Kako dojiti bebu

Vaš vodič za uspešno dojenje. Dojenje je najbolji način da se povežete sa bebom i potpuno joj se posvetite, a istovremeno nešto najbolje što joj možete pružiti na početku života.

Osnovne informacije o dojenju za novopečene mame

Dojenje je proces koji i mama i beba postepeno uče, a za uspeh je potrebno da dobro poznajete najvažnije činjenice.
žena-doji-pored-prozora

Budite realni u svojim očekivanjima

Ne očekujte da je dojenje nešto u čemu ćete odmah uživati. U početku može biti veoma teško i neugodno. Potrudite se da imate realna očekivanja jer ćete tako imati veće šanse da uspešno savladate dojenje.

Sve o različitim položajima za dojenje

Ne postoji pravilno ili nepravilno dojenje. Važno je da isprobavate različite načine kako biste pronašli tehniku koja najviše odgovara i vama i bebi. 
Ovo su tri najpoplarnija položaja za dojenje:

  • Položaj kolevke – klasičan položaj za dojenje. Namestite bebu na ruku i prislonite je na dojku. Međutim, ako ste još uvek iscrpljeni od porođaja, bilo bi bilo dobro da isprobate i druge položaje jer ovaj može da uzrokuje upalu bradavica.
  • Ležeći položaj – mamama koje su se tek porodile može više da odgovara da leže dok doje, naročito ako još uvek imaju šavove. Okrenite se na stranu, ispružite jednu ruku i postavite bebu na dojku na strani na kojoj ležite.
  • Položaj fudbalske lopte – ovaj položaj će vam odgovarati ako želite da izbegnete bol u rukama ili dojite blizance. Držite bebu ispod ruke tako da su joj telo i noge pripijeni uz vaša leđa, a glava je na dojci – savršen položaj za dojenje.

Dojenje je jedinstvena prilika za zbližavanje mame i bebe

Dok dojite, vi pružate svojoj bebi sve hranjive sastojke koji su joj potrebni za rast i razvoj, a fizička blizina omogućava zbližavanje sa bebom. Dok držite bebu u naručju i hranite je, vi joj stavljate do znanja da ste tu za nju, da je volite i štitite.
Tokom dojenja organizam luči hormone koji jačaju majčinski instinkt i emocionalnu bliskost. Veza koja se formira tokom perioda dojenja između bebe i mame nastavlja da raste tokom detinjstva, a i kasnije.
mama-grli-bebu
5 saveta za uspešno dojenje

Naučite kako da postavite bebu

Prvi izazov tokom dojenja je kako da postavite bebu na dojku. Iako vam se čini da beba sisa, ukoliko nije pravilno uhvatila dojku, može vam se javiti bol u bradavicama i može vam biti veoma neugodno. Babica ili savetnica za dojenje vam može dati više saveta o ovom pitanju.
Često dojite bebu
5 saveta za uspešno dojenje

Često dojite bebu

Period od prvih nekoliko nedelja je veoma važan za dojenje jer određuje količinu mleka koju ćete imati. Pokušajte da dojite bebu svaka dva sata tokom prvih nekoliko dana kako biste stalno imali dovoljnu količinu mleka.
Menjajte stranu
5 saveta za uspešno dojenje

Menjajte stranu

Uvek sačekajte da beba završi podoj na jednoj dojci. Ako nije sita, ponudite joj drugu dojku. Potrudite se da zapamtite na kojoj strani treba da započnete naredni podoj kako biste imali ravnomernu količinu mleka na obe strane. Neke žene koriste narukvicu kao podsetnik.
voda
5 saveta za uspešno dojenje

Unosite dovoljno tečnosti

Zapamtite da je važno da unosite odgovarajuću količinu vode da biste imali dovoljno mleka za bebu. Svakog dana popijte najmanje 10 čaša vode i ceo organizam će imati koristi.
otac-i-sin
5 saveta za uspešno dojenje

Nabavite pumpicu za grudi

Ako dojite, ne znači da morate stalno da budete pored bebe. Pomoću pumpice za grudi možete da izmlazate mleko kako bi partner mogao da vas odmeni tokom noćnih podoja kada je potrebno da se odmorite i naspavate.

Ne zaboravite na smisao za humor!

Nekada jednostavno morate da se nasmejete! Ako se desi da beba bljucne na vas dok ste u prodavnici ili da slučajno isprskate mlekom nekog u vašoj blizini kada beba završi podoj, samo se nasmejte – dojenje je zaista predivno iskustvo, ali ima i bezbroj zabavnih trenutaka.
mama-se-igra-sa-bebom
majka-i-beba

Dojenje ne mora da odgovara svima!

Sasvim je u redu i ako ne uspete da dojite bebu. Mnoge mame uspešno hrane bebu pomoću flašice i zato ne treba da osećate krivicu. Ako nešto odgovara jednoj porodici, ne znači da će i drugoj. Važno je da pokušate da pronađete ono što vam odgovara.

5 kratkih saveta za ugodnije dojenje

  • Važno je da vam leđa budu u pravilnom položaju dok sedite u fotelji za dojenje ili ste naslonjeni na jastuk.
  • Pripremite flašu sa vodom i užinu pre početka dojenja.
  • Kupite specijalni brushalter zakoji će dojenje učiniti ugodnijim.
  • Koristite jastučiće za brushalter kako mleko ne bi curelo.
  • Majica sa bretelama koje se skidaju je praktična za noćne podoje.