група младих жена

Kako ukloniti strije: uzroci, vrste, prevencija

Šta su strije i šta ih uzrokuje? Saznajte više o njima i nezi koju možete preduzeti kako biste smanjili njihov izgled.

ŠTA SU STRIJE

Strije se pojavljuju kada se koža rasteže ili skuplja u kratkom vremenskom periodu i potpuno su normalne i bezopasne. Ovo brzo širenje ili stezanje kože dovodi do narušavanja kolagenskih i elastinskih vlakana koja održavaju integritet kože. Strije počinju da se formiraju kada koža počne da zarasta nakon ovih iznenadnih promena. Strije se mogu pojaviti na područjima kao što su stomak, grudi, bokovi, zadnjica i butine. Kao i svaki drugi ožiljak, strije su trajne, ali postoje načini da se njihov izgled umanji kroz razne tretmane, kreme i losione.

ŠTA UZROKUJE STRIJE?

Osnovni uzrok strija je brzo širenje ili stezanje kože. Njihova pojava može biti češća tokom perioda brzog rasta tela kada koža ne može da isprati tempo. Evo najčešćih faktora koji mogu izazvati ili doprineti formiranju strija:
жена која користи Нивеа Луминоус Боди Оил Серум
 1. Nizak nivo ili problemi sa strukturom kolagena
  Kolagen pomaže u održavanju elastičnosti kože i podstiče zarastanje - njegov nedostatak ili anomalija u njegovoj strukturi mogu dovesti do stvaranja uočljivih strija tokom rastezanja kože.
 2. Brz rast tokom puberteta 
  Strije će se verovatno pojaviti u pubertetu jer je ovo period brzog rasta tela, a koža možda neće pratiti tempo. Ovo je normalan proces i ovi tragovi mogu izbledeti sa godinama.
 3. Tokom trudnoće 
  Promene u Vašem telu i hormoni uzrokuju rastezanje Vaše kože, slabeći njena vlakna. Iako ovi tragovi mogu izbledeti dok gubite težinu nakon porođaja, oni i dalje mogu ostati primetni.
 4. Brzi rast mišića
  Strastveni posetioci teretane, sportisti ili bodibilderi mogu primetiti strije ako prebrzo dobiju mišićnu masu, jer koža možda neće moći da isprati rast mišića.
 5. Genetika
  Iako ne postoji specifičan gen koji će uzrokovati strije, kombinacija gena kontroliše kolagen, elastičnost kože i druge aspekte zdravlja kože koji mogu dovesti do formiranja strija u slučaju anomalije.
 6. Brze promene težine
  Brze promene težine vrše pritisak na vlakna kože, što zauzvrat izaziva pojavu strija.
 7. Sport i način života
  Intezivni pokreti u sportu ponekad mogu doprineti nastanku strija. To je zbog stresa koji utiče na kožu tokom aktivnosti, brzog rastezanja i skupljanja kožnih vlakana.

 

2 GLAVNE VRSTE STRIJE

Strije se mogu klasifikovati prema fazi formiranja i boji

1. Nezrele strije

Ove strije se nazivaju nezrelim jer se pojavljuju na početku procesa formiranja strija. Obično su ružičaste, crvene ili ljubičaste boje (Striae Rubrae) kod ljudi svetle puti, ali mogu poprimiti tamniji ili čak crn izgled (Striae Nigra) kod tamnoputih ljudi. Njihova crvena ili tamna boja rezultat je upale uzrokovane oštećenjem elastičnih vlakana pri širenju kože. Ova faza strija je generalno najbolje vreme za lečenje jer su na početku procesa stvaranja ožiljaka. Boja crnih ili tamnih strija (Striae Nigra) povezana je sa prisustvom većih koncentracija melanina. Iako njihova boja može da izbledi tokom vremena,  upotreba ciljanih kozmetičkih tretmana takođe može smanjiti njihov izgled.

2. Zrele strije

Bele strije, ili svetlije od kože (Striae Albae) su jednostavno starije, izbledele verzije crvenih ili tamnih strija i veoma su česte. Bele ili svetle strije može biti teže smanjiti nego crvene ili tamne, jer je proces stvaranja ožiljaka već napredovao. Iako mogu biti trajne, moguće je izbledeti njihov izgled tokom vremena i kroz odgovarajuću, doslednu negu kože.

Postoje i druge klasifikacije strija koje nisu detaljno opisane u ovom članku.

KO IMA STRIJE?

млада жена која користи Нивеа Луминоус анти стрије

Iako su često povezane sa trudnoćom, strije mogu uticati na svakoga tokom perioda brzog rasta ili promene težine. Ovo uključuje:

 • Tinejdžere: Tokom puberteta zbog brzog rasta i razvoja.

 • Muškarce: Tokom puberteta, usled dobijanja težine ili intenzivnog rasta mišića od bodibildinga. 

 • Žene: Tokom puberteta, usled debljanja, bodibildinga, a najčešće usled trudnoće (pogađa 50-90% žena).

 

STRIJE OD TRUDNOĆE

Strije su veoma česte tokom trudnoće, obično se formiraju na stomaku, grudima, butinama i bokovima. To se dešava usled dva ključna razloga:

 • Brzo rastezanje: Koža se značajno rasteže da bi se prilagodila rastućem stomaku, grudima i drugim delovima tela.

 • Hormoni poput estrogena i relaksina mogu oslabiti kolagenska i elastinska vlakna u koži, čineći ih sklonijim kidanju, što dovodi do strija. Iako ne postoji način da se u potpunosti spreče strije, postoji nekoliko načina koji bi mogli pomoći tokom trudnoće i dalje.

KAKO POMOĆI U PREVENCIJI STIRJA?

Teško je potpuno sprečiti pojavu strija. Iako većina metoda prevencije nije naučno dokazana, one mogu pomoći da Vaša koža bude u dobrom stanju.
 1. Pijte dovoljno vode
  Osobe koje nisu dovoljno hidrirane podložnije su strijama u odnosu na osobe koje imaju uravnožen unos vode. Adekvatna konzumacija vode može pomoći u održavanju elastičnosti kože, smanjujući verovatnoću nastanka strija.
 2. Hranite se zdravo
  Pružite svom telu zdravu ishranu da biste održali fleksibilnost kože. Ovo je posebno važno za postizanje postepenog, zdravog povećanja telesne težine tokom trudnoće. Obavezno jedite hranu bogatu cinkom i vitaminima D,  A, C i E - svi oni igraju važnu ulogu u zdravlju kože.
 3. Redovno se hidrirajte
  Iako se raspravlja o efilasnosti hidratantnih proizvoda kao što su kreme,  losioni i ulja za smanjenje rizika od strija, oni mogu pomoći da Vaša koža ostane gipka i hidrirana. Potražite hidratantne sastojke koji su generalno bezbedni za upotrebu tokom trudnoće, kao što su Shea puter, vitamin E i hijaluronska kiselina. Tokom trudnoće preporučuje se izbegavanje retinola. Ako imate bilo kakvih nedoumica, uvek proverite deklaraciju pre upotrebe ili pitajte svoj lekara ili farmaceuta za savet.
 4. Izbegavajte prekomerne i brze fluktuacije težine
  Iako ovo nije moguće u svim okolonostima, kao što su pubertet i trudnoća, možda ćete imati veću kontrolu nad ovim ako doživljavate brze promene težine zbog izbora načina života. Ako želite da se ugojite ili smršate, trebalo bi to da radite postepeno.
флаша воде

STRIJE I SPORT

Intezivni pokreti u sportovima kao što su dizanje tegova i gimnastika ponekad mogu da izazovu strije. Ove aktivnosti stvaraju stres na koži, brzo rastežući i skupljajući Vaša vlakna.

Aktivnosti sa velikim uticajem poput trčanja i skakanja takođe mogu doprineti nastanku strija. Iako su manje uobičajene nego kod aktivnosti kao što je dizanje tegova, intenzivne kontrakcije mišića i pokreti koji se ponavljaju i dalje mogu da izazovu stres na koži, potencijalno dovodeći do strija kod nekih pojedinaca.

Ako dižete tegove i zabrinuti ste zbog strija, možete smanjiti njihovu pojavu tako što ćete postepeno povećavati mišićnu masu. Postepeni napredak se takođe odnosi na to koliko jakim tempom trenirate, pa postepeno povećavajte intezitet kako biste izbegli preopterećenje tela.

KAKO SE OTARASITI STRIJA?

Da li je moguće uklanjanje strija?

Nažalost, potpuno se rešiti strija je skoro nemoguće. Međutim, postoje određene prakse ili tretmani koje možete usvojiti kako biste smanjili njihov izgled tokom vremena.
Evo nekoliko metoda za smanjenje pojave strija:
жена која користи Нивеа светлеће уље за тело
 1. Svetlosni ili laserski tretmani
  Ovi tretmani imaju za cilj da podstaknu rast kolagena i elastina, što bi moglo da smanji vidljivost strija. Ove metode su obično usmerene na novonastale strije.

 2. Mikrodermoabrazija
  Ovaj proces uključuje pilingovanje kože sitnim kristalima, uklanjanje vrha i otkrivanje novih slojeva kože ispod strija. Ovaj metod bi mogao da poboljša izgled starih stija.

 3. Rutinska rešenja za negu kože
  Lokalne kreme mogu pomoći da se izbledi pojava strija kada se koriste redovno. Rutine za negu kože takođe mogu pomoći u održavanju nivoa kolagena i elastičnosti u koži, čuvajući njenu elastičnost.

 4. Losioni za samopotamnjivanje
  Iako ovo neće učiniti mnogo za smanjenje samih strija, nanošenje sredstva za samopotamnjivanje može pomoći da se privremeno smanji razlika u boji između strija i tona Vaše kože. Ovo bi moglo pomoći da budu manje uočljive.
Pregled činjenica

STRIJE

Uzrok: Strije se razvijaju kada se koža brzo rasteže ili skuplja, narušavajući kolagen i elastinska vlakna, kao i integritet kože.

Zajednička područja: Strije se obično pojavljuju na stomaku, grudima, butinama, rukama, ramenima i leđima.

Dodatni faktori: Brzo povećanje telesne težine, nagli rast u pubertetu, trudnoća, bodibilding, genetika i određene medicinske procedure mogu doprineti formiranju strija.

Prevencija: Ostanite hidrirani, hranite se uravnoteženo, vežbajte postepeno i koristite hidratantne proizvode kako biste smanjili pojavu strija. 

NIVEA RUTINA ZA SMANJENJE STRIJA

Kao što je gore pomenuto, ne postoji način da se u potpunosti uklone strije - međutim, postoje načini da se njihov izgled izbledi. Jedan od najpristupačnijih koraka je fokusiranje na posvećenju rutinu nege kože:
млада Азијка која користи Нивеа светлеће уље за тело

1. ČIŠĆENJE

Za početak, očistite telo nežnim i hranljivim gelom ili kremom za tuširanje. Poželjno je koristiti pH neutralan proizvod da zaštitite kožu od isušivanja.

NIVEA Creme Care gel za tuširanje je idealan izbor jer njegova formula, obogaćena vitaminom C i E i uljima za negu, stvara bogatu penu koja neguje kožu istovremeno održavajući normalnu pH vrednost.

2. Lečenje

Koristite proizvod za negu kože ili serum koji može pomoći da poboljšate elastičnost kože ili smanjite pojavu strija tokom vremena. Da biste vidno smanjili pojavu strija, isprobajte NIVEA uljani serum za telo protiv strija. Serum obezbeđuje 48-časovnu hidrataciju kože za prve vidljive rezultate za dve nedelje - a uz redovne masaže prstima može pomoći u sprečavanju pojave novih strija.

Ako više volite kremastu konzistenciju, NIVEA Luminous630 losion za protiv strija je pogodna za sve tipove kože. Njena formula pomaže u smanjenju strija, fleka od sunca istovremeno pružajući 48 sati hidratacije.* Bilo da izaberete uljani serum ili kremu, dovoljno je samo jedno nanošenje dnevno na ciljano područje kao i korišćenje samo jednog proizvoda dnevno koji sadrži Luminous630.**

 

*Instrumentalni test, 33 subjekta, 48 sati nakon jednog nanošenja.
**Potrošački tekst, 89 učesnika

3. Hidriratacija

Pored ciljane nege kože, koristite proizvode kao što su hranljivi losioni za telo za hidrataciju kože tela i strija, što je posebno korisno ako su odnedavno upaljene ili Vas svrbe.

KAKO NIVEA LUMINOUS630 POMAŽE U NEGOVANJU STRIJA?

NIVEA patentirani sastojak Luminous630, razvijen tokom decenije opsežnog istraživanja i testiranja 50.000 molekula, targetira strije na ćelijskom nivou balansirajući proizvodnju melanina. 

Svojim delovanjem na melanin i svojom sposobnošću da promoviše ujednačen ton kože, Luminous630 ne samo da pomaže u smanjenju pojave strija, već i doprinosi svetlijem, ujednačenijem tenu.

Rezime

Strije su prirodna posledica brzih promena na koži, često uzrokovanih faktorima kao što su fluktuacije u težini, skokovi rasta ili trudnoća. Ove promene mogu da dovedu do oštećenja kolagenskih i elastčnih vlakana koja Vašoj koži pružaju elastičnost.


Iako su strije trajne, postoje načini da se njihov izgled umanji ili ublaži. To uključuje postepeno povećanje telesne težine, unos dovoljne količine vode, ishranu bogatu esencijalnim vitaminima i namesku negu kože koja pomaže da se poboljša tonus i elastičnost kože ili da se izjednači ten.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA:

GDE SE POJAVLJUJU STRIJE?

Strije se mogu pojaviti na različiti delovima tela, uključujući zadnjicu, butine, kukove, grudi, stomak, ramena, ruke i leđa.

MOGU LI SE STRIJE POJAVITI KOD STARIJIH OSOBA?

Da, dok su strije obično povezane sa periodima brzog rasta ili povećanja telesne težine kod mlađih osoba, one se takođe mogu razviti kod starijih osoba usled faktora poput fluktuacije u težini, hormonskih promena ili određenih medicinskih stanja.

DA LI SU STRIJE ZNAK OSNOVNOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA?

U većini slučajeva, strije su bezopasne i prvenstveno predstavljaju kozmetičku brigu. Međutim, u nekim slučajevima, one mogu biti povezane sa osnovnim zdravstvenim stanjima. Ako ste zabrinuti zbog svojih strija ili primetite iznenadne i neobjašnjive promene, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom.

MOGU LI STRIJE NESTATI BEZ LEČENJA?

Ne, strije ne nestaju u potpunosti, ali u mnogim slučajevima mogu izbledeti i postati manje primetne tokom vremena, posebno ako se leče kada su relativno nove. Međutim, stepen bleđenja strija varira  osobe do osobe, a neke strije mogu ostati istaknute.

POSTOJE LI PRIRODNI LEKOVI ZA SMANJENJE STRIJA?

Iako postoje ograničeni naučni dokazi koji podržavaju efikasnost prirodnih lekova za strije, neki sastojci kao što su aloe vera, kokosovo ulje ili Shea puter se često koriste za hidrataciju kože i poboljšanje njenog izgleda. Važno je napomenuti da rezultati mogu varirati.

MOGU LI STRIJE IZAZVATI SVRAB ILI NELAGODNOST?

Da, neki ljudi mogu osetiti svrab, osetljivost ili nelagodnost u predelu zahvaćenom strijama, posebno ako su nove ili prolaze kroz promene. Korišćenje hidratantnih krema ili losiona može pomoći u ublažavanju simptoma i održavanju hidratacije kože.

POSTOJE LI PROMENE U NAČINU ŽIVOTA KOJE MOGU POMOĆI U SPREČAVANJU STRIJA?

Održavanje zdrave ishrane, hidratacije, vežbanje postepenog napretka u rutini vežbanja i izbegavanje brzih fluktuacija u težini. Pored toga, nošenje potporne odeće tokom fizičkih aktivnosti takođe može pomoći u smanjenju rizika od razvoja strija.