Razvoj bebe: koža i dodir

Sve o različitim fazama razvoja deteta. Razvoj čula je veoma uzbudljiv proces za vašu bebu kada ona počinje da otkriva i čulo dodira – saznajte na koje prekretnice u razvoju treba da obratite pažnju.

Prekretnice u razvoju bebe: različite faze razvoja

Bebe se razvijaju različitim tempom, ali korisno je da znate opšte faze razvoja.

Prekretnice u razvoju bebe su veoma posebni trenuci

Svaki trenutak kada beba nešto uradi po prvi put je divan i pamtićete ga zauvek. Bilo da su u pitanju prvi koraci ili prvi osmeh, važno je da ste tu da u njima uživate.

Međutim, ne treba previše da se opterećujete određenim prekretnicama u razvoju i zapamtite da je svaka beba drugačija. Ako je vašoj bebi potrebno malo više vremena da dostigne određenu fazu u razvoju, možda je njena energija usmerena na neko drugo čulo.

Beba počinje da istražuje čulo dodira odmah nakon rođenja, što je veoma važno za njen razvoj.
beba-u-plavom-na-krevetu
Najvažnije faze razvoja: koža i dodir

Od 1-3. meseca

U ovako ranom uzrastu, vaša beba će početi da uči kako da uhvati neki predmet. Možda će pokušati da uhvati i igračke koje vise iznad nje, ali verovatno neće uspeti jer njena koordinacija još uvek nije razvijena.
otac-koji-drži-bebu-i-smeje-se
Najvažnije faze razvoja: koža i dodir

Od 4-6. meseca

U ovom periodu, beba će početi da usavršava pokrete rukom. Videćete kako će uživati dok hvata i vuče sve što se nađe ispred nje – pazite na ogrlice i kosu!
slatka-beba-u-plavom
Najvažnije faze razvoja: koža i dodir

Od 7-9. meseca

U ovoj fazi, beba počinje da pravi prve prave pokrete. Možda će početi i da puzi ili da se vuče na stomaku. Trenje usled ovih pokreta može da utiče na njihovu osetljivu kožu pa je važno da je zaštitite kvalitetnom kremom kao što je *NIVEA Baby hidratantni losion*.
Najvažnije faze razvoja: koža i dodir

Od 10-12. meseca

U poslednjoj fazi razvoja prve godine dešava se puno promena. Vaša beba će naučiti da drži predmete između palca i kažiprsta, da se kreće po sobi pridržavajući se uz nameštaj, a možda će napraviti i prve prave korake.
slatka-beba-jede-kolačić
Najvažnije faze razvoja: koža i dodir

Od 1. godine nadalje

Kada vaše dete napuni prvu godinu, počeće da razvija veštine koje su mu potrebne da samo jede ili pije, da gura i vuče igračke ili da se savija i podiže predmete.

Šta beba može da vidi?

Vid se postepeno razvija tokom prve godine. U početku beba ima zamagljen vid i možda će tek na kraju prvog meseca moći da uoči predmete u blizini i ostvari kontakt očima. Do osmog meseca, vid postaje jasniji i beba može da vidi i udaljene predmete.
krupan-kadar-bebinog-oka

Kako mogu da podstaknem razvoj moje bebe?

Uloga roditelja u razvoju dece je velika. Saznajte kako možete da stimulišete razvoj bebinih čula.
beba-koja-se-igra-sa-loptom

Zašto je igranje važno

Dok se igra, beba stiče saznanja o različitim oblicima, bojama i teksturama, što joj pomaže da uči o svetu koji je okružuje. Interaktivne igračke, koje se prevrću, iskaču i prave zvukove, mogu biti jako korisne.

Stimulacija bebinih čula

Kako vaša beba raste, sve bolje razume svet oko sebe i njena čula počinju da se razvijaju. Stimulisanjem čula dodira, možete podstaći bebin fizički i mentalni razvoj.

Često čak i svakodnevne aktivnosti mogu da deluju stimulativno na razvoj čula. Dok menjate pelenu, pričajte se bebom i objasnite joj šta radite. Možete da joj date i malo vate ili vlažnu maramicu kako bi osetila materijale različite strukture.

Ne zaboravite da iskoristite i vreme kupanja koje može biti sjajna prilika da bebu naučite da razlikuje osećaje, kao što su mokro i suvo, ili toplo i hladno.

Dok je beba u krevecu ili kolicima, dajte joj zanimljive, ali bezbedne predmete koje može da posmatra i dodiruje. Dok saznaje kako izgledaju različiti predmeti, beba je zaokupljena i uči.
masaža-bebe

Masaža je sjajna za razvoj bebine kože

Fizički kontakt sa bebom je od prvih dana neophodan da biste se zbližili i negovali njenu nežnu kožu. Posle kupanja, nežno izmasirajte bebinu kožu *NIVEA Baby uljem za negu*. Koža koju ste nežno očistili zadržaće više vlage.

Najvažniji saveti za podsticanje bebinog razvoja

  • Razgovarajte sa bebom kako biste razvili njene veštine komunikacije.
  • Dozvolite bebi da dodiruje i istražuje različite površine kako bi naučila što više o svom okruženju.
  • Izbegavajte TV i računar – interakcija je nezamenjiva za komunikaciju sa bebom.
  • Vodite računa o bebinoj koži kako biste pospešili njeno jačanje i razvoj. Proizvod za pranje beba, kao što je *NIVEA Baby šampon i kupka* će vam pomoći u tome.