Vodič kroz tipove četaka

Pronađite najbolju vrstu četke za vas i vašu kosu. Svi se sećamo kako su nam kad smo bili mali govorili da treba 100 puta da provučemo četku kroz kosu pre odlaska na spavanje. Ali da je to uopšte dobro za kosu? Oslobodite bujne uvojke uz pomoć naših praktičnih saveta za češljanje.

Tipovi četaka od A do Š

Nešto tako jednostavno kao što je češljanje može u potpunosti da promeni vaš celokupni izgled. Otkrijte koja četka je najbolja za vašu kosu.

Zašto je važno da češljate kosu?

Jedan od glavnih razloga za redovno četkanje kose jeste da sprečite da se zamrsi. Rasčešljavanje kose sprečava njeno oštećenje i održava je zdravom.

Četka ili češalj za rasčešljavanje takođe pomažu da se prirodna ulja ravnomereno rasporede po kosi. Ukoliko ovo ne radite, najveća količina ulja ostane na korenu i ne raznese se do suvljih krajeva.

Ukoliko se ujutru na brzinu očešljate nećete izgledati kao da ste upravo ustali iz kreveta, već ćete biti uredniji i delovati kao da ste odvojili neko vreme za svoj izgled. 

Uložite u svoju kosu jer

Prelepe reči

brushing the hair

Da li možete da preterate sa češljanjem?

Dok češljanje ima mnogo prednosti, važno je i da ne preterate. Prečesto češljanje može da ošteti i oslabi pojedinačne vlasi. U slučaju kovrdži, mogu da izgube oblik. Konačno, preterano češljanje može da dovede i do istanjivanja kose i rascvetavanja krajeva.
Češljevi za kovrdžavu kosu

Češljevi za kovrdžavu kosu

Nekim tipovima kose je potrebna posebna pažnja. Kad je u pitanju kovrdžava kosa, da biste dobili najbolje rezultate posle pranja nežno prođite češljem sa širokim zupcima kroz kosu. Rasčešljavanje kose pod tušem sprečava oštećenje osetljivih vlasi.

Odabir prave četke

Ukoliko vašoj kosi treba volumen, okrugla četka je generalno dobar izbor, bez obzira na tip vaše kose. Kako bi vaši uvojci zadržali volumen tokom celog dana koristite tu četku i isfenirajte se fenom nameštenim da duva hladno.

I "veslo" četka i četka sa otvorima su među najboljim četkama za tanku kosu  — takođe su dobre i za feniranje. "Veslo" četka možda ne može da stvori volumen, ali zato sprečava mršenje i kovrdžanje kose. A kad su u pitanju žene sa kosom koja je sklona oštećenju, njima najviše odgovara četka sa otvorima. Zahvaljujući otvorima na zadnjoj strani ove četke za rasčešljavanje vreli vazduh iz fena se rasipa i time štiti kosu od preterane izloženosti toploti.

Tipovi četaka - šta treba da znate

Otkrijte kako prave alatke za kosu dopunjuju hranljive šampone i balsame i pretvaraju mlitave uvojke u predivne kovrdže.

Šta treba da znate kad birate četku

Pravi način da izaberete najbolju četku je da uzmete u obzir svoj tip kose i za šta ćete je koristiti, npr. za tapiranje ili feniranje.

Za frizure gde morate da češljate kosu od vrhova ka korenu, razmislite da uzmete četku za tapiranje. Kad su u pitanju složenije frizure gde hoćete da promenite mesto razdeljka ili uplićete kosu u sitne pletenice, bilo bi zgodno da imate češalj sa dugačkom, tankom drškom.

Važno je da zapamitite i da vrsta čekinja na četki takođe utiče na to kako će vam kosa na kraju izgledati. Na primer, sintetičke čekinje su savršene za veoma gustu kosu, pošto lako raščešljavaju čvorove.


Šampon i četka

Šampon i četka idu ruku pod ruku

Za najbolje rezultate sa bilo kojom četkom operite kosu hranljivim šamponom kao što je NIVEA Hairmilk All-Around Care šampon. On daje sjaj i mekoću kosi, zbog čega četka ili češalj lakše klize kroz kosu. Ovo pomaže da se kosa ne lomi prilikom češljanja. 

Tri najbolja praktična saveta za oblikovanje kose

  1. Ne češljajte mokru kosu. Ukoliko imate kovrdžavu kosu, koristite češalj sa širokim zupcima da je razmrsite.
  2. Pored toga, koristite sprej ili penu za zaštitu od toplote prilikom oblikovanja kose kako biste je zaštitili od lomljenja
  3. Počnite da češljate donji deo kose pokretima nadole. Tek kad razmrsite krajeve pređite na koren.