.

SAVETI ZA ISHRANU ZA LEPE NOGE

Ono što jedemo ima velik uticaj na naše telo i izgled naše kože: raznovrsna, odmerena ishrana u kombinaciji sa sportom i negom čini osnovu lepih nogu. Obogatite svoj jelovnik, uživajte u raznolikosti namirnica i obratite pažnju na unos tečnosti.

5 saveta za zdravu ishranu koja prija nogama

1. Ukusno i sveže: voće i povrće

Antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću mogu pozitivno da utiču na izgled kože. Tako je na primer vitamin C unet kroz ishranu važan faktor za proizvodnju kolagena. Bogati ovom vitalnom supstancom su n. pr. agrumi, spanać, paprike i bobičasto voće.

5 saveta za zdravu ishranu koja prija nogama

2. Više belančevina u jelovniku

Usmerite se na jela kao što je junetina, losos, jaja, sir, mahunarke i koštunjavo voće. Ona pružaju bogate mineralne tvari, vitamine i belančevine. Proteini vas zasićuju, pa su idealan partner za dijetu. Sem toga mogu pozitivno da utiču na čvrstoću kože i da pomognu u građenju mišića.

5 saveta za zdravu ishranu koja prija nogama

3. Da li unosite dovoljno tečnosti?

Tečnost održava vlažnost kože, pomaže organizmu da izbaci otrovne materije i štiti ćelije. Pijte oko 1,5 litara tečnosti dnevno. I ne mora uvek da bude čista voda. Dijetalni napici kao čajevi, sokovi sa kiselom vodom ili takozvana infuzirana voda su takođe idealni za gašenje žeđi.

5 saveta za zdravu ishranu koja prija nogama

4. Umereno: transmasti i šećer

Ne morate sve delikatese da izbrišete iz jelovnika. Ali pokušajte da nešto smanjite kobasice, buter, čips i slatkiše. Jer: nezdrave masti podižu nivo holesterola. Šećer negativno utiče na nivo šećera u krvi i može da ubrza starenje kože.

5 saveta za zdravu ishranu koja prija nogama

5. Manje soli

Previsok unos soli može da podigne krvni pritisak i da podstakne akumulaciju vode u tkivu. Zdrava alternativa za obožavaoce intenzivnog ukusa: začinjavajte kad sami kuvate svežim začinskim biljem, kaprom, kurkumom ili paprikom.