Saveti za navikavanje bebe na nošu

Kako da počnete sa navikavanjem na nošu. Stručni saveti koji će vam pomoći da procenite kada je dete spremno da skine pelene, kao i kako da ga naučite da koristi nošu.

Vaš vodič za navikavanje na nošu

Za novopečene roditelje, navikavanje na nošu može da predstavlja najveći izazov. Evo kako možete uspešno da ga savladate!

U kom uzrastu većina roditelja počne sa navikavanjem na nošu?

Kada planirate da počnete da navikavate dete na nošu, važno je da zapamtite da je većina dece fizički ili psihički spremna za nošu u uzrastu od godinu i po do tri godine. Devojčice su malo ranije spremne da prihvate nošu nego dečaci.

Kako da počnete sa navikavanjem na nošu

Iako je vaš mališan već navikao da ne nosi pelene, to ne znači da je spreman za nošu. Veoma je važno da budete strpljivi i sačekate da dete bude spremno jer nećete moći da ga naterate da koristi nošu. Postepeno ga naučite šta treba da radi. Prvo mu objasnite šta je noša i govorite mu šta radite dok ga presvlačite.

Zapamtite da deca uče tako što nas posmatraju i imitiraju pa bi stariji brat ili sestra mogli da posluže kao uzor. Pratite znake koji ukazuju da je dete spremno za nošu, odnosno da je svesno da mu je pelena mokra ili puna, ili vam unapred pokaže da mu se piški.

Držite nošu u kupatilu kako bi dete naučilo da se tu vrši nužda. Stavite ga na nošu nakon obroka ili u vreme kada obično kaki. Obično je dečacima lakše da u početku sede na noši dok piške.

Saveti i trikovi za brzo i jednostavno navikavanje na nošu

Evo nekih korisnih saveta koji će vam pomoći da svog mališana uspešno naviknete na nošu.

Ne vršite pritisak na dete!

Uvek imajte na umu da je svako dete drugačije i da je sasvim u redu ako vaš mališan još uvek nije spreman za nošu. Najvažnije je da ne vršite pritisak. Ponekad je teško da ostanete smireni kada, na primer, dete isprlja tepih, ali ako vi budete nervozni, i dete će se tako osećati. Ako ne budete ljuti, vrlo je verovatno da se to neće ponoviti. Očistite nered, ali je važno da ostanete smireni i raspoloženi.

Najvažniji saveti za navikavanje na nošu

Uključite dete

Povedite dete u kupovinu kako bi odabralo nošu ili adapter. Na taj način, ono će brže prihvatiti nošu, a možda će čak i poželeti da je koristi. Ako se detetu više dopadne adapter na kome su, na primer, nacrtani dinosaurusi, dozvolite mu da ga koristi.

Najvažniji saveti za navikavanje na nošu

Najlepše je kod kuće

Ne preporučuje se da putujete negde dalje ili da idete u kućne posete čim krenete sa navikavanjem na nošu. Budite u blizini kuće kako ne biste ni vi ni vaš mališan bili pod stresom ukoliko dođe do neke male nezgode.

Najvažniji saveti za navikavanje na nošu

Kakva mama, takva beba!

Neki roditelji odmah navikavaju dete na wc šolju i ne stavljaju ga na nošu. Pošto većina dece voli da kopira roditelje, ako dopustite detetu da koristi wc šolju koju i vi koristite, ceo proces navikavanja će biti kraći i uspešniji. Pored toga, nered će biti manji pa ćete manje i da čistite!

Najvažniji saveti za navikavanje na nošu

Deca vole da su u centru pažnje

Vaš mališan voli kada ste mu potpuno posvećeni, a navikavanje na nošu je prilika da mu pružite punu pažnju. Igrajte se, čitajte knjige ili pevajte kako ni vi ni dete ne biste doživljavali nošu kao obavezu, već kao priliku za zbližavanje.

Najvažniji saveti za navikavanje na nošu

Osetljivoj koži je potrebna blaga nega

NIVEA Toddies vlažne maramice idealne su za mališane koji se navikavaju na nošu. One su razvijene u saradnji sa dermatolozima i pedijatrima i omogućavaju blago čišćenje bebine kože. Nakon upotrebe, jednostavno ih bacite u wc šolju.

Najvažniji saveti za navikavanje na nošu

Nagradite dete

Osmislite sistem nagrađivanja kako biste motivisali dete da ne odustane. Dajte mu nalepnicu u obliku zvezde svaki put kada pravilno koristi nošu, a kada skupi deset zvezdica odvedite ga u prodavnicu igračaka. Tako ćete pružiti deteu podsticaj koji mu je potreban.

Zapamtite tri zlatna pravila

Strpljenje, pohvala i upornost. Dete će biti oduševljeno svojim uspehom, a pohvale koje dobije od vas mogu dugoročno uticati na razvoj samopouzdanja. Možda vam sada to tako ne izgleda, ali ako budete pozitivni i istrajni, period navikavanja na nošu će brzo proći i uskoro ni vi ni vaš mališan više nećete razmišljate o tome!