sta-pomaze-protiv-podocnjaka

ŠTA POMAŽE PROTIV PODOČNJAKA?

UZROCI, PREVENCIJA I PRVA POMOĆ
Kada se ujutru pogledate u ogledalo, vidite natečenu kožu ispod očiju? Predočićemo vam šta uzrokuje podočnjake i kako da ih ublažite.

PODOČNJACI: ŠTA IH UZROKUJE

Podočnjaci se još nazivaju i kesice ispod očiju. Da li se u njima skupljaju suze? Ne, oni nastaju kada koža ispod očiju gubi čvrstinu i otiče.

ŠTA SU PODOČNJACI?

Podočnjaci nastaju kada se voda ili masnoće skupljaju ispod očiju, od donje linije oka do dna jagodica. U većini slučajeva oni se javljaju ujutro i izgledaju kao otok. Ukoliko se tokom dana otok povuče, on je posledica zadržavanja vode. Ako se otok ne povlači, to je znak da se tu skladište masti i ne može jednostavno da se ublaži običnim proizvodima za negu. U tom slučaju treba da potražite savet lekara.
sta-pomaze-protiv-podocnjaka

OTOK ISPOD OČIJU UJUTRU

Problem zadržavanja vode ispod očiju možemo da rešimo pomoću nekoliko saveta i trikova.

KAKO NASTAJU PODOČNJACI?

Kesice ispod očiju nastaju usled takozvanog hidrostatičkog pritiska. U pitanju je pritisak koji voda i krv vrše na okolne ćelije u različitim položajima tela. Noću, dok ležimo, ovaj pritisak je veoma visok, posebno u predelu očiju, i na tom mestu sakuplja se limfna tečnost. Budući da je koža oko očiju vrlo tanka i osetljiva, ove naslage su vidljive – i izgledaju kao otok.

Kesice ispod očiju su po pravilu povezane sa starenjem kože. Kako vezivno tkivo slabi, tako koža više gubi čvrstinu i izgleda otečeno. U zavisnosti od toga koliko je koža elastična, neki delovi mogu u toj meri da izgube čvrstinu da se javljaju nabori.

Pored prirodnih procesa starenja, kesice ispod očiju takođe mogu biti posledica genetskog faktora, loših životnih navika, ili sledećih uticaja:

 • Nedostatak sna
 • Nezdrava ishrana
 • Spoljašnji uticaji poput UV zračenja
 • Lekovi
 • Stres

KAKO SPREČITI POJAVU PODOČNJAKA?

Postoje razna sredstva i načini na koje možemo sprečiti pojavu neuglednih kesica ispod očiju. Jedan od načina je promena životnih navika, a postoji i nekoliko sjajnih saveta koji će vam pomoći da za kratko vreme smanjite otok.

BRZA POMOĆ: PRAKTIČNI SAVETI I RECEPTI

Jednostavno, ali korisno: velika je verovatnoća da u kući već imate sredstva pomoću kojih možete da se rešite podočnjaka.

 • Kesice čaja: Čajevi poput crnog ili zelenog čaja sadrže kofein. Stavite rashlađene vrećice čaja na otok, koža će upiti kofein i polako splasnuti.
 • Hladne kašike: ovo je praktično rešenje kojim možete da rashladite kožu ispod očiju i tako ublažite otok. Kašike uveče stavite u frižider ili zamrzivač i ujutro su spremne za upotrebu.
sta-pomaze-protiv-podocnjaka

KRASTAVCI U BORBI PROTIV PODOČNJAKA

Mislite da su kolutovi krastavca na kapcima samo jedan od trikova za negu lepote? Nikako! Oni su efikasan kućni lek za natečenu kožu ispod očiju. Ne samo da lepo rashlađuju kožu, već joj pružaju i dodatnu dozu hidratacije. Ukoliko ih redovno koristite, možete da sprečite nastajanje podočnjaka.

DODATNI SAVETI: ŠTA JE JOŠ EFIKASNO PROTIV PODOČNJAKA?

Zaštita od sunca: Koža lica je naročito često izložena spoljašnjim uticajima kada je nezaštićena. UV zračenje je glavni faktor koji dovodi do prevremenog starenja kože i oštećuje nežno vezivno tkivo oko očiju, što je takođe jedan od uzroka podočnjaka. Upravo zato bi trebalo da koristite kvalitetne proizvode za zaštitu lica od sunca.

Zdrave navike: Na čvrstinu i gipkost kože u velikoj meri utiču i životne navike. Veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti, hranite se uravnoteženo i redovno vežbate kako biste sprečili opuštenost kože.

Manje soli: Pretpostavlja se da slana hrana pospešuje zadržavanje tečnosti. Stoga je preporučljivo unositi manje soli.

Podignuti jastuk: Promena položaja spavanja takođe može da deluje pozitivno na kožu. Kada je uzglavlje uzdignuto, limfna tečnost može bolje da otiče.

Nega očiju: Specijalne kreme za oči usklađene su sa potrebama tanke kože. Aktivni sastojci kao što su hijaluronska kiselina, vitamini C i E i ekstrakti algi čine kožu gipkom i daju joj veću elastičnost.

sta-pomaze-protiv-podocnjaka

WELLNESS ZA OČI

Mali savet za nanošenje kreme oko očiju: nežno utapkajte kremu. Na taj način stimulišete takozvani protok limfe i pospešujete oslobađanje tečnosti koja se nakuplja u kesicama ispod očiju. Pored toga, blaga masaža lica poboljšava elastičnost kože.
sta-pomaze-protiv-podocnjaka

PREKRIJTE PODOČNJAKE KOREKTOROM

Kremasti korektori idealni su za prekrivanje kesica ispod očiju. Korektori sadrže pigmente koji reflektuju svetlost pa će vaše oči zasijati blistavim sjajem. Odaberite nijansu koja je svetlija od vašeg tena. Ako su podočnjaci plavičaste boje, možete ih prekriti žućkastim tonom.

Savet: Neki korektori sadrže sastojke koji kožu čine glatkom poput hijaluronske kiseline, zbog čega su idealan izbor za ublažavanje otoka.

KAKO DELUJE: PREKRIJTE PODOČNJAKE U 4 KORAKA

 1. Čišćenje lica: Prvo očistite i osušite kožu lica.
 2. Dnevna krema: Ako je koža suva, veoma je važno da nanesete hidratantnu kremu kako biste je pripremili za  korektor.
 3. Tečni puder: Ako koristite tečni puder, najbolje je da ga nanesete pre korektora da biste tenu dali mat izgled. Na taj način, možete da procenite kako deluju pigmenti korektora koji reflektuju svetlost.
 4. Korektor: Sada je red na korektor. Najbolje je da ga nanesete prstima kako biste ravnomerno pokrili kožu. Korektorom nacrtajte obrnuti trougao od očiju nadole. Krenite od unutrašnjeg ugla oka, nastavite do obraza i nazad do spoljašnjeg ugla oka. Zatim prstima lagano utapkajte korektor u kožu kako se ne bi video prelaz.