nega-beba-minijaturni prikaz

Nega beba – osnove

Kako da pružite bebi najbolju moguću negu
Saznajte sve o osnovama nege beba – sjajni saveti za menjanje pelena, uspavljivanje i bezbedno izlaganje suncu.

Nega i zbližavanje sa novorođenčetom

Već prilikom prvog susreta mame i bebe, stvara se veoma posebna veza – veza za ceo život. Nega bebe u početku može da predstavlja izazov, ali jednom kada uđete u rutinu, sve će doći na svoje mesto.

Nega osetljive bebine kože

Poznato je da bebe imaju najmekšu i najosetljiviju kožu, kojoj je potrebna posebna nega da bi bila zdrava. Pošto se njihova koža još uvek razvija i nije potpuno formirala zaštitna svojstva, ona može da bude sklona crvenilu i iritaciji i osetljiva na različite sastojke kao što je alkohol.

Koža ispod pelena je naročito osetljiva jer je često vlažna i u kontaktu sa urinom. Da bi beba bila srećna, važno je da ovo područje bude čisto kako bi se beba osećala ugodno. *NIVEA Baby Pure & Sensitive vlažne maramice* čiste kožu tako da ne narušavaju njenu prirodnu pH vrednost.

Pelenski dermatitis ili ojed je veoma česta pojava i skoro svaka beba će ga imati u nekom trenutku, u manjoj ili većoj meri. Ojed može da uzrokuje bakterijska infekcija, uvođenje novih namirnica u ishranu ili trenje od vlažnih pelena. Da biste sprečili ojed, neophodno je da bebi često menjate pelenu i čistite pelensku regiju. *NIVEA Baby Bottom Ointment  krema za zaštitu od ojeda* pruža zaštitni sloj na koži kako bi koža ispod pelena bila suva, a beba se osećala ugodno.

5 saveta za zdravu kožu bebe

  1. Zaštitite najmlađe od direktne sunčeve svetlosti jer njihova koža ne može da regeneriše oštećenja koja uzrokuju UV zraci.
  2. Ne koristite agresivne deterdžente za veš jer mogu da izazovu iritacije.
  3. Koristite blage proizvode za kupanje poput *NIVEA Baby šampona i kupke* i koristite hidratantnu negu kao što je  *NIVEA Baby Soft krema*.
  4. Kupajte bebu 1-2 puta nedeljno da biste sprečili isušivanje kože.
  5. Vodite računa da je odeća za bebu napravljena od mekih, prirodnih materijala i oblačite bebu slojevito kako se ne bi oznojila.

Saveti za rutinu nege vaše bebe

Pored toliko različitih stavova o nezi beba ponekad možete biti zbunjeni, ali ovi saveti će vam pomoći da ne pogrešite.

Kako uspavati bebu

Većini novopečenih mama u početku teško pada kada se beba budi u toku noći jer to može da bude veoma iscrpljujuće. Ne postoji magična formula pomoću koje će se beba uspavati i spavati celu noć, ali postoji nekoliko strategija koje možete da probate.

Napravite razliku između aktivnog dana i mirne noći kako bi biološki sat vaše bebe mogao da se prilagodi na takvu podelu dana. Rituali poput kupanja i prigušeno svetlo pre odlaska na spavanje deluju opuštajuće. Neka rutina nege pre uspavljivanja bude jednostavna i kratka kako bi je beba povezala sa spavanjem.

Nekim bebama prija da u blizini imaju neki predmet koji ih umiruje – ćebence ili meku igračku čiji miris može da ih umiri. Vodite računa da meki predmeti u krevecu budu na bezbednoj udaljenosti od bebe!

Savetuje se da ne uspavljujete bebu odmah posle hranjenja. Ako je uspavate dok je hranite, ona će povezati ove dve radnje pa bi mogla da očekuje hranu i kada se probudi u toku noći.
Bebine potrebe za snom će se retko kada poklopiti sa vašim. Svaka beba ima svoj ritam spavanja i za većinu roditelja je najbolje da pokušaju da spavaju kada i beba kako ne bi bili stalno umorni.

Najbolji proizvodi za negu vaše bebe

Preporučujemo vam