UV KALKULATOR: IZRAČUNAJTE UV INDEKS U VAŠEM REGIONU!

Proverite UV indeks regiona u kojem živite ili u koje putujete i odaberite odgovarajući proizvod za zaštitu od sunca!

UV KALKULATOR

IZRAČUNAJTE UV INDEKS VAŠEG REGIONA!

UV indeks je pokazatelj koji se izračunava svakodnevno radi informisanja o snazi UV zraka na određenom geografskom području.

Skala UV indeksa podeljena je na 5 nivoa i varira od niske (1-2) do izuzetno visoke (11+), i u zavisnosti od njih, postoje razne preporuke za efikasnu zaštitu od sunca.

Što je UV indeks veći, sunčevi zraci su jači. Klasifikacija se odnosi na sve tipove kože i za bilo koje područje.

Svakodnevno proveravajte UV indeks svog mesta i preduzmite odgovarajuće mere predostrožnosti da biste se zaštitili od negativnih efekata sunčevih zraka kada ste na otvorenom.

 

IZRAČUNAJTE VREDNOST UV INDEKSA U:

Ukucajte ime svog mesta kako bismo mogli da vas lociramo i odredimo tačan UV indeks za vaše područje!

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

To je nizak UV indeks za [city]

 

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

To je prosečni UV indeks za [city]

 

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

To je visok UV indeks za [city]

 

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

To je veoma visok UV indeks za [city]

 

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

To je veoma visok UV indeks za [city]

 
Proverite UV indeks u drugom mestu
UV INDEKS

SAZNAJTE UV INDEKS VAŠEG REGIONA

UV INDEKS: 0 - 2

Nizak UV indeks, u rasponu od 0 do 2, ima minimalan rizik od opekotina od sunca. Uprkos tome, za zaštitu vaše kože neophodno je da proizvodi za dnevnu negu koje koristite sadrže faktor zaštite od sunca.
Generalno, trebalo bi da izaberete faktor zaštite od sunca koji je najmanje dva puta veći od vrednosti UV indeksa.
I ne zaboravite: uvek se pobrinite da koristite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože!

UV INDEKS: 3 - 5

Za prosečnu vrednost UV indeksa između 3 i 5, preporučuje se nošenje odeće koja vas štiti od sunčevih zraka (košulja, majica, bluza). Upotpunite svoj stajling sunčanim naočarama i šeširom za dodatnu sigurnost, ali i moderniji izgled!
Pored toga, ne zaboravite na proizvod za zaštitu od sunca koji odgovara vašem tipu kože.
Izaberite proizvod za zaštitu od sunca čiji je faktor zaštite od štetnih sunčevih zraka najmanje dva puta veći od vrednosti UV indeksa.

UV INDEKS: 6 - 7

Kada UV indeks dostigne vrednost 6-7, preporučljivo je pokriti gornji deo tela.
Nosite sunčane naočare i šešir kako biste zaštitili osetljivu kožu vlasišta.
Takođe vam preporučujemo da koristite balsam za negu usana sa zaštitnim faktorom.
Pored toga, koža mora biti trajno zaštićena proizvodom za zaštitu od sunca, pogodnim za vaš tip kože.
Izaberite faktor zaštite od sunca koji je najmanje dva puta veći od vrednosti UV indeksa.
Obratite pažnju da, dok ste napolju, ne budete direktno izloženi suncu duži vremenski period, već iskoristite i hlad, naročito u podne.

UV INDEKS: 8-10

Ako je UV indeks vašeg mesta vrlo visok (8-10), izbegavajte da budete napolju između 11:00 i 15:00 časova!
Čak i kada ste u hladu, kožu biste trebali zaštititi anti-UV odećom sa dugim rukavima.
Obavezno pokrijte i noge, nosite sunčane naočare sa UV zaštitom i šešir koji štiti nežno područje vrata.
Kada je reč o zaštiti od sunca, birajte efikasne proizvode sa visokim faktorom zaštite od sunca od najmanje 30.

UV INDEKS: 11+

Ako je UV indeks izuzetno visok, oko 11, 12 ili veći, izbegavajte izlaganje suncu kada je ono najjače i ostanite u zatvorenom što je duže moguće.
A ako ipak morate da izađete napolje, pokušajte da se krećete hladom. 
Obavezne su pantalone sa dugim nogavicama i anti-UV odeća sa dugim rukavima, kao i sunčane naočare sa odgovarajućom UV zaštitom i šešir koja pokriva glavu i vrat.
I naravno, proizvod za zaštitu od sunca sa vrlo visokim zaštitnim faktorom (50+) je od suštinskog značaja za zaštitu vaše kože od štetnih efekata sunčevih zraka. Proizvod nanesite 20 minuta pre izlaska napolje i ponesite ga sa sobom kako biste mogli da obnovite zaštitni sloj koliko god puta je potrebno!
SAZNAJTE VIŠE O UV ZRAČENJU

ŠTA SU UV ZRACI?

Efekti UV zraka su nevidljivi i neprimetni, a male količine UV zraka su važne da bismo ostali zdravi, jer nam pomažu u proizvodnji vitamina D.
Međutim, prekomerno izlaganje suncu može biti veoma štetno!
UVA i UVB ultraljubičasti zraci mogu biti štetni za našu kožu, zbog čega se često pominju na proizvodima za zaštitu od sunca.
Nastavite da čitate i saznajte zašto!
UVB zraci stimulišu proizvodnju melanina u koži, što pomaže koži da dobije preplanulu boju, ali oni su takođe odgovorni i za opekotine od sunca. S druge strane, UVA zrake u manjoj meri dovode do opekotina od sunca, ali mogu izazvati alergije na sunce i dovesti do prevremenog starenja kože. NIVEA SUN koristi kombinaciju različitih UV filtera kako bi osigurao pouzdanu zaštitu za čitav spektar UV zraka. Na ovaj način, svi NIVEA SUN proizvodi štite kožu od UVA i UVB zraka i ako se pravilno nanose pomažu koži da na zdrav način dobije preplanulu boju. 
 
Mineralni UV filteri odbijaju sunčeve UV zrake, poput ogledala.
Takođe, postoje i organski UV filteri sa zaštitnim mehanizmima zasnovanim na apsorpciji UV zračenja. U ovom slučaju, štetno UV zračenje se pretvara u neškodljivu toplotu.
Da bismo pružili visoku zaštitu protiv UVA i UVB zraka, kombinujemo različite UV filtere. Svaki NIVEA SUN proizvod sadrži uravnoteženu kombinaciju UV filtera koji pružaju pouzdanu zaštitu od sunca!
Saznajte više o potencijalnim opasnostima UV zraka

ZAŠTO JE POTREBNA ZAŠTITA OD ŠTETNIH UV ZRAKA?

OPEKOTINE OD SUNCA

Sunčevi zraci uglavnom imaju pozitivan efekat na telo. Oni doprinose proizvodnji serotonina, hormona sreće. Drugim rečima, sunce nas čini srećnima! Međutim, UV zraci mogu imati i negativne efekte na našu kožu. UVB zraci prodiru u epiderm, gornji sloj kože i odgovorni su za bolne opekotine od sunca.

PROCES STARENJA KOŽE

UVA zraci prodiru duboko u kožu do nivoa epiderma. Iako obično nismo svesni njihovog efekta, jer nam ne uzrokuju bol, oni formiraju slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije i DNK. To može dovesti do alergija i starenja kože: oko 80% bora nastaju pod uticajem UVA zraka!

OŠTEĆENJE KOŽE

Sunčevi zraci daju nam lep sjaj i podstiču proizvodnju vitamina D u koži, što je posebno važno za čvrstoću kostiju i za naše zdravlje uopšte. Međutim, uvek moramo biti oprezni u pogledu rizika od UV zraka. Zbog visokog nivoa energije, UVB zraci mogu direktno oštetiti DNK, što u najgorim slučajevima može dovesti do raka kože.
OTKRIJTE JOŠ SAVETA ZA ZAŠTITU OD SUNCA UZ NIVEA SUN

ZAŠTITITE SE DOK PROVODITE VREME NA SUNCU!

Saznajte pouzdane informacije u vezi sa zaštitom od sunca prema UV indeksu u vašem mestu! Ipak, imajte na umu da, preporuke zasnovane na vrednosti UV indeksa, su samo saveti uopšteno i da se uvek trebate oslanjati prvenstveno na efikasan proizvod za zaštitu od sunca koji odgovara vašem tipu kože.

ZAŠTITA OD SUNCA KOJA ODGOVARA VAŠEM TIPU KOŽE

KAKO PRAVILNO NANETI ZAŠTITU OD SUNCA

KAKO POSTUPATI U SLUČAJU OPEKOTINA OD SUNCA

Intenzitet UV zračenja razlikuje se u toku dana, u toku cele godine i u zavisnosti od regiona u kojem se nalazite. Štaviše, sneg, voda i pesak povećavaju stepen izloženosti zračenju. Stoga stvarna vrednost može biti veća od procenjenog UV indeksa. Preporučujemo vam da odaberete odgovarajuću UV zaštitu za aktivnosti koje obavljate u toku dana. Mnogo je važnih faktora kada je u pitanju pouzdano sredstvo za zaštitu od sunca: vaš tip kože, kako pravilno nanositi proizvod za zaštitu od sunca, odgovarajući zaštitni faktor za vas i još mnogo toga.

Ako imate određena pitanja u vezi sa vašim potrebama za zaštitom od sunca, ne ustručavajte se da se obratite svom dermatologu.

Otkrijte NIVEA SUN članke i saznajte više o pravilnoj nezi dok uživate u suncu!