Nežni dodiri - zaglavlje

Nežni dodiri: ključ za unutrašnju lepotu

Zašto su zagrljaji i bliskost tako važni Koža je naš najveći čulni organ. Ona otkriva naše emocije i pokazuje da li smo smireni. Nežni dodiri su nam neophodni.


Zašto su zagrljaji i bliskost tako važni

Koža je put do naše duše. Ona nam omogućava da otkrivamo i osećamo stvari i da preko nje komuniciramo sa drugim ljudima. Nežni dodiri su neophodni za unutrašnju ravnotežu, blagostanje i harizmu.
Nežni dodiri za bebe

Nežni dodir kao uteha

Beba prestaje da plače kada je mama uzme u naručje. Zagrljaj može da uteši i odraslu osobu jer se usled dodira oslobađaju endorfini koji smanjuju stres i omogućavaju nam da se opustimo.

Nežni dodiri za dušu: evo koliko je važna naša koža.

 • Preko kože osećamo hladnoću, toplotu, dodir i blizinu drugih ljudi. To je razlog zašto koža je važan organ komunikacije – povezuje nas sa spoljnim svetom.
 • Kontakt preko kože je važan kao i disanje, hrana i piće – od samog rođenja.
 • Emotivnim partnerima su milovanja i telesni kontakt  naročito važni.
 • Ali ni slobodne osobe ne moraju da se odreknu dodira. Masaže i dnevni hidratantni tretmani – odnosno, kontakt sa kožom – imaju isti pozitivan efekat.
 • Naša koža takođe otkriva šta osećamo duboko u sebi: pocrvenimo kada osećamo stid, prebledimo od straha, a kada smo pod stresom, imamo nezdravo bled ten.

Dodirni i vidi! Koje su funkcije kože

Najveći organ na ljudskom telu ima površinu od oko dva kvadratna metra. Na svakom kvadratnom centimetru, nalazi se i do 40 nervnih završetaka i 200 mehaničkih receptora koji prenose nadražaje kao što su dodir, hladnoća ili toplota do mozga u vidu signala.
Naši vrhovi prstiju u tome imaju veoma važnu ulogu: na njima se nalazi oko tri puta više taktilnih receptora nego na ostatku kože i reaguju na najmanje nadražaje i osećanja. To je razlog što se i sami osećamo prijatno kada nekog milujemo.
Nežni dodiri uspostavljaju ravnotežu jer se pozitivne emocije koje smanjuju stres prenose do mozga putem receptora na koži.
Kako bi koža mogla da obavlja sve ove neverovatne funkcije, potrebno je da je redovno negujemo. Redovna hidratacija je neophodna kako bi bila glatka i spremna za dodire.
Nežni dodiri daju bebama osećaj pripadnosti, bliskosti i sigurnosti. Iz tog razloga, oni su neophodni za zdrav fizički i mentalni razvoj.

Ono što prija koži, prija i duši

Naša koža otkriva kako negujemo telo. Zdrava, uravnotežena ishrana je čini blistavom kao i odgovarajući tretman za lepotu.
Poljubac

Poljupci su najbolji lek

Pored jagodica, usne i jezik imaju najviše receptora i taktilnih korpuskula. Zato poljupci izazivaju naročito prijatna i snažna osećanja – ljubite se da biste bili lepi!
Zagrljaji

Nekada je zagrljaj sve što vam treba

Jednostavno se prepustite koži. Dodirujte, osećajte i opažajte! Jedan dodir nekada znači više nego hiljadu utešnih i dobronamernih reči. Ovde možete pronaći više inspiracije i saveta koji će vam pomoći da pronađete unutrašnju harmoniju i lepotu.

Koža ne oprašta – slušajte dobro šta vam govori!

 • Jedva da postoji još neki ljudski organ koji otkriva toliko o nama kao naša koža.
 • Iz tog razloga, važno je da joj posvetite pažnju jer doživljava sve „izbliza i lično“.
 • Pijte dovoljno vode svaki dan. Vašoj koži je potrebno dva do tri litra da bi bila dovoljno hidrirana.
 • Takođe, hranite se zdravo i unosite puno vitamina, minerala i vlakana koji čine kožu lepom.
 • Redovno bavljenje sportovima izdržljivosti i zaštita od sunca takođe su deo celokupne nege kože.
 • Slušajte svoju kožu! Suvi delovi kože, crvenilo i različita stanja kože često ukazuju problem koji se potiskuje.
 • Nedostatak telesnog kontakta ili želje za bliskošću takođe mogu biti uzrok problema na koži.
 • Nežni dodiri u tome mogu da pomognu – a to je ponekad lakše nego što mislite.
proizvod-faza-bg